Doorgaan naar hoofdcontent

Jared Leto zal Karl Lagerfeld spelen in biopic

Jared Leto zal Karl Lagerfeld spelen in biopic

De Amerikaanse acteur en zanger Jared Leto (50) zal de rol van Karl Lagerfeld op zich nemen in de film over het leven van de modeontwerper. Dat melden Amerikaanse media.

Lees verder

Podcasttips | De Britse cyberstalker die meer dan 60 levens infiltreerde

The Guardian duikt in een dossier van cyberstalking, De Volkskrant houdt inlichtingendiensten tegen het licht en De universiteit van Vlaanderen verklaart uw dromen.

Lees verder

Dankzij zeges van Club Brugge en Union is achtste plaats op Uefa-ranking plots binnen bereik

Ondanks de eerste nederlagen voor Belgische teams in de Europese groepsfases heeft België donderdagavond opnieuw een goede zaak gedaan op de coëfficiëntenranglijst van de Uefa, die beslist welke Europese tickets ons land krijgt. Door de Europese zeges van Club Brugge en Union loopt ons land wat verder uit op de nummer tien en komt het wat dichter bij de nummer acht in de stand.

Lees verder

Pink headliner op Werchter Boutique

Popster Pink zal zaterdag 17 juni op het podium van Werchter Boutique staan als headliner. Andere namen voor die dag worden pas later bekendgemaakt. Tickets zijn te koop vanaf 14 oktober en kosten 108 euro.

Lees verder

Wouter Deprez kan schelden en overdrijven als een echte politicus

Wat is dat toch met politici? Ze gooien zo veel opgeblazen woorden in de strijd om de gunst van de kiezer dat het hele politieke toneel dreigt te ontploffen. Of zoals Ivan De Vadder zegt: de Belgische en Vlaamse politiek lijkt meer en meer op een catchwedstrijd, een moddergecht met hyperbolen. Toch vindt Wouter Deprez dat het allemaal nog veel erger/beter kan. 

Lees verder

Hoe stierf kleuter Dean? Dave De Kock aangekomen in Sint-Gillis-Waas voor reconstructie

In het Oost-Vlaamse Sint-Gillis-Waas is vrijdagochtend de reconstructie in de zaak van de omgekomen kleuter Dean Verberckmoes (4) aan de gang. Het gerecht houdt die wedersamenstelling om duidelijkheid te krijgen over de exacte omstandigheden van de dood van de kleine jongen.

Lees verder

'Spaghetti-revolutie' in studentenresto's omdat populaire maaltijd geen vaste waarde meer is

Ei zo na breekt een studentenrevolte los in Gent. Steen des aanstoots: studentenrestaurant De Brug zet zijn populairste maal – de legendarische, goedkope en gulbedeelde spaghetti bolognese – nog maar drie dagen per week, in plaats van vijf, op het menu. Omwille van de variatie. 'Bullshit. Laat studenten toch gewoon elke dag pasta eten.'

Lees verder

Wit-Rus deelt Nobelprijs voor de Vrede met Russische en Oekraïense mensenrechtenorganisaties

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Wit-Russische mensenrechtenactivist Ales Bialiatski en twee mensenrechtenorganisaties, één uit Rusland en één uit Oekraïne. Dat heeft het Nobelcomité in Stockholm vrijdag bekendgemaakt.

Lees verder

SpaceX brengt voor het eerst Russische kosmonaut naar de ruimte

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, heeft woensdag vier astronauten naar het internationaal ruimtestation gebracht. Het was een bijzondere ruimtereis met twee primeurs: aan boord van de ruimtecapsule waren de eerste Native American vrouw in de ruimte, én de eerste Russische kosmonaut die ooit met SpaceX reisde.

Lees verder

Brand op Paaseiland beschadigt beelden: 'Onherstelbaar'

Van de beroemde stenen reuzen op Paaseiland hebben er een aantal schade opgelopen door een brand. 'De schade die is aangericht door de vlammen kan niet meer ongedaan worden gemaakt', aldus Pedro Edmunds, de burgemeester van het eiland.

Lees verder

Doel 2 moet zaterdag weer klaar zijn voor de dienst

Doel 2 is donderdag automatisch stilgevallen na een incident in het nucleaire gedeelte. De laatste controlestaaf zou morgenvroeg uit de reactor moeten zijn gevist, en dan kan de reactor heropgestart worden.

