Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 10 september 2022

VS vragen onmiddellijke vrijlating van Alexey Navalny

HLN
VS vragen onmiddellijke vrijlating van Alexey Navalny
De Verenigde Staten hebben om de onmiddellijke vrijlating van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny gevraagd, die zich in eenzame opsluiting bevindt in een Russisch gevangenenkamp. De Amerikaanse regering sluit zich zo aan bij de eis van de familieleden, collega's en aanhangers van Navalny om zijn vrijlating. Dat meldt Ned Price, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag (lokale tijd).
Lees verder

Frietbezorger (29) in levensgevaar na zware klap op kruispunt
Op het kruispunt van de Meulebekesteenweg met de Ankelaarstraat gebeurde vrijdagavond een zwaar ongeval. Twee kleine bestelwagens belandden in het decor. Eén bestuurder verkeerde in kritieke toestand op het moment dat hij naar het ziekenhuis werd overgebracht.
Lees verder

LIVE. Charles vandaag om 11 uur officieel benoemd tot koning
Het Verenigd Koninkrijk is ondergedompeld in rouw sinds Queen Elizabeth II donderdagmiddag overleed. Haar zoon Charles zal vandaag formeel uitgeroepen worden tot koning Charles III tijdens een historische ceremonie om 11 uur Belgische tijd in St James's Palace. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.
Lees verder

LIVE. Charles vandaag uitgeroepen tot koning
Het Verenigd Koninkrijk is ondergedompeld in rouw sinds Queen Elizabeth II donderdagmiddag overleed. Haar zoon Charles zal vandaag formeel uitgeroepen worden tot koning Charles III tijdens een historische ceremonie om 11 uur Belgische tijd in St James's Palace. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.
Lees verder

RECONSTRUCTIE. Hoe steeds erger wordende nachtmerries de minzame diaken Ivo 'tientallen moorden' deden bekennen: "Hij deed het uit menslievendheid, hij zou geen vlieg kwaad doen"
Diaken Ivo Poppe (66) uit Wevelgem legt eind 2013 zijn ziel bloot bij een psycholoog. Een agenda met honderden namen, onder wie ook Koning Boudewijn en Toon Hermans, belandt niet veel later bij de speurders in Kortrijk. Het onderzoek naar de 'diaken des doods' kan starten. "Hij kon het niet aanzien dat patiënten zo erg moesten afzien. Daarom verloste hij ze uit hun lijden", vertelt Filip De Reuse, die Poppe van bij het begin bijstond. Waarom ging de verpleger en parttime aalmoezenier in het Sint-Jorisziekenhuis in Menen zo ver? En zijn er gelijkenissen met de rusthuismoorden in Oostrozebeke? Een reconstructie.
Lees verder

Dit waren de laatste weken van de Queen op Balmoral: wandelingetjes, picknicks en barbecues met familie
De laatste weken van haar leven bracht koningin Elizabeth door op haar geliefkoosde Schotse landgoed Balmoral. De herinneringen aan haar echtgenoot koesterend, beleefde ze er volgens insiders de gelukkigste zomer van de jongste jaren.
Lees verder

Als dit is wie het lijkt, dan heeft Oekraïne zijn grootste trofee van de oorlog te pakken
Geruchten willen dat de commandant van Ruslands westelijke leger is gevat in Oekraïne. Die zou dan de hoogstgeplaatste krijgsgevangene zijn sinds de Tweede Wereldoorlog. En zelfs als dat niet zo is, dan gaat het Oekraïense offensief fenomenaal vooruit.
Lees verder

BIJZONDER WONEN. Zussen Marie en Heloïse wonen ín het eeuwenoude Duivelsteen: "Privacy is geen gemakkelijke hier"
Heel wat Gentenaars hebben een woning om U tegen te zeggen, maar Marie en Heloïse kunnen pas echt uitpakken met hun stulp. De zussen wonen ín het Duivelsteen in Gent – niet naast, niet rechtover, maar echt ín het eeuwenoude kasteel aan de Reep. "De ramen wassen, dat is monnikenwerk", grappen ze.
Lees verder

Zijn eerste wielercoach en zijn voetbalcoach bij Anderlecht aan het woord: "Ik zei Remco dat een sjotter meer verdient, maar zijn gedacht stond vast"
Fred Vandervennet (69) was Evenepoels eerste wielercoach. Stéphane Stassin (45) dan weer Remco's voetbaltrainer bij de U16 van Anderlecht. Aan anekdotes en verhalen bij beide heren dus geen gebrek. Over zijn ongeziene drang naar perfectie, de concurrentie met Delcroix en z'n overstap naar het wielrennen - aanvankelijk achter de rug van zijn ouders. "Remco wist nog niet hoe een koers marcheerde. Het is bijna zijn dood geworden."
Lees verder

Tot aan zijn pensioen was hij politie-inspecteur, maar nu leert Hans als tomatenboer de cast van 'Chantal' hoe ze pistool moeten trekken: "En mijn 'karakterkop' zal ook wel geholpen hebben"
Zondagavond kunt u op één naar de tweede aflevering van de prettig gestoorde politiereeks 'Chantal' kijken. Een van de meest opvallende bijrollen is weggelegd voor Lichterveldenaar Hans Roelens (61). In de reeks speelt hij een tomatenboer, maar ironisch genoeg werkte hij tot aan zijn pensioen zelf als politie-inspecteur. Die ervaring deelde hij met de cast. "Ik leerde Dries (Heyneman - de 'sheriff' in de reeks) hoe een politieagent zijn pistool trekt."
Lees verder

