Doorgaan naar hoofdcontent

“Met een goede fietshelm daalt de kans op ernstig hoofdletsel met liefst 60 procent”: waar moet je op letten bij ...

HLN
"Met een goede fietshelm daalt de kans op ernstig hoofdletsel met liefst 60 procent": waar moet je op letten bij de aankoop van zo'n helm?
Een helm is in België niet verplicht op een gewone fiets. Nochtans zijn hersenletsels een van de belangrijkste verwondingen bij fietsers. Zo viel er donderdagochtend nog een dodelijk slachtoffer bij een botsing tussen twee speedpedelecs. Verkeersinstituut VIAS vertelt hoe een helm miserie kan voorkomen en waar je concreet op moet letten bij de aankoop. "Je moet onder meer kijken naar het CE-logo."
Lees verder

Zware wateroverlast op Groenendaallaan door lek: verkeer kan niet door
De Antwerpse politie waarschuwt voor grote wateroverlast op de Groenendaallaan. Daar is ter hoogte van het op- en afrittencomplex van de snelweg een waterlek ontstaan. Volgens de hulpdiensten zal het euvel het komende uur zeker nog ernstige hinder veroorzaken.
Lees verder

Dochtertje van Serena Williams maakt hilarische vergissing: "Is dat voor onze kat?"
Tennislegende Serena Williams (41) is niet alleen een ster op het tennisveld, ook op TikTok weet ze het publiek te bekoren. Zo deelt ze regelmatig video's met haar vijfjarige dochter Olympia. Waaronder een filmpje waarin Olympia met "een kattenspeeltje" aan het spelen is. "Is dat voor onze kat, Karma?", vraagt Serena lachend aan haar dochter die eigenlijk met een tampon aan het spelen is.
Lees verder

IN BEELD. De grootste Pokémonverzameling ter wereld gaat onder de hamer
De grootste collectie Pokémonmemorabilia ter wereld gaat onder de hamer. De verzameling, die bestaat uit onder meer zeldzame kaarten, videospellen, speelgoed en een karrenvracht aan knuffels, werd over een periode van 25 jaar bijeen geschaard door een superfan, meldt de 'BBC'. Het geheel kan tot wel 300.000 pond opbrengen, schat het betrokken veilinghuis.
Lees verder

Liefst 2 procent van een van 's werelds zeldzaamste zebra's gestorven door aanhoudende droogte in Kenia
De hardnekkige droogte in Kenia, die intussen al enkele jaren aanhoudt, eist een zware tol. Op twee jaar tijd is liefst twee procent van 's werelds zeldzaamste zebra's gestorven. "Als het komende regenseizoen ook niet doorbreekt, wordt de grévyzbra bedreigd met een zeer ernstige hongersnood."
Lees verder

Gedetineerde klimt op dak van Hasseltse gevangenis uit protest tegen uitlevering
In de gevangenis van Hasselt is een Poolse gedetineerde op het dak gekropen. Het zou gaan om een soort van staking, waarbij de man protesteert tegen zijn uitlevering aan Polen, die vandaag plaatsvindt.
Lees verder

Gedetineerde klimt op dak van Hasseltse gevangenis uit protest tegen zijn uitlevering
In de gevangenis van Hasselt is een Poolse gedetineerde op het dak gekropen. Het zou gaan om een soort van staking, waarbij de man protesteert tegen zijn uitlevering, die vandaag zou plaatsvinden.
Lees verder

Beelden tonen hoe Oekraïense troepen Cherson proberen te veroveren
Oekraïne breidt zijn tegenoffensief verder uit in het zuiden. Ze proberen de belangrijke regio Cherson te veroveren. Bovenstaande beelden tonen de snelle opmars van de Oekraïense troepen in de regio. Militaire voertuigen razen voorbij, de infanterie vuurt schoten af aan boomgrenzen. Cherson is een grote regio waarvan grote stukken momenteel nog bezet worden door de Russen. Ook de havenstad zelf is nog steeds in Russische handen.
Lees verder

Hyun-seok Hong (23), de Zuid-Koreaanse diamant van AA Gent: "Mijn ouders zeiden: 'Ga naar Europa. Jaag je dromen na'"
Lichtpunt in een moeizame seizoenstart. Met Hyun-seok Hong (23) heeft AA Gent een Zuid-Koreaanse diamant in zijn rangen. Hij doet voor het eerst z'n verhaal, 'pleegvader' Jiwon aan zijn zijde. "Ik wil mister Vanhaezebrouck bedanken."
Lees verder

Axelle Red haalt Kerstmis in huis met nieuw album: "Ik vind alles geweldig aan kerst, het chique én de kitsch"
Axelle Red (54) gooit het over een andere boeg. Eerder dit jaar gaf ze al een voorsmaakje met haar nieuwe versie van 'Santa Claus is Coming To Town', maar op 4 november pakt ze uit met een volledig kerstalbum 'Axelle Red - The Christmas Album'. Vervolgens gaat ze op tournee in december. "Het wordt een feest van herkenning, vreugde én ontroering", klinkt het.
Lees verder

