Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 9 september 2022

Union stunt weer met nipte zege bij Union Berlin in start groepsfase Europa League: “Geen figurantenrol spelen”

HLN
Union stunt weer met nipte zege bij Union Berlin in start groepsfase Europa League: "Geen figurantenrol spelen"
Ook dit verdient een mooi plekje in de clubannalen: Union Sint-Gillis heeft zijn eerste Europese zege ooit op verplaatsing beet, op het veld van de Duitse 'broederclub' Union Berlin. Senne Lynen rondde voor rust een copybook-counter af. Een tweede stunt al van Union in Europa deze zomer.
Lees verder

Marc Degryse zag een zwak Anderlecht: "Het algemene niveau is zorgwekkend"
Anderlecht en Union wonnen vanavond in Europa, maar Marc Degryse werd niet warm van het geleverde spel - vooral bij paars-wit, dan. "Het was lange tijd huilen met de pet op. En dat in eigen huis tegen een middenmotor uit Denemarken..."
Lees verder

AA Gent mag niet mopperen met punt na matige partij in Noorwegen
De Noorse fjorden zullen ons meer bijblijven dan de match. Brilscore in Molde voor AA Gent. En daar mag het de defensie én Nardi voor bedanken.
Lees verder

AA Gent mag niet mopperen met punt na matige partij in Noorwegen, Vanhaezebrouck: "Sommige spelers moeten niveau dringend opkrikken"
De Noorse fjorden zullen ons meer bijblijven dan de match. Brilscore in Molde voor AA Gent. En daar mag het doelman Paul Nardi voor bedanken.
Lees verder

Britse traditie: hoe klein papiertje aan hek het dramatische nieuws officieel wereldkundig maakt
Het overlijden van Queen Elizabeth II zet een hele protocolmachine in gang, het draaiboek met de naam 'Operation London Bridge'. De aankondiging van de dood van de 96-jarige koningin gebeurt op verschillende manieren. Een daarvan is een papiertje dat volgens de traditie aan de afsluiting van Buckingham Palace in Londen wordt uitgehangen, waarna de vlaggen halfstok gaan tot na de begrafenis.
Lees verder

LIVE (20u45). Zet Standard z'n zegereeksje verder bij STVV?
• Achtste speeldag • Aftrap: 20u30 • Stayen • Standard boekte 6 op 6
Lees verder

Vliegtuig Afrojack schuift van landingsbaan op luchthaven Deurne
De Nederlands DJ Afrojack en zijn vrouw Elettra zijn er donderdagavond met de schrik vanaf gekomen, nadat het privétoestel waarmee ze vlogen van de landingsbaan ging op de luchthaven van Deurne en tot stilstand kwam in het gras. Dat meldt hij op Instagram Stories.
Lees verder

Ook tweede broer Farisi in de cel
Na Smail Farisi is nu ook zijn broer Ibrahim Farisi opgepakt, in de aanloop naar het proces over de terreuraanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem. Dat melden verschillende media en het nieuws wordt bevestigd door de advocaat van Ibrahim Farisi.
Lees verder

Man valt voorbijgangers aan met mes in Duitsland: dader doodgeschoten door politie
Een man met een mes heeft donderdagavond in een Zuid-Duitse stad twee mensen verwond voordat hij werd doodgeschoten door de politie. Die zegt een mogelijke "islamitische of terroristische achtergrond" te onderzoeken.
Lees verder

11 doden en 8 vermisten bij bootongeluk in Brazilië
Minstens 11 mensen zijn verdronken toen hun boot kapseisde voor de kust van Belem in Noord-Brazilië. Dat melden de plaatselijke autoriteiten donderdag. Acht anderen zijn nog vermist.
Lees verder

CD&V: "Waar blijven proeftuinen tegen lerarentekort?"
CD&V vraagt zich af waar de proeftuinen blijven die Vlaamse scholen zouden mogen opzetten tegen het lerarentekort. "Samen met de start van het nieuwe schooljaar zouden dertig Vlaamse scholen de kans krijgen een tijdelijk proefproject op te zetten in de zoektocht naar het terugdringen van het lerarentekort en de herwaardering van het lerarenambt", zegt parlementslid Loes Vandromme. Twee weken ver in het schooljaar zijn die er nog niet. De definitieve lijst zou in oktober voor de ministerraad moeten komen, zegt het kabinet van Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) in een reactie.
Lees verder

