Doorgaan naar hoofdcontent

COLUMN. 200 miljoen extra krijgt de NMBS. ‘Kap ze maar in dat bodemloos vat’, zal minister Gilkinet wijzen, als b...

HLN
COLUMN. 200 miljoen extra krijgt de NMBS. 'Kap ze maar in dat bodemloos vat', zal minister Gilkinet wijzen, als betrof het een lading kiezel voor zijn oprit
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Georges Gilkinet (Ecolo), minister van NMBS.
Lees verder

Ligt oplossing voor oorlog in Oekraïne in Washington? Poetin zou gesprek met Biden niet afwijzen
Als president Poetin wordt uitgenodigd voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Biden op de G20-top volgende maand in Indonesië, dan zal Rusland dat niet afwijzen. "De Amerikanen doen de facto al mee in dit conflict", zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Ligt de oplossing voor de oorlog in Washington?
Lees verder

Biden wil relatie met bondgenoot Saoedi-Arabië "opnieuw evalueren" na verlaging productie oliekartel
De beslissing van de OPEC+-landen om de olieproductie van het kartel te verlagen, zet de relaties tussen de VS en Saoedi-Arabië opnieuw onder druk. Washington is bereid om de betrekkingen met zijn traditionele bondgenoot te "herevalueren", zo meldt het Witte Huis dinsdag.
Lees verder

Europa verliest terrein op Azië in 'World University Rankings': vier Belgische universiteiten in top 200
Vooraanstaande universiteiten in Europa verliezen terrein op de World University Rankings nu de concurrentie uit Azië toeneemt. Dat kondigt het Britse magazine voor hoger onderwijs Times Higher Education (THE) woensdag aan. De hoogste universiteit van België op de lijst, de KU Leuven, behoudt haar positie op de 42e plaats. In totaal staan vier Belgische universiteiten in de top 200.
Lees verder

Massale sterfte onder bijna 500 walvissen die gestrand zijn op Nieuw-Zeelandse eilanden
Op twee plaatsen in Nieuw-Zeeland zijn de voorbije dagen massaal grienden aangespoeld. In totaal zijn 477 van die walvissen gestorven, zo heeft de lokale overheid medegedeeld.
Lees verder

Onze chef wielrennen over de keuze van de weelde: "Maar één kan de beste van het afgelopen jaar zijn"
Wout van Aert (28) en Remco Evenepoel (22) stapten begin dit jaar op hun koersfiets en iedereen weet wat er daarna gebeurde. 2022 werd een onvergetelijk wielerjaar en daarin eisten beide renners afwisselend de hoofdrol op. En toch: "Maar één kan de beste Belgische wielrenner van het afgelopen jaar zijn." Onze chef wielrennen overschouwt de favorieten voor de Kristallen Fiets 2022. "Je zat er met open mond naar te kijken, hoe Evenepoel wegreed op de top van de Côte de la Redoute en dan in één adem dertig kilometer doorstoomde naar Luik."
Lees verder

🎧 HET WK VAN TOEN. "Ik dacht gewoon: 'ik geef er een patat op'": Leo Van Der Elst over zijn beslissende penalty en hoe Duivels de Mexicaanse nacht indoken
Mexico 86. Voor lange tijd de beste WK-prestatie van de Rode Duivels ooit. De vierde plaats zit in ons collectief voetbalgeheugen. Franky en Leo Van Der Elst kwamen met veel plezier nog eens samen om herinneringen op te halen aan hun avontuur. Van een hyperventilerende Franky Van Der Elst in de bus over Leo Van Der Elst met de sleutel van de bierkamer in het hotel tot zijn ontmoeting met Maradona tijdens de dopingcontrole.
Lees verder