Julien Duranville trok vorige week ei zo na naar Dortmund
Hij was de reddende paarse engel tegen OHL vorig weekend en ook donderdag in de Conference League opnieuw beslissend tegen Silkeborg: de 16-jarige Julien Duranville is de lichtflits die de Brusselse duisternis van de voorbije weken doorbrak. Een jongen van goud in alle mogelijke betekenissen. Maar zullen ze die nieuwe groeibriljant in Brussel tegen zijn eigen dadendrang en tegen het ongeduld van zijn entourage kunnen beschermen?
Lees verder

Minstens 2 mensen omgekomen na botsing tussen boot en walvis in Nieuw-Zeeland
Minstens twee mensen zijn zaterdag omgekomen in Nieuw-Zeeland nadat hun boot tegen een walvis botste en kapseisde. Dat heeft burgemeester Chris Mackle van Kaikōura, waar het incident zich voor de kust afspeelde, volgens Nieuw-Zeelandse media bekendgemaakt.
Lees verder

Vijf doden na botsing tussen boot en walvis in Nieuw-Zeeland
Vijf mensen zijn zaterdag omgekomen en zes mensen raakten gewond in Nieuw-Zeeland nadat hun boot tegen een walvis botste en kapseisde. Dat heeft burgemeester Chris Mackle van Kaikōura, waar het incident zich voor de kust afspeelde, volgens Nieuw-Zeelandse media bekendgemaakt.
Lees verder

WEERBERICHT. Zwaarbewolkte momenten en buien wisselen af met opklaringen
Zwaarbewolkte momenten wisselen zaterdag af met enkele opklaringen en er vallen buien, lokaal nog met enkele donderslagen. De meest intense buien worden verwacht in de gebieden nabij de Nederlandse grens en in de namiddag ook over het Ardense reliëf. In de loop van de namiddag komen er wat meer opklaringen. De maxima liggen tussen 15 graden op de Ardense Hoogten en plaatselijk 21 graden in de gebieden met opklaringen in Laag-België, zegt het KMI.
Lees verder

STRAFPLEITERS. Wouter Smet (42) rijgt de ophefmakende dossiers aan elkaar: "De moeder die haar drie kinderen vermoordde... Ik ben zelf vader, maar ik zoek áltijd het goede in de mens"
"Ik wil altijd het onderste uit de kan halen voor mijn cliënt. Anders ben je geen goede advocaat en moet je maar procureur worden." In de 19 jaar dat hij aan de balie zit, heeft Wouter Smet (42) al in heel wat straffe dossiers gepleit. Dat doet hij steevast vol vuur, maar ook vol menselijkheid. "Met een man die zijn echtgenote van het leven beroofde, ga ik nog elk jaar iets eten. Hij heeft nog steeds enorm veel spijt over wat daar is gebeurd."
Lees verder

EXCLUSIEF. Dagboek van de vrouwen van Remco: "Eindelijk ga ik hem zien. Naar dát bewuste moment verlang ik al heel lang"
Remco Evenepoel staat in de Vuelta héél dicht bij z'n eerste groterondezege. Mama Agna en verloofde Oumi, de belangrijkste vrouwen in zijn leven, houden een dagboek bij. Exclusief op HLN.be.
Lees verder

BASKET KORT. Geen WNBA-finale voor het Chicago Sky van Meesseman en Allemand - 3x3 Lions kunnen tweede wedstrijd niet winnen
Emma Meesseman en Julie Allemand zijn er niet in geslaagd om zich met Chicago Sky te plaatsen voor de finale van de play-offs in de WNBA. Connecticut Sun bleek in de beslissende wedstrijd te sterk. Op het 3x3 EK in Oostenrijk wonnen onze Belgen hun openingspartij met 14-13. De tweede partij werd verloren met 17-21.
Lees verder

Alles wat u moet weten over het royaltyhuwelijk van het jaar: Maria Laura, dochter van prinses Astrid, zegt ja tegen William Isvy
De huwelijksceremonie van de Belgische prinses Maria Laura en haar partner William Isvy, die vandaag in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel moet plaatsvinden, gaat gewoon door. Dat meldde Herve Verhoosel, de woordvoerder van het koppel, nadat bekend werd dat de Britse koningin Elizabeth II overleden is.
Lees verder

Zus Lindsay wordt nieuwe manager van Christoff: "Hij wil zelf meer kunnen bepalen"
Wie een optreden van Christoff wil boeken, moet naar zijn zus Lindsay bellen. Zij gaat vanaf nu zijn agenda beheren. De zanger zet de samenwerking met zijn manager stop, nota bene de ex van Lindsay. "Christoff wil zijn eigen keuzes maken", legt Lindsay uit. Ze beschouwt zich nu wel niet meteen als z'n manager, maar toch zal ze het een pak drukker krijgen. Hoe ze haar rol als mama en eigen carrière wil blijven combineren met de nieuwe job, vertelt ze aan Showbitsrepoter Desna.
Lees verder

Angèle weer in het land voor meterschap van KickCancer: "Ik geloof echt dat ik de wereld kan verbeteren"
Wereldster, hitmachine én vrouw met een missie. Middenin de voorbereidingen van haar grootse najaarstournee maakt Angèle (26) tijd vrij om zich in te zetten voor KickCancer. Een organisatie die kinderen met kanker helpt, en haar zelf nauw aan het hart ligt. "Ik heb een ontzettend groot platform. Wat voor iemand zou ik zijn als ik het niet gebruik?"
Lees verder