Vandenbroucke wil betaalbare scans in elk ziekenhuis
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil op korte termijn alle ziekenhuizen wettelijk verplichten om minstens één betaalbare radioloog in huis te hebben. "Zeker nu moet onze gezondheidszorg klaarstaan", zegt hij vrijdag aan De Standaard.
Lees verder

D-day voor Europees overleg over energiecrisis: "Als er niets uitkomt, nemen we in België zelf maatregelen"
Als de Europese energieministers vrijdag geen krachtdadig antwoord op de energiecrisis vinden, zal ons land snel zélf in actie komen. Al wil bevoegd minister Tinne Van der Straeten (Groen) eerst en vooral op Europees vlak de forcing voeren.
Lees verder

LIVE. Queen Elizabeth overleden, Charles wordt vandaag formeel uitgeroepen tot koning
De Britse koningin Elizabeth II, de langst regerende monarch in de geschiedenis van het land, is niet meer. Buckingham Palace deelde donderdag mee dat de Queen overleden was. Eerder op de dag loste het paleis nog een verontrustend statement over de gezondheid van de koningin. "Artsen maken zich zorgen", klonk het. Later bleek hun ergste vrees werkelijkheid geworden. Prins Charles, vanaf nu koning Charles, keert vandaag terug naar Londen voor zijn beëdiging. Volg hier alle ontwikkelingen in onze liveblog.
Lees verder

REPORTAGE. Onze reporter in de Vuelta ziet euforie bij ouders en supporters van Rooie Remco: "Hier zijn geen woorden voor, wat een klasbak"
Remco Evenepoel, ketje uit Schepdaal, wordt de eerste Belgische groterondewinnaar in 44 jaar. Daar kunnen we na zijn glorieuze overwinning op de Alto de Piornal zeker van zijn. Of niet? Zijn ouders én zijn supporters houden alvast nog een slag om de arm, zo stelde onze reporter in het kurkdroge, bloedhete binnenland van Spanje vast. "Eén onnozele valpartij en het is voorbij. Maar zelfs dan hebben we toch een goeie vakantie gehad."
Lees verder

Onthuld: de brief die een streep kan trekken door Belgisch-Iraanse gevangenenruil. "Amerikaanse mensenlevens in gevaar"
De Amerikaanse Justitieminister heeft een formeel verzoek ontvangen om vervolging in te stellen tegen Assadollah Assadi, zo blijkt uit een brief die wij in handen kregen. Assadi is de terrorist die België wil ruilen met Iran, wat moeilijk wordt als Washington zijn uitlevering vraagt.
Lees verder

Voorzitter Vlaamse jeugdraad ondervraagd in drugsonderzoek: 20 kilo coke aangetroffen in ouderlijke woning
Bij een huiszoeking in de ouderlijke woning van Amir Bachrouri (19), voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, hebben speurders cocaïne en cannabis gevonden. Bachrouri werd gearresteerd, maar mocht na verhoor beschikken. Hij ontkent iets met de drugs te maken te hebben. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.
Lees verder

Banken krijgen ruimte voor optrekken van de rente op spaarboekjes
De commerciële banken krijgen stilaan ruimte om de rente op hun spaarrekeningen op te trekken. Dat is het gevolg van de beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) om haar tarieven met 0,75% te verhogen vanaf 14 september. Voor de komende maanden stelt ze bovendien bijkomende renteverhogingen in het vooruitzicht.
Lees verder

ONZE OPINIE: "De subsidiedatabank kwam er sneller 'dankzij' Sihame El Kaouakibi. Hoe pijnlijk"
Het stond écht zo in deze krant, ook toen we eens goed knipperden met onze ogen. "Dankzij El Kaouakibi is de databank zo snel af." Het zijn de woorden van Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA). De databank is een subsidiedatabank. Een register dat transparantie aan ons moet bieden over waar het Vlaamse geld heen gaat. Lees: vooral aan Vlaamse politici. Voor hen was het twee jaar geleden niet duidelijk hoeveel miljoenen ze allemaal samen precies uitdeelden. 'Ah, kreeg Sihame El Kaouakibi ook subsidies van u?' Tu quoque, fili mi? Dat register moet voorkomen dat politici met het schaamrood op de wangen en de billen bloot komen te staan.
Lees verder

Vertraging proces aanslagen? Beschuldigdenboxen dienen mogelijk aangepast
In het Justitia-gebouw in Evere vindt maandag de preliminaire zitting plaats van het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem. Daarbij is het uitkijken naar de discussie rond de individuele boxen waarin de beschuldigden moeten plaatsnemen. Mogelijk moeten die nog aangepast worden.
Lees verder