Doorgaan naar hoofdcontent

Britse afluisterdienst spreekt van een ‘wanhopige situatie’ voor de Russen

Britse afluisterdienst spreekt van een 'wanhopige situatie' voor de Russen

Volgens de op een na grootste afluisterdienst ter wereld, de GCHQ, kampt Rusland met een ernstig tekort aan voorraden en munitie.

Lees verder

21 minderjarigen hebben nacht op straat doorgebracht

21 minderjarigen (tussen 16 en 18 jaar) hebben afgelopen nacht op straat doorgebracht in Brussel. 'Het beschermingssysteem voor minderjarigen vertoont zorgwekkende capaciteitstekorten, waardoor zij ook op straat belanden', zegt directeur Tine Claus van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. 'Dit kun je alleen oplossen door meer opvang te voorzien.'

Lees verder

Gynaecoloog veroordeeld tot vier jaar cel voor aanranding en verkrachting van zes ex-patiënten

Gynaecoloog Ben V.R. had volgens acht ex-patiënten arts verschillende handelingen gesteld die medisch gezien helemaal niet noodzakelijk waren. De rechtbank van Turnhout vond de feiten bewezen voor zes van de patiënten.

Lees verder

Stromae eerste headliner Rock Werchter

Stromae speelt op donderdag 29 juni, de openingsdag van Rock Werchter. De ticketverkoop start op zaterdag 29 oktober om 10 uur.

Lees verder

Het stille spektakel in de Senaat: amper applaus en voorzitster op het matje na besparing

'Sorry collega's, we moeten besparen op onszelf.' Terwijl alle camera's dinsdag op premier De Croo gericht waren in de Kamer, gistte het een paar stappen verder in de Senaat. Het ontslag van politiek personeel lijkt onafwendbaar.

Lees verder

Oproep | Hoe krijg ik de energiekorting? Stel ons uw vragen over het begrotingsakkoord

Heb ik nog recht op tijdskrediet als mijn kind vandaag zeven jaar oud is? En hoe krijg ik de beloofde energiekorting? Mail ons uw vragen over het begrotingsakkoord, we beantwoorden ze graag: binnenland@standaard.be.

Lees verder

Een violiste op straat en drie vrouwen op een bank: kleine taferelen demonstreren groot verzet in Iran

Een violiste op straat en drie vrouwen op een bank: kleine taferelen die bij ons weinig opzienbarend zijn, zijn een daad van verzet in Iran. De drie vrouwen dragen geen hoofddoek op straat, wat in Iran verboden is. Het is ook illegaal voor vrouwelijke muzikanten om publiekelijk op te treden.

Lees verder

Eden Hazard moet opnieuw kritiek slikken, maar krijgt ook steun: 'Moeilijk als de coach niet in jou gelooft'

Na vijf wedstrijden zonder speelminuten mocht Eden Hazard dinsdag nog eens aan een wedstrijd beginnen bij Real Madrid. De Rode Duivel kwam aan de aftrap in de Champions League tegen Shakhtar (1-1), maar werd nog voor het uur vervangen.

Lees verder

Greta Thunberg: 'Fout om werkende kerncentrales te vervangen door kolencentrales'

In een opgemerkt interview dat de Duitse openbare omroep ARD woensdag uitzendt, zegt klimaatactiviste Greta Thunberg dat het een 'fout' zou zijn om bestaande kerncentrales te sluiten om die te vervangen door centrales die draaien op steenkool of bruinkool.

Lees verder

Lantis in verweer: Oosterweelwerken gaan door

Lantis, de bouwheer van de Oosterweelwerken, maakt zich sterk dat de werf zonder onderbreking kan worden voortgezet. Het zal de beslissing van de Raad van State om cruciale grondwerken stil te leggen aanvechten. Die kostte Lantis al minstens 30 miljoen euro.

Lees verder

Vlaamse en Nederlandse omroepen VRT en NPO kondigen 'intensievere samenwerking' aan

De Nederlandse en Vlaamse publieke omroep gaan onder meer vaker samen programma's maken. 'We willen nog méér publieke omroep te zijn voor al onze kijkers en luisteraars.'

