Doorgaan naar hoofdcontent

Gematigde kandidaten stevenen af op winst in Bosnië en Herzegovina

Gematigde kandidaten stevenen af op winst in Bosnië en Herzegovina

Bij de verkiezingen voor het drie-presidentschap in Bosnië en Herzegovina hebben enkele nationalistische kandidaten zondag een nederlaag hebben geleden. Dat blijkt op basis van gedeeltelijke resultaten. Bij de Bosniakken lijkt de SDA voor het eerst sinds het einde van de oorlog in 1996 niet meer de president te leveren.

Lees verder

Britse regering voert omstreden belastingverlaging voor grootverdieners af

De Britse regering ziet na fors protest toch af van een belastingverlaging voor grootverdieners. 'We hebben geluisterd, en we snappen het', zegt de minister van Financiën Kwasi Kwarteng. Daarmee moet de regering van premier Liz Truss een vernederende bocht nemen.

Lees verder

Actrice en activiste Sacheen Littlefeather overleden

Actrice Sacheen Littlefeather sprak in 1973 tijdens het Oscargala namens Marlon Brando. De acteur sloeg een Oscar af vanwege de slechte representatie van inheemse Amerikanen in film.

Lees verder

Tihange 3 ligt stil en wordt in veilige toestand gebracht

De kernreactor Tihange 3 is op non-actief gezet. De reactor wordt in veilige toestand gezet, bevestigt uitbater Engie aan De Standaard. Waarom de reactor stilligt, is nog niet duidelijk.

Lees verder

Jihadmusical met valse noten

Adil El Arbi en Bilall Fallah maken een held van een Syriëstrijder in Rebel. De jihadmusical is meer gewaagd dan geslaagd.

Lees verder

Hoe woke is uw Nederlands?

Welke woorden neemt u probleemloos in de mond en over welke woorden hangt er een rode vlag? Neem nu 'woke', een woord met een lontje. Doe mee met onze taaltest, en check hoe inclusief uw taalgebruik is.

Lees verder

Hoe woke is uw Nederlands? Doe de test in de app

Welke woorden neemt u probleemloos in de mond en over welke woorden hangt er een rode vlag? Neem nu 'woke', een woord met een lontje. Doe mee met onze taaltest, en check hoe inclusief uw taalgebruik is.

Lees verder

350 Franse leerlingen krijgen fleecetrui om energie te besparen

De Franse gemeente Périers heeft een plan om de energiecrisis door te komen. Een warme trui van fleece kopen voor elk van haar 350 leerlingen is daar het opmerkelijkste deel van. 'Kinderen moeten zich goed voelen om te kunnen leren.'

Lees verder

Nobelprijs Geneeskunde naar uitlezing fossiel DNA

De Zweed Svante Pääbo (67) wint dit jaar de Nobelprijs Geneeskunde voor zijn pionierswerk in de ontrafeling van het genetische erfgoed van uitgestorven mensachtigen. Dat heeft het Zweedse Karolinska Instituut vanochtend bekendgemaakt.

Lees verder

Eerste choleradoden in drie jaar op Haïti

Op Haïti zijn 'zeven of acht' mensen overleden aan cholera. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid zondag bekend.

Lees verder

Oekraïense drone toont wat overblijft van vluchtend Russisch konvooi

Het Russische leger heeft zich teruggetrokken uit Lyman, de Oekraïense stad die vorige week omsingeld werd door Oekraïense soldaten. Maar die terugtrekking was niet voor elke Russische soldaat een succes. Dat blijkt uit bovenstaande beelden van het Oekraïense leger.

Lees verder

Brussels Airlines schrapt ook maandagvlucht naar Burkina Faso

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines annuleert de maandagvlucht naar Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Zaterdag was ook al een vlucht geschrapt na de militaire staatsgreep in het West-Afrikaanse land.

Lees verder

Lamkel Zé slachtoffer van racisme door Antwerp-fans, maar kan ook zelf nog geschorst worden

Didier Lamkel Zé is tijdens en na de wedstrijd met KV Kortrijk tegen Antwerp het slachtoffer geworden van racisme. Ook de 26-jarige Kameroener zelf liet het niet na te provoceren. De incidenten in het Guldensporenstadion krijgen mogelijk nog een staartje. Het Bondsparket beraadt zich over sancties voor zowel Lamkel Zé als Antwerp.

Lees verder

'Een verhoogde huurprijs terugdraaien? Dat kan niet'

Het Vlaams Parlement heeft het licht op groen gezet voor de onmiddellijke bevriezing van de huurprijzen van huurwoningen die onvoldoende energiezuinig zijn.

