Doorgaan naar hoofdcontent

Zeker zes doden door noodweer in Italië

Zeker zes doden door noodweer in Italië

Bij zware regenval en overstromingen in de omgeving van Ancona, een stad aan de Adriatische kust van Italië, zijn volgens de autoriteiten minstens zes mensen om het leven gekomen. Mogelijk loopt dat aantal nog op: nog zeker drie mensen zijn vermist.

Lees verder

Enkele dagen regen en het gazon kleurt weer groen

Een week geleden was het gazon nog een dorre vlakte met hier en daar een groene distel. Een paar dagen en evenveel buien later kleuren tuinen weer lentegroen. 'Dieren hebben een winterslaap, gras gaat in zomerslaap.'

Lees verder

Al meer dan 200 doden bij gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan

Minstens 135 Armeense soldaten zijn deze week om het leven gekomen bij gevechten met Azerbeidzjan. Dat blijkt vrijdag uit een nieuw bilan, dat de Armeense premier Nikol Pashinyan aangekondigd heeft. Ook het leger van Azerbeidzjan verloor tientallen soldaten.

Lees verder

Na Erdogan laat nu ook president van Kirgizië Poetin wachten

Er zijn maar enkele tientallen seconden nodig om een wereldleider in een ongemakkelijke situatie te brengen. Dat bewijzen bovenstaande beelden, die tonen hoe de Kirgizische president Zjaparov de Russische president Vladimir Poetin laat wachten voor een persmoment.

Lees verder

Twee agenten neergestoken in centrum Londen

Bij een steekpartij in het centrum van Londen zijn vrijdagmorgen twee agenten gewond geraakt. De vermoedelijke dader is opgepakt, de omstandigheden zijn nog onduidelijk. De aanval komt er op het moment dat de veiligheidsdiensten in Groot-Brittannië zich volop aan het voorbereiden zijn op de begrafenis van Queen Elizabeth.

Lees verder

Podcasttips | Een intieme inkijk in de hoofden van dansers en de besloten danswereld

Generation XIII volgde drie jaar lang de dertiende generatie aan dansschool PARTS. Het werd per toeval ook het portret van de coronageneratie. En uit Nederland komen ons deze week verschillende mysteries aangewaaid.

Lees verder

Dalle scherp voor VRT: 'Ik verslikte me in mijn koffie bij nieuws over Radio 2'

'We dreigen weer in een mediaoorlog te belanden zoals in het verleden', zegt minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) na weken van mediarelletjes in Het Laatste Nieuws.

Lees verder

Britse militairen repeteren 's nachts voor begrafenis van Queen

In de vroege uurtjes zijn donderdagmorgen duizenden Britten van Buckingham Palace naar Westminster Abbey gestapt. Maandag vindt de begrafenis van Queen Elizabeth plaats, en om alles vlekkeloos te verlopen moet er dus gerepeteerd worden. 

Lees verder

IOC overweegt Rusland weer toe te laten tot sportcompetities

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) overweegt om Rusland weer toe te laten tot internationale sportcompetities. Daarover lopen gesprekken met de nationale olympische comités.

Lees verder

Bondscoach Rode Duivels roept 18-jarige Zeno Debast op voor Nations League

Roberto Martinez, de bondscoach van de Rode Duivels, heeft op de middag zijn selectie bekendgemaakt voor twee interlands in het kader van de Nations League. Een nieuwe naam is die van de 18-jarige Zeno Debast van Anderlecht. Het is de enige nieuweling in de selectie.

Lees verder

Russen houden Oekraïens leger tegen met water als wapen

Russische raketten vallen op een belangrijke dam in Kryvyi Rih. 'Een oorlogsmisdaad', noemt de Oekraïense buitenlandminister het. 'Strikt genomen is zo'n aanval niet verboden.'

Lees verder

Te veel om nog toevallig te zijn: al veertien prominente Russen zijn dit jaar gestorven

Met Vladimir Sungorkin, hoofdredacteur van een Russische krant, stierf dit jaar al de veertiende prominente Rus. En ook dit keer worden vragen gesteld bij de omstandigheden van zijn dood. Is het toeval dat de meeste doden een topfunctie hadden in een energiebedrijf en/of openlijk het Oekraïne-beleid van Poetin in vraag stelden?

Lees verder

Vaticaanstad stuurt Nederlander naar WK wielrennen

Schrik niet als u tijdens het WK in Australië een renner met het shirt van Vaticaanstad ziet in het peloton. Een unicum in de wielergeschiedenis.