Lees verder

Sint-Joost legt ambtenaren thuiswerk op om energie te besparen, minister laat beslissing onderzoeken

Brussels minister van Lokale Besturen Bernard Clerfayt (FDF) gaat de beslissing van de gemeente Sint-Joost opvragen om zijn voogdij te kunnen uitoefenen. Dat liet hij vrijdag weten op vragen van Juan Benjumea Moreno (Groen) en Ahmed Mouhssin (Ecolo), die het onaanvaardbaar vonden dat Sint-Joost 'verplicht telewerk' invoert om energie te besparen.

Lees verder

Verkoop houten banken uit Brussel Noord stilgelegd

RotorDC, het bedrijf die de houten banken in het Brusselse Noordstation weghaalde en te koop plaatste, legt die verkoop even stil. Ze wachten het publieke debat af en zeggen dat het nog niet te laat is om de banken terug te brengen.

Lees verder

Had Jan Jambon dan moeten liegen?

Het zal wel dat minister-president Jan Jambon (N-VA) niet de enige toppoliticus is die soms zijn chauffeur vraagt om het gaspedaal in te duwen. Maar wie dat wil opbiechten in een televisiestudio, denkt toch beter twee keer na.

Lees verder

Nobelprijs voor de Vrede gaat naar tegenstanders van Poetin

Het Nobelprijscomité heeft de vredesprijs aan drie organisaties toegekend die de mensenrechtenschendingen van het Russische regime aankaarten. De laureaten bevinden zich in Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne.

Lees verder

Dodental bij ongevallen met migrantenboten in Griekenland loopt op tot 23

Voor de Griekse kust zijn minstens 23 mensen om het leven gekomen bij twee ongevallen met bootjes die migranten aan boord hadden. Dat blijkt vrijdag uit een nieuwe balans van de Griekse kustwacht.

Lees verder

Juridisch eindspel Sihame El Kaouakibi ingezet

Na de landing van het gerechtelijk onderzoek naar financiële wantoestanden wordt het tijd voor een proces. De volledige financiële uitkleding van de gevallen politica en onderneemster Sihame El Kaouakibi (ex-Open VLD) dreigt.

Lees verder

Nettarieven stijgen, minister Demir ontevreden

Een gemiddeld gezin betaalt volgend jaar ongeveer 37 euro meer aan nettarieven voor elektriciteit en gas dan in 2022.

Lees verder

Tiktokbeelden tonen ernstige verkeersagressie, politie start onderzoek

Op sociale media zijn beelden opgedoken van een ernstig geval van verkeersagressie in Brugge. Daarop is onder meer te zien hoe een man de spiegel van een BMW stukslaat. Wanneer de wagen doorrijdt, blijft de man een hele tijd aan het voertuig hangen. 'Beide mannen hebben intussen aangifte gedaan', meldt Lien Depoorter, woordvoerder van politiezone Brugge.

Lees verder

Nieuwe PFAS-nota geeft Demir hoop voor doorstart Oosterweel

Kunnen de Oosterweelwerken binnenkort opnieuw opstarten? Een nota van onderzoekscentrum Vito geeft de overheid hoop: de grondwerken zouden niet leiden tot verdere verspreiding van PFAS. Slordig onderzoek, vinden tegenstanders.

Lees verder

Assisenproces aanslagen Brussel wordt hervat op 30 november

Het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem zal hervat worden op 30 november. Dan wordt de jury samengesteld. Op 5 december volgt het eigenlijke proces. Dat heeft de voorzitter van het assisenhof vrijdag beslist.

Lees verder

Sterrenpaar danst duizelingwekkende pirouette

Op drieduizend lichtjaar hiervandaan draaien twee sterren ongemeen hard rond elkaar: ze doen amper 51 minuten over een omwenteling. En voor een keer is het niet de grootste maar wel de kleinste van het sterrenpaar die de kosmische dans leidt.

Lees verder

Orban uitgejouwd bij aankomst op Europese top

De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie buigen zich vrijdag op een bijeenkomst in Praag over de energiecrisis en oorlog in Oekraïne. Een voor een verschenen de politici aan de poorten van de Praagse burcht, waar een groep activisten hen verwelkomde met pro-Europese kreten. De Hongaarse premier Orban kon daarentegen rekenen op heel andere geluiden.

Lees verder

'We hebben een bospact nodig, een grote deal met alle spelers in het bosbeleid'

De landbouw moet zijn verzet tegen bebossing opgeven, zegt professor Bart Muys. 'Er kan makkelijk 50.000 hectare gevonden worden.'

Lees verder

Voormalig Ketnet-wrapster voor de klas: 'Leerlingen vroegen of ik Niels Destadsbader kende'

Vrijdag gesolliciteerd en woensdag begonnen: radiomaakster en voormalig Ketnet-wrapster Sien Wynants (32) maakte een carrièresprong in het ongewisse en had meteen prijs. 'De eerste les ging over zinsontleding. Beetje balen voor de leerlingen.'

