Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 1 september 2022

Weyts werkt aan plan om afstandsonderwijs te beperken

HLN
Weyts werkt aan plan om afstandsonderwijs te beperken
Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) werkt aan nieuwe regels voor het afstandsonderwijs. Zo komt er een bovengrens op het aantal uren dat leerlingen van thuis les mogen volgen. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen vandaag.
Lees verder

1 september is een heel speciale nieuwe start voor deze vier: "Vorig jaar in het ziekenhuis heb ik zo vaak gedacht: kon ik maar naar de klas"
Voor 1,2 miljoen Vlaamse kinderen en bijna 205.000 personeelsleden wordt 1 september weer wat spannend, en dat is de eerste schooldag zeker voor deze vier. Kyann Cauwelier (9) ziet na een jaar ziekte zijn schoolvrienden terug. "Hoe zullen ze reageren?" Pippa Wevers is pas zes en start al in het vierde leerjaar "maar ze heeft niet voor alles voorsprong". Domien Gavel (37) vraagt zich af hoe hij een klas kan motiveren, want hij gaat zonder diploma lesgeven. Sven Cnudde (41) ten slotte maakt de sprong van de Red Flames naar het onderwijs en wordt directeur.
Lees verder

'Twinning' zoals Serena Williams blijft een ding: "Gezinnen zijn steeds vaker een 'team'"
De US Open is nog niet binnen, maar in 'twinning' is Serena Williams (40) minstens even beslagen als in smashen. Wel vaker zijn de outfits van dochtertje Olympia (5) op die van haar moeder afgestemd en de twee zijn lang niet alleen met dat 'twinnen'. Maar waar komt dat 'twinnen' vandaan? En zegt de trend meer over een gezin dan we denken?
Lees verder

Islamitische school in Genk mag niet starten wegens banden met antiwesterse organisatie
Ook deze 1 september gaan de schoolpoorten van de nieuwe islamitische school Plura C in Genk niét open. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft de derde aanvraag tot erkenning geweigerd, omdat uit onderzoek van de Staatsveiligheid en OCAD blijkt dat de school banden heeft met de conservatieve islamitische beweging Millî Görüs.
Lees verder

Steeds populairder, tot ergernis van werkgevers: gewoon je job doen en niets méér
'Quiet quitting' is de werktrend van het moment: je doet alleen het hoogstnodige, niets minder maar vooral niets meer. In de praktijk klappen (steeds meer) twintigers en dertigers om 17 uur de laptop dicht en blijven ze onbereikbaar tot 9 uur de volgende ochtend. Werkgeversorganisatie Voka vindt het maar niks. "Een groot deel van je leven spendeer je op je werk en als je instelling is om heler dagen naar het plafond te staren, daar word je niet gelukkig van", zegt woordvoerder Eric Laureys.
Lees verder

RECONSTRUCTIE. Na de verwijten, het hoffelijke Overlegcomité: "Maar zo'n mediacircus is toch niet voor herhaling vatbaar"
"Zuhal heeft zich kalm gehouden." Ondanks het over-en-weer-vliegen van bitsige opmerkingen voor het Overlegcomité, verliep het gisteren 'sereen'. "Maar zo'n mediacircus is toch niet voor herhaling vatbaar."
Lees verder

Loon ruim 800.000 werknemers in januari met meer dan 10% geïndexeerd. Hoeveel komt er bij u bij, en wanneer?
De hoge inflatie van de jongste én de komende maanden zorgt voor ongezien snelle en hoge loonindexeringen. Op 1 januari krijgen ruim 800.000 werknemers er in een klap meer dan 10 procent bij, zo blijkt uit een prognose van SD Worx. Maar niet bij iedereen komt er op hetzelfde moment evenveel bij. Hoe zit het bij u? Ontdek het hier.
Lees verder

ONZE OPINIE: "Premier Alexander De Croo zei wat hij moest zeggen. Maar daden zijn trager dan woorden"
Dat de regeringen in dit land vandaag na het overlegcomité plots dé mirakeloplossing zouden oreren die onze factuur significant en vrijwel meteen doet dalen? Dat hadden we niet verwacht. En dat was ook niet mogelijk. Dat er toch een zweem van teleurstelling blijft hangen, is de schuld van politieke partijen die tegen elkaar opboksten met ideeën om de energiefactuur te doen dalen.
Lees verder

Vanaf vandaag stevige kortingen aan Franse tankstations, Belgische pomphouders vrezen klantenverlies: "Volle tank in Frankrijk kost 25 tot 30 euro minder dan hier"
Vanaf vandaag wordt tanken in Frankrijk aanzienlijk goedkoper. Tot eind oktober geeft de overheid er 30 eurocent per liter brandstof cadeau en doet TotalEnergies er in zijn stations nog eens 20 eurocent bovenop. Hierdoor dreigen de 'Franse' benzine en diesel de komende weken met amper 1,5 euro per liter te flirten. Tot grote ongerustheid van de Belgische federatie BRAFCO: "De Belgische brandstofaccijns moet nú tot het Europese minimum verlaagd worden, anders staan we machteloos tegen de Fransen."
Lees verder

Steeds meer mensen laten een zorgvolmacht registreren
In het eerste halfjaar van 2022 werden 41.405 zorgvolmachten geregistreerd, ruim 7.000 meer dan een jaar eerder. Met een zorgvolmacht kan iemand een of meerdere personen aanduiden die zijn of haar vermogen of een deel ervan mogen beheren als hij of zij daar zelf niet meer toe in staat is. Op dit moment zijn er al 260.016 mensen met een zorgvolmacht. Dat schrijft De Tijd vandaag.
Lees verder