Lees verder

Politie sluit studenten in rond Iraanse universiteit tijdens dodelijke protesten

In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn de lessen aan de belangrijkste wetenschappelijke universiteit van het land vanaf maandag opgeschort. Zondagavond hebben zich gewelddadige incidenten voorgedaan tussen studenten en de ordediensten. Dat meldt een plaatselijk nieuwsagentschap.

Lees verder

Miljarden van energie- en oliesector redden de begroting niet

De miljarden uit een overwinstbijdrage van de energiesector dragen structureel niet bij aan de begroting. Vivaldi moet nog altijd op zoek naar drie tot vier miljard euro.

Lees verder

Kanye West maakt onaangekondigd debuut als model

Om de zomercollectie van 2023 voor te stellen, pakte modehuis Balenciaga in Parijs uit met Kanye West op de catwalk. De Amerikaanse rapper, en ontwerper, opende zondag onaangekondigd de modeshow. Kijk mee in bovenstaande video.  

Lees verder

Minstens 25 kinderen bij slachtoffers voetbalramp Indonesië

Bij de 125 doden die zaterdag vielen bij voetbalrellen in een stadion op Oost-Java, zijn er minstens 32 kinderen. Dat hebben de Indonesische autoriteiten laten weten.

Lees verder

Nico Moolenaar tekent talentdeal bij Netflix

Nico Moolenaar, de maker van series als Undercover en Ferry, heeft een talentdeal getekend bij Netflix. 'Met deze deal zal hij de komende jaren nieuwe series exclusief produceren voor de 221 miljoen leden van Netflix wereldwijd', meldt de streamingreus in een persbericht.

Lees verder

'Ik hoop dat de bondscoach gerustgesteld is'

Jason Denayer (27) wil 'Missie Qatar' verwezenlijken via Shabab Al-Ahli. De Rode Duivel stond ons een uitzonderlijk interview toe, weliswaar via mail, en komt terug op zijn complexe transferzomer. 'Ik tekende in Dubai. Wat is het probleem?'

Lees verder

Kim Kardashian krijgt boete van 1,26 miljoen dollar na reclame voor cryptomunt

Influencer en realityster Kim Kardashian moet van de Amerikaanse beurswaakhond SEC een fikse boete ophoesten voor het onwettig promoten van een cryptomunt op Instagram. Ze mag ook drie jaar lang geen reclame meer maken voor dergelijke investeringen.

Lees verder

Daar is de eerste bocht van Truss

Liz Truss gaat dan toch de hoogste belastingvoet niet schrappen. Daarmee halen haar eigen, kritische parlementsleden hun slag thuis. Haar wankele gezag krijgt meteen een flinke knauw.

Lees verder

Poetin wil na de gas- ook de oliekraan naar Europa dichtdraaien

Door te spelen met de oliekraan kan Poetin de druk op het Westen verder opvoeren. De Opec+ zinspeelt nu al op een forse productievermindering. Gaat straks ook de oliekraan dicht? En wat zijn de mogelijke gevolgen?

Lees verder

De man die de neanderthaler in zichzelf ontdekte

De Zweed Svante Pääbo is de verrassende winnaar van de Nobelprijs geneeskunde. Zijn reconstructie van de erfelijke blauwdruk van neanderthalers en andere mensachtigen wordt terecht bekroond.

Lees verder

Tweede duurste villa ooit verkocht in het Zoute

Veertien miljoen euro, ofwel de tweede duurste verkoop ooit: Villa Fairway in de mondaine villawijk van Knokke Le Zoute heeft een nieuwe eigenaar.

Lees verder

Kadyrov zegt dat zijn tienerzonen 'binnenkort' naar het front in Oekraïne trekken

De Tsjetsjeense leider en Poetinvertrouweling Ramzan Kadyrov wil zijn drie zonen naar het front in Oekraïne sturen. Hoewel ze nog tieners zijn, kregen ze een goede militaire opleiding en staan ze te popelen om naar het front te trekken. 'Dat kan ik alleen maar aanmoedigen.'

Lees verder

Man sterft na aanrijding met tram tijdens wandeling met hond

In Schaarbeek is afgelopen weekend een man om het leven gekomen na een aanrijding met een tram van de Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB. De precieze omstandigheden van het ongeval zijn nog niet duidelijk en worden onderzocht door het parket.