Lees verder

Onbekenden steppen boven op brugboog in Tessenderlo: 'Levensgevaarlijk en extreem onveilig'

Al steppend daalden onbekenden dinsdagavond een brugboog in Tessenderlo af. Sven Ongenae, die het tafereel vastlegde, getuigt: 'Vanaf het hoogste punt stepten ze naar beneden. Ik geloofde mijn ogen niet. Ze herhaalden de actie verschillende keren.'

Lees verder

Moskee huurt zwembad in Lommel af voor zwemuurtje voor mannen: 'Inbreuk op genderwet'

De Lommelse moskee Al-Furqan huurt twee keer per maand het volledige zwembad De Soeverein in Lommel af voor een groepsactiviteit. Mannen en hun kinderen zijn welkom, vrouwen niet.

Lees verder

De zoon van Heleen Debruyne ging niet naar de opvang: '2,5 jaar is niet zo heel lang'

Heleen Debruyne (33) en Idwer de la Parra (45) kozen ervoor om hun zoon niet naar de opvang te laten gaan. Maar dat betekende ook: hun leven anders organiseren. 'Niet in het dure Gent blijven, maar verhuizen naar Oostende.'

Lees verder

Davy Brocatus reageert op prijs voor lelijkste website: 'Ietske flashier mag'

Een vijfkoppige jury onder leiding van Hannes 'Ugly Belgian Houses' Coudenys ging op zoek naar de lelijkste website van België en vond die van de bekende Vlaamse danser Davy Brocatus. 'Gedateerd, akkoord. De look en feel vind ik nog altijd best oké. Het merk Davy Brocatus is wat het is.'

Lees verder

Herfstboostercampagne in Brussel en Wallonië loopt achter

Het aantal mensen dat een herfstboosterheeft ontvangen in Brussel en Wallonië is merkbaar lager dan in Vlaanderen. Toch zouden er geen redenen voor bezorgdheid zijn, zegt Steven Van Gucht.

Lees verder

Transportsector vreest Adblue-tekort: 'Dan komen vrachtwagens massaal tot stilstand'

Door de hoge gasprijzen dreigt een tekort aan Adblue, een middel dat sinds 2016 verplicht toegevoegd wordt om dieselwagens minder vervuilend te maken. Dat leidt tot problemen bij de grote transportbedrijven.

Lees verder

Netflix laat kijkcijfers meten in het Verenigd Koninkrijk

Voor het eerst zal een neutrale instantie de kijkcijfers van Netflix meten. Voorlopig alleen in Groot-Brittannië.

Lees verder

Opnieuw coronamaatregelen in Aalterse school

Nadat vijf personeelsleden afgelopen weekend besmet bleken met corona, neemt de Aalterse basisschool Emmaüs een reeks van preventieve maatregelen om een verdere uitbraak te vermijden.

Lees verder

Van de paringsstrijd van cactusbijen tot ijsberen in verloederde woning: dit zijn de mooiste natuurfoto's van 2022

Het Natural History Museum in Londen reikt jaarlijks prijzen uit voor de mooiste natuurfoto's. Karin Aigner is uitgeroepen tot beste natuurfotograaf van 2022 met een foto van cactusbijen.

Lees verder

Fat Bear Week: deze beer werd verkozen tot 'dikste beer' van Alaska

Elk jaar mogen mensen over heel de wereld stemmen op enkele geselecteerde bruine beren uit het Katmai National Park in Alaska. De hamvraag: welke beer is de grootste kolos? Dit jaar ging beer 747 met de titel lopen. Met zijn 635 kilogram wegende lijf gaat hij een comfortabele winterslaap tegemoet.

Lees verder

Rusland pakt acht verdachten op voor opblazen Krimbrug

De Russische veiligheidsdienst FSB heeft acht personen gearresteerd die achter de ontploffing van de Krimbrug zouden zitten. Oekraïne noemt het onderzoek 'nonsens'.

Lees verder

Werpt overwinstbelasting schaduw over energietransitie?

Elektriciteitsproducenten waarschuwen dat de overwinstbelasting investeringen in infrastructuur en een snelle energietransitie in gevaar brengt. Maar dat is 'discutabel' volgens experts. Intussen vreest Bart De Wever dat de overheid bij lagere energieprijzen niet genoeg inkomsten zal hebben.

