Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 14 september 2022

Voor het eerst sinds 1936 dode door kangoeroe in Australië

Voor het eerst sinds 1936 dode door kangoeroe in Australië

Een 77-jarige Australische man is om het leven gekomen toen hij aangevallen werd door zijn huisdier, een kangoeroe. Dat schrijft BBC.

Lees verder

Franse filmregisseur Jean-Luc Godard overleden

De Franse regisseur en scenarist Jean-Luc Godard is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat meldde zijn familie dinsdag. De pionierende regisseur van de Franse 'nouvelle vague' laat een rijk filmoeuvre na. Hij is vooral bekend van films als Pierrot le fou en À bout de souffle.

Lees verder

Antwerps nooddorp voor Oekraïners vraagt voortaan 'huishuur'

De opvang in het nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen op de Antwerpse Linkeroever is niet langer gratis. Midden augustus hebben de bewoners een eerste factuur gekregen om de 'huishuur' te betalen. 'Eerder vonden we dat niet juist, omdat ze nog niet konden beschikken over alle faciliteiten', klinkt het bij de stad.

Lees verder

Moet Evenepoel volgend jaar naar de Tour, of toch eerst de Giro?

Het plan dat Patrick Lefevere voor Remco Evenepoel uitstippelde, loopt voorlopig niet langs de Ronde van Frankrijk van 2023. De grote baas van Quick Step - Alpha Vinyl lijkt Evenepoel vooralsnog richting Giro te willen sturen. De jonge kampioen zelf zet de deur op een kier en wil het laten afhangen van het aantal tijdritkilometers en dat weten we pas eind oktober.

Lees verder

Beveiliger Londens station verbluft pendelaars met eerbetoon aan koningin Elizabeth II

Een spontane ontmoeting tussen organiste Anna Lapwood en een beveiligingsagente Marcella zorgde voor een grandioos moment in het London Bridge-station in Londen. De beveiligingsagente bleek een zangeres te zijn die iedereen verbaasde door het opera-aria 'Lascia ch'io pianga' te zingen als eerbetoon voor de Queen.

Lees verder

Arcade Fire: wat moet die herrie?

Arcade Fire speelde in het Sportpaleis een slordig opgebouwd concert, dat voortdurend kampte met een bar slechte klank. En over beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag werd met geen woord gerept.

Lees verder

Virale hit door online biecht over seksplaylist

Dat oudere nummers ineens weer in de aandacht kunnen komen, omdat ze via sociale media opnieuw hip worden of in een populaire serie of film zitten, dat weten we. Maar dat Hudson Mohawke's 'Cbat' weer in de belangstelling staat, heeft een heel andere reden.

Lees verder

Zoveel is de Vlaamse energiefactuur op een jaar gestegen

Hoe hoog de gemiddelde jaarfactuur het komende jaar zal uitvallen, is koffiedik kijken. Enkele weken geleden liep dit op tot bijna 10.000 euro voor een gemiddeld gezin met een variabel contract. Deze week is dat een pak minder, maar nog steeds torenhoog tegenover pakweg een jaar geleden. Hoever staan we vandaag? Hoeveel zijn de prijzen gestegen afgelopen jaar? De Vreg rekende het voor u uit.

Lees verder

Op doktersvoorschrift naar Brusselse musea

Op doktersvoorschrift en op kosten van de stad een culturele uitstap maken, dat kan vanaf nu in Brussel. De stad en de dienst Therapie van het Brugmannziekenhuis lanceren een proefproject onder de naam 'museumvoorschriften'. Het project zal zes maanden lopen, tot 5 maart 2023.

Lees verder

William Boeva hekelt programma's als 'Down the road': 'Wij zijn geen bron van feel-good'

'Mensen met een beperking dienen niet om als knuffelbeer opgevoerd te worden om het publiek een beter gevoel te geven.' Met een scherpe Facebookpost die al duizenden keren gedeeld is, klaagt comedian William Boeva (32) de manier aan waarop mensen met een handicap in beeld komen in programma's als Down the road.

