Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 16 september 2022

Vakbonden en werkgevers bereiken geen akkoord over 900 miljoen euro voor uitkeringen

Vakbonden en werkgevers bereiken geen akkoord over 900 miljoen euro voor uitkeringen

De sociale partners zijn er niet in geslaagd een akkoord te vinden over de verdeling van meer dan 900 miljoen euro, bedoeld om de laagste uitkeringen op te trekken. Dat laten de vakbonden weten. Ze vragen nu de regering om snel een beslissing te nemen.

Lees verder

Zeven Brusselse vestigingen van Delhaize gesloten door staking

Bij Delhaize zijn zeven Brusselse supermarkten gesloten door een staking, na het mislukte sociaal overleg van maandag.

Lees verder

Smartschool zal u minder storen

Smartschool, het dominante digitale leerplatform in het Vlaamse onderwijs, zet zich in om de 'rust in de avonduren en het weekend' beter te respecteren.

Lees verder

Elektrosector vraagt behoud van premie bij vertraging zonnepanelen

Klanten die al zonnepanelen besteld hebben, dreigen een deel van hun premie te mislopen. De elektrosector vraagt een oplossing.

Lees verder

Zuid-Koreaanse politie pakt vrouw op voor moord na vondst kinderlichamen in koffers

In Zuid-Korea is een vrouw opgepakt voor de dood van twee kinderen die vorige maand in Nieuw-Zeeland gevonden werden in reiskoffers. De Nieuw-Zeelanders hebben ondertussen om haar uitlevering gevraagd.

Lees verder

'Aanval op stuwdam was tactiek Poetin om tegenoffensief te vertragen'

In Kryvy Rih, de geboortestad van president Zelenski, is er aanzienlijke waterschade na een Russisch bombardement. Volgens het Institute for the Study of War wilden de Russen zo het tegenoffensief van Oekraïne vertragen.

Lees verder

Van Westminster tot Tower Bridge: Britten massaal in de rij voor Queen Elizabeth

In Londen kan de bevolking sinds woensdagavond de overleden koningin Elizabeth II een laatste groet brengen. De Britse regering waarschuwde voor lange rijen en volgens Britse media kan de wachttijd zelfs oplopen tot 30 uur.

Lees verder

Lid van koninklijke garde staat wankel op de benen en valt flauw naast kist van de Queen

Een koninklijke wacht bij de kist van koningin Elizabeth viel in de nacht van woensdag op donderdag flauw terwijl duizenden rouwenden langskwamen om de overleden vorstin een laatste groet te brengen.

Lees verder

Waarom Carl Hoefkens bij geen enkel doelpunt van Club Brugge lacht

Vier doelpunten op het veld van Portugees kampioen Porto, en geen enkele keer juichte Club Brugge-trainer Carl Hoefkens. Zelfs een glimlach kon er niet af. Waarom bleef hij schijnbaar zo onverschillig?

Lees verder

Vlaamse Droogtecommissie heft beperkingen voor pleziervaart op

De beperkingen voor de pleziervaart, die in Vlaanderen alleen nog samen met de beroepsvaart door de sluizen mocht, worden opgeheven vanaf zaterdag. Dat heeft de Vlaamse Droogtecommissie donderdag beslist.

Lees verder

Gecontesteerde griffier van Waals Parlement geschorst, personeel klaagt over psychologisch en fysiek geweld

Frédéric Janssens, de griffier van het Waals Parlement tegen wie eerder een klacht wegens intimidatie werd ingediend, wordt voor 6 maanden geschorst. Dat heeft het politiek bureau van het Parlement beslist, nadat medewerkers in een brief hadden opgeroepen tot actie.

Lees verder

'De globale verarming van de lage middenklasse is een realiteit'

Toonden de armoedecijfers in 2021 nog een 'hoopvolle' trend, dan kleuren sinds begin dit jaar 'alle lichten dieprood', toont de nieuwste Armoedebarometer. 'Een grote groep dreigt onder de armoededrempel te vallen.'