Voortaan betalend parkeren voor motoren en scooters in Parijs
Bestuurders van motoren en scooters moeten vanaf vandaag betalen voor een parkeerplaats in de Franse hoofdstad. Veel eigenaars van zo'n tweewieler hadden nog gehoopt dat de stad Parijs op de beslissing zou terugkomen, maar dat bleek niet het geval. De stad heeft twee bedrijven aangeduid om overtreders te beboeten. Voor elektrische gemotoriseerde tweewielers wordt een uitzondering gemaakt.
Lees verder

WEERBERICHT. Droge en zonnige eerste schooldag met temperaturen tot 27 graden
Vandaag blijft het droog met in de voormiddag veel zon. Stilaan ontstaan er wat middelhoge wolkenvelden en enkele stapelwolken die afwisselen met brede zonnige perioden. In de loop van de namiddag neemt de hoge bewolking vanaf het zuidwesten toe. De maxima schommelen tussen 21 graden in de Hoge Venen en lokaal 27 graden in Laag- en Midden-België. In het binnenland waait een zwakke tot matige oostenwind. Aan zee is de wind matig uit het noordoosten. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Roofmoordenaar (31) komt vrij en... trekt in bij zijn cipier. "Ze volgde hem zelfs toen hij naar een andere gevangenis werd overgeplaatst"
Hij kreeg zeven jaar geleden een celstraf van 20 jaar voor een gewelddadige roofmoord, maar Shawn V. (31) mag deze week de gevangenis verlaten. Hij komt vervroegd vrij en gaat bij… één van zijn vrouwelijke cipiers wonen. De twee kregen een relatie in de gevangenis. "Liefde binnen de gevangenismuren, het is niet zo ongewoon als je zou denken", klinkt het bij andere cipiers.
Lees verder

Na 'De Verraders' is Jamie-Lee Six haar strijdlust nog niet kwijt: "Ook in 'Het Jachtseizoen' kan ik niet tegen mijn verlies"
Twee BV's samen op de vlucht. Vier uur lang moeten ze uit de klauwen van drie 'jagers' zien te blijven. Een eenvoudig concept voor spannende televisie in het nieuwe VTM-programma 'Het Jachtseizoen'. Showbits kan tijdens de opnames spreken met de drie jagers: Laura Tesoro, Jamie-Lee Six en Maarten Cop. Cop speelt Jelle in 'Familie'. Na Aaron Blommaert put de zender dus opnieuw uit de talentenvijver van hun dagelijkse soap. Jamie-Lee Six bewees eerder al in 'De Verraders' dat ze niet vies is van een vuil spelletje. Dus dat belooft. En Laura Tesoro is al jaren fan van de Nederlandse versie van het programma. "Daar is het een groot succes, wij hopen hier op hetzelfde", aldus Laura. Bekijk de eerste beelden in een nieuwe Showbits.
Lees verder

COLUMN. Niet overbevolking, maar onderbevolking is het grootste gevaar dat de wereld bedreigt, stelt Elon Musk. Er zijn er al voor minder gecolloqueerd
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Elon Musk
Lees verder

Hoe sterk is de ploeg rond Evenepoel nog, na het uitvallen van Alaphilippe? "Remco volgde hem blindelings"
Julian Alaphilippe verdween gisteren na een val uit de Vuelta. Een serieus streep door de rekening van Remco Evenepoel. De wereldkampioen is onvervangbaar - wie gaat zijn taken overnemen?
Lees verder

Toekomst 'De Inspecteur' onzeker: ook Sven Pichal moet wijken voor Peter Van de Veire
Begint Sven 'De Inspecteur' Pichal (43) vanochtend tussen 8 en 9 uur op Radio2 aan zijn laatste seizoen consumentenhulp? Zou best kunnen, want de VRT deelde vorige week mee dat 'nieuwkomer' Peter Van de Veire vanaf begin volgend jaar elke weekdag van 6 tot 9 uur een 'nationale ochtendshow' gaat maken. Overlappend met 'De Inspecteur' dus. Wat is de VRT van plan met het populaire programma, dat dagelijks 750.000 luisteraars kan boeien?
Lees verder

Jagen op Sergio & Sam Gooris, en het debuut van Eva De Roo: dit kan u vanavond op tv bekijken
De vakantie zit er helemaal op, of toch tenminste voor de tv-zenders. Het najaarsoffensief start een week vroeger dan normaal en schiet meteen in volle hevigheid uit de startblokken. Dat heeft alles te maken met het feit dat het WK Voetbal, mét deelname van onze Rode Duivels, uitzonderlijk niet in volle zomer maar vanaf eind november wordt betwist. Dus willen de zenders hun deel van het kijksucces zo snel mogelijk binnenhalen. Dat heet dan pompen of verzuipen. Dit mag u op donderdag allemaal verwachten.
Lees verder

Lost Frequencies kent wereldwijde successen: "Zou cool zijn om met Justin Bieber samen te werken"
New York, Los Angeles en San Francisco. Lost Frequencies zijn festivalzomer is nog niet afgerond of de Amerikaanse tourbus staat al klaar. Maar gisteren hield Felix De Laet (28) nog even halt in hometown Brussel, voor de lancering van zijn eigen Duvelglas. Een cadeautje om Justin Bieber tot een samenwerking te overhalen? "Volgend weekend treed ik na hem op in Rio, dus wie weet!"
Lees verder

Californië vraagt inwoners om elektrische wagens niet op te laden en net te ontlasten
De Amerikaanse staat Californië heeft zijn inwoners woensdag opgeroepen om geen elektrische wagens op te laden. Die maatregel moet het elektriciteitsnet ontlasten, dat het zwaar te verduren krijgt door een hittegolf in het westen van de VS.
Lees verder