Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 1 september 2022

Wordt het sociaal tarief uitgebreid naar de lagere middenklasse? En hoe gaan ze de overwinsten van bedrijven belasten...

HLN
Wordt het sociaal tarief uitgebreid naar de lagere middenklasse? En hoe gaan ze de overwinsten van bedrijven belasten? Uw vragen over het Overlegcomité Energie beantwoord
Het Overlegcomité met de verschillende regeringen van ons land heeft zich vandaag gebogen over de energiecrisis. Maar ook bij deze nieuwe maatregelen rijzen tal van vragen. Honderden twijfelgevallen stuurden onze lezers in, wij zochten een antwoord.
Lees verder

Vlaamse Chris Umé scheert hoge toppen in 'America's Got Talent': "In de toekomst zouden we Michael Jackson weer tot leven kunnen brengen"
"De beste act die ik ooit zag", klonk een stomverbaasde Simon Cowell. Chris Umé (33) uit het Limburgse Paal bracht het gevreesde jurylid én tv-kijkend Amerika compleet van de wijs met zijn deepfake video's in 'America's Got Talent'. Een finaleplek ligt nu binnen handbereik. Of ze die binnenhalen, werd vannacht bekend gemaakt. "Toen we Simon Cowell backstage ontmoetten herhaalde hij meermaals hoe geniaal onze act was."
Lees verder

Romp van LNG-tanker bij Gibraltar afgebroken: vrees voor lek groeit
Twee dagen na de aanvaring van een grote olietanker en een schip dat vloeibaar aardgas (LNG) vervoerde voor de kust van Gibraltar, is de romp van die laatste gebroken. Voorlopig is er nog geen sprake van een olielek, zo melden de autoriteiten woensdag.
Lees verder

Brits spoorwegnet wacht nieuwe nationale stakingen
Brits spoorwegpersoneel bij twee treinvakbonden plant een nieuwe ronde landelijke stakingsacties op 15 en 26 september over loon, werkzekerheid en arbeidsvoorwaarden. De stakingen passen in een golf van industriële onrust in het Verenigd Koninkrijk nu de inflatie er hoger ligt dan de lonen stijgen. Op 30 juli en 13 augustus waren er ook al nationale treinstakingen.
Lees verder

NASA kondigt tweede missie voor ruimtetoeristen aan
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de particuliere onderneming Axiom Space hebben woensdag aangekondigd een tweede private ruimtevlucht naar het internationale ruimtestation (ISS) te zullen organiseren. De "Axiom Missie 2" (Ax-2) staat gepland voor het tweede kwartaal van 2023, aldus NASA.
Lees verder

Eerste patiënt met apenpokken overleden in ons land
In ons land is een eerste sterfgeval dat kan gelinkt worden aan het apenpokkenvirus, zo is aan onze redactie bevestigd. De patiënt had ook nog zeer ernstige andere aandoeningen, waardoor de doodsoorzaak niet alleen te wijten zou zijn aan het apenpokkenvirus.
Lees verder

VBO na overlegcomité: "Zeggen hoe erg het is, daar zijn we niets mee. Neem maatregelen, nu"
Premier De Croo (Open Vld) kondigde een overleg met de bedrijven aan. Voor het VBO kan dat er niet snel genoeg zijn. "Maar we zijn niets met de zoveelste analyse. We hebben nú oplossingen nodig", zegt gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans.
Lees verder

Haaland breekt record en scoort tegen Nottingham Forest tweede hattrick in vijf dagen tijd, KDB valt in met assist
Erling Haaland ging tegen Nottingham Forest (6-0) met alle eer en aandacht lopen. De 22-jarige spits van Manchester City schitterde door in 39 minuten drie keer te scoren. Voor de Noorse sensatie was het zijn tweede hattrick op rij. Kevin De Bruyne loste hem 20 minuten voor tijd af.
Lees verder

Haaland breekt record en scoort tegen Nottingham Forest tweede hattrick in vijf dagen tijd
Erling Haaland ging tegen Nottingham Forest (6-0) met alle eer en aandacht lopen. De 22-jarige spits van Manchester City schitterde door in 39 minuten drie keer te scoren. Voor de Noorse sensatie was het zijn tweede hattrick op rij. Kevin De Bruyne loste hem 20 minuten voor tijd af.
Lees verder

