Doorgaan naar hoofdcontent

Football Talk. Real Madrid, met bankzitter Hazard, wint moeiteloos van hekkensluiter Elche

HLN
Football Talk. Real Madrid, met bankzitter Hazard, wint moeiteloos van hekkensluiter Elche
Real Madrid heeft op de tiende speeldag in La Liga geen punten laten liggen tegen laagvlieger Elche. De Koninklijke won met 0-3. Eden Hazard moest negentig minuten toekijken vanop de bank. Thibaut Courtois was nog out met een rugblessure.
Lees verder

Zeldzame aanval van Giraf brengt peuter om het leven
Een giraf heeft in Zuid-Afrika een peuter van 16 maanden doodgetrapt. De 25-jarige moeder van het meisje werd ook vertrapt en verkeert in kritieke toestand. Het gaat om een zeldzame aanval van het hoogste zoogdier ter wereld op mensen.
Lees verder

Biden vraagt Amerikaanse oliebedrijven meer olie te produceren
Amerikaanse olieconcerns moeten hun productie verhogen en de benzineprijzen voor consumenten verlagen. Daartoe heeft de Amerikaanse president Joe Biden opgeroepen, terwijl hij een nieuwe vrijgave van strategische oliereserves aankondigde in een poging de prijzen van brandstof omlaag te krijgen. Dat betrof 15 miljoen vaten.
Lees verder

Russische VN-diplomaat: gevolgen als VN drones inspecteren
De Russische VN-diplomaat Dmitri Poljanski heeft woensdag gedreigd de samenwerking met de Verenigde Naties "te heroverwegen" als de organisatie experts naar Oekraïne stuurt om daar drones te onderzoeken. VN-secretaris-generaal António Guterres drong vorige maand aan op een onderzoek naar wat hij noemde een "waslijst van wreedheden" die Rusland mogelijk heeft begaan in Oekraïne.
Lees verder

Trump getuigt via videoverbinding in zaak wegens laster over veronderstelde verkrachting
Donald Trump heeft woensdag moeten getuigen voor het gerecht wegens laster in een zaak die tegen hem werd aangespannen door schrijfster E. Jean Carroll. Zij beschuldigt Trump ervan haar in de jaren negentig te hebben verkracht. Carroll stelt dat Trump haar carrière heeft beschadigd door te zeggen dat zij heeft gelogen over de verkrachting.
Lees verder

WHO-baas waarschuwt voor risico op genocide in Ethiopische regio Tigray
De algemeen directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, waarschuwt dat de tijd opraakt om genocide te vermijden in zijn thuisregio Tigray, in het noorden van Ethiopië. "Er is geen enkele andere situatie wereldwijd waarin zes miljoen mensen voor bijna twee jaar belegerd worden", zei hij in Genève. Hij stelde dat het bankensysteem, brandstof, voedsel, elektriciteit en gezondheidszorg worden gebruikt als oorlogswapens.
Lees verder

Amnesty International start petitie tegen uitbuiting van WK-arbeiders in Qatar
Amnesty International start morgen een petitie gericht aan de internationale voetbalbond FIFA en Qatar. Daarmee hoopt de mensenrechtenorganisatie om een compensatiefonds te verkrijgen voor uitgebuite arbeidsmigranten.
Lees verder

"Gestolen apparatuur uit Zweedse flitspalen mogelijk gebruikt in Russische drones"
De Zweedse autoriteiten treffen al maanden vernielde flitspalen aan, schrijft de Zweedse krant Aftonbladet. Het vermoeden bestaat dat Rusland deze flitsapparatuur gebruikt in drones die het land inzet bij de oorlog in Oekraïne. Gisteren werd volgens lokale media nog camera-apparatuur gestolen uit twee flitspalen in een gebied ten noorden van Stockholm.
Lees verder

Voor het eerst stroomonderbreking in heel Oekraïne
Vandaag kampt heel Oekraïne met stroomonderbrekingen. Voor het eerst sinds het begin van de oorlog moeten de autoriteiten deze ingrijpende maatregel nemen, omdat delen van het elektriciteitsnet zijn getroffen door Russische aanvallen. Het nationale energiebedrijf heeft Oekraïners opgeroepen "alles op te laden" voordat de stroom om 7 uur lokale tijd uitvalt.
Lees verder

Gewapende man (80) nabij Capitool in Washington opgepakt
In de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft de politie nabij het Capitool een 80-jarige man opgepakt die meerdere wapens in zijn voertuig had.
Lees verder

Lange files verwacht bij start tweede fase herstellingswerken aan viaduct Merksem
In Antwerpen gaat vanavond om 23 uur de tweede fase van werken aan het viaduct van Merksem in. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) laat de beschadigde brugvoeg op het wegdek richting Nederland tijdelijk beschermen met metalen platen, in afwachting van een structurele vernieuwing. Er dreigt opnieuw veel fileleed.
Lees verder

