Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 8 september 2022

“Tweede verdachte van fatale steekpartijen Canada kort na arrestatie overleden”

HLN
"Tweede verdachte van fatale steekpartijen Canada kort na arrestatie overleden"
Myles Sanderson, de 30-jarige verdachte van de fatale steekpartijen in Canada, is kort na zijn arrestatie overleden aan zelf toegebrachte verwondingen. Dat meldt de Canadese zender Global News op basis van meerdere politiebronnen, maar is nog niet officieel bevestigd. Even voor middernacht Belgische tijd meldde de Canadese politie nog dat de man in hechtenis was genomen.
Lees verder

Portretten Barack en Michelle Obama dan toch nog feestelijk onthuld in Witte Huis
Donald Trump brak met de eeuwenoude traditie om de geschilderde portretten van de vertrekkende president en de first lady officieel in het Witte Huis te onthullen en dus was het aan zijn opvolger Joe Biden om vijf jaar na dato alsnog een feestelijke ceremonie te organiseren.
Lees verder

Politie Capitool helpt vrouw bij bevalling in auto
Een ongebruikelijke operatie op de zetel van het Amerikaanse Congres woensdag: de politie van het Amerikaanse Capitool hielp er een vrouw bij de bevalling van haar baby. De geboorte vond plaats voor een van de administratiegebouwen op het Congres-terrein, aldus de politie. De moeder en het pasgeboren meisje stellen het goed.
Lees verder

Rechter: mislukte aanslag Argentijnse vicepresident was gepland
Een Argentijnse rechter meldt dat de mislukte moordaanslag op Cristina Fernández de Kirchner, de vicepresident van het land, vorige week "gepland" was. De 35-jarige man die een pistool op de vicepresident richtte en zijn 23-jarige handlanger worden beschuldigd van poging tot doodslag.
Lees verder

ONZE OPINIE. "Poetin speelt Russische roulette met Europa"
Pijnlijker wordt een beeld niet. De Europese economie wordt ontwricht terwijl Vladimir Poetin recordinkomsten ontvangt voor het weinige gas dat hij ons nog levert. De EU heeft de touwtjes niet in handen. Als een puppet on a string trekt Poetin aan onze koordjes. Hij speelt Russische roulette. Komt het gas of niet? Onzekerheid zaaien, drijft de prijs meteen op. En nu de Europese Unie denkt aan een prijzenplafond voor gas, dreigt Poetin de kraan volledig dicht te draaien.
Lees verder

Van visser tot miljardair en vriend van Bill Clinton, maar ook gehaat in Engeland: het verhaal achter de suikernonkel van AA Gent-opponent Molde
Alles wat hij aanraakt, verandert in goud. Nu ja, bijna alles. Maak kennis met Kjell Inge Røkke (63), 'selfmade billionaire' en eigenaar van AA Gent-tegenstander Molde FK. Over zijn fortuin, een rampzalig Premier League-avontuur en een hiphopnummer. "Ik zou een heel album kunnen schrijven over Røkke."
Lees verder

Links, antifascistisch en hip: de vele raakpunten tussen cultclub Union Sint-Gillis en Kultclub Union Berlin
Union Berlin ontvangt Union Sint-Gillis: de affiche in de Europa League is een duel tussen gelijkgezinde zielen in hun andersdenken over profvoetbal. De raakpunten tussen de Duitse Kultklub en de Belgische cultclub zijn legio.
Lees verder

Een wereldreiziger, een concurrent van Kompany en één clubloze speler: hoe vergaat het de laatste Europese 11 van Anderlecht?
Hun namen verdwijnen morgen van de tabellen. Van Sanneh over Kayembe tot Santini: zij stonden vier jaar geleden aan de aftrap in Zagreb, de voorlopig laatste Europese poulematch van Anderlecht. Hoe vergaat het de elf van toen? Een overzicht.
Lees verder

INTERVIEW. Michael Verschueren: "Twee Belgische teams in de Champions League, dat moet de ambitie zijn"
Bij het dagelijkse beleid van Anderlecht is hij al een tijdje niet meer betrokken. Binnen ECA en UEFA zit Michael Verschueren (52) wel nog mee aan de knoppen. De zoon van 'Mister Michel' beslist straks mee hoe de 5 miljard aan inkomsten uit de drie grote Europese competities worden verdeeld. "Dit mag geen verhaal worden waarbij 90% van dat geld naar de Champions League vloeit."
Lees verder

Waarom statiegeld als we al recyclagekampioen zijn? Wat kost het? En waarom moet de hele samenleving 'boeten' voor sluikstorters? Alle vragen over statiegeld op PMD beantwoord
In de strijd tegen zwerfvuil gaan wij - recyclagekampioenen nochtans - binnenkort dus ook braaf onze plastic flessen en blikjes inruilen voor statiegeld. Helpt ons dat aan een properdere natuur? Wellicht wel. Maar het kost wel meer moeite en meer centen.
Lees verder

Hoe zorgwekkend is de situatie rond de kerncentrale in Zaporizja? "Als we pech hebben, mogen we geen bladgroenten meer eten en moeten de koeien op stal"
Rond de door Russische strijdkrachten ingenomen kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne willen de Verenigde Naties een gedemilitariseerde zone. Oekraïne heeft daar oren naar, Rusland niet. Hoe groot is het gevaar op een nucleair incident en lopen ook wij dan stralingsgevaar?
Lees verder