Lees verder

Inval in woning van Jumbo-topman Frits van Eerd

In Nederland zijn de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en de politie dinsdagochtend binnengevallen in de villa van Frits van Eerd, topman van supermarktketen Jumbo.

Lees verder

Europees Parlement kritisch over politieke benoeming topambtenaar: 'Onverkwikkelijke saga die ons imago schaadt'

Roberta Metsola, de voorzitter van het Europees Parlement, duwde de benoeming door van haar kabinetschef Alessandro Chiocchetti tot hoogste ambtenaar. Ze paste zelfs de selectiecriteria aan.

Lees verder

Energieregulator Creg: 'Energiefactuur gemiddeld gezin kan oplopen tot 9.700 euro'

Belast de overwinsten van de kern- én gascentrales, bepleit energieregulator Creg. De winst van de kerncentrales ligt wellicht 600 miljoen hoger dan eerder geraamd.

Lees verder

Telenet reageert streng op woke-debat in 'De tafel van vier': 'Wat daar gebeurde, was gewoon verkeerd'

In een post op sociale media heeft Telenet, de eigenaar van SBS, zich verontschuldigd voor het veelbesproken woke-debat in de talkshow De tafel van vier met Gert Verhulst. 'Wat daar gebeurde, was gewoon verkeerd', klinkt het.

Lees verder

Webb-telescoop legt 'sterrenkwekerij' van Orion vast

De James Webb-telescoop blijft wetenschappers verrassen. 'We zijn echt omver geblazen door de adembenemende beelden van de Orionnevel', zegt Vlaams wetenschapper Els Peeters die meewerkt aan het project. De nieuwe observaties moeten meer leren over hoe zeer grote sterren precies ontstaan.

Lees verder

Zeker 49 Armeense soldaten gedood bij gevechten met Azerbeidzjan, staakt-het-vuren afgekondigd

In de nacht van maandag op dinsdag vond een gewapend conflict plaats aan de grens tussen Armenië en Azerbeidzjan. Daarbij zijn minstens 49 Armeense soldaten om het leven gekomen. Volgens persagentschap Reuters is er sinds 08.00 uur Belgische tijd een staakt-het-vuren van kracht.

Lees verder

Een vrije dag en een graf in haar lievelingspaleis: wat we al weten over de begrafenis van de Queen

Queen Elizabeth II krijgt maandag een staatsbegrafenis. De details daarvan worden nog uitgewerkt, maar een aantal zaken is al bekend.

Lees verder

'Duizend burgers dood in bevrijde stad Izjoem'

Na het overhaaste vertrek van het Russische leger komen de eerste verhalen los uit de bevrijde dorpen in de regio Charkov.

Lees verder

De U-bocht van de VRT: waarom haalt de omroep 'Fire' nu wel offline?

Uit een journalistiek onderzoek van VRT Nws blijkt dat een deelnemer van Fire: vroeg op pensioen betrokken is bij een Russisch piramidespel. Twee weken nadat het programma felle kritiek kreeg, haalt de VRT het alsnog weg. 'Het was nooit bedoeld als educatief programma.'

Lees verder

Lancering van onbemande Blue Origin-raket mislukt

De lancering van een onbemand ruimtevaartuig van Jeff Bezos' bedrijf Blue Origin is niet verlopen zoals gepland. Een minuut na opstijgen vatte de draagraket van het type New Shepard vuur en moest de missie worden afgebroken. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA gaat onderzoeken wat er precies is misgelopen. Intussen worden alle New Shepard-raketten aan de grond gehouden.

Lees verder

Vlaams mediakunstenaar toont hoe influencers perfecte Instagram-foto's maken

Dat het leven op Instagram er een stuk mooier uitziet dan in het echt, weten we al langer. Maar het verschil is soms wel heel groot. Dat blijkt uit het nieuwe project van de West-Vlaamse mediakunstenaar Dries Depoorter (31). Het werk heet 'The Follower' en laat zien hoe influencers te werk gaan om hun foto's te maken. 

