Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 16 september 2022

Wereldbank waarschuwt voor recessie door renteverhogingen

HLN
Wereldbank waarschuwt voor recessie door renteverhogingen
Het risico op een wereldwijde recessie groeit nu de inflatie hoog blijft. Centrale banken moeten door de aanhoudend sterke prijsstijgingen de rente mogelijk verder verhogen wat de economische groei raakt, schrijft de Wereldbank in een nieuw rapport.
Lees verder

LIVE. Anderlecht neemt de touwtjes in handen in Boekarest, paars-wit dreigt via Refaelov en Arnstad
• Tweede speeldag Conference League, groep B • Anderlecht won op de openingsspeeldag van Silkeborg • Steaua Boekarest verloor in West Ham United • Stadion: National Arena
Lees verder

LIVE. Teuma en Boniface doen het voor Union! Van 1-2 in enkele minuten verdiend naar 3-2 tegen Malmö
• Tweede speeldag Europa League, groep D • Union won bij Union Berlin (0-1), Malmö verloor tegen Braga (0-2) • Stadion: Den Dreef in Leuven • Union heeft 4 thuismatchen op rij gewonnen
Lees verder

Marsrover vindt mogelijk bewijs van oeroud microbieel leven
De Perseverance-verkenner van NASA heeft een belangrijke stap gezet in de zoektocht naar sporen van leven op Mars. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie kondigt donderdag aan dat de rover "de kostbaarste" stalen tot nu heeft verzameld, die mogelijke biosignaturen bevatten. De aanwezigheid van zulke biosignaturen moet wel nog bevestigd worden op aarde.
Lees verder

Geen goals in Boekarest: Anderlecht en FCSB komen in evenwichtig duel niet tot scoren
Anderlecht keert met een punt terug uit Roemenië. De sluimerende crisis is daarmee niet bezworen, maar is gezien de omstandigheden waarin de Brusselaars zich bevinden wél een opsteker.
Lees verder

Union pakt zes op zes in Europa League, met Teuma als meesterchef naar spectaculaire 3-2-zege tegen Malmö: "We zijn onze plaats in Europa waard"
Union lijkt al een vroege optie te nemen op Europees overwinteren: na een 1-2 achterstand graaide Union in pletwalsmodus de zege (3-2). Straf toch hoe Union ook in Europa appetijtelijk voetbal serveert - met verfijnde smaken, peper en zout. "Nu wil ik dat we een Europese zege ook laten volgen met een goede wedstrijd en uitslag in de Belgische competitie", zo zet coach Geraerts zijn team al scherp voor Eupen zondag.
Lees verder

Union pakt zes op zes in Europa League: met Teuma als meesterchef naar spectaculaire 3-2-zege tegen Malmö
Union lijkt al een vroege optie te nemen op Europees overwinteren: na een 1-2 achterstand graaide Union in pletwalsmodus de zege (3-2). Straf toch hoe Union ook in Europa appetijtelijk voetbal serveert: met verfijnde smaken, peper en zout.
Lees verder

Republikeinen dirigeren migranten naar residentie van vicepresident Kamala Harris
De Republikeinse gouverneur van Florida, Ron DeSantis, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor twee vluchten met aan boord illegale immigranten uit Venezuela naar Martha's Vineyard, een welvarend eiland in de overwegend Democratische staat Massachusetts. De Republikeinse gouverneur van de staat Texas, Greg Abbott, deed iets vergelijkbaars door twee bussen met migranten te laten afzetten voor de residentie van vicepresident Kamala Harris in Washington.
Lees verder

Oekraïne vindt massagraf in heroverd Izjoem
In de onlangs door Oekraïne op Russische troepen heroverde stad Izjoem, in de regio Charkiv, is een massagraf gevonden. Dat meldt pesident Volodymyr Zelensky, die woensdag de oostelijke stad tussen Charkov en Loehansk nog bezocht.
Lees verder

Paus vindt bewapening Oekraïne "moreel aanvaardbaar onder voorwaarden"
De bewapening van Oekraïne kan aanvaardbaar zijn "als aan de voorwaarden van de moraliteit wordt voldaan". Dat heeft paus Franciscus donderdag gezegd. Hij zei ook dat het noodzakelijk is om de dialoog aan te gaan met "iedereen", waarmee hij impliciet verwees naar Moskou.
Lees verder

Football Talk. Fenerbahçe, met Batshuayi in de basis, sleept draw uit de brand tegen Rennes en Theate - Clement en Monaco onderuit tegen Ferencváros
Fenerbahçe heeft op de tweede speeldag van de Europa League een 2-2 gelijkspel uit de brand gesleept op het veld van Rennes, met Arthur Theate negentig minuten tussen de lijnen. Enner Valencia, die Michy Batshuayi iets na het uur verving bij Fenerbahçe, scoorde in de blessuretijd de 2-2.
Lees verder

