Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 13 september 2022

Vijfde aflevering van ‘House of the Dragon’ belooft opnieuw veel spannende momenten: “De koning zal sterven”

HLN
Vijfde aflevering van 'House of the Dragon' belooft opnieuw veel spannende momenten: "De koning zal sterven"
'House of the Dragon', de allereerste 'Game of Thrones'-spin-off, kende drie weken geleden de beste release ooit van een HBO-programma. En toch blijven de makers lustig reclame maken voor de reeks. Ondertussen zitten we al aan de vijfde aflevering en die belooft, net zoals zijn voorgangers, opnieuw ontzettend spannend te worden.
Lees verder

Europese gasprijs zakt nog wat extra
De Europese gasprijs gaat ook dinsdag omlaag, net als de voorbije dagen. De Europese Unie komt woensdag met meer details over hoe de energiecrisis zal worden aangepakt.
Lees verder

"Met de meest populaire DNA-test heb je veel kans om wereldwijd biologische verwanten te vinden": zin en onzin van de diverse soorten DNA-tests
Onbekende neven, hét bewijs dat je afstamt van een beroemdheid, willen weten waar je roots liggen of zekerheid over wie je vader (niet) is: er zijn zoveel redenen waarom je jouw DNA zou willen laten onderzoeken. En bijna evenveel bedrijven die DNA-testen aanbieden. Welke test moet je kiezen, hoeveel kost dat en wat kom je ermee te weten? Onze journaliste probeerde er één uit om een familiemysterie op te lossen. Twee experten zetten de puntjes op de i.
Lees verder

KOERS KORT. Mathieu van der Poel aan de start van GP de Wallonie - Primoz Roglic mist WK na val in Vuelta
Mathieu van der Poel behoort tot de ploeg van Alpecin-Deceuninck voor de GP van Wallonië (1.Pro) woensdag. Dat maakte zijn ploeg dinsdag bekend.
Lees verder

Levenslang leren: UGent, VUB en UAntwerpen lanceren samen 71 nieuwe opleidingen
De Universiteit Gent (UGent), Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) lanceren samen 71 'micro-credentials': academische opleidingstrajecten rond een bepaald thema waarvoor een internationaal erkend getuigschrift en credits behaald kunnen worden. Dat melden ze dinsdag in een persbericht. De doelstelling is om levenslang leren zo toegankelijk en aantrekkelijk mogelijk maken.
Lees verder

VRT reageert op kritiek van William Boeva: "Wij zijn net heel trots op 'Down The Road'"
"Vlaamse media: wij mensen met een beperking zijn hier niet om jullie jezelf beter te laten voelen." Het is met die woorden dat William Boeva in een open brief uithaalt naar de makers van onder meer 'Down the Road' en 'Out of office'. De 32-jarige komiek, die zelf een beperking heeft, is het niet eens met de manier waarop personen met een beperking in beeld worden gebracht. "Als de VRT denkt hiermee bij te dragen tot de inclusie van personen met een handicap, maakt mij dat oprecht verdrietig." De openbare omroep betreurt de mening van Boeva: "Wij zijn net heel trots op het hartverwarmende 'Down the road'."
Lees verder

Evy Gruyaert over haar (on)gezonde gewoontes. "Na mijn 20ste leerde ik waarom ik me soms zo leeg voelde"
Ze overtuigde Vlaanderen om de loopschoenen aan te trekken, en met haar nieuwe boek 'Start to feel great' wil Evy Gruyaert (43) ons leren dat we sterker zijn dan we denken. Inspiratie putte ze uit haar eigen leven: door haar angsten en recente autismediagnose was mentaal gezond vaak een uitdaging. Maar Evy overwon zichzelf, mede dankzij date nights met Frederik, ochtendwandelingen en pakjes friet. "Vroeger vond ik mezelf raar. Nu weet ik dat er meerdere soorten normaal zijn."
Lees verder

Evy Gruyaert (43) heeft ASS, maar die diagnose bracht haar rust. "Als kind ging ik al gebukt onder mijn angsten"
Ze overtuigde Vlaanderen om de loopschoenen aan te trekken, en met haar nieuwe boek 'Start to feel great' wil Evy Gruyaert (43) ons leren dat we sterker zijn dan we denken. Inspiratie putte ze uit haar eigen leven: door haar angsten en recente autismediagnose was mentaal gezond vaak een uitdaging. Maar Evy overwon zichzelf, mede dankzij date nights met Frederik, ochtendwandelingen en pakjes friet. "Vroeger vond ik mezelf raar. Nu weet ik dat er meerdere soorten normaal zijn."
Lees verder

Schuldeiser legt beslag op hoofdkantoor Chinese vastgoedreus Evergrande
Het hoofdkantoor van het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande in Hongkong is overgenomen door een curator. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een document van het bedrijvenregister. Het document bevestigt eerdere berichten dat de projectontwikkelaar de controle over de kantoortoren met een waarde van meer dan 1 miljard dollar heeft verloren.
Lees verder

Vera, de weduwe van boer Charel, heeft problemen met z'n boerderij: "Er zouden hier 'malafide praktijken' plaatsvinden"
Als levensgezel van boer Charel was Vera Schouppe (59) jarenlang kop van Jut. Een veroordeling in een drugszaak besmeurde haar reputatie nog meer. Maar nu wil ze de pagina omdraaien, al lukt dat niet volledig. Haar plannen met de boerderij worden gedwarsboomd, zo zegt ze in 'Dag Allemaal'. Ze vertelt in detail over de problemen, haar relatie met Charel en hoe de band nu is met haar zonen, die de boerderij als distributiecentrum gebruikten. "Ze hebben het mij wel kwalijk genomen dat ik hun drugszaakjes aan het licht bracht."
Lees verder

