Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 2 september 2022

Vandenbroucke: ‘Btw-verlaging op gas en elektriciteit is definitief’

Vandenbroucke: 'Btw-verlaging op gas en elektriciteit is definitief'

Volgens minister van Volksgezondheid en Vooruit-vicepremier Frank Vandenbroucke heeft het federale kernkabinet beslist om de btw op gas en elektriciteit nooit meer te verhogen naar 21 procent. Dat zei hij donderdag in De Ochtend op Radio 1.

Lees verder

Parijs 2024 denkt nu al aan besparingen

De organisatie van de Olympische Spelen in Parijs 2024 bekijkt nu al besparingsmaatregelen. De stad vreest anders het budget serieus te zullen overschrijden.

Lees verder

Baby overleden in crèche in West-Vlaamse Eernegem

Politie en parket onderzoeken het overlijden van een acht maanden oude baby bij een onthaalouder in het West-Vlaamse Eernegem. Het kindje overleed er dinsdag. Alles wijst op een tragisch ongeval.

Lees verder

Belgians Lions beginnen aan EK in heksenketel: 'Wij hebben geen NBA-spelers, maar wel veel passie'

De Belgian Lions beginnen vandaag in Tbilisi aan hun vijfde opeenvolgende EK. 10.000 hevige fans zullen de Lions tegen gastland Georgië een warm welkom geven. 'We begrijpen alvast niet wat ze scanderen', zegt Dario Gjergja (47), die zijn eerste EK als bondscoach afwerkt, met een knipoog.

Lees verder

Rammstein komt op 4 augustus weer naar België

Exact een jaar na hun laatste dubbele passage komt de Duitse metalband Rammstein alweer terug naar ons land. Op vrijdag 4 augustus 2023 staan ze in het Brusselse Koning Boudewijnstadion.

Lees verder

Lukoil-topman sterft 'na val uit raam ziekenhuis'

Ravil Maganov (67), sinds 2020 de topman van Lukoil, is overleden. Volgens minstens een bron viel hij uit het raam van een ziekenhuis. In een statement van het bedrijf zou hij overleden zijn na 'een ernstige ziekte'.

Lees verder

Benzineprijs zakt tot bijna 1,7 euro

Benzine tanken wordt vrijdag zowat 7 cent goedkoper. Dat blijkt uit de nieuwe maximumprijzen die de FOD Economie heeft bekendgemaakt.

Lees verder

Vooruit hekelt duurder huurgeld, Jambon: 'Dat is de consequentie van huren'

Vlaams Vooruit-parlementslid Maxim Veys is kritisch over de uitspraak van Vlaams minister-president Jan Jambon op Radio 1 die zei dat huurders niet veel kunnen doen aan de hoge huurprijzen.

Lees verder

Voor en na: satellietbeelden tonen hoe extreem overstromingen in Pakistan zijn

Al bijna 1.200 mensen zijn omgekomen bij de overstromingen die de Pakistaanse premier Shehbaz Sharif omschreven heeft als de ergste in de geschiedenis van het land. Satellietbeelden tonen de omvang van de verwoesting: groene velden, dorpen en gebouwen zijn veranderd in bruine watervlaktes, en in sommige delen van Pakistan hebben de moessonregens nieuwe rivieren en meren doen ontstaan.

Lees verder

Makro Cash & Carry vraagt bescherming tegen schuldeisers

Makro Cash & Carry Belgium dient bij de ondernemingsrechtbank van Antwerpen een verzoekschrift in voor een procedure van gerechtelijke reorganisatie (PGR) door overdracht onder gerechtelijk gezag. Op die manier vraagt de winkelketen bescherming tegen schuldeisers.

Lees verder

Vertonghen geland in Brussel

Anderlecht heeft zijn stunttransfer bijna beet. Benfica heeft zijn akkoord gegeven voor de overgang van Jan Vertonghen (35), die in Brussel landde om zijn medische tests af te leggen en zijn handtekening te zetten.

Lees verder

Droogtecommissie verwacht volgende week extra maatregelen

De Vlaamse Waterweg heeft het mandaat gekregen om preventief tijdelijke maatregelen in te voeren voor de bevaarbare waterlopen wanneer het minimumdebiet wordt bereikt. Dat heeft de Droogtecommissie besloten.

Lees verder

Russische kinderen vanaf zes jaar krijgen nieuw vak: 'Propaganda'

Activisten roepen ouders en leraars op tot een boycot van de zogenaamde 'gesprekken over zaken van belang'. Die lessen zijn bedoeld om leerlingen te indoctrineren.

Lees verder

Poetin brengt laatste groet aan Gorbatsjov, maar gaat niet naar begrafenis

De Russische president Vladimir Poetin woont zaterdag de begrafenis van de voormalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov niet bij vanwege agendaproblemen. Dat meldt het Kremlin.