Lees verder

Paris Saint-Germain huurde online 'trollenleger' in om tegenstanders te beschimpen

De Franse topclub Paris Saint-Germain heeft concurrenten én eigen spelers geïntimideerd door een bureau in te huren dat online nepaccounts in de lucht hield.

Lees verder

'Vredesplan Musk hoogstens een tactiek die Rusland kan misbruiken'

Heeft miljardair-ondernemer Elon Musk nu wel of niet gesproken met de Russische president Vladimir Poetin voor hij op Twitter een 'vredesvoorstel' deed voor Oekraïne? Een gerespecteerd onderzoeker zegt van wel, Musk ontkent.

Lees verder

Lantis en regering voeren forcing rond Oosterweel

Lantis en de Vlaamse overheid werken op drie fronten aan een oplossing voor de deels stilgelegde werken rond Oosterweel. De processen die de actiegroepen hebben aangespannen, kosten Lantis 30 tot 50 miljoen euro.

Lees verder

'De nood aan verbinding moet wel hoog zijn, als jonge ouders er een uur voor willen rijden'

Overal in Vlaanderen groeien informele netwerken van jonge ouders. Gangmaker Lynn Geerinck begon er zelf mee in Gent, en zag er meer potentieel in. 'Ik wil het taboe van eenzaamheid bij jonge gezinnen doorbreken.'

Lees verder

Nasa plant vierde poging tot maanvlucht

De ruimtevaartorganisatie Nasa probeert op 14 november voor de vierde keer een onbemande raket naar de maan te sturen. Het moet de start worden van het Artemis-project, dat opnieuw mensen op de maan wil zetten.

Lees verder

Nainggolan gearresteerd omdat hij zonder geldig rijbewijs reed

De politie van Antwerpen heeft vanochtend Radja Nainggolan (34) gearresteerd. De voetballer van Royal Antwerp FC reed rond zonder geldig rijbewijs en sinds kort doet de Antwerpse politie gerichte controles daarop. Hij wordt momenteel verhoord.

Lees verder

Bejaarde vrouw met geweld om het leven gebracht in Zoersel

Het parket in Antwerpen voert een onderzoek naar de moord op een 86-jarige vrouw in Zoersel. Het slachtoffer werd zondag dood aangetroffen in haar tuin. 'Ze werd met geweld om het leven gebracht', zegt het parket.

Lees verder

'Amsterdam' met Matthias Schoenaerts komt niet in Belgische bioscopen

Disney heeft besloten om de film Amsterdam niet bij ons in de zalen te brengen. Tegenvallende box office-resultaten in de Verenigde Staten leiden er waarschijnlijk toe dat Disney de financiële schade wil beperken.

Lees verder

Brusselse regering stelt begroting voor

Hoge energieprijzen en een begrotingsevenwicht in 2024 zijn de leidraad voor de nieuwe Brusselse begroting. De oppositie vindt dat de prioriteiten verkeerd liggen en vrezen dat het begrotingsevenwicht met de huidige begroting niet dichterbij komt.

Lees verder

Dit is de cocktail die viraal gaat op Tiktok

Vergeet de gin-tonic en de Aperol Spritz. Het internet loopt storm voor een andere cocktail: een negroni sbagliato met prosecco.

Lees verder

Onderwijs bereidt zich voor op coronamaanden: 'Wie zich ziek voelt, blijft thuis'

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft aan de onderwijspartners een plan van aanpak voorgesteld om de coronamaanden door te komen. Kinderen in het basisonderwijs blijven in elk scenario gevrijwaard van mondmaskers.

Lees verder

Als de stroom te lang uitvalt, dreigt een nucleair ongeluk in Zaporizja

Voor de tweede keer in een week werd de elektriciteitstoevoer naar de kerncentrale van Zaporizja door oorlogsgeweld verbroken. Wat zijn de risico's als de Oekraïense nucleaire site zonder stroom valt?