Lees verder

Max Colombie brengt WK-anthem uit: 'Het gaat over je angsten overwinnen'

Oscar and the Wolf heeft het officiële WK-lied van onze Rode Duivels uitgebracht: 'Warrior'. Het is het eerste nieuwe nummer van Max Colombie nadat hij deze zomer een pauze nam om aan zijn mentale problemen te werken. 'Het concert op Pukkelpop heeft mij er voor een groot deel doorgeholpen', vertelde Colombie in 'De ochtend' op Radio 1.

Lees verder

Kazachse hoofdstad krijgt oude naam weer terug

De Kazachse hoofdstad Nur-Sultan verandert na drie jaar opnieuw van naam. De verwijzing naar de in ongenade gevallen oud-president vervalt. De vroegere, meer bekende benaming Astana keert terug.

Lees verder

Derde van vacatures voor magistraten raakt niet ingevuld

Voor veel functies vindt het gerecht geen (geschikte) kandidaten meer. Onder meer de zoektocht naar een nationale procureur verkeersveiligheid blijft zonder resultaat.

Lees verder

Ook oud-voetbalsters Ajax getuigen over grensoverschrijdend gedrag Overmars

Ook voetbalsters van Ajax werden geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag van oud-directeur Marc Overmars, zeggen drie oud-speelsters tegen de Nederlandse krant Het Parool. Overmars betastte een speelster in de fysioruimte op de massagetafel in aanwezigheid van nog een speelster, zeggen twee toenmalige speelsters. 'Hij deed het af als grap, maar zo werd het niet beleefd,' zegt een van hen in de krant.

Lees verder

Vuur verteert gevel van Chinese wolkenkrabber

Een kantoorgebouw van 42 verdiepingen in het centrum van de Chinese stad Changsa stond vrijdag in brand. Een volledige gevel van de wolkenkrabber ging in rook op. De Chinese staatstelevisie CCTV meldde dat er geen gewonden zijn, maar de oorzaak van de brand is nog onbekend.

Lees verder

Arabische rockband houdt ermee op na dreigementen

Voor veel Arabische jongeren vormden de concerten van Mashrou' Leila, dat zich inzette voor emancipatie van homoseksuelen, een frisse wind. Regeringen en andere conservatieve krachten werkten echter uit alle macht tegen. Nu stopt de band.

Lees verder

Dan toch geen individuele glazen kooien voor verdachten op terreurproces

De verdachten op het proces over de aanslagen van 22/3 zullen dan toch niet moeten plaatsnemen in de individuele glazen boxen. Dat heeft de voorzitter van het hof van assisen beslist.

Lees verder

Fanc kraakt uitstel ontmanteling voor Doel 3 af: 'Geen goed bestuur'

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) is in een advies aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) erg kritisch voor de plotse ommezwaai.

Lees verder

'Close' van Lukas Dhont gaat naar de Oscars

Close, de nieuwste film van Lukas Dhont, wordt de Belgische inzending voor de Academy Awards. De Belgische jury verkoos Lukas Dhonts film, die onlangs de Grand Prix van Cannes won, om te dingen naar de Oscar voor Beste Internationale flilm.

Lees verder

Tegemoetkoming van bijna 400 euro: regering bereikt akkoord over goedkopere energie voor gezinnen

In november en december komt er voor gezinnen een basispakket goedkopere energie. Het gaat om een tegemoetkoming van 135 euro per maand voor gas en 61 euro voor elektriciteit. Om 17.30 uur geeft de regering toelichting op een persconferentie, die u hierboven live kunt volgen.

Lees verder

Crashtest met elanddummy's en surfende kuikens: de winnaars van de alternatieve Nobelprijzen

Elk jaar worden alternatieve Nobelprijzen uitgereikt voor wetenschappelijk onderzoek dat niet altijd even serieus is. Een kort overzicht van enkele winnaars van 2022.

Lees verder

Wat denken mensen met een beperking van de open brief van William Boeva?

De open brief van de Antwerpse comedian William Boeva heeft veel losgemaakt. Boeva vond dat 'feel good'-programma's zoals Down The Road enOut of Office mensen met een beperking instrumentaliseren als 'knuffelberen'. Hoe kijken mensen met een beperking zelf naar het debat?

Lees verder

Leerkrachten in Veurne voorzien gratis menstruatiepakketten op school

Drie leerkrachten met een missie: voor ieder meisje gratis maandverband en tampons op school. Maandag beginnen ze met het project in hun school in Veurne, en als het van hen afhangt volgt de rest van Vlaanderen snel. 'We zien de grote nood.'

