Doorgaan naar hoofdcontent

“Brazilië is terug”: Lula wint Braziliaanse presidentsverkiezingen na nek-aan-nekrace met Bolsonaro

HLN
"Brazilië is terug": Lula wint Braziliaanse presidentsverkiezingen na nek-aan-nekrace met Bolsonaro
In Brazilië heeft de linkse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva de presidentsverkiezingen gewonnen met 50,84 procent van de stemmen, tegen 49,16 procent voor de huidige president Jair Bolsonaro. Dat heeft de kiescommissie gemeld op basis van de zo goed als definitieve resultaten. De 77-jarige Lula haalde vier weken geleden ook al de meeste stemmen in de eerste ronde, maar zijn voorsprong op zijn rechts-populistische rivaal was minder groot dan de peilingen hadden voorspeld. Bolsonaro heeft zijn nederlaag nog niet toegegeven.
Lees verder

Slangen op maandag. De camera zoomt in. Zuhal Demir rekt zich uit en vraagt zich af wie ze vandaag op de kast zou jagen
De camera zoomt in en registreert hoe de eerste zonnestralen haar slaapkamer binnenvallen. Zuhal Demir rekt zich ostentatief uit en vraagt zich hardop af wie ze op deze mooie dag op de kast zou jagen, een kast die intussen op een overbevolkt asielcentrum begint te lijken. Nu geen zender nog zit te springen om zijn realitysoap over een gevallen danslerares, heeft de onvermoeibare programmamaker het roer omgegooid. In beloken licht filmt hij nu het ochtendritueel van de minister, de snelle tas thee, het vijlen van de tanden, het aankleden van haar tegenstribbelende dreumes, want is net die menselijke toets niet zijn signatuur?
Lees verder

Nieuwe dag, nieuwe clash: na Ventilus, stikstof en kinderbijslag botsen N-VA en CD&V over strengere mestnormen
Het botst weer tussen de twee voormalige kartelpartners CD&V en N-VA. Sinds het debacle van de Vlaamse begrotingsonderhandelingen is de sfeer tussen beide partijen serieus bekoeld. Het nieuwste hoofdpijndossier? De strengere mestnormen voor boeren, die minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op tafel legde. "Dit voorstel is geen basis voor gesprek."
Lees verder

PORTRET. Kirill Stremoesov: de man die zelfs het Amazonewoud voor Rusland opeist, maar niet zo van joden en christenen houdt
Rusland spreekt niet meer over de 'denazificatie' van Oekraïne. Het zegt nu dat het tegen satanisten strijdt. Maar de man die Moskou heeft benoemd tot vice-gouverneur van het bezette Cherson, komt zelf uit een griezelige sekte. Die gelooft in heilig water dat de doden tot leven kan wekken, maar wil het land ook zuiveren van joden en christenen.
Lees verder

Volwassenenonderwijs stapt naar rechter tegen verplichte test nieuwkomers
Tien centra voor volwassenenonderwijs trekken naar het Grondwettelijk Hof om het nieuwe inburgeringsbeleid aan te vechten. Dat schrijft De Standaard vandaag. Dat nieuwkomers die Nederlands leren via het NT2-onderwijs (Nederlands als tweede taal) een verplichte toets moeten afleggen, schendt volgens tien centra voor volwassenenonderwijs (CVO) de vrijheid van onderwijs.
Lees verder

Charles-Victor Bracht (1915-1978): de schatrijke Antwerpse baron die door de mysterieuze 'Dexter' werd ontvoerd én gedumpt
De ontvoeringen van oud-premier Paul Vanden Boeynants en van Anthony De Clerck, de kleinzoon van wijlen textielmagnaat Roger De Clerck, staan in het collectief geheugen gegrift. Maar ook de verdwijning van de steenrijke baron Charles-Victor Bracht, in 1978, zette het land in rep en roer. Dexter, zo liet de mysterieuze dader zich noemen, had de ontvoering tot in de puntjes voorbereid. De baron aan een ketting in een brugpijl langs de autosnelweg in Oelegem gevangenhouden en zijn familie 70 miljoen Belgische frank aftroggelen: dát was het plan. Helaas liep het allemaal anders dan verwacht.
Lees verder

Voltijds werken in 4 dagen populair: bijna 4 op de 10 Vlamingen wil in nieuw systeem stappen
40% van de Vlaamse werknemers verwacht dat een werkweek waarbij hetzelfde aantal uren wordt gespreid over vier in plaats van vijf dagen, voor een betere werk-privébalans zorgt. Dat blijkt uit een bevraging door het onderzoeksteam van de Gentse arbeidseconoom Stijn Baert.
Lees verder

Betaalde u al uw onroerende voorheffing? "Controleer regelmatig uw eBox én het mailadres dat eraan gekoppeld is"
Heeft u dit jaar uw onroerende voorheffing al betaald? Of kreeg u een herinneringsbrief in de brievenbus? U bent niet alleen: dit jaar kregen al 247.110 Vlamingen een rappel om hun belastingplicht te vervullen. Dat kan deels te wijten zijn aan de digitalisering, maar ook de gestegen energiefactuur zit er wellicht voor iets tussen.
Lees verder

Jan Jaap van der Wal krijgt eigen talkshow op Play4: "We worden hét nieuwsteam op zondagavond"
Primeur in de Vlaamse tv-wereld, want voor het eerst komt er op zondag een latenighttalkshow. Gastheer wordt Jan Jaap van der Wal (42), de Nederlandse comedian die nu officieel Belg is. Hij maakt de overstap van Canvas naar Play4, waar hij op 8 januari de aftrap zal geven van 'Jan Jaap op Zondag'. De presentator vertelt in dit interview waarom hij die switch maakt en wat we van het programma kunnen verwachten. "Bij 'De ideale wereld' was ik na vier jaar uitgeleerd."
Lees verder