Lees verder

Alle ogen op Europa, maar ook Brussel heeft nog geen energieplan

Terwijl de energiefactuur de pan uit swingt, kijken onze regeringen vooral naar Europa om die te drukken. Maar ook in de Europese wijk heeft men nog geen mirakeloplossingen.

Lees verder

Voor hun 25ste verjaardag krijgen DiCaprio's vriendinnen allemaal hetzelfde: de bons

Terwijl Leonardo DiCaprio met rasse schreden de vijftig nadert, krijgen zijn vriendinnen maximaal op hun 25ste de bons. Met Camila Morrone (25) als recentste toevoeging.

Lees verder

Vivaldi-partijen steken elkaar met lege handen de loef af

Zowel de definitieve btw-verlaging als de heffing op overwinsten zijn nog geen realiteit en juridisch zijn er nog veel vragen. Maar dat houdt de Vivaldi-partijen niet tegen om de trofeeën nu al te claimen.

Lees verder

Belgische deepfake-artiest haalt finale in America's Got Talent met 'beste act ooit'

Chris Umé en zijn bedrijf Metaphysic hebben dinsdagavond hoge ogen gegooid in de halve finale van America's Got Talent. Met drie goede zangers en geavanceerde AI- en deepfake-technologie liet Umé de aanwezige juryleden operaklassieker 'Nessun dorma' van Puccini zingen. Binnen twee weken mogen ze aantreden in de finale. In bovenstaande video vertelt hij hoe ze te werk zijn gegaan.  

Lees verder

EMA keurt nieuwe versies corona-vaccins goed

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA heeft donderdag het licht op groen gezet voor de aangepaste coronavaccins van Pfizer en Moderna. Dat meldt het in een persbericht. Het gaat om vaccins die aangepast zijn aan de omikronsubvariant BA.1.

Lees verder

Salamicrash kost beurzen al zes procent

Op de beurzen is het na de zomerrally weer volledig naar af. De vrees voor stijgende rentes en een recessie leiden tot een somber beursklimaat.

Lees verder

Bijna 300 leerlingen beginnen aan opleiding vrachtwagenchauffeur

Dit schooljaar beginnen bijna driehonderd Belgische jongeren aan een BSO-opleiding vrachtwagenchauffeur. Dat meldt de Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs & Logistieke Dienstverleners (Febetra) in een persbericht. Vrachtwagenchauffeur is een knelpuntberoep en levert 'gegarandeerd een job' op, klinkt het bij Febetra.

Lees verder

Nieuwe haarscherpe beelden van Titanic onthuld

Oceangate Expeditions, een groep van avonturiers, wetenschappers en filmmakers, heeft gloednieuwe beelden gedeeld van hun duik naar het scheepswrak van de RMS Titanic, dat al 110 jaar op de bodem van de Atlantische oceaan ligt. Ze tonen haarscherpe details van het schip die nooit eerder gefilmd werden.

Lees verder

Lufthansa schrapt vrijdag 800 vluchten

Lufthansa schrapt vrijdag 800 vluchten. Dat besliste de Duitse luchtvaartmaatschappij nadat de piloten een staking hadden aangekondigd. De actie heeft ook gevolgen voor Belgische reizigers.

Lees verder

Polen schat schade door Duitsers tijdens Tweede Wereldoorlog op 1,3 biljoen euro

Een Poolse parlementaire onderzoekscommissie heeft de schade die werd aangericht door nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog op 1,3 biljoen euro (1.300.000.000.000 euro, red.) geschat. Dat heeft Jaroslaw Kaczynski, de voorzitter van de conservatieve regeringspartij PiS, donderdag meegedeeld.

Lees verder

'Hobby's van kinderen worden gezien als een investering in de toekomst'

Niet alleen de school begint opnieuw op 1 september, ook alle hobby's van kinderen starten weer. De week van een kind wordt volgepropt met sport, tekenschool, muziekschool … Wordt het niet allemaal te veel?

Lees verder

Ophef na interview met Ecolo-voorzitster in schoolboek: 'Partijpolitieke propaganda op school kan niet'

Minister van Onderwijs in de Franse Gemeenschap Caroline Désir (PS) vraagt een administratief onderzoek naar een interview met Ecolo-covoorzitster Rajae Maouane in een Franstalig schoolboek voor het secundair onderwijs. Partijpolitieke propaganda op school kan niet, benadrukt ze.

Lees verder

Magistratuur wil geld criminelen zelf gebruiken

Inkomsten uit de afkoopwet zouden naar een 'Fonds voor Justitie' moeten stromen, vindt de Brusselse procureur-generaal Johan Delmulle. 'Zo wordt er bijgedragen tot een snellere en slagkrachtigere Justitie in strafzaken.'