🎧 HET WK VAN TOEN. "Ik dacht gewoon: 'ik geef er een patat op'": Leo Vanderelst over zijn beslissende penalty en hoe Duivels de Mexicaanse nacht indoken
Mexico 86. Voor lange tijd de beste WK-prestatie van de Rode Duivels ooit. De vierde plaats zit in ons collectief voetbalgeheugen. Franky en Leo Van Der Elst kwamen met veel plezier nog eens samen om herinneringen op te halen aan hun avontuur. Van de hoogtestage met bergwandelingen in Zwitserland, tot een hyperventilerende Franky Van der Elst in de bus. Van Leo Van Der Elst met de sleutel van de bierkamer in het hotel tot zijn ontmoeting met Maradona tijdens de dopingcontrole.
Lees verder

ONZE OPINIE. Elke partij claimde zijn trofee, maar collectief weigerden ze grondig te hervormen
"Het is wat het is." Zo zou Maggie De Block (Open Vld) ongetwijfeld de begrotingsronde van de regering-De Croo hebben omschreven. Petra De Sutter, vicepremier voor Groen, is eerlijker. "Met zeven partijen is het niet mogelijk om heel grote hervormingen te doen", zei ze aan VTM Nieuws. Zo, dat is duidelijk. Deze begrotingsronde moest twee jaren overspannen. Om met meer daadkracht ons land te verbeteren. Want vlak voor een verkiezingsjaar krijg je een regering niet meer écht aan het werk. De belangrijkste vaststelling: of het nu één, twee of drie jaar voor de stembusslag is? Grote hervormingen kunnen niet.
Lees verder

Italiaans vluchtmisdrijf waarbij Jessy (24) en Wibe (25) stierven: 53-jarige chauffeur reed onder invloed en zonder rijbewijs
"Het was donker, ik heb ze niet echt gezien", dat verklaarde de Romeinse Francesco M.(53), de chauffeur die vluchtmisdrijf pleegde nadat hij Jessy Dewildeman (24) en Wibe Bijls (25) omver maaide. De man zat onder invloed van drugs en alcohol achter het stuur. En hij reed zonder rijbewijs rond, dat werd eerder al ingetrokken nadat onder invloed achter het stuur betrapt was. M. - die geen onbekende was voor de politie - is gearresteerd en zit nu in de cel.
Lees verder

Italiaan (53) die Jessy (24) en Wibe (25) aanreed was onder invloed van drank en drugs en reed zonder rijbewijs: "Het was donker, ik heb ze niet echt gezien"
"Het was donker, ik heb ze niet echt gezien", dat verklaarde de Romeinse Francesco M.(53), de chauffeur die vluchtmisdrijf pleegde nadat hij Jessy Dewildeman (24) en Wibe Bijls (25) omver maaide. De man zat onder invloed van drugs en alcohol achter het stuur. En hij reed zonder rijbewijs rond, dat werd eerder al ingetrokken nadat hij onder invloed achter het stuur betrapt was. M. - die geen onbekende was voor de politie - is gearresteerd en zit nu in de cel.
Lees verder

Italiaan (53) die Jessy (24) en Wibe (25) aanreed was onder invloed van drank en drugs en reed zonder rijbewijs
"Het was donker, ik heb ze niet echt gezien", dat verklaarde de Romeinse Francesco M.(53), de chauffeur die vluchtmisdrijf pleegde nadat hij Jessy Dewildeman (24) en Wibe Bijls (25) omver maaide. De man zat onder invloed van drugs en alcohol achter het stuur. En hij reed zonder rijbewijs rond, dat werd eerder al ingetrokken nadat onder invloed achter het stuur betrapt was. M. - die geen onbekende was voor de politie - is gearresteerd en zit nu in de cel.
Lees verder

"Aquí está el Brujas!": onze chef voetbal blikt vooruit op de eerste afspraak met de geschiedenis van Club
Een gelijkspel volstaat vanavond voor Club om een plaats in de 1/8ste finales van de Champions League af te dwingen. Eén punt. "Waar is de tijd, dat Club het lelijke eendje met 0 op 18 was in een groep", herinnert onze chef voetbal zich. "Een tijd waarin de Spaanse media amper aandacht schonk aan onze landskampioen." Drie matchballen telt Club. Welke het verzilvert, maakt niet uit.
Lees verder