KOERS KORT. Corné van Kessel breekt sleutelbeen bij val op training
De Nederlandse veldrijder Corné van Kessel heeft bij een val op training in Lichtaart zijn linkersleutelbeen gebroken. Dat bevestigt het Tormans Cyclo Cross Team. De 31-jarige Van Kessel ging inmiddels onder het mes bij dokter Toon Claes in Herentals en zal vier tot zes weken buiten strijd zijn. Afgelopen zaterdag werd hij nog vijfde in de Berencross in Meulebeke.
Lees verder

Proces aanslagen Brussel en Zaventem gaat van start op 14 november na lange discussie over glazen boxen
Het proces over de terreuraanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem zal van start gaan op 14 november. Dat laat de federale overheidsdienst Justitie weten via Twitter. Door de discussie rond de omstreden beschuldigdenboxen werd de zitting van 10 oktober uitgesteld. "Dankzij intensieve samenwerking wordt de beklaagdenbox snel aangepast. Zo wordt het uitstel beperkt tot drie weken (in de herfstvakantie waren de zittingen sowieso geschorst)", aldus de FOD Justitie.
Lees verder

Bouw van Turnhouts café leidt archeologen naar 16de-eeuwse keramieken kruik: "Eerst heksenfles ooit op Europees vasteland"
Het archeologisch onderzoek dat werd uitgevoerd voor de bouw van café De Zwarte Ruiter in Turnhout heeft een unieke vondst opgeleverd. Archeologen vonden er een heksenfles uit de 16de eeuw, inclusief inhoud zoals urine, haar en koperen nagels. "We hebben al vaak gevloekt wanneer bouwprojecten vertraging oplopen door archeologisch onderzoek, maar in dit geval zijn we er wel blij mee", lacht Jef Keersmaekers van Brouwerij Corsendonk, eigenaar van de grond waar de vondst werd gedaan.
Lees verder

Fedasil dit jaar al bijna 4.500 keer veroordeeld omdat het asielzoekers geen opvang had gegeven
Fedasil is sinds 1 januari 2022 al bijna 4.500 keer veroordeeld omdat het asielzoekers geen opvang had gegeven. Dat meldt de Franstalige Brusselse arbeidsrechtbank. De voorbije weken en maanden was bericht dat het om bijna 1.000 veroordelingen ging, maar het cijfer ligt veel hoger, zegt Pascal Hubain, persrechter bij de arbeidsrechtbank.
Lees verder

Oudste hond ter wereld op 22-jarige leeftijd overleden
Pebbles, officieel de oudste hond ter wereld, is vijf maanden voor zijn 23ste verjaardag overleden. Dat meldt Guinness World Records. De schattige Toy Fox Terrier uit South Carolina in de Verenigde Staten stierf een natuurlijke dood in het bijzijn van haar baasjes.
Lees verder

Poetin introduceert nieuwe uitzonderingen om mobilisatiepaniek te beperken
De Russische president Vladimir Poetin heeft meer groepen tijdelijk vrijgesteld van militaire dienst. Nadat Poetin de gedeeltelijke mobilisatie afkondigde op 21 september vluchtten tal van jonge Russische mannen naar buurlanden. Met de nieuwe uitzonderingen die Poetin introduceert, hoopt hij de paniek te beperken.
Lees verder

Kernreactor Doel 2 onverwachts stilgevallen
De kernreactor Doel 2 is onverwachts uitgevallen. Dat bevestigt uitbater Engie Electrabel. Het is al de tweede reactor die stilvalt op enkele dagen tijd. Zo ligt ook Tihange 3 sinds begin deze week uit.
Lees verder

BEKIJK. De waanzinnige statistiek in beeld: Haaland vindt in 22 Europese matchen 28 keer het net
Twee tegen Sevilla, één tegen Dortmund en twee tegen Kopenhagen. En zo zit Erling Haaland in de huidige Champions League-campagne alweer aan vijf goals (zie video bovenaan). Klinkt simpel? Is het niet. Dat bewijzen zijn statistieken als we wat verder terugkijken. In amper 22 Champions league-wedstrijden scoorde de Noor 28 keer - een absoluut record. In alle competities dit seizoen heeft Het Fenomeen er al 19 gemaakt. En het is pas oktober.
Lees verder

Zuid-Koreaanse betaalt 60.000 euro aan operaties om te lijken op idool Kim Kardashian
Vijftien operaties in acht jaar, dat had Cherri Lee (28) over om te lijken op Kim Kardashian. Dat zij en haar idool een andere origine hebben, hield de Zuid-Koreaanse niet tegen. Op haar twintigste liet ze dan ook eerst haar ogen doen.
Lees verder

Union-CEO Philippe Bormans maakt een tussentijdse balans op: "Competitie én Europa: we managen die stress goed"
Nog één Belgisch team kan het Europese groepsmaximum van Club evenaren: Union, als het een trap lager in de Europa League Braga klopt. CEO Philippe Bormans is meer dan tevreden met het seizoen tot dusver. "Maar druk leggen richting titel zou belachelijk zijn."
Lees verder