Lees verder

'De ideale wereld' bijt niet (meer)

Enkele weken geleden dachten we dat De ­ideale wereld de spannendste gebeurtenis van dit televisienajaar zou worden. Dat was voor we wisten dat Gert Verhulst een actuashow zou presenteren, dat Peter Van de Veire regioradio zou maken of dat de VRT rijk-worden-met-cryptomunten zou promoten.

Lees verder

'In Brussel kun je als leraar het meeste verschil maken'

Het lerarentekort is het nijpendst in Brussel. Hoe gaan de scholen in de hoofdstad het nieuwe schooljaar in? In de Nederlandstalige lagere school Ket & Co in Sint-Jans-Molenbeek viel veel meer te noteren dan alarmkreten: rode lopers, enthousiasme en een 'gevoelensronde'.

Lees verder

Mary Peltola, de Democrate die na vijftig jaar de Republikeinen van de troon stoot in Alaska

Voor het eerst sinds een halve eeuw zal voor de staat Alaska een Democrate in het Huis van Afgevaardigden zetelen. Wie is Mary Peltola (49), de vrouw die de overwinning voor de neus van Trumps favoriet Sarah Palin wegkaapte?

Lees verder

Tien om te zien: de sterrenparade van de Memorial Van Damme

Bijna veertig atleten die op het podium stonden op het voorbije WK, meer dan twintig olympische medaillewinnaars, Nafi Thiam... In het Koning Boudewijnstadion vallen morgen heel wat atletieksterren te bewonderen op de Memorial Van Damme.

Lees verder

Vreetbuien ga je te lijf met elektrische schokjes in het brein

Twee obese Amerikaanse vrouwen hadden veel minder eetbuien nadat in hun hersenen elektrodes geplaatst waren.

Lees verder

Tien tips om uw energiefactuur te milderen

Als de huidige marktprijzen aanhouden, kan de energierekening voor een gemiddeld gezin oplopen tot 10.000 euro per jaar. Besparen is mogelijk door minder energie te verbruiken. Maar ook door uw huidige energiecontract te analyseren en bij te sturen.

Lees verder

Overwinsten belasten gaat nooit zonder slag of stoot

Lukt de overheid in de brede energiesector wel wat bij de kerncentrales niet kon: torenhoge winsten afromen? Op het pad daarnaartoe liggen een aantal lastige struikelblokken.

Lees verder

Evenepoel komt zonder veel averij uit valpartij in Vuelta

Leider Remco Evenepoel is vanmiddag ten val gekomen tijdens de twaalfde rit van de Vuelta. Behalve een gescheurde broek leek hij niet veel aan de val te hebben overgehouden.

Lees verder

IAEA-team na vertraging vanwege explosies aangekomen bij kerncentrale Zaporizja

Het team van het Internationaal Atoomenergieagentschap is aangekomen in de kerncentrale Zaporizja, in het zuiden van Oekraïne. De inspecteurs, die kogelvrije vesten droegen en in gepantserde voertuigen met VN-opschriften reisden, arriveerden in een groot konvooi onder toezicht van Russische soldaten.

Lees verder

Kinderdagverblijf in Schilde plots gesloten op bevel van burgemeester en Agentschap Opgroeien

Kinderdagverblijf Uk & Puk in Schilde is sinds maandag gesloten op bevel van de burgemeester en het Agentschap Opgroeien. 'Er zijn ernstige aanwijzingen dat de veiligheid van de kinderen in gevaar zou kunnen zijn', aldus woordvoerder Nele Wouters van de toezichthoudende overheid, die verder onderzoek voert.

Lees verder

Vijf keer meer uranium dan toegelaten bij stortplaats in Kruibeke, ministers Peeters grijpt in

In het afvalwater van een stort in Kruibeke, uitgebaat door De Vlaamse Waterweg, zit vijf keer meer uranium en tot elf keer meer kobalt dan wettelijk is toegelaten. Dat bleek uit een onderzoek van Pano. Het parket onderzoekt de zaak en minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) heeft ook beslist het stort tijdelijk te laten stilleggen.

Lees verder

Commissie denkt aan prijsplafond voor 'groene' elektriciteit

Om de energierekeningen te drukken, broedt de Europese Commissie op een plan om de elektriciteitsprijs los te koppelen van de gasprijs.

Lees verder

Antwerpse juweliers gesloten door politie door mogelijke link met drugsmaffia

Het Antwerpse parket en de politie hebben de juwelierszaken van Boutique D'Or, gevestigd in de chique Huidevettersstraat en Schuttershofstraat, gesloten. De winkels zijn volgens politie gelinkt aan de georganiseerde misdaad.

Lees verder

Delhaize snijdt in klantenkaartkorting

Delhaize past zijn Superplus-kortingensysteem aan. Klanten moeten voortaan meer kopen bij de supermarktketen om recht te krijgen op een korting, de korting zal op minder producten gelden en ze kan maar oplopen tot 10 procent in plaats van 15 procent.