Britse oplichter die twee Franse agenten aanreed en naar ons land vluchtte wordt overgeleverd aan Frankrijk
De Britse man die eind augustus in Frankrijk twee agenten heeft aangereden en begin september werd opgepakt in Groot-Bijgaarden, wordt overgeleverd aan Frankrijk. Dat heeft de raadkamer donderdag beslist, meldt het parket Halle-Vilvoorde in een persbericht. De vijftiger kan wel nog in beroep gaan.
Lees verder

Musk voegt kritiek klokkenluider toe aan rechtbankdocumenten in zaak tegen Twitter
Tesla-topman Elon Musk probeert met een nieuw argument via de rechter onder de overname van Twitter uit te komen. Donderdag voegde hij de verklaring van een klokkenluider over tekortkomingen in de beveiliging van Twitter tegen hackers toe aan zijn eerder ingediende rechtbankdocumenten.
Lees verder

Rechter benoemt onafhankelijke arbiter voor Trump
Een rechter heeft donderdag een onafhankelijke arbiter (special master) aangesteld om het materiaal te beoordelen dat tijdens de huiszoeking in de woning van oud-president Donald Trump is gevonden. Het gaat om Raymond Dearie, een 78-jarige gepensioneerde rechter.
Lees verder

Mexicaanse oud-generaal gearresteerd in zaak van 43 verdwenen studenten
Een voormalig generaal van het Mexicaanse leger is donderdag gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de vermissing van 43 Mexicaanse studenten in 2014. Vorige maand werd een oud-topman van het Mexicaanse Openbaar Ministerie (OM) in verband met dezelfde zaak al opgepakt.
Lees verder

Aanvaller Argentijnse vicepresident formeel aangeklaagd voor moordpoging
De man die twee weken geleden de Argentijnse vicepresident Cristina Fernández de Kirchner aanviel met een pistool en zijn jonge vriendin zijn donderdag allebei formeel aangeklaagd voor moordpoging met verzwarende omstandigheden en met voorbedachten rade. Het duo is in voorlopige hechtenis genomen door de rechter die het onderzoek leidt.
Lees verder

Witte Huis geeft groen licht voor 600 miljoen dollar extra militaire hulp aan Oekraïne
Het Witte Huis heeft een nieuw pakket van zo'n 600 miljoen dollar aan militaire hulp voor Oekraïne goedgekeurd, meldt het donderdag in een persbericht. De hulp bestaat uit uitrusting en diensten, maar ook opleiding, aldus het Witte Huis, dat niet meer details gaf, ook niet over de geleverde wapens.
Lees verder

INTERVIEW. Minister van Media Dalle (CD&V) na de kritiek over 'Fire': "De manier waarop dat programma is uitgewerkt en werd gepresenteerd was verkeerd"
Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) is in een openhartig gesprek niet mals voor de openbare omroep. Over het afschaffen van de regionale ochtendshows op Radio 2: "Ik heb me verslikt in mijn koffie toen ik het nieuws las". Over de documentaire 'Fire' die deze week offline moest: "Er is een inschattingsfout gemaakt." En over de striemende kritiek van William Boeva: "Zijn aanklacht is terecht. Mensen met een handicap mogen niet enkel omwille van hun beperking in beeld komen."
Lees verder

ONZE OPINIE. "Moord in het rusthuis legde laksheid in het rusthuis, nonchalance bij de inspectie en onwetendheid bij de overheid bloot. Een breed falen, dus"
Het is een verhaal dat in de Wetstraat de ronde doet. Toen na de zesde staatshervorming ouderenzorg een Vlaamse bevoegdheid werd, waarschuwde ex-minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in de coulissen voor de lamentabele toestand van de woonzorgcentra. Hij wist wat Vlaanderen erfde. Maar doen we beter? Helaas... Moorden in het rusthuis van Oostrozebeke legden laksheid in dat rusthuis, nonchalance bij de inspectie en onwetendheid bij de overheid bloot. Kortom: een breder falen.
Lees verder

Veel toekomstige ouders kampen met 'geslachtsontgoocheling': "Ik zou het lastig hebben als mijn zus wél een jongen kreeg"
Presentatrice An Lemmens had het in de podcast Welcome to the AA over hoe ze een teleurstelling voelde wanneer ze het geslacht van haar ongeboren kindje achterhaalde. Op sociale media vloeiden de reacties, en dan vooral die zonder begrip. Toch is 'geslachtsontgoocheling' voor heel wat mensen een gekend fenomeen.
Lees verder