Lees verder

Hoe kleiner de diplomatieke uitweg, hoe groter de nucleaire zorgen

Dat Joe Biden de nucleaire koorts weer wat aanwakkert, geeft aan dat de Amerikaanse regering geen diplomatieke uitweg uit de oorlog ziet. Bovendien groeien de signalen dat het onrustig is in het Kremlin. Het maakt de situatie extra gevaarlijk.

Lees verder

Oplichtster Anna 'Delvey' Sorokin komt vrij op borgtocht

Anna Sorokin, beter bekend als Anna Delvey, mag binnenkort de gevangenis verlaten. Dat meldt de Daily Mail. Sorokin deed zich jarenlang voor als de rijke Duitse erfgename Anna Delvey en lichtte zo heel wat New Yorkse bedrijven op. Na 18 maanden gevangenschap kan ze nu voorwaardelijk vrijkomen mits betaling van een borgsom van 10.000 dollar.

Lees verder

Vier hoofdrolspelers hielpen Union in Braga aan 9 op 9 in Europa

De 1-2 van Union in Braga kende vier hoofdrolspelers op het veld: Moris, Lazare, Adingra en Nilsson. Een kennismaking met het klavertjevier van Union.

Lees verder

Waalse regering schiet NewB niet te hulp

De Waalse regering heeft beslist om niet deel te nemen aan de kapitaalverhoging van NewB. Dat meldt de coöperatieve bank vrijdag, na de toelichting van het Waalse begrotingsakkoord.

Lees verder

Truth Social van Trump en andere 'alternatieve' sociale media bereiken een beperkt maar trouw publiek

Zo'n 6 procent van de Amerikaanse bevolking haalt geregeld nieuws van 'alternatieve', vaak conservatief getinte sociale media zoals Parler, Gettr of Gab. Opvallend: Truth Social, de app van Donald Trump, is niet de belangrijkste.

Lees verder

Waalse regering indexeert kinderbijslag wél volledig

Na een week overleg heeft de Waalse regering gisteren een akkoord over de begroting 2023 bereikt. Er wordt gesnoeid, maar de kinderbijslag wordt wel volledig geïndexeerd én bedrijven krijgen hulp bij hun energiefacturen.

Lees verder

Volgende Eurovisiesongfestival vindt plaats in Liverpool

Het Eurovisiesongfestival zal in 2023 plaatsvinden in Liverpool. Dat heeft de organisatie achter de Europese liedjeswedstrijd bekendgemaakt. Door de oorlog in Oekraïne strijkt het evenement neer in het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder

EU-leiders draaien rondjes over energieprijzen

Alle EU-leiders zijn het erover eens dat de 'idioot hoge gasprijzen' naar beneden moeten. Maar over hoe dat te doen, blijven ze verdeeld. De Europese top over twee weken is de nieuwe deadline.

Lees verder

Schooldistrict Uvalde schorst volledige politiekorps

Omwille van 'nieuwe ontwikkelingen' heeft het schooldistrict van Uvalde, Texas zijn volledige politiekorps geschorst. Het kleine korps werd fel bekritiseerd na hun optreden bij een schoolschietpartij, waarbij 19 kinderen om het leven kwamen.

Lees verder

Het Steen in Antwerpen krijgt Onroerenderfgoedprijs

Vorig jaar werd de uitbreiding van Het Steen nog publiek verketterd. Vandaag wordt ze bekroon met lauweren en de Onroerenderfgoedprijs – en ook 15.000 euro.

Lees verder

Uw handleiding voor de miljardenzoektocht van Vivaldi

De regering-De Croo gaat dit weekend op zoek naar drie tot vier miljard euro. Van besparingen op tijdskrediet tot een hogere effectentaks: alle mogelijke opties zullen de revue passeren tussen nu en dinsdagochtend.

Lees verder

Tienkoppig STVV kan amper weerwerk bieden tegen Antwerp

Antwerp heeft na de eerste seizoensnederlaag van vorig weekend opnieuw aangeknoopt met een zege. STVV ging voor de bijl na een wereldassist van Rode Duivel Toby Alderweireld. Pieter Gerkens pakte het cadeau gretig uit en maakte zijn eerste van het seizoen. Invaller Christopher Scott maakte in de extra tijd het feest compleet: 2-0.

Lees verder

Radar: Waarom we zelfs 60 jaar na haar dood Marilyn Monroe niet echt kennen

Marilyn Monroe is al 60 jaar dood, en toch zijn we nog altijd zó gefascineerd door haar.