Lees verder

'Hebt ge van mij al een dossier gezien dat technisch gecompliceerd was ... en niet is opgelost geraakt?'

Er passeerden deze week alweer een paar opmerkelijke uitspraken. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Tien tips voor de beste klassieke concerten van het najaar

Van Bartók tot Beethoven, uit het hoofd en in het hart: de najaarskalender van de concertzalen belooft veel moois.

Lees verder

Ook David Beckham twaalf uur in de rij voor de Queen

Niet enkel modale Britten brengen een laatste groet aan de overleden Queen Elizabeth. Ook oud-voetballer David Beckham stond vrijdag urenlang in de rij om eer te betuigen aan de koningin.

Lees verder

Luminus stopt als laatste leverancier met vaste energiecontracten

Luminus stopt vanaf 1 oktober met de verkoop van vaste energiecontracten. Het was de enige leverancier in ons land die de vaste formule nog aanbood. 'Maar dat is met de huidige volatiele prijzen niet langer houdbaar', klinkt het.

Lees verder

Rechterhand Tshisekedi gefilmd tijdens corruptiedeal

Een topadviseur van de Congolese president Félix Tshisekedi is in de val gelokt met geheime opnames van een corruptiedeal. 'In ruil voor een percentage bied ik u veiligheid aan.'

Lees verder

Definitieve beslissing: gascentrale Vilvoorde krijgt geen vergunning, Tessenderlo wel

Engie/Electrabel mag de plannen om een gascentrale te bouwen in Vilvoorde nu definitief opbergen.

Lees verder

Burgemeester Veerle Heeren van Sint-Truiden neemt ontslag

Burgemeester Veerle Heeren van Sint-Truiden neemt ontslag. 'Ik heb besloten om een stap terug te zetten als burgemeester van Sint-Truiden, in overleg met de lokale partijafdeling van CD&V en nationaal voorzitter Sammy Mahdi. Het is belangrijk voor de Truienaar dat de bestuursploeg in alle rust en sereniteit het mooie werk dat we gestart zijn, kan verder zetten. Ik hoop dat dit daarbij kan helpen.'

Lees verder

Goffin grijpt laatste kans voor Belgen in Davis Cup met zege tegen Otte

Op de Davis Cup Finals heeft David Goffin (ATP 62) België vrijdag in het tweede duel van de tweede groepsmatch tegen Duitsland een eerste punt bezorgd. De 31-jarige Luikenaar versloeg Oscar Otte (ATP 52) na twee uur en negen minuten tennis in drie sets (3-6, 7-6 (9/7) en 6-3). Het is voor België de eerste zege in Hamburg. De tussenstand tussen België en Duitsland is 1-1.

Lees verder

Pelosi waagt zich opnieuw in wespennest

De Democratische toppolitica Nancy Pelosi begeeft zich na haar bezoek aan Taiwan nu ook naar brandhaard Armenië. Daar laaide het geweld met Azerbeidzjan weer op en dreigt de verzwakking van Moskou een vacuüm te creëren.

Lees verder

Weer klap voor Russische moreel: dag vol aanslagen op pro-Moskou ambtenaren

Rusland heeft Oekraïne ervan beschuldigd aanvallen uit te voeren op verschillende topambtenaren die collaboreerden met Moskou. Voorlopig hield Kiev zich afzijdig, maar de door Rusland gesteunde separatistische leiding wees meteen met de vinger naar Zelenski.

Lees verder

Grocchi: gnocchi & groenten in de oven

De nieuwste benaming voor smijt-alles-bij-elkaar is traybake of sheet pan dinner. Je kunt het ook een ovenschotel noemen, want dat is het natuurlijk, maar dat bekt veel minder lekker. Schalen of pannen heb je niet nodig, alleen de bakplaat uit de oven.

Lees verder

Waarom gaf minister Verlinden een gekleurde lezing van het Fanc-rapport?

Volgens het Fanc, de waakhond die toeziet op de nucleaire veiligheid, is het geen goed bestuur om te wachten met de ontmanteling van Doel 3, de kernreactor die over een week uit bedrijf wordt genomen. Dat is opmerkelijk, want de bevoegde federale minister, Annelies Verlinden, zei donderdag in Terzake het tegenovergestelde: volgens haar vond het Fanc dat het ­'theoretisch mogelijk' was voorbereidende werkzaamheden die de reactor definitief onklaar zouden maken uit te stellen. Verlinden (CD&V) had, wellicht aangemoedigd door haar voorzitter Sammy Mahdi, het Fanc daarover uitsluitsel gevraagd en was op dat moment de enige die al over het rapport van het Fanc beschikte.

