Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 22 september 2022

Zelf bruiswater maken met een toestel thuis: beter voor het milieu, maar is het ook goedkoper? Onze journaliste maakt...

HLN
Zelf bruiswater maken met een toestel thuis: beter voor het milieu, maar is het ook goedkoper? Onze journaliste maakt de jaarrekening
Belgen kopen vandaag gemiddeld 131,7 liter water per persoon. We behoren daarmee wereldwijd tot de landen met de hoogste flessenwaterconsumptie. Voor mineraalwater lijkt het inderdaad zinloos om daar geld aan uit te geven, maar bubbels komen niet uit de kraan: hoe zit het dan met bruiswater? Kan je op lange termijn geld besparen door met een toestel zelf thuis aan de slag te gaan? Onze culinaire journaliste zocht het uit en maakt de rekening voor één jaar.
Lees verder

Ook Mathieu van der Poel klaar voor de strijd om de regenboog: "Ik heb een goed gevoel en hoop zondag over mijn beste wattages te beschikken"
Gisteren door omstandigheden bij anderen niet uit de verf gekomen op het WK wielrennen in de Mixed Team Relay met Nederland, maar vergis u niet: Mathieu van der Poel is wel degelijk klaar om een gooi te doen naar de wereldtitel in Wollongong. En daarna? "Er is nog niets beslist. Lombardije of misschien vroeg de cross in."
Lees verder

Teken aan de wand voor Poetin? Steeds meer fervente aanhangers halen publiekelijk hard uit na fiasco in Charkiv
De verliezen die het Russische leger in de regio rond Charkiv in het noordoosten van Oekraïne heeft moeten incasseren, zijn als een mokerslag aangekomen bij Russische prominenten. Zelfs de meest fervente Poetinaanhangers hebben nu openlijk kritiek op hun eens zo onfeilbare leider.
Lees verder

Mark Zuckerberg verloor dit jaar al meer dan de helft van zijn fortuin
Door inflatie en koopkrachtverlies zijn het pittige tijden, en dat geldt ook voor miljardairs. Ook zij zien hun vermogen slinken. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg (38) geldt daarbij als uitschieter. Hij zag dit jaar al 71 miljard dollar (72 miljard euro) in rook opgaan.
Lees verder

Verwarmen met pellets tot 1.372 euro duurder dan vorig jaar. "Maar pas op voor goedkopere pellets die je op het internet vindt"
Het zijn drukke dagen voor producenten en verkopers van houtpellets. De vraag naar deze geperste houtkorrels kunnen ze daar met moeite bijhouden. Nochtans zijn de pellets sinds januari aanzienlijk in prijs gestegen. Via het internet stoot je soms op goedkopere houtpellets. Maar zijn die dan van dezelfde kwaliteit en even milieuvriendelijk? Bouwsite Livios vroeg het aan Pierre Martin, secretaris-generaal van FEBHEL, de Belgische Interprofessionele Federatie van Houtenergie.
Lees verder

LIVE WK WIELRENNEN. Belgische selectie verkent (in de regen) WK-parcours, Remco Evenepoel traint als enige binnen - Zo steil is de Mount Pleasant
Met de Mixed Team Relay kwam gisteren een einde aan de tijdritdisciplines op dit WK wielrennen. Vanaf nu is het aan de wegritten, te beginnen morgen met de wegrit bij de mannen junioren (start om 0.30u Belgische tijd) en de beloften (start om 5u Belgische tijd). Wout van Aert en Remco Evenepoel spraken deze morgen met de pers, en ook een aantal van hun concurrenten doen dat nog vandaag. Volg alles rond het WK wielrennen hier LIVE!
Lees verder

"Meer dan een half miljard dollar beloofd om voedselcrisis aan te pakken", zegt Unicef
Sinds juli hebben overheden, organisaties en private donateurs al meer dan een half miljard dollar beloofd om de diepgewortelde voedselcrisis bij kinderen aan te pakken. Het gaat om een bedrag van 577 miljoen dollar, waarvan zestig procent zou gaan naar het werk van Unicef, het VN-Kinderfonds. "De escalerende voedingscrisis drijft miljoenen kinderen naar de rand van hongerdood. Als we nu niet ingrijpen, wordt deze crisis een catastrofe", waarschuwt Unicef-topvrouw Catherine Russell.
Lees verder

Zijn micropenissen erfelijk? En helpt gember tegen een verkoudheid? Ontdek het in onze quiz
"Zolang we maar gezond zijn..." Gezondheid speelt een belangrijke rol in het leven van iedere Vlaming. Maar hoeveel weet jij over eczeem, micropenissen en verkoudheden? Doe de test met deze quiz waarin we de interessantste gezondheidsfeitjes van afgelopen week voor jou selecteerden.
Lees verder

Wat vindt de Vlaming opwindend? 35 straffe reacties: "Een vrouw die porno kijkt"
Wat is geen seksuele handeling, maar windt je toch helemaal op? Die vraag stelde vroedvrouw en auteur Uwe Porters (32) aan 29.600 Vlamingen op Instagram. Ze kreeg honderden anonieme reacties: we verzamelden de opvallendste en trekken er met Uwe een paar belangrijke lessen uit over ons seksleven. "Wat de ander onbewust doet dat ons opwindt, zeggen we elkaar veel te weinig."
Lees verder

