Doorgaan naar hoofdcontent

‘Leren was niet het probleem, het was die angst’

'Leren was niet het probleem, het was die angst'

Tussen zijn tien en veertien jaar had Menno de grootste moeite om naar school te gaan. 'Ze noemden het toen schoolfobie. In dat woord kon ik mij helemaal­ vinden', zegt Menno. 'Want ik kwam wel nog voor andere­ zaken buiten. Alleen de school lukte niet. Die drempel was te hoog.'

Lees verder

Arctic Monkeys op Rock Werchter

De organisatie van Rock Werchter heeft na Stromae een tweede headliner aangekondigd: de Britse band Arctic Monkeys. Op zondag 2 juli 2023 maken Alex Turner & Co hun opwachting op de heilige weide van Werchter.

Lees verder

Strijd om de titel van streamingkoning gaat verder: Netflix groeit weer (een beetje)

Netflix heeft 223 miljoen gebruikers en dat zijn er net iets meer dan drie maanden geleden. De negatieve trend lijkt dus gekeerd, enkele weken voor de lancering van een goedkopere abonnementsformule met reclame.

Lees verder

Als meisjes chatten met jongens, maken ze plots meer spelfouten

Meisjes maken doorgaans minder dt-fouten dan jongens, maar worden wel slordiger als ze met jongens communiceren. Dat is een van de conclusies van het doctoraatsonderzoek van Hanne Surkyn (UAntwerpen) over dt-fouten in online communicatie tussen jongeren.

Lees verder

'Ik ben geen kuddedier', en dus stond Jürgen helemaal alleen op een lege tribune in Charleroi

Een opvallend beeld dinsdagavond tijdens de match van Charleroi tegen KV Kortrijk. In de tribunes in Charleroi zat welgeteld één supporter van de bezoekende ploeg: Jürgen Vanbrabant (45). Hij legde een oproep van de supportersclubs om weg te blijven naast zich neer en supporterde vurig voor zijn club: 'Nu heb ik amper nog stem.'

Lees verder

Scholencampus in Lommel ontruimd na bommelding, leerling opgepakt

Zo'n duizend leerlingen van scholencampus Wico in Lommel zijn woensdagmorgen geëvacueerd na een bomalarm. Een verdachte is opgepakt. Het gaat om een leerling van de school. Zijn motief is niet bekend. Explosievenhonden doorzoeken het schoolgebouw. De school blijft de rest van de dag gesloten.

Lees verder

Met alle verloren visnetten kan je jaarlijks de Benelux bedekken

Met alle visnetten die jaarlijks in zee belanden, kan je moeiteloos heel België en Nederland bedekken. En dan is dat waarschijnlijk nog een onderschatting.

Lees verder

Zoektocht naar vermiste Hebe en begeleider Sanne hervat

De Nederlandse politie zoekt vandaag 'met man en macht' voort naar de tienjarige Hebe Zwart en haar begeleidster Sanne (26). Vanochtend werd de zoektocht met honderd personen hervat.

Lees verder

Bergbeklimmer ontsnapt aan aanval van beer

Een Japanse man heeft enkele weken terug een beer van zich moeten afvechten. Tijdens de beklimming van een rots kwam het dier plots op hem afgelopen. Zijn Gopro kon de confrontatie op beeld vastleggen. Bovenstaande beelden werden dan ook al miljoenen keren bekeken op sociale media.

Lees verder

Kitir neemt een politieke pauze

Politica Meryame Kitir neemt een politieke pauze. Dat maakt ze zelf via sociale media bekend.

Lees verder

Acteur Noureddine Farihi, gekend als Mo uit 'Thuis', overleden

Acteur Noureddine Farihi (65), vooral bekend als Mo in Thuis, is overleden. Dat schrijft acteur Saïd Boumazoughe op Instagram en wordt door de VRT bevestigd.

Lees verder

Vivaldi bant sigarettenverkoop in de horeca

De federale regering wil binnenkort alle tabaksautomaten verbieden in cafés of restaurants. De automaten in de supermarkten krijgen nog een uitzondering.

Lees verder

Pro-Russische Oekraïner brengt bizarre ode aan Rusland

Het Oekraïense leger mag dan aan een opmars bezig zijn, in Cherson heeft Rusland het nog altijd voor het zeggen. Het Russische leger heeft er de pro-Russische separatist Kirill Stremousov aangesteld als vicegouverneur. Om zijn liefde voor Rusland in de verf te zetten, maakte hij bovenstaande video. 