Lees verder

Hoeveel energiekorting krijgt u van de regering-De Croo?

Gezinnen krijgen een korting tot 400 euro op hun energiefactuur. Maar zo'n 340.000 gezinnen zullen daarvan nadien een stukje moeten terugbetalen via de belastingen.

Lees verder

Antwerp behoudt perfect rapport van 27 op 27 na overwinning tegen Seraing

Ook na negen speeldagen blijft Antwerp zonder puntenverlies in de Jupiler Pro League. De Great Old was voor eigen publiek met 2-1 te sterk voor Seraing dankzij doelpunten van Toby Alderweireld en Vincent Janssen. Antwerp duikt zo met een 27 op 27 de interlandbreak in.

Lees verder

Ontmanteling Doel 3 nu nog uitstellen is 'geen goed bestuur'

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) is veel scherper voor de ommezwaai in het dossier Doel 3 dan minister Annelies Verlinden (CD&V) liet uitschijnen.

Lees verder

Verslavende scones met opgeklopte room

De scone is Schots van oorsprong, maar al snel werd hij de nationale trots in heel het Verenigd Koninkrijk. Het geheim zit hem in het kneden: klop niet alle lucht eruit, of je eindigt met een taaie deegbal.

Lees verder

Wat eten we deze week? Wortelpuree die je nostalgisch maakt en scones met room

De Queen is dood en de hemel lijkt al dagenlang mee te huilen. Natte buien maken de verleiding altijd groter om comfortfood uit de kast te trekken. Een dampend bord of ovenschotel om een beetje bij te mijmeren en vanbinnen op te warmen, ik geef er graag aan toe. Maar wentel je nog niet te veel in de najaarsdepressie, september kan nog verrassen. De tomaten zijn nog rijk van smaak en de frisse venkel is nog niet aan haar winterslaap begonnen. Deze week: recepten die kunnen troosten, met een vleugje jeugdsentiment.

Lees verder

Ribollita

Ribollita is een stevige soep uit Toscane met kool, bonen en brood en betekent letterlijk 'opnieuw gekookt'. Traditioneel wordt de soep een dag op voorhand gemaakt, zodat alle smaken goed kunnen trekken en de soep de tijd krijgt om in te dikken. De dag erna wordt ze opnieuw opgewarmd en geserveerd met stukjes oud geroosterd brood. In dit recept wordt groene kool gebruikt, maar andere koolsoorten kunnen ook, net als venkel of snijbiet.

Lees verder

Wortelstoemp met worst en pickles

Laten we eens een week gek doen. In soaps moet ook worden gegeten. Dat gebeurt dus ook in Familie op VTM. Daar bestaat nu zelfs een boek over, met de favoriete recepten van de personages.

Lees verder

Salade van geschaafde bloemkool en venkel met citroen, amandelen en burrata

Dit is een van de allereenvoudigste recepten; je hoeft er niet eens voor te koken. Het is ook een flexibel recept – vervang de amandelen door hazelnoten of neem mozzarella als je geen burrata kunt krijgen. Het maakt niet uit, want de salade is ook dan heerlijk.

Lees verder

Artisjokkentaart

Wie een artisjok het liefst vers koopt, kookt en daarna de smaakvolle bladeren afknabbelt, laat dit recept misschien liever links liggen. Maar ook de harten in blik verdienen een kans, je hebt ze maar uit de kast te nemen. De perfecte basis voor de vulling in deze hartige taart.

Lees verder

Kokkels met salieboter, witbier & hazelnoten

De nootachtige smaak van gebrande boter doet het goed bij witbier en salie. Voeg daar het zilte van kokkels aan toe en in een mum van tijd staat er een weergaloos bordje op tafel. Wij gebruikten verse salie, heb je die niet in huis dan kun je net zo goed voor gedroogde gaan.

Lees verder

Veel regen dit weekend

Vandaag wisselen opklaringen af met buien, die lokaal kunnen gepaard gaan met enkele donderslagen. Ook zondag komt er nattigheid bij.

Lees verder

Antwerps drugsgeweld - Mogelijk explosief gevonden in Merksem

In de buurt van een vaak geviseerd pand in het Antwerpse district Merksem is een mogelijk explosief gevonden. Ontmijningsdienst DOVO is ter plaatse. Dat meldde de Antwerpse politie zaterdagochtend.

Lees verder

Gilkinet maakt inrichting 'middenrijbanen' mogelijk

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) heeft het licht op groen gezet voor de inrichting van "middenrijbanen". Dat is een nieuw soort openbare weg.

Lees verder