Lees verder

Ophef in Hongarije over zoenscène met twee vrouwen in animatieserie op Netflix

Hongarije gaat het Nederlandse Commissariaat voor de Media vragen om een onderzoek op te starten naar de Netflix-animatieserie Jurassic World: Camp Cretaceous. In een bepaalde aflevering zijn twee meisjes te zien die mekaar zoenen, hetgeen volgens de Hongaarse mediawaakhond in strijd is met de antihomowet die vorig jaar werd aangenomen

Lees verder

Parachute-oefening van Belgische leger gaat fout: acht gewonden, twee van hen lopen breuken op

Een honderdtal paracommando's werden maandag gedropt boven het Antwerpse Weelde, maar dat verliep voor sommigen allesbehalve vlot. Videobeelden tonen hoe enkele militairen verstrikt raakten in elkaars parachutes.

Lees verder

Leidersfiguur Limburgse oud-mijnwerkers opgepakt voor verduistering, maar duizenden ex-kompels blijven hem steunen

Samen met zijn echtgenote zit Michel Dylst, voortrekker van de Limburgse ex-mijnwerkers, in de cel op verdenking van het verduisteren van een miljoen euro. Zijn vele volgelingen geloven daar niets van en blijven hem steunen. Volgens hen is het de schuld van de maffia die Dylst bedreigde en zelfs probeerde te vermoorden. Al heeft het gerecht daar nooit iets van vernomen.

Lees verder

België start Davis Cup met verlies

België kijkt tegen een 1-0 achterstand aan in de eerste groepsmatch tegen Australië op de Davis Cup Finals in het Duitse Hamburg. Zizou Bergs (ATP 134) verloor het openingsduel met 6-4, 1-6 en 6-3 van Jason Kubler (ATP 97).

Lees verder

Waals Gewest dreigt door groot tekort huisbankier Belfius te verliezen

De onderhandelingen tussen het Waals Gewest en Belfius lopen moeizaam. Die wil door de slechte budgettaire toestand niet zomaar huisbankier blijven. De bank vreest ook een machtsdeelname van het radicaal linkse PTB.

Lees verder

De 19 beste podiumtips voor het najaar: van de Trojaanse oorlog op techno tot theater over exen

Ultima Vez viert feest, Olympique Dramatique haalt twee jonge spelers binnen, Naomi Velissariou gooit zich op Tom Lanoye en NTGent wekt stroom op met fietsen. Gaat dat nieuwe theaterseizoen zien!

Lees verder

Heimwee naar house

Waarop hebben we deze zomer gedanst? Op liedjes van twintig jaar oud!

Lees verder

Hoge Amerikaanse inflatie duwt beurzen kopje-onder

Fors gestegen huurprijzen en duurdere medische diensten maken dat de Amerikaanse inflatie minder afkoelt dan was voorspeld. De druk op de Amerikaanse centrale bank om de rente verder op te trekken, blijft daardoor groot.

Lees verder

Hoge energieprijs steekt elektrische wagen stokken in de wielen

Stijgende elektriciteitsprijzen kunnen elektrische auto's minder concurrentieel maken ten opzichte van hun benzinetegenhangers. 'Bijna niemand zal nog een elektrische auto kopen.'

Lees verder

Sporting smeert Tottenham nederlaag aan

Op de tweede speeldag van de groepsfase van de Champions League ging het Engelse Tottenham ten onder bij Sporting uit Portugal. Het Italiaans Inter Milaan kende dan weer minder moeite met Victoria Plzen uit Tsjechië.

Lees verder

Code oranje voor regen in Vlaams-Brabant en Brussel: noodnummer 1722 actief

Vanaf dinsdag middernacht komt een zeer actief golvend koufront boven ons land te liggen met in meerdere provincies veel neerslag. Dat meldt het KMI dinsdagavond. Het noodnummer 1722 is daarom geactiveerd.