Lees verder

Youtubers Cemi maken langspeelfilm en keren daarvoor terug naar 1996

Het Youtube-koppel Céline Dept en Michiel Callebaut ruilen de korte vlogs en Tiktoks even in voor iets anders. Vanaf 26 oktober zijn ze te zien in de hoofdrollen van hun eerste langspeelfilm.

Lees verder

Vlaamse wijnfamilieschopt het tot top van Saint-Emilion: 'Een enorme opsteker'

Twee kastelen van een wijnfamilie uit Gent maken hun intrede in het prestigieuze klassement van de grands crus classés van de beroemde wijnstreek Saint-Emilion. Dat verhoogt in één klap de waarde van zowel de wijn als het domein.

Lees verder

Geldstress? Daar kun je nu ook een cursus voor volgen

Mensen met geldstress maken keuzes die op langere termijn wel eens negatief durven uit te pakken. Om dat te voorkomen, start hogeschool Thomas More een project om het 'financiële welzijn' te verhogen.

Lees verder

Warmtepomp rendeert niet altijd

Een warmtepomp is goed voor het milieu. Maar is het ook een goed idee voor uw portemonnee? De terugverdientijd is erg lang, tot 20 jaar, en alleen in goed geïsoleerde woningen is het rendement optimaal.

Lees verder

Tot 30 uur wachten in 'Queen's queue', zal iedereen haar kunnen groeten?

Britten hebben het aanschuiven tot een kunst verheven, maar voor het groeten van de overleden koningin Elizabeth wordt zelfs hun geduld op de proef gesteld. De rij wachtenden richting Westminster Hall is donderdagnamiddag al aangegroeid tot een kilometers lange slang.

Lees verder

Poetin looft 'evenwichtige positie' van China over Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin heeft de 'evenwichtige positie' van China geprezen in de crisis rond Oekraïne. Dat heeft hij gezegd tijdens een ontmoeting met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping. Poetin hekelde de pogingen van het Westen om een 'unipolaire wereld' tot stand te brengen.

Lees verder

Partijen zoeken regels voor financiering stadslijsten

Vroeger dan normaal bereiden plaatselijke afdelingen de gemeenteraadsverkiezingen voor. De trend naar 'verbreding' onder een andere naam verplicht hoofdkwartieren om financieringsregels af te spreken.

Lees verder

Hoofdredacteur Russische krant overleden na 'beroerte'

Vladimir Sungorkin, hoofdredacteur van de pro-Kremlin krant Komsomolskaya Pravda, is woensdag overleden. Volgens Russische staatsmedia zou een beroerte de 68-jarige man fataal zijn geworden.

Lees verder

Driekwart meer elektrische personenwagens in België op jaar tijd

Op 1 augustus reden in totaal 71.621 elektrische personenwagens rond in België. Dat is een stijging met 75,4 procent op een jaar tijd, zo blijkt donderdag uit cijfers van statistiekbureau Statbel. Het aantal hybridewagens steeg met 44,9 procent tot 375.107, het aantal wagens op gas met 10,9 procent tot 17.740.

Lees verder

Volleybalwereld rouwt om Maaseik-weldoener Mathi Raedschelders

Een dag na het heengaan van Michel Verschueren rouwt de Belgische volleybalwereld om een van zijn grootste boegbeelden en weldoeners. Mathi Raedschelders, 35 jaar lang voorzitter van volleybalclub Maaseik, overleed donderdag onverwacht op 76-jarige leeftijd.

Lees verder

Akkoord over verdeling klimaatgeld

Anderhalf miljard euro aan klimaatgeld, dat geblokkeerd stonden bij gebrek aan overeenstemming tussen de ministers van Klimaat, kan verdeeld worden.

Lees verder

Verwarring over aanpak energiecrisis jaagt gasprijs weer de hoogte in

De gasprijs in Europa stijgt alweer na een plotse daling vorige week. Er heerst scepsis over de vraag of de EU erin zal slagen op korte termijn maatregelen te nemen die de energieprijs kunnen drukken.