18 op 18 voor Antwerp: Union gaat met 4-2 over de knie
De Reds blijven maar doorstomen. Ook Union kon een alweer volwassen en doortastend Antwerp geen punten afsnoepen. 18 op 18 telt de ploeg van coach Van Bommel nu en daarmee staat ze los alleen op kop. Held van de dag was deze keer Vincent Janssen.
Lees verder

Burgess haalt hard uit naar scheidsrechter Lardot: "Hij noemde me de slechtste centrale verdediger die hij ooit had gezien"
Union ging vanavond met 4-2 onderuit bij Antwerp, maar na het laatste fluitsignaal bleef vooral een uitspraak van verdediger Christian Burgess over scheidsrechter Jonathan Lardot hangen. "Hij noemde mij de slechtste centrale verdediger die hij ooit had gezien."
Lees verder

Ook Brussels Gewest krijgt eigen ombudsdienst
Vanaf vandaag, 1 september, kunnen Brusselaars die problemen hebben met de Brusselse administratie, klacht indienen bij de Brusselse ombudsdienst. De onafhankelijke dienst wil op die manier een beeld krijgen van de moeilijkheden die de burgers ondervinden en zal ook instaan voor de bescherming van klokkenluiders. Catherine De Bruecker krijgt de eer om de eerste Brusselse ombudsvrouw te zijn.
Lees verder

Dochter Elvis Presley getuigt over zelfmoord van haar zoon: "Mijn leven is verwoest"
Lisa Marie Presley (54), dochter van 'King of Rock and Roll' Elvis Presley, getuigt dat ze de dood van haar zoon Benjamin Keough nooit zal kunnen verwerken. De 27-jarige Benjamin pleegde in 2020 zelfmoord toen hij onder invloed was van alcohol en cocaïne.
Lees verder

Nederlandse militair in VS gedood door man "die ruzie zocht"
De 22-jarige man die de politie van de Amerikaanse stad Indianapolis maandag heeft aangehouden in verband met de schietpartij zaterdag waardoor de Nederlandse militair Simmie Poetsema om het leven kwam, zou deel hebben uitgemaakt van een groepje dat die avond uit was op ruzie. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die zijn ingezien door de lokale krant The Indianapolis Star. Bij de schietpartij raakten twee andere Nederlandse militairen gewond.
Lees verder

Langverwacht VN-rapport: China schendt mensenrechten in Xinjiang
China heeft zich schuldig gemaakt aan ernstige mensenrechtenschendingen in de autonome regio Xinjiang. Dat staat in een langverwacht rapport van de Verenigde Naties. Het rapport verscheen woensdagavond kort voor middernacht, enkele minuten voordat de ambtstermijn van VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet verliep.
Lees verder

Piloten Lufthansa leggen morgen werk neer
Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, het moederconcern van Brussels Airlines, leggen vrijdag het werk neer. Dat heeft de Duitse vakbond Vereinigung Cockpit in de nacht van woensdag op donderdag bevestigd.
Lees verder

Grote olietanker blokkeert twintig minuten lang het Suezkanaal
Een grote olietanker heeft woensdagavond gedurende een twintigtal minuten het Suezkanaal geblokkeerd. Dat meldt de uitbater van het Suezkanaal SCA. Het incident deed vrezen voor een onderbreking van het scheepvaartverkeer zoals begin vorig jaar, maar olietanker Affinity V kon al snel weer vlot getrokken worden.
Lees verder

Zelensky over verstrenging EU-visa: "Europa is meer dan een uitgaanscentrum voor Russen"
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is blij met de beslissing van de Europese Unie om het lastiger te maken voor Russische toeristen om een visum te krijgen. "Het is vernederend als Europa gezien wordt als een grote boetiek of restaurant", zei hij woensdagavond in zijn dagelijkse videoboodschap.
Lees verder

Animal Rights verzamelt ruim 1,4 miljoen handtekeningen voor einde aan dierproeven
Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft meer dan 1,4 miljoen handtekeningen verzameld met een petitie tegen dierproeven. Dat meldt Animal Rights in de nacht van woensdag op donderdag. Een miljoen handtekeningen waren nodig om de Europese Commissie het verzoek in overweging te laten nemen om bij de ontwikkeling van cosmetica geen dierproeven meer toe te laten.
Lees verder

Vlaamse vergunningen voor windmolens bijna verdubbeld
In de eerste zeven maanden van dit jaar gaf de Vlaamse regering bijna dubbel zoveel vergunningen voor windturbines als een jaar eerder. Daarbovenop wordt het vergunningsproces vanaf vandaag ingekort met zes tot negen maanden. Dat schrijft De Tijd vandaag.
Lees verder