Lees verder

Op tv blijft Poetin onaan­tast­baar, op straat groeit het verzet

Petities van lokale politici die Poetin wegzetten als een ouderwetse knoeier en analisten die voor het eerst op tv toegeven dat het leger 'in een dipje' zit: Poetins beeld van een onverwinnelijk Rusland krijgt een deuk.

Lees verder

Wereld Meteorologische Organisatie ziet aanpak klimaatverandering verkeerde kant uitgaan

Het gaat de verkeerde kant op met de aanpak van de klimaatverandering. Dat is de conclusie van een nieuw klimaatrapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties.

Lees verder

Club Brugge stunt tegen Porto: 4 tegen 0

In hun jongste Champions League-wedstrijd zorgt Club Brugge voor vuurwerk. Bij het eindsignaal prijkt 4-0 op het scorebord in het voordeel van de West-Vlamingen.

Lees verder

Kenneth Star (76), speciale aanklager in Lewinsky-affaire, overleden

De voormalige speciale aanklager Kenneth Starr is dinsdag op 76-jarige leeftijd overleden. Hij leidde in 1998 de aanklacht tegen de Democratische president Bill Clinton in de Monica Lewinsky-affaire.

Lees verder

West Virginia voert als tweede staat strenge abortuswet in

In de Amerikaanse staat West Virginia is dinsdag een wet aangenomen die abortus in bijna alle gevallen verbiedt. Alleen voor slachtoffers van incest of verkrachting en vrouwen bij wie de gezondheid door de zwangerschap in gevaar komt wordt een uitzondering gemaakt.

Lees verder

Podcast | Nikita, voor altijd zestien sinds ze met de fiets naar school vertrok

'Al die verongelukte fietsers, ben ik de enige die het zat is?', dat stond onlangs in onze krant. Drie dodelijke ongevallen in vier dagen tijd, aan de vooravond van 1 september, drukten ons weer met de neus op de feiten. Onze wegen zijn nog altijd niet veilig genoeg. Heel wat gezinnen sturen hun kinderen weer met een bang hart de baan op.

Lees verder

De zoekzone
Lees verder

Uiterst efficiënt Club grijpt vastberaden leiding in groep B

Club Brugge staat na zijn beste start ooit in de Champions League alleen aan de leiding van groep B. De hoop is groter dan ooit dat blauw-zwart zich voor het eerst bij de laatste zestien van de kampioenenliga schaart.

Lees verder

VRT haalt gecontesteerd 'Fire: vroeg op pensioen' toch offline
Lees verder

'Voer mensen met beperking niet op als knuffelberen'

'Maak eens televisie met en door mensen met een beperking, in plaats van hen op te voeren als knuffelbeer.' Stand-upcomedian William Boeva is erg kritisch voor programma's als Down the road.

Lees verder

Druilerige woensdag met lokaal intense regenbuien

Het wordt een herfstachtige woensdag, met buien die op heel wat plaatsen intens kunnen zijn. Ook de komende dagen blijft het wisselvallig, meldt het KMI.

Lees verder

Buren halen slag thuis in Looi: er mag niet meer gepadeld worden op terreinen aan woningen

Er mag niet meer gepadeld worden op de drie padelterreinen die de Looise tennisclub GT in oktober 2018 in gebruik nam. Daarover hebben de buren en de club een consensus bereikt. In ruil hebben de buren afstand gedaan van hun rechtszaak tegen de club.

Lees verder

Waarom studenten zo moeilijk nog een kot vinden

De komende weken begint in de Vlaamse hogescholen en universiteiten het academiejaar. Nooit eerder was het zo moeilijk om nog een studentenkot te vinden. Hoe groot is de kotencrisis? En hoe is die ontstaan? 

Lees verder

Opnamestop na inspectie in woonzorgcentrum waar verdachte overlijdens gebeurden

In woonzorgcentrum Rozenberg in Oostrozebeke, waar een onderzoek loopt naar drie verdachte overlijdens en zes vermoedelijke moordpogingen, mogen de komende twee maanden geen nieuwe bewoners meer worden aangenomen. De Zorginspectie heeft ernstige tekorten vastgesteld.

Lees verder