Vlaanderen maakt woonstbetredingen mogelijk in strijd tegen sociale fraude
De Vlaamse regering voert de strijd tegen sociale fraude gevoelig op. Zo krijgt de Vlaamse sociale inspectie zelfs de bevoegdheid om woonstbetredingen te doen.
Lees verder

Brecht uit 'Blind getrouwd' niet altijd even gelukkig met de montage: "Nee, ik ben geen golddigger"
Brecht en Dziubi, dat lijkt al van bij de start een 'match made in heaven' door de experts van 'Blind getrouwd'. "Maar we waren zeker niet halsoverkop verliefd op elkaar", bekent Brecht nu. Daarna volgde het grote kantelpunt: een fles of een kratje wijn? En de laatste weken was Dziubi ook opvallend stil. Hoe loopt dit af? Senne probeert al iets los te peuteren tijdens een bezoekje bij Brecht thuis. "Hou de zakdoeken al maar klaar", belooft Brecht. Bekijk het in een nieuwe Showbits.
Lees verder

Vlaamse werknemers verwachten veel heil van voltijdse vierdaagse werkweek
40% van de Vlaamse werknemers verwacht dat een werkweek waarbij hetzelfde aantal uren wordt gespreid over vier in plaats van vijf dagen, voor een betere werk-privébalans zorgt. Dat blijkt uit een bevraging door het onderzoeksteam van de Gentse arbeidseconoom Stijn Baert.
Lees verder

Door energiecrisis en digitalisering moeten we eraan herinnerd worden onroerende voorheffing te betalen
Heeft u dit jaar uw onroerende voorheffing al betaald? Of kreeg u een herinneringsbrief in de brievenbus? U bent niet alleen: dit jaar kregen al 247.110 Vlamingen een rappel om hun belastingplicht te vervullen. Dat kan deels te wijten zijn aan de digitalisering, maar ook de gestegen energiefactuur zit er wellicht voor iets tussen.
Lees verder

WEERBERICHT. Bewolkte ochtend met lokaal kans op regen, daarna zonnig en temperaturen tot 20 graden
De dag begint vandaag gedeeltelijk tot zwaarbewolkt met hier en daar nevel of mist en kans op wat lokale regen in het centrum van het land. In de namiddag wordt het overal droog met geleidelijk meer zon vanaf het zuiden. De maxima liggen tussen 15 graden in de Hoge Venen en 19 of lokaal 20 graden in Vlaanderen. De wind waait zwak tot matig uit het zuidoosten. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Bibberduo Van Crombrugge - Hoedt: onze Anderlecht-watcher ziet hoe de angst regeert in de defensie van Anderlecht
De paars-witte defensie blijft een zorgenkind. Dat is niet veranderd na de derde competitiezege in twee maanden voor Anderlecht. Integendeel. Een stilstaande fase volstaat om de alarmbellen te doen afgaan. Onze Anderlecht-watcher Kjell Doms ziet hoe dat ook de nieuwe T1 Veldman irriteert ("We zullen het er nog over hebben") en kijkt naar mogelijke oplossingen.
Lees verder

Jana en Christiaan klappen uit de biecht over hun seksleven: "Ik wil een ruigere man in bed"
Rode oortjes in 'Blind getrouwd'. Nadat Jana (29) en Christiaan (28) eerder een eerste avontuurtje tussen de lakens beleefde, blijkt vanavond dat de twee daar nog niet helemaal op dezelfde golflengte zitten. "De context speelt daarbij een belangrijke rol", reageert expert Slabbinck.
Lees verder

Streep door de rekening van Anderlecht? Yari Verschaeren mogelijk langer out met knieblessure
Op Anderlecht maken ze zich ook zorgen om de knie van Yari Verschaeren. Verschaeren raakte afgelopen donderdag geblesseerd tegen FCSB. Zaterdag was de medische staf nog hoopvol dat de tien kon aantreden tegen Eupen, maar zondag bleek de pijn te zijn toegenomen. "Hij ondervond last van zijn knie en we willen de blessure vooral niet erger maken", zei Veldman na de zege tegen Eupen. "Daarom speelde hij niet. Of hij er in Silkeborg wel zal bij zijn weet ik nog niet, er moeten nog een aantal onderzoeken gebeuren."
Lees verder

Kobe Ilsen als 'gelukzak' in finaleweek 'De allerslimste mens'
Na 32 reguliere afleveringen starten vanavond de finaleweken van 'De allerslimste mens'. Nog tien kandidaten zijn in de running om op donderdag 10 november met de felbegeerde titel naar huis te gaan.
Lees verder

De Bruyne scoort met magistrale vrijschop als antwoord op kritiek van Guardiola: "Mijn plicht om altijd meer te verlangen van Kevin"
"KDB is back!" Amper een week geleden had City-coach Guardiola nog laten weten dat hij meer verwachtte van Kevin De Bruyne, maar na de zege zaterdag op Leicester City bezong Pep de lof van zijn Belgische matchwinnaar. Kevin zelf? Die vond het allemaal best.
Lees verder

Bedrijven met 60 dagen tijdelijke werkloosheid zien dubbel zoveel werknemers vertrekken: "Wellicht mede door het inkomensverlies"
Bij bedrijven die de afgelopen twee jaar minstens 60 dagen tijdelijke werkloosheid hebben ingeroepen, zijn dubbel zoveel werknemers vertrokken als bij bedrijven die geen beroep hebben gedaan op tijdelijke werkloosheid. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstenbedrijf Acerta op basis van gegevens van 260.000 werknemers in 40.000 Belgische bedrijven.
Lees verder