Lees verder

Roger Federer stopt met tennissen

Roger Federer speelt volgende week met de Laver Cup in Londen zijn laatste ATP-toernooi. De Zwitserse tennislegende is 41 en won twintig grandslamtoernooien.

Lees verder

Oud genoeg voor sociale media? Bewijs het!

De Franse app Yubo gaat bij al zijn gebruikers de leeftijd controleren. Uw leeftijd bewijzen, dat zult u de komende jaren op het internet steeds vaker moeten doen.

Lees verder

'Hongarije is niet langer volwaardige democratie'

In Hongarije vinden nog verkiezingen plaats, maar de facto is het land een autocratie. Dat staat in een rapport dat het Europees Parlement met een grote meerderheid goedkeurde. Het Parlement wil dat de Commissie Orban financieel straft.

Lees verder

De tien beste games van het najaar: van God of war Ragnarök tot Tactics ogre: reborn

Als je de komende maanden wil gamen tot je kramp in je vingers krijgt, zijn dit tien goeie redenen.

Lees verder

'Ik kan en ik wil mijn energiefactuur niet betalen'

Wanneer veel gezinnen hun energiefacturen niet meer betalen, hebben de leveranciers een probleem. Met die theorie krijgt de campagne 'Wij betalen niet' voorlopig vooral de sympathie van de goede inkomens die zich bedrogen voelen.

Lees verder

Beelden tonen rekrutering in Russische strafkolonie en bewijzen dat het Kremlin beroep doet op huurlingen

Een gelekte video op Twitter maakt pijnlijk duidelijk hoe radeloos Moskou is om mensen te vinden om in Oekraïne te gaan vechten. Op het filmpje is te zien hoe Jevgeni Prigozjin, de grote baas van de Wagner-groep, soldaten ronselt in een Russische strafkolonie. Het bevestigt wat al langer vermoed wordt: dat Rusland rekent op huurlingen om het leger te spekken.

Lees verder

Fanc blaast warm en koud over Doel 3

De voorbereiding van de ontmanteling van Doel 3 kan uitgesteld worden als er voldoende zekerheid is over de veiligheid, zegt het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc). Dat laatste was voor het Fanc altijd de reden om onmiddellijk met de ontmanteling te beginnen.

Lees verder

Een poëet voor de eeuwigheid

Game, set and match: Roger Federer (41) houdt het voor bekeken. De Zwitser wilde nog wel, zijn geteisterde lijf niet meer. Met de twintigvoudige grandslamwinnaar verliest het moderne tennis zijn stijlvolste en misschien wel invloedrijkste speler.

Lees verder

Yvon Chouinard, de rotsklimmer en oprichter van Patagonia, die een nieuw kapitalisme predikt

Yvon Chouinard, de oprichter van duurzaam kledingmerk Patagonia, zoekt naar een 'nieuwe vorm van kapitalisme'. Hij schenkt het bedrijf aan een non-profitorganisatie en maakt zo van de aarde 'zijn enige aandeelhouder'.

Lees verder

Een poëet voor de eeuwigheid

Game, set and match: Roger Federer (41) houdt het voor bekeken. De Zwitser wou nog wel, zijn geteisterde lijf niet meer. Met de twintigvoudige grandslamwinnaar verliest het moderne tennis zijn stijlvolste en misschien wel invloedrijkste speler.

Lees verder

AA Gent heeft geen kind aan Shamrock Rovers en boekt eerste Europese zege

Nee, Shamrock Rovers bracht inderdaad geen kick & rush-voetbal maar de Ieren bleken toch een maatje te klein voor dit AA Gent. Dankzij een vroege goal van Cuypers en een heerlijke volley van Odjidja namen de Buffalo's al gauw vlot afstand. Vervolgens speelden de Buffalo's de partij toch net iets te nadrukkelijk uit op cruise control.

Lees verder

Anderlecht blijft steken op doelpuntloos gelijkspel in Roemenië

Anderlecht heeft in Boekarest een goed punt gepakt: 0-0. Paars-wit voetbalde tegen FCSB nog niet goed, maar het had dit keer wel genoeg boterhammen gegeten om overeind te blijven. Met 4 op 6 pakt RSCA zelfs een optie op de tweede plaats in deze Conference League. Toch ligt er zondag nog veel druk op de match tegen Kortrijk.