Waar krijgt de Vlaming 'goesting' van? 35 straffe reacties: "Een kus in de nek is mijn 'aan-knop'"
Wat is geen seksuele handeling, maar windt je toch helemaal op? Die vraag stelde vroedvrouw en auteur Uwe Porters (32) aan 29.600 Vlamingen op Instagram. Ze kreeg honderden anonieme reacties: we verzamelden de opvallendste en trekken er met Uwe een paar belangrijke lessen uit over ons seksleven. "Wat de ander onbewust doet dat ons opwindt, zeggen we elkaar veel te weinig."
Lees verder

Onze chef voetbal ziet dit tweeluik als niet meer dan een statusupdate: "En de vraagtekens zijn veelvuldiger geworden"
Vandaag Wales, zondag Nederland. Maar vooral: het zal snel november zijn. Deviltime in Qatar. Onze chef voetbal Niels Poissonnier verwacht niet meer dan een statusupdate te krijgen uit dit tweeluik van de Rode Duivels. "Eden is op z'n 31ste 'a box of chocolates' geworden. Je weet niet meer zeker wat je krijgt."
Lees verder

Uw gids voor Wieze: alles wat u moet weten over hét darttoernooi in België
Komend weekend staat in Wieze de Belgian Darts Open op het programma. Welke kleppers komen in actie, hoe ziet het format eruit en hoeveel prijzengeld valt er te winnen? Ontdek het allemaal in deze gids.
Lees verder

Amerikaanse vrouw sterft op toilet van grote winkel, haar lichaam wordt pas vier dagen later gevonden
De politie van de stad Columbia, in de Amerikaanse staat South Carolina, maakt melding van een lugubere en vreemde ontdekking in een warenhuis. De politie zegt dat een vrouw is gestorven op het toilet in de winkel. Maar haar lichaam werd pas vier dagen later gevonden.
Lees verder

Vertrouwen Belgische consument zakt naar laagste niveau sinds 1985
De stijgende energieprijzen, de hoge inflatie en de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne hebben de Belgische consument pessimistischer dan ooit gemaakt over de eigen financiële situatie en de economische situatie in België. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Het consumentenvertrouwen zakt tot het laagste niveau sinds 1985.
Lees verder

Sinds gedeeltelijke mobilisatie is verkeer aan grens met Rusland toegenomen, zegt Finland
Na de gedeeltelijke mobilisatie door Rusland van 300.000 reservisten voor de oorlog in Oekraïne registreert buurland Finland meer verkeer aan zijn gemeenschappelijke grens. Het grensverkeer in het zuidoosten van Finland is in de nacht van woensdag op donderdag toegenomen en het is er drukker dan anders, zo heeft de grenswacht in de regio laten weten.
Lees verder

Vijfde vrouw die Adam Levine beschuldigt van vreemdgaan: "Hij reageerde op foto's van mijn billen"
Het net sluit zich rond Adam Levine (43). Want de zanger wordt voor de vijfde keer beschuldigd van vreemdgaan. Ditmaal door de 21-jarige studente Ashley Russell. De Maroon 5-zanger zou haar naar verluidt meermaals het hof gemaakt hebben via berichten op Instagram. "Mooie benen heb je daar", stuurde hij.
Lees verder

Vlaming kijkt per dag 188 minuten op zijn smartphone: expert legt uit wat je aan je digitale verslaving kan doen
Zit jij ook vaker en langer op Instagram of TikTok dan je eigenlijk zou willen? Weiger je om te gaan lopen zonder smartwatch? Volg je elke beweging van de beurs op je beleggingsapp? Of weet je op ieder moment van de dag welke huizen in je buurt te koop staan op Immoweb? Het spijt ons: je bent verslaafd. "Haast iedereen vertoont wel eens verslaafd gedrag", ontdekte journaliste en filosofe Doortje Smithuijsen, die het fenomeen onderzocht. Zij legt uit hoe dat komt en wat je kan doen om je smartphone wat vaker links te laten liggen.
Lees verder

Japan grijpt voor eerst sinds 1998 in om dalende yen te ondersteunen
Japan grijpt voor het eerst sinds 1998 in om de daling van de yen ten opzichte van de dollar in te perken. Het land heeft op de valutamarkt ingegrepen, zo meldt een hoge functionaris donderdag. De yen steeg met 1,1 procent tot 142,48 yen per dollar.
Lees verder

'Woestijntsunami': golven tot 1,20 meter hoog in waterbron bij Death Valley na aardbeving in Mexico
De aardbeving in Mexico maandag zinderde nog zo'n 2.400 km verder na, in de woestijnbron Devils Hole in de Amerikaanse staat Nevada. De aardbeving van 7,6 op de schaal van Richter veroorzaakte er een 'woestijntsunami' in Devils Hole, vlak bij het bekende Death Valley. Met golven tot 1,20 meter hoog.
Lees verder

Werk in de zorgsector telt niet mee voor maximumaantal uren studentenarbeid
De uren die studenten sinds deze zomer in de zorgsector hebben gewerkt, zullen niet meetellen in het maximumaantal uren studentenarbeid die ze per jaar mogen verrichten. Dat meldt Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V), die daarover minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) aan de tand voelde. Het wetsontwerp daarover wordt binnenkort ingediend in de Kamer.
Lees verder