Lees verder

Oud-chef CIA: 'VS zou Russische troepen vernietigen als Poetin kernwapens inzet'

Volgens David Petraeus, een voormalig directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten, kunnen de Verenigde Staten 'alle Russische troepen op Oekraïens grondgebied vernietigen en de vloot in de Zwarte Zee tot zinken brengen'. De voormalige generaal zei wel dat dat een hypothese is en hij dat niet besproken heeft met de nationale veiligheidsadviseur.

Lees verder

EU werkt aan nieuwe sancties tegen Iran wegens repressie protesten

De Iraanse ­opperste leider Khamenei stelt de VS en Israël verantwoordelijk voor de protesten in Iran na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini door de zedenpolitie.

Lees verder

CD&V verlaat de Wetstraat

CD&V heeft haar gebouw aan de Wetstraat 89 verkocht en huurt vanaf volgend jaar een kantoor in Tour&Taxis.

Lees verder

Belgisch energie-eiland wordt een Europese primeur

Binnen nog geen vier jaar zou er een 5 hectare groot kunstmatig energie-eiland zowat 45 kilometer buiten de Belgische kust moeten liggen. Het is onderdeel van een veel groter energie-infrastructuurproject op de Noordzee.

Lees verder

Sleutelt de regering aan de loonsverhoging? Deze scenario's liggen op tafel

De Belgische bedrijven beven voor de stevige loonsverhoging die ze verplicht moeten doorvoeren. Ook de Nationale Bank trok al aan de alarmbel. Maar is de regering van plan om in te grijpen? Deze scenario's liggen op tafel.

Lees verder

Al ruim 200 vuurwapens gevonden bij groep preppers

De hoeveelheid wapens die bij de huiszoekingen van vorige week aangetroffen zijn bij de groep 'preppers', is groot. In totaal ­zouden nu al meer dan twee­honderd vuurwapens in beslag ­genomen zijn.

Lees verder

Elon Musk oogst kritiek na tweets over Oekraïne: 'De Krim is al sinds 1783 Russisch'

In een reeks berichten op Twitter heeft Tesla-ceo Elon Musk zich niet bijzonder populair gemaakt bij Oekraïners. In een bericht deelde hij mee hoe volgens hem een vredesbestand tussen Rusland en Oekraïne kan worden bereikt, waarna hij meteen kritiek oogstte van hoge Oekraïense functionarissen.

Lees verder

Donald Trump klaagt CNN aan voor smaad

Donald Trump klaagt CNN aan voor smaad. De oud-president meent dat de televisiezender een lastercampagne tegen hem is begonnen, om te voorkomen dat hij zich in 2024 opnieuw verkiesbaar stelt voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Lees verder

Wat maakt van Haren de gevangenis van de toekomst?

Het heeft wat voeten in de aarde gehad maar de gevangenis van Haren is eindelijk opengegaan. Een modelgevangenis, zegt Justitie. Maar zal de nieuwe gevangenis één van de belangrijkste pijnpunten, de overbevolking, kunnen wegnemen? En zullen de gevangenen die vrijkomen uit Haren niet, zoals de meeste van hun collega's snel hervallen en opnieuw tussen de celmuren belanden?

Lees verder

Noord-Korea vuurt ballistische raket af over Japans grondgebied

Noord-Korea heeft in de nacht van maandag op dinsdag een ballistische raket afgevuurd die over Japans grondgebied is gevlogen. Het wapen legde volgens de Japanse publieke omroep NHK 4000 kilometer af en vloog volgens het Zuid-Koreaanse leger dinsdag (plaatselijke tijd) in de richting van de Japanse Zee.

Lees verder

Rapport: Amerikaans vrouwenvoetbal geplaagd door 'systematisch' misbruik

In de top van het Amerikaanse vrouwenvoetbal is 'systematisch' sprake van misbruik en wangedrag. Dat blijkt uit een rapport dat maandag werd gepubliceerd.

Lees verder

Late zomerdag doorprikt herfstweer

De nazomer lijkt even terug. Na het verdwijnen van het eventuele ochtendgrijs wordt het dinsdag vaak zonnig met soms hoge sluierwolken. Het wordt enkele graden zachter met maxima van 15 graden in de Hoge Ardennen tot 21 graden in Laag-België. De wind waait matig. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Herfstgolf zet zich door: coronabesmettingen en ziekenhuisopnames nemen fors toe

Het aantal geregistreerde besmettingen met covid-19 en het aantal ziekenhuisopnames stijgen fors. De herfstgolf, die volgens viroloog Steven Van Gucht vorige week is ingezet, zet zich door. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Vandaag hebben al 1,3 miljoen Vlamingen een boosterprik laten zetten.

Lees verder