Lees verder

Grote zorgen over Belg die gevangen zit in Iran

Deze week heeft Olivier Vandecasteele, de Belg die in Iraanse gevangenis zit, voor het eerst sinds lang gesproken met zijn familie. Ze maken zich grote zorgen over zijn mentale gezondheid.

Lees verder

Leander Dendoncker op laatste dag van de zomermercato naar Aston Villa

Leander Dendoncker zet een punt achter zijn periode bij Wolverhampton. De Rode Duivel maakt de overstap naar Aston Villa. Na zijn medische testen was het enkel nog afwachten op de aankondiging, en die kwam er later op de avond.

Lees verder

Als het meezit, krijgen we een najaar zonder coronamaatregelen

Als voldoende mensen een vierde prik laten zetten en verontrustende varianten uitblijven, is het dit najaar niet noodzakelijk om nog doortastende coronamaatregelen te nemen. Dat blijkt uit nieuwe simulaties van UAntwerpen en UHasselt.

Lees verder

AA Gent gaat winnen op het veld van zwak Anderlecht en wipt naar vijfde plek

AA Gent heeft op de zesde speeldag in de Jupiler Pro League de topper op het veld van Anderlecht gewonnen. Een penaltydoelpunt van Hugo Cuypers in de 69ste minuut was voldoende voor de Buffalo's, die met 11 punten over Anderlecht (9 punten) én Union (10 punten) naar de vijfde plek springen.

Lees verder

Belgian Lions winnen in het hol van de leeuw na thriller

De Belgian Lions zijn met een onverhoopte zege aan hun EK begonnen. De Belgen klopten gastland Georgië na een thriller in overtime.

Lees verder

Vrachtschip met graan uit Oekraïne loopt aan grond in Bosporus

Een vrachtschip met 3.000 ton maïs uit Oekraïne is aan de grond gelopen in de Bosporus. De oorzaak is een storing aan het roer, zo meldt het staatspersagentschap Anadolu donderdagavond.

Lees verder

Podcast | 'House of the dragon' vs. 'The rings of power': nooit was tv zo duur

Vorige week werd House of the dragon gelanceerd, de prequel van fantastyserie Game of thrones. En sinds deze week kan je naar The rings of power kijken, een verhaal in dezelfde wereld als die van Lord of the rings en The hobbit. Waarom is fantasy zo populair?

Lees verder

Bits&Atomen: En toch zou het monster van Loch Ness kunnen bestaan

Neen, ook deze zomer is het monster van Loch Ness niet gevonden. Maar er is wel iets gevonden dat erop wijst dat het monster zou kunnen bestaan (hebben).

Lees verder

Red Flames reiken in uitverkochte Dreef naar WK
Lees verder

En plots is één flacon goed voor vijf prikjes

Vanaf volgende week wordt het apenpokkenvaccin anders toegediend: in de huid in plaats van onder de huid. De dosis ligt dan veel lager. 'Schaarste stimuleert innovatie.'

Lees verder

Geen Vertonghen en ook geen feestje

Een publiek optreden van Jan Vertonghen, gevolgd door een klinkende zege tegen AA Gent. De fans van Anderlecht kregen noch het ene, noch het andere gepresenteerd.

Lees verder

Biden haalt uit naar Trump in tv-toespraak: 'zijn beweging bedreigt ons land en onze democratie'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdagavond (lokale tijd) in een tv-toespraak hard uitgehaald naar de Republikeinse MAGA-beweging. 'Zij proberen terug te gaan in de tijd, naar een Amerika waar je geen recht op keuzevrijheid, privacy of anticonceptie hebt', aldus Biden.

Lees verder

Regen op komst

Vrijdag wisselen zon en wolken elkaar af. In de namiddag wordt het bewolkter vanaf het zuidwesten en op het einde van de namiddag kunnen er in de streken nabij de Franse grens een paar lokale buien vallen, eventueel met enkele donderslagen.

Lees verder

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis blijft dalen

De coronacijfers blijven de goede kant uitgaan. Er liggen nu minder dan 800 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat blijkt vrijdag uit de cijfers op het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Argentijnse vicepresident Cristina Fernández de Kirchner ongedeerd na mislukte aanslag

De Argentijnse vicepresident Cristina Fernández de Kirchner is in Buenos Aires bedreigd door een man met een vuurwapen. Ze kwam met de schrik vrij.

Lees verder

Michy Batshuayi ziet transfer op laatste moment in het water vallen

Rode Duivel Michy Batshuayi stond op het punt van Chelsea naar Nottingham Forrest te verhuizen, maar de papiermolen raakte niet tijdig rond.

Lees verder