Lees verder

Politie vernietigt slaapplaats minderjarigen

Woensdagochtend ging de politie van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene ter plekke aan de humanitaire hub om de kartonnen tenten waarin de minderjarigen slapen te verwijderen. Volgens de politie werd het tijdelijk kampement afgebroken en teruggegeven aan mensen ter plaatse. Volgens getuigenissen van mensen ter plekke werd het kamp vernietigd.

Lees verder

Evenepoel over 2023: 'Het zou logisch zijn als ik de Tour nog oversla'

Remco Evenepoel wacht geduldig op het parcours van de Tour, om dan te beslissen of hij voor de Ronde van Frankrijk kiest of toch de aanlokkelijke Giro met veel tijdritkilometers. Dat heeft de kersverse Flandrien gezegd in een podcast met Ineos-renner Geraint Thomas.

Lees verder

Een champagne voor 9,99 euro: hoe kan dat?

Net nu de prijzen van champagne de hoogte zijn ingeschoten, verrast Delhaize met een stuntprijs voor champagne.

Lees verder

Het wordt een koude, donkere winter in Oekraïne

Het systematisch vernietigen van het Oekraïense elektriciteitsnetwerk lijkt steeds meer een bewuste strategie van Rusland om Oekraïne op de knieën te krijgen. Poetin heeft ook de staat van beleg afgekondigd in de vier bezette provincies. De inzet van oorlog wordt alleen maar groter.

Lees verder

Christophe Slagmuylder nieuwe ceo Bozar

Het Brussels kunstenhuis Bozar krijgt Christophe Slagmuylder als nieuwe directeur-generaal. Hij volgt Sophie Lauwers op.

Lees verder

Storm vernoemd naar Armand Pien actief boven Portugal

Negentien jaar na zijn overlijden is er een storm vernoemd naar de bekende Belgische weerman Armand Pien. Dat meldt weerman David Dehenauw op Twitter. In België zullen we amper iets van storm Armand merken.

Lees verder

Genetica geeft een inkijk in het familieleven van neanderthalers

Aan de voet van het Altajgebergte leefde ruim vijftigduizend jaar geleden een hechte neanderthalerstam. In hun DNA konden een vader en zijn dochter worden geïdentificeerd. Het is het vroegste bekende ouder-kindpaar uit de menselijke prehistorie.

Lees verder

Weggevlucht voor de taliban, en nu slapen deze minderjarigen in kartonnen tenten

Dinsdagnacht sliepen er opnieuw minderjarige asielaanvragers in kartonnen tenten. De meesten van hen ontvluchtten Afghanistan voor de taliban en hebben geen of amper contact met hun families thuis.

Lees verder

De bitterzoete terugkeer van de Iraanse klimster Elnaz Rekabi in Iran

Terwijl Iraniërs haar aan de luchthaven hemelhoog prijzen, legt Elnaz Rekabi (33) interviews af met journalisten van de Iraanse staatstelevisie waarin ze zich afzet tegen de huidige protestbeweging.

Lees verder

Gasprijs fors lager: tijd om uw voorschot te herberekenen

De gasprijs is in nauwelijks twee maanden tijd gedaald van 350 naar nog geen 120 euro. Voor wie in augustus en september geconfronteerd werd met een gigantische verhoging van de voorschotfacturen is het tijd om bij zijn energieleverancier aan te dringen op een herberekening. Of zeg gerust verlaging.

Lees verder

Heeft Taylor Swift wel een navel?

Taylor Swifts nieuwe album Midnights komt eraan en dat doet de online geruchtenmolen op volle toeren draaien. Fans bouwen de wildste complottheorieën rond de zangeres – en Swift gooit maar wat graag olie op het vuur.

Lees verder

Meer dan een personage met een migratieachtergrond

Vlaanderen zal hem voor altijd kennen als Mohammed 'Mo' Fawzi uit Thuis, een rol waarmee ?acteur Noureddine Farihi een haat-liefdeverhouding had. Zelf was hij vooral trots op het feit dat hij hier carrière kon maken. 'Gewoon keihard je best doen, dan lukt het wel.'

Lees verder

Sacharovprijs gaat naar Oekraïense bevolking: 'Ze riskeren hun leven voor onze waarden'

De jaarlijkse mensenrechtenprijs van het Europees Parlement, de Sacharovprijs, gaat dit jaar naar de Oekraïense bevolking. Dat kondigde voorzitster Roberta Metsola aan tijdens de plenaire zitting in Straatsburg.

Lees verder

PFAS-akkoord met milieubewegingen stap dichterbij

De Vlaamse regering belooft niet alleen bijkomende overkappingen van de Antwerpse Ring. Ze staat op een zucht van een finaal akkoord met de milieubewegingen over de PFAS-sanering van de Oosterweelwerf.