Lees verder

Simon Mignolet stuwt Club Brugge naar 1/8ste finales Champions League na draw tegen Atlético

Ze hebben het gedaan! Op de Spaanse nationale feestdag knokte Club Brugge zich in Madrid naar een punt tegen Atlético en de kwalificatie. Voor het eerst in de geschiedenis zit het bij de laatste zestien van de Champions League. Met dank aan Mignolet of in dit geval 'San Simon'. Increíble.

Lees verder

Bedrag energiekorting niet in steen gebeiteld

De korting zal de eerste drie maanden van volgend jaar waarschijnlijk telkens 196 euro bedragen, maar de ­regering houdt een slag om de arm, voor mochten de energieprijzen fors dalen.

Lees verder

Moeder en dochter overleden na CO-vergiftiging: 'Schrijnend geval van mensen die alternatief zochten voor verwarming'

Een 44-jarige moeder en haar 23-jarige dochter zijn dinsdag om het leven gekomen in Wilrijk door een CO-vergiftiging. De brandweer spreekt van 'een schrijnend geval' waar mensen goedkope alternatieven zochten voor verwarming.

Lees verder

Marc Van Ranst krijgt twee eredoctoraten in Nederland

Viroloog Marc Van Ranst (KULeuven) krijgt zowel aan de universiteit van Amsterdam als die van Leiden een eredoctoraat voor zijn rol tijdens de coronapandemie.

Lees verder

Evenepoel en Kopecky winnen Kristallen Fiets

Bij de uitreiking van de wieleraward Kristallen Fiets viel bij de mannen wereldkampioen Remco Evenepoel in de prijzen. Bij de vrouwen won vicewereldkampioene Lotte Kopecky.

Lees verder

Complotdenker Alex Jones moet nabestaanden schietpartij Sandy Hook bijna 1 miljard dollar betalen

Complotdenker Alex Jones moet families van nabestaanden van de schietpartij in Sandy Hook in 2012 zeker 965 miljoen dollar (994 miljoen euro) betalen. Dat heeft een rechter in Connecticut woensdag bepaald.

Lees verder

Poetin wil de Oekraïners ontmoedigen, maar bereikt het tegendeel

De oorlog in Oekraïne is een nieuwe fase ingegaan. Na de ontploffing op de Krimbrug afgelopen weekend, heeft Poetin gereageerd met raketten. Heel wat steden, waaronder hoofdstad Kiev, werden begin deze week geviseerd. Nochtans was het daar de afgelopen maanden relatief veilig. Het Westen reageert met meer wapens voor Oekraïne. Heeft Poetin zijn hand overspeeld? Of is dit nog maar het begin?

Lees verder

Club Brugge bereikt een status waarop het jaren kan bouwen

Tien jaar nadat Bart Verhaeghe de aandelen van Club Brugge heeft verworven, bereikt de West-Vlaamse club zijn sportieve hoogtepunt. Op de kwalificatie voor de achtste finales in de Champions League kan de club nog jaren bouwen.

Lees verder

Industriële productie in België met 10 procent gedaald

De Belgische industrie heeft in augustus een zware klap gekregen, blijkt uit cijfers van Eurostat. De productie is met liefst 10,3 procent gedaald tegenover augustus vorig jaar.

Lees verder

'Trump vroeg medewerkers dozen Mar-a-Lago te verplaatsen'

De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft zijn medewerkers gevraagd om dozen te verplaatsen in Mar-a-Lago, nadat hij in mei een dagvaarding kreeg van de FBI. De veiligheidsdienst vroeg hem daarin om dozen met vertrouwelijke documenten terug te geven aan de autoriteiten.

Lees verder

Zwaarbewolkt met regen

Het wordt vandaag zwaarbewolkt met periodes van regen. Over het noorden van het kunnen er enkele opklaringen voorkomen in de namiddag. De maxima liggen tussen 12 graden op de Ardense hoogten van de Ardennen en 16 graden over het westen. De wind waait matig.

Lees verder

VN noemt Russische annexatie van Oekraïense gebieden 'ongeldig'

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft woensdag met een historische meerderheid de 'illegale annexaties' van Oekraïense gebieden door Rusland veroordeeld. Moskou had eerder zijn veto gesteld tegen een gelijkaardige tekst die werd voorgelegd aan de Veiligheidsraad.

Lees verder