Maar wat weten we echt over háár? Want er is een verschil tussen de filmster, Marilyn Monroe en de vrouw, Norma Jean.

Lees verder

Trainers zijn overschat
Lees verder

Cottage pie met mierikswortel

Cottage pie is een klassieker uit de Britse keuken, een gehaktschotel uit de oven, toegedekt met een zacht dekentje aardappelpuree. Door er de laatste verse tomaten en courgettes van het jaar in weg te werken stop je een restje zomer in dit veeleer winterse gerecht. Wanneer het kouder wordt, kun je voor tomaten uit blik en voor groene of witte kool in plaats van courgette gaan.

Lees verder

Maaltijdsoep met geroosterde paprika

Een minestrone-achtige soep die door de prominent aanwezige paprika's toch een heel eigen karakter krijgt. Je kunt ze bovenop de soep leggen (oogt chic!) of in reepjes uit elkaar trekken en erdoor mengen.

Lees verder

Sprankelende cocktail met cider en gemberbier

Wij kozen voor calvados om de cider en het pittige gemberbier gezelschap te houden, omdat deze eau de vie van gedestilleerde appelcider gemaakt is. Maar gin, cognac of whisky kunnen ook. Wie van een zuurtje houdt, kan er ook nog een kneep vers citroensap aan toevoegen.

Lees verder

Kruidige frittata

'Een perfect brunchgerecht boordevol gebakken, gekruide uien, dunne plakjes aardappel en verse koriander – je kunt dit zien als een Indiase versie van de Spaanse tortilla', schrijft Rukmini Iyer over deze 'masalafrittata' in haar nieuwste boek India Express. Ook voor het avondeten lijkt dit een redelijk perfect idee, als je er een salade en naan-broodjes bij serveert. Restjes zijn de volgende dag heerlijk bij de boterham.

Lees verder

Gepofte zoete aardappel met knoflook-labneh

Een deugddoend doordeweeks recept waarvoor de oven bijna alles doet – neem er intussen een boekje bij, of je huiswerk. Staat op tafel mooi met olijven, fetakaas en knapperig brood, of met een salade van koelkastrestjes.

Lees verder

Haverpannenkoeken met stroop en druiven

'Het beste recept voor heerlijke pannenkoeken als ontbijt', schrijft Jeroen Meus bij dit recept uit zijn boek Winterkost. 'Je kunt er zelf op los combineren met alle soorten beleg. Maar ik houd het liever simpel en serveer ze met verse druiven en wat warme fruitsiroop.'

Lees verder

Wat eten we volgende week? Een omelet als een chai latte en ander lekkers dat de nestwarmte opdrijft

De pompoenen op een rij, de kaneelreserve aangevuld, de noten geroosterd: hoe lager de thermostaat voor de verwarming moet, hoe harder ik me lijk te verheugen over al die andere manieren om de nestwarmte op te voeren. Zeven recepten om het vuur erin te houden.

Lees verder

Filopasteitjes met seizoensgroenten

Comfortfood is niet alleen kinderkost die lekker warm binnen glijdt als je met een krop in de keel zit. Het kan ook een recept zijn dat de avonturier in je wakker maakt, dat je meesleept in een verlossende flow, of dat je de gelegenheid geeft om weer anderen een hart onder te riem te steken. Dat leerden we toen we in de eerste coronaherfst de lezers van De Standaard uitnodigden om hun troostrecepten te delen op onze website. Het recept hieronder was een inzending van Britt Helbig.

Lees verder

Wetenschappers bereiken hoogste boom van Amazonegebied

Na drie jaar plannen, vijf expedities en een trektocht van twee weken door de jungle heeft een team wetenschappers de grootste boom bereikt die ooit in het Amazonewoud is ontdekt, een imposant exemplaar ter grootte van een gebouw van 25 verdiepingen.

Lees verder

Onderzoek wijst uit: "Meisje met de fluit" is niet van Vermeer

Er werd al langer aan getwijfeld, maar nu is het officieel: het schilderij "Meisje met de fluit" is niet van de hand van de bekende Nederlandse schilder Johannes Vermeer (1632-1675).

Lees verder

Zaterdag start zonnig, later meer wolken

Het wordt een aangenaam weekend, toch wat het weer betreft.

Lees verder

Zware brand op strategische brug tussen de Krim en Rusland

Op de brug die de Krim (door Rusland geannexeerd Oekraïens gebied) met Rusland verbindt is vanmorgen vroeg een deel van een goederentrein ontploft. Het gaat om een wagon met brandstof. Wat de ontploffing heeft veroorzaakt en of de trein bestookt werd door het Oekraïense leger, is nog niet bekend.

Lees verder