Lees verder

Britse binnenlandminister Suella Braverman stapt op

Voor de tweede keer in een korte tijd stapt een belangrijke minister op uit de regering van Liz Truss. Deze keer gaat het om de minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman. Kersvers minister Jeremy Hunt zou op haar vertrek hebben aangedrongen.

Lees verder

Regering brengt De Moor geen verlossing: 'grootschalige opvang' asielzoekers nog niet in de maak

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) pleitte in De ochtend voor 'grootschalige humanitaire opvang'. Die heeft ze vandaag niet gekregen. Intussen slapen kinderen op straat.

Lees verder

Nonkel van Jeugdraadvoorzitter Bachrouri verstopte koffer met 20 kilo cocaïne in woning van diens moeder

De nonkel van Amir Bachrouri, de 19-jarige voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, heeft de koffer met 20 kilogram cocaïne erin verstopt in het huis van de moeder van zijn neefje. Dat heeft de 45-jarige man bekend. Hij zit in de gevangenis.

Lees verder

Sihame El Kaouakibi onverwacht aanwezig in Vlaams Parlement voor debat over opheffing onschendbaarheid

Sihame El Kaouakibi is woensdagavond onverwacht aanwezig in het Vlaams Parlement, waar normaal gezien gestemd wordt over de opheffing van haar parlementaire onschendbaarheid. Mogelijk wil ze het woord nemen.

Lees verder

Om middernacht start staat van beleg in geannexeerde Oekraïense regio's

De Russische president Vladimir Poetin heeft de krijgswet ingevoerd in de vier Oekraïense gebieden die Moskou illegaal heeft geannexeerd. De leiders van de bezette gebieden krijgen zo meer bevoegdheden.

Lees verder

Tijd voor wat winterkerstfeestsfeerverlichting!

Wie slipt in de Wetstraat of in de geruchtenmolen belandt, verzeilt vroeg of laat in deze rubriek.

Lees verder

Union raast door na makkelijke 2-0 zege tegen AA Gent

Een vijfde opeenvolgende competitiezege voor Union. De ploeg kwam nooit echt in de problemen tegen een onmondig AA Gent. Het werd 2-0.

Lees verder

Club Brugge boekt simpele zege tegen STVV

Dit keer kregen de 'invallers' het wel voor elkaar. Mede dankzij een goal van Yaremchuk en een assist van Lang nam Club Brugge uiteindelijk makkelijk afstand van STVV. Blauw-zwart trekt zo met vertrouwen naar Union.

Lees verder

Steven Defour debuteert als hoofdcoach van KV Mechelen met zege tegen ex-club Standard

Immense vreugde na de 2-0-zege tegen Standard: Steven Defour kon zich zijn debuut als hoofdtrainer van KV Mechelen niet mooier inbeelden. Na drie nederlagen op een rij geeft Malinwa zichzelf weer wat ademruimte.

Lees verder

Podcast | Tegen racisme in het voetbal helpen alleen nog duidelijke straffen

Racisme in de tribunes: het achtervolgt ons voetbal al jaren en het lijkt weer sterker aanwezig dan enkele jaren geleden. Campagnes lijken geen zin meer te hebben. Er wordt nu harder opgetreden. Wie zich bezondigt aan racisme en discriminatie mag het in een rechtbank komen uitleggen.

Lees verder

Gewapende man (80) gearresteerd in de buurt van Capitool

Vlakbij het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington is woensdagavond (lokale tijd) een 80-jarige man gearresteerd, omdat hij zonder vergunning wapens bij zich had. Een man en een vrouw werden samen met hem opgepakt, maar hen is niks ten laste gelegd.

Lees verder

Wisselvallig weekeinde op komst

Donderdag start wisselend tot soms zwaarbewolkt en meestal droog. Later zijn er perioden van regen vanaf het zuidwesten. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Waarom de Iraanse protesten niet alleen om de hidjab draaien

Al een maand komen de inwoners van Iran in tientallen steden over het hele land op straat. Ze schreeuwen 'vrouw, leven, vrijheid' en 'dood aan de dictator'. Hoewel de Iraniërs hun woede nu vooral uiten over de politieke en sociale repressie van het streng-islamitische regime, is de economische ellende in het land al decennialang een voedingsbodem voor onrust.

Lees verder

Luchthaven Charleroi weer open

Op de luchthaven van Charleroi verloopt alles weer normaal, na drie moeilijke dagen door vakbondsacties. De eerste vluchten zijn mét passagiers vertrokken.

Lees verder