"We hadden er allemaal meer van verwacht": Pascale Naessens kritisch over eigen 'De Schaal van Pascale'
Na een wekenlange zoektocht naar de beste pottenbakker van Vlaanderen, werd 'De Schaal van Pascale' uitgereikt. Winnares Sofie pakte uit met een aperitiefset mét dubbele, draaiende plateau en nam zo het goud mee naar huis. Een knap staaltje keramiek, maar toch leken 'maar' 300.000 kijkers geïnteresseerd. Hoe kijkt presentatrice en hoofdjurylid Pascale Naessens naar die tegenvallende kijkcijfers en wat zou ze anders doen mocht er een tweede seizoen komen? Ze vertelt het tegen Senne in een nieuwe Showbits.
Lees verder

Te voet naar de bakker? Dat doet de Belg niet graag: nergens in Europa stappen zo weinig mensen korte afstanden
Te voet pistolets halen? Dat doen Belgen niet graag. Meer nog: van alle Europeanen doen wij korte afstanden het minst te voet. Dat blijkt uit een grootschalige Europese bevraging naar het gedrag van fietsers, voetgangers en motorrijders. "De Belg neemt nog te vaak de wagen voor kleine verplaatsingen", zegt Vias-woordvoerder Stef Willems.
Lees verder

Nog één jaar sponsort overheid je vakantiehuis: met aflopende woonbonus verwachten makelaars meer kopers voor tweede verblijf
"Wie droomde van een appartement aan zee of een chalet in de Ardennen, zal nu misschien wel een versnelling hoger schakelen in zijn zoektocht", zeggen makelaars in Oostduinkerke en Durbuy. De regering geeft immers het signaal dat je tot eind volgend jaar de tijd krijgt om een vakantiehuisje te kopen waarbij de overheid een stukje van het kapitaal sponsort. Met dank aan de MR, die zich heftig bleef en blijft verzetten tegen de afschaffing van de woonbonus voor tweede verblijven. Maar doet een koper altijd voordeel bij dit systeem?
Lees verder

RECONSTRUCTIE. "En toen zakte het kaartenhuisje van De Croo in elkaar"
Als de PS niet wou besparen op een extra verhoging van de leerkrachtenpensioenen, dan konden ze ook de verhoging van de effectentaks op hun buik schrijven, vond premier De Croo. In de finale begrotingsnacht kletterde het tussen hem en PS-vicepremier Dermagne. "En dat Conner Rousseau nog voor we een akkoord hadden op de radio zat te zeggen dat de woonbonus voor de tweede woning zou worden afgeschaft, werkte als een rode lap op de blauwe MR-stier."
Lees verder

Lies Vandenberghe onderbreekt zwangerschapsrust voor gala van de kristallen fiets: "Dit keer was de roze wolk er wél"
Ze zit nog tussen de pampers, papflesjes en rammelaars, maar voor Remco en co. laat Lies Vandenberghe (31) die graag even liggen. Drie maanden na de geboorte van haar tweede, keert het sportanker even terug voor de uitreiking van 'De kristallen fiets'.
Lees verder

Helmut Lotti start 'Italian Songbook'-tournee na ruim twee jaar uitstel: "Mijn stem voelde na die lange inactiviteit roestig aan"
Corona heeft Helmut Lotti (52) geen deugd gedaan. Op een enkele festivals na, kon de zanger meer dan twee jaar niet optreden. Aan die lege agenda komt nu een einde met zijn 'Italian Songbook'-tournee. Rond de jaarwisseling volgen ook nog kerstconcerten en in het voorjaar worden Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland heroverd. Helmut is back in business. "Gelukkig, want ik heb twee jaar niets verdiend en moet ook mijn rekeningen betalen."
Lees verder

Japanse ruimteraket vernietigt zichzelf na mislukte lancering
De Japanse ruimtevaartorganisatie Jaxa heeft na een mislukte lancering een bevel tot zelfvernietiging gestuurd naar zijn Epsilon-raket. Dat melden verschillende Japanse media. Het was de eerste mislukte lancering van een Japanse raket sinds 2003.
Lees verder