Groot deel van energiesteun overheid belandde op spaarboekjes gezinnen
Een groot deel van de energiesteun, de compensatie die de overheid voorzag voor de hoge energieprijzen, is beland op spaarboekjes van Belgische gezinnen. Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad op basis van onderzoek van de Nationale Bank en de Universiteit Gent.
Lees verder

Wachtrijen in de geestelijke gezondheidszorg groeien verder aan: vaak maandenlang wachten op hulp
Zes op de tien erkende Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) kampen met wachttijden van langer dan twee maanden. De Covid-pandemie woog ook op het mentaal welzijn: in 2021 nam het aantal zorg-aanvragen op één jaar met 5% toe, bij jongeren zelfs met 8%.
Lees verder

Ariadne Petridis, eerste vrouw die ons land vertegenwoordigt in de NAVO: "We staan op een kantelpunt in de geschiedenis"
Ariadne Petridis (56), een diplomaat met 32 jaar ervaring, is de eerste vrouw die ons land vertegenwoordigt in de NAVO. Ze doet dat sinds augustus, in woelig water, want Poetin heeft de ingedommelde NAVO helemaal wakker geschud. Maar wie is die vrouw die op dat belangrijke internationale toneel de stem van België laat klinken?
Lees verder

INTERVIEW. Na het fiasco in Charleroi: waarom zelfs dit nauwelijks imagoschade oplevert
Na twee dagen chaos op de luchthaven in Charleroi kwamen vakbonden en directie vanochtend tot een akkoord. Hoewel ook vandaag vertrekkende reizigers eraan waren voor de moeite: de deur bleef dicht. Tevergeefs probeerden huilende en duwende passagiers zich gisteren nog de luchthaven in te wurmen. Transporteconoom Eddy Van de Voorde (UAntwerpen), maakt de balans en legt uit waarom Charleroi hier mee wegkomt en geen tweede Schiphol wordt.
Lees verder

"Ze klonk als een gevallen diva die in de slachtofferrol kruipt": niet iedereen onder de indruk van emotioneel pleidooi Sihame El Kaouakibi
Vlaams parlementsleden keken verbaasd op toen gisteren plots Sihame El Kaouakibi (36) het halfrond binnenwandelde. Twee jaar geleden diende ze een ziektebriefje in en sindsdien was het omstreden parlementslid niet meer gezien. Tot gisteren dus. "Ik sta wankel", zei ze toen ze binnenging. Daar werd ze niet op applaus onthaald, en ze werd zelfs even onwel. Wel nam ze zelf het woord: tijdens haar toespraak zei ze onder meer dat er de voorbije tijd bij haar ramen zijn ingegooid en dat ze uitwerpselen in de brievenbus heeft gevonden.
Lees verder

Vlaamse regering wil derde nooddorp voor Oekraïners bouwen in Gent (en later worden het studentenkoten)
Nu de twee bestaande nooddorpen in Antwerpen en Mechelen overvol zitten, plant Vlaams Minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) om een derde te openen in Gent. En opmerkelijk: nadien wil hij er permanent studentenkoten van maken: "Zo slaan we twee vliegen in één klap".
Lees verder

Pas 25 en ook al met pensioen: "Ze maken liever een sociaal geval van mij dan me te laten werken"
"Ik ben 37 en moet met pensioen", zei een leerkracht die vecht tegen een chronische ziekte aan HLN. En toch kan het nog absurder. Uitgerekend nu kreeg een 25-jarige vrouw uit Mechelen te horen dat Defensie haar met pensioen stuurt. We spraken ook een leerkracht vecht tegen kanker maar ook tegen die dreigende opruststelling. En een moeder van twee die aan de schoolpoort verzwijgt dat ze al sinds haar 32ste met pensioen is. "Al te vaak hoorde ik de insinuatie dat ik een profiteur ben."
Lees verder

Machtsmisbruik in Haaltert: burgemeester (N-VA) wil agent uit korps omdat hij partijgenoten verkeersboete gaf
De N-VA burgemeester van Haaltert, Veerle Baeyens, verplicht het lokale politiekorps om een hoofdinspecteur over te plaatsen naar een andere zone. Reden daarvoor: de inspecteur in kwestie gaf zes van haar partijgenoten een boete nadat ze verkeerd geparkeerd stonden tijdens een eetfestijn van N-VA Haaltert. Een deel van het korps dreigt ermee het werk neer te leggen.
Lees verder

Modernste frietfabriek van Europa opent vandaag in ons land: 3,5 miljoen kilogram frieten per week rollen in Poperinge van de band
De modernste frietfabriek van Europa opent vandaag in ons land. Wij namen al eens een kijkje bij Aviko in Poperinge, waar wekelijks 3,5 miljoen kilogram diepvriesfriet van de band rolt. Waar stoommachines patatten schillen in enkele seconden, een rivier van aardappelen aan 90 per uur door snijmachines vliegt en waar robots dag en nacht scannen op zwarte puntjes.
Lees verder