Lees verder

Union recht de rug tegen Malmö en pakt zes op zes in de Europa League

Beter kon Union de campagne van de Europa League niet beginnen. De Belgische vicekampioen pakte dankzij een 3-2 overwinning tegen het Zweedse Malmö een zes op zes. Union kwam twee keer op achterstand, maar sleepte de drie punten uit de brand dankzij een goal van Victor Boniface. In de stand deelt Union de koppositie met Braga, dat won van Union Berlin (1-0).

Lees verder

Broer Paul Pogba bekent dat hij video met dreigementen maakte

Mathias Pogba, de oudere broer van Juventus-speler Paul Pogba, heeft toegegeven dat hij zelf achter een video zat waarin Paul werd bedreigd. Dat heeft een bron dicht bij de zaak bevestigd na een eerder bericht in Le Parisien.

Lees verder

Elon Musk beschuldigt Twitter van gebrekkige gegevensbeveiliging na getuigenis klokkenluider

Elon Musk heeft de getuigenis van klokkenluider Peiter Zatko over gebreken in de gegevensbeveiliging van Twitter toegevoegd aan zijn verdediging voor de rechtszaak die hij tegen het bedrijf heeft aangespannen. De Tesla-topman hoopt hiermee extra munitie te hebben om onder zijn mislukte overname van Twitter uit te komen.

Lees verder

Rijden we binnenkort allemaal op waterstof?

Er is een nieuwe manier bedacht om waterstof te maken, en dat is goed nieuws voor de auto-industrie. Gaan waterstofauto's de concurrentie aan met elektrische wagens?

Lees verder

Komt er een einde aan de 'pax media'?

Teleurstellende kijkcijfers. Reclame-inkomsten die onder druk staan door ons kijkgedrag. En adverteerders die het moeilijk hebben door de economische omstandigheden. Het worden moeilijke tijden voor de Vlaamse tv-zenders. En dan is er ook nog de VRT, die volgens de commerciële tv-zenders zich steeds concurrentiëler opstelt door een commerciële koers te varen. Is de pax media voorbij?

Lees verder

Speels Union herpakt zich met zes op zes

Een te speels Union maakte het zichzelf moeilijk aan Den Dreef. Malmö kwam twee keer op voorsprong, met klasseflitsen schonken Teuma en Boniface hun ploeg 3-2-winst.

Lees verder

Iets meer besmettingen, iets minder ziekenhuisopnames

Net als eerder deze week stijgen de besmettingen met het coronavirus licht. Het aantal ziekenhuisopnames is dan weer iets gedaald.

Lees verder

Rechter benoemt onafhankelijke controleur in onderzoek naar geheime documenten Trump

Een rechter heeft donderdag een onafhankelijke raadsman benoemd om de documenten die tijdens de huiszoeking op het landgoed van oud-president Donald Trump zijn gevonden te beoordelen.

Lees verder

Stevige buien, dalend kwik en zware bewolking: daar is de herfst

We krijgen vrijdag opklaringen maar ook zwaarbewolkte perioden met buien, die vanaf de Noordzee over het land trekken. De buien kunnen pittig zijn, met kans op korrelhagel en donder.

Lees verder

Meer coronabesmettingen maar minder opnames in ziekenhuizen

Net als eerder deze week stijgen de besmettingen met het coronavirus licht. Het aantal ziekenhuisopnames is dan weer iets gedaald. Dat blijkt vrijdagochtend uit de recentste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Massagraf met 440 lichamen gevonden in Izjoem: 'Rusland laat spoor van dood na'

Na het terugtrekken van het Russische leger is in de Oekraïense stad Izjoem een massagraf met zo'n 440 lichamen aangetroffen. Het lijkt erop dat het gaat om mensen die bij beschietingen en bombardementen zijn omgekomen.

Lees verder