Ze missen zijn goals, maar niet zijn drama: er wacht "huurling" Robert Lewandowski warme ontvangst in Bayern
Krijgt hij een fluitconcert over zich? Na zijn geforceerde transfer naar Barça kijkt Robert Lewandowski (34) oude liefde Bayern in de ogen. Daar missen ze zijn goals, maar niet zijn drama.
Lees verder

Halveer je waterfactuur: gebruik gratis regenwater
De gemiddelde Vlaming gebruikt dagelijks ongeveer 100 liter drinkwater. En dit voor toepassingen waarvoor je net zo goed regenwater kan gebruiken. Zo kan je per jaar maar liefst de helft besparen op je waterfactuur. Bouwsite Livios zocht uit voor welke toepassingen je regenwater kan gebruiken en hoeveel je betaalt voor een regenwaterinstallatie.
Lees verder

Woongebied blijft verder toenemen in omvang in België
In 2021 bestond 278.687 hectare van het grondgebied in België uit woongebied, waar dat in 2015 nog 265.498 hectare was. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van statistiekbureau Statbel over het bodemgebruik. Sinds 1990, toen het nog om 179.073 hectare ging, is het oppervlak aan woongebied onafgebroken toegenomen.
Lees verder

James Webbtelescoop maakt "uitzonderlijk gedetailleerde" foto die toont waar sterren geboren worden
De James Webbtelescoop pakt alweer uit met een indrukwekkende foto. Dit keer wordt de Orionnevel - een enorme gas- en stofwolk in het sterrenbeeld Orion - in de schijnwerpers gezet. De uitzonderlijk gedetailleerde foto gunt ons zelfs een blik achter de schermen van de kraamkliniek voor piepjonge sterren (en planeten).
Lees verder

Na zowat 100 jaar is huis van Hans en Sanne 529.000 euro waard: "Terugkeer in de tijd, maar dat is hier positief bedoeld"
Hoeveel is jouw woning waard? Onze woonexpert Björn Cocquyt neemt de proef op de som. Deze week bezoekt hij met Nicki Faes van Immo Bouwen een herenhuis met beschermde gevel in Nijlen, dat Hans (40) en Sanne (43) in 2013 gekocht hebben voor 279.000 euro. "Wie van deze stijl houdt, zal wel een toegeving moeten doen op de energiescore."
Lees verder

Britney Spears onder vuur na bodyshaming dansers: "Vrouwen in deze sector moeten elkaar net steunen"
Britney Spears (40) geniet momenteel volop van haar herwonnen vrijheid. Zo gebruikt de zangeres, die niet bang is om haar ongezouten mening te geven, haar sociale media maar al te graag als uitlaatklep. De meest recente Instagram-post van Spears is bij heel wat fans echter in het verkeerde keelgat geschoten. De Amerikaanse popster bekritiseert namelijk de dansers van zangeres Christina Aguilera (41). "Als ik haar dansers had gehad, zou ik er extreem klein uitgezien hebben."
Lees verder

Dwangsom voor de Efteling: meer dan vijf miljoen bezoekers? 20 euro per persoon
De Efteling heeft een dwangsom opgelegd gekregen. Krijgt het Nederlandse pretpark meer dan vijf miljoen bezoekers per jaar over de vloer, dan kost dat het park dat 20 euro per persoon. Dat schrijft AD.nl. Klein detail: vóór corona lag het bezoekersaantal op 5,26 miljoen.
Lees verder

Steeds meer lokale politici in Rusland eisen ontslag van Poetin
Tientallen lokale politici uit Moskou en Sint-Petersburg hebben een open brief ondertekend waarin ze om het ontslag vragen van de Russische president Vladimir Poetin. De brief circuleert sinds gisteren online en de handtekeningen blijven binnenkomen. Vertegenwoordigers uit het district Smolninskoye in Sint-Petersburg - waar Poetin opgroeide - willen zelfs nog verder gaan en de president aanklagen voor hoogverraad omdat hij de oorlog in Oekraïne begon.
Lees verder

Gezin trekt wereld rond vooraleer kinderen blind worden: "We willen hun visueel geheugen vullen met allermooiste beelden, nu het nog kan"
Hun dochter Mia was nog maar drie jaar oud toen het Canadese echtpaar Edith Lemay en Sébastien Pelletier voor het eerst merkte dat ze problemen had met haar gezichtsvermogen. Ook bij twee andere zonen werd dezelfde zeldzame genetische aandoening vastgesteld. Het verdict was dan ook hard: drie van hun vier kinderen zouden blind worden. Nu doet het koppel er alles aan om de kleintjes zo veel mogelijk van de wereld te laten zien vooraleer het noodlot toeslaat.
Lees verder

LIVE (21u). Kan Atlético Madrid (met Witsel en Carrasco in basis?) ook winnen in Leverkusen in poule van Club?
• Tweede speeldag Champions League, groep B • Atlético won in opener ultiem van Porto, Leverkusen verloor in Brugge • Stadion: BayArena • Scheidsrechter: Michael Oliver (Eng)
Lees verder