Matthias Diependaele (N-VA) lanceert vandaag het subsidieregister: "De overheid moet nadenken of subsidies uitdelen wel altijd hun taak is"
Hoeveel geld krijgen pakweg de Broeders van Liefde of de Chiro van de Vlaamse overheid? Iedereen kan vanaf vandaag alle subsidiestromen onder de loep nemen. Of dit de hele subsidiecultuur kan veranderen? "In Vlaanderen is de reflex: gaat iets goed of net slecht, geef er dan subsidies aan. Maar dat is niet altijd de taak van de overheid."
Lees verder

Vlaamse regering trekt ruim driehonderd arbeidskaarten in bij Borealis
In juli werden tijdens inspecties bij het chemiebedrijf Borealis grootschalige inbreuken op de arbeids- en migratiewetgeving vastgesteld. 317 buitenlandse werknemers - hoofdzakelijk Turken en Oekraïners - verliezen nu hun recht op tewerkstelling op de bedrijfssite.
Lees verder

Al tien jaar werd rusthuis gewaarschuwd door inspectie en ook na moorden ligt medicatie nog te grabbel: "Niemand wist wie aan wie medicatie gaf"
Het onderzoek naar de moorden in het rusthuis in Oostrozebeke wordt bemoeilijkt door chaos in de administratie, dat weet een bron dicht bij het onderzoek. Niemand weet wie wanneer aan welke bewoner medicatie toediende. Uit onderzoek van deze redactie blijkt nochtans dat daar al ruim tien jaar voor gewaarschuwd werd. Zelfs vandaag slaagt het rusthuis er niet in de medicatie achter slot en grendel te bewaren, dat kon 'VTM Nieuws' undercover vaststellen. Onze journalist liep ongestoord het bureau binnen waar de medicatie simpelweg te grabbel lag.
Lees verder

Tien doden bij instorting gebouw in Syrische stad Aleppo
Minstens tien mensen zijn woensdag omgekomen bij het instorten van een gebouw in de Syrische stad Aleppo. Dat meldde het officiële persbureau Sana. "De lichamen van zes vrouwen, drie kinderen en een man werden geborgen, terwijl een kind en een vrouw van onder het puin werden gered en naar een ziekenhuis werden geëvacueerd," zei het agentschap.
Lees verder

"Mijn dochter mag geen verjaardagsuitnodigingen uitdelen op school": gaat privacywetgeving te ver?
Verjaardagskaartjes uitdelen in de klas? Mag niet zegt een kleuterschool uit Schellebelle. Dit zou in strijd zijn met de GDPR, de Europese privacywetgeving. Tekenend voor de wildgroei aan regeltjes op school, volgens de moeder van het kind. "Stel je maar eens voor dat jouw kind zomaar, heel SPONTAAN wordt uitgenodigd." Interpreteert de school de wet te nauw of gaat Europa wel heel ver?
Lees verder

REPORTAGE. Op zoek naar de Remcoorts in Schepdaal: "Rustig blijven, zegt iedereen. Maar ik heb voor de zekerheid toch wat extra vaten bier voorzien"
Nog 3 etappes en een showrit in Madrid. Nog 10 cols en 2 aankomsten op de top. Dat is wat Remco Evenepoel nog te overwinnen heeft, voor hij voor de eerste Belg in 44 jaar wordt die nog eens een grote ronde wint. Maar hoewel de spanning te snijden is, blijft de hype in koersgek Vlaanderen voorlopig uit. Of ontstaat er in zijn dorp Schepdaal toch zoiets als Remcoorts?
Lees verder

MR komt met eigen voorstel voor wie geen sociaal tarief heeft: "Goedkoper 'basispakket' voor iedereen. Zonder onderscheid"
Dat PS-voorzitter Paul Magnette een verlaagd energietarief wil voor 60% van de bevolking, stoot meteen op verzet van de MR. Volgens vicepremier David Clarinval (MR) is dat ook moeilijk te regelen. Hij pleit ervoor om iedereen een bepaald aantal kilowattuur aan een basistarief te geven.
Lees verder

Sofie uit 'De Klim van je Leven' belandde op spoed in haar eigen ziekenhuis: "Zelfs op stand nul kreeg ik de hometrainer niet rondgeduwd"
Wie zorgt en dan zorg nódig heeft, wringt vaak tegen als een vierkant wiel. Verpleegster Sofie Vaneeckhoutte belandde op haar eigen spoeddienst in volle coronauitbraak en kan tweeënhalf jaar later nog altijd niet voltijds werken. "Ik kreeg de hometrainer op stand nul niet rondgeduwd. En toch wilde ik mijn hoofd niet leggen."
Lees verder

Christoff breekt na 22 jaar met manager en ex-schoonbroer: "Voortaan bepaalt Lindsay mijn agenda"
Een opmerkelijke breuk na 22 jaar lief en leed. Zanger Christoff (46) brak gisteren onverwacht met Bert Berteloot, zijn manager, boekingsagent en ex-schoonbroer. Lindsay (44) wordt voortaan de sterke vrouw achter de zanger. "Mijn zus wil iets minder optreden en regelt voortaan mijn agenda."
Lees verder