Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 23 september 2022

Twee op drie Vlamingen laten auto vaker staan door dure brandstof: helft van hen neemt frequenter fiets

HLN
Twee op drie Vlamingen laten auto vaker staan door dure brandstof: helft van hen neemt frequenter fiets
Door de energiecrisis laten twee op de drie Vlamingen hun auto vaker aan de kant. Dat blijkt uit een enquête van Fietsberaad Vlaanderen, in opdracht van mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld), waarover Het Belang van Limburg bericht.
Lees verder

Nieuwe aanslag in drugsmilieu: explosie vernielt inkomhal appartementsblok in Merksem
In de Lambrechtshoekenlaan in Merksem is in de nacht van donderdag op vrijdag een luide knal afgegaan. Het explosief vernielde de deur van de inkomhal van een appartementenblok, evenals het glazen zijpaneel ernaast. De politie onderzoekt een link met het drugsmilieu.
Lees verder

Bart Cannaerts speelt alles en iedereen in de vernieling in 'De allerslimste mens': "Ik wil winnen, want dan mag ik terugkomen"
Zeven deelnames. Vier overwinningen. Twee finales gewonnen. Het gaat hard voor comedian-presentator Bart Cannaerts in 'De Allerslimste Mens ter Wereld'. Zo hard dat velen zich nu al afvragen wie hem straks in de finaleweken kan stoppen.
Lees verder

Na veertig jaar gaat vandaag de stekker uit Doel 3
Kernreactor Doel 3 gaat vrijdagavond voor het laatst elektriciteit produceren, na een carrière van veertig jaar. Dan begint een jarenlang proces van stopzetting en ontmanteling. Prijskaartje: circa een miljard euro.
Lees verder

Volgens studie past helft mensen met te hoge cholesterol levensstijl niet aan: "Belgen genieten graag"
Een op twee Belgen met een te hoog cholesterolgehalte in het bloed, past zijn of haar levensstijl niet aan. Dat moet vrijdag blijken uit een online bevraging van studiebureau iVox in opdracht van geneesmiddelenproducent Novartis, uitgevoerd bij 1.000 Belgen. Een te hoge cholesterol is nochtans een belangrijke risicofactor op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
Lees verder

WEERBERICHT. Koufront trekt land binnen, komende dagen zakt kwik naar amper 12 graden
Een koufront trekt deze namiddag vanaf het noordwesten ons land binnen. Het KMI verwacht wolken en op sommige plaatsen regen. De komende dagen zakt het kwik tot amper 12 graden.
Lees verder

Jens Dendoncker van speurder tot presentator in 'The Masked Singer': "Ik ben enthousiast, maar ook zenuwachtig"
Verrassing van formaat: tv-persoonlijkheid en comedian Jens Dendoncker wordt het nieuwe gezicht van 'The Masked Singer', na twee seizoenen in het speurderspanel. Hij volgt Niels Destadsbader op. Voor Jens, die eerder tegen een depressie vocht en zijn relatie met Lauren Versnick beëindigde, een forse, nieuwe start en een ferme opsteker.
Lees verder

Belgian Cats boeken overtuigende WK-zege tegen Zuid-Korea
De Belgische basketbalvrouwen hebben Zuid-Korea met 84-61 geklopt in hun tweede groepswedstrijd op het WK in het Australische Sydney. Bij de rust leidde België met 50-30.
Lees verder

Oranje struikelt niet over Polen, Frankrijk wint voor het eerst en vermijdt (voorlopig) degradatie
Geen inhaalrace voor Oranje zoals in juni, toen ze in de Kuip een 0-2 moesten ophalen tegen Polen. Neen, in Warschau greep Nederland al van bij de eerste minuut Lewandowski en co bij de keel.
Lees verder

Dimitri Van den Bergh hoopt ondanks woelige periode te presteren voor eigen volk: "Een zaal vol Belgen. Dat geeft stress, maar ook kriebels"
De voorbereiding was allesbehalve ideaal. Dimitri Van den Bergh kampte met paniekaanvallen, maar hoopt voor zijn nieuwe sponsor en vooral de Belgische toeschouwers toch te presteren in Wieze. "De fans moeten in mijn voordeel spelen, al mag ik me niet laten meeslepen."
Lees verder

Zeker 9 procent van de Belgen heeft een flitsmelder: wat zijn de regels? "Je kan een boete tot 8.000 euro krijgen
Een apparaatje of app die aangeeft waar de flitspalen staan. Het kan voor de snelheidsduivels onder ons bijzonder handig zijn. "Vooral mannen tussen de 45 en 65 jaar maken er gebruik van", zo blijkt uit een onderzoek van VIAS. Maar mag je die zomaar gebruiken? Hoeveel kost het? En wat zijn de regels in ieder EU-land?
Lees verder

"Nooit een jonge speler zo goed weten debuteren": Zeno Debast oogst lof bij zijn vuurdoop
Niks dan lof voor Zeno Debast en dat ondanks het feit dat hij niet vrijuit ging bij de goal van Wales. De 18-jarige verdediger van Anderlecht blikte ook zelf tevreden terug op zijn debuut voor de Rode Duivels. "De sfeer was overweldigend."
Lees verder

Brand in omgeving Centraal-Station Antwerpen: brandweer roept op ramen en deuren gesloten te houden
De Antwerpse brandweer maakt melding van een uitslaande dakbrand in de omgeving van het Centraal Station en de Diamantwijk. In een BE-Alert wordt gevraagd de omgeving te vermijden, ventilatie uit te schakelen en ramen en deuren te sluiten.
Lees verder

Door Rusland bezette Oekraïense gebieden houden vanaf vandaag "schijnreferenda" over aansluiting bij Rusland
Pro-Russische separatisten in de regio's Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja houden van vandaag tot 27 september referenda over de toetreding tot Rusland. De omstreden volksraadplegingen - die door het Westen als "schijnreferenda" worden omschreven, zijn een reactie op het huidige Oekraïense tegenoffensief in het oosten van dat land. De separatistische leiders en Russische staatsmedia hadden dinsdag de referenda aangekondigd.
Lees verder

Files op de Antwerpse Ring: defecte vrachtwagen en gat in de rijbaan zorgen voor moeilijke ochtendspits
Het is een moeilijke ochtendspits op de R1, de Ring rond Antwerpen. Op de E17, vlak voor het oprijden van de Ring staat een defecte vrachtwagen. In de buurt van het viaduct van Merksem zijn dan weer herstellingswerken bezig, nadat er een gat in de rijbaan was ontstaan.
Lees verder

Twee rijstroken Antwerpse Ring richting Nederland versperd door gat in de rijbaan
Er zit een gat in de rijbaan op de R1, de Ring rond Antwerpen, ter hoogte van Merksem. Richting Nederland zijn daardoor twee rijstroken versperd. Dat is in de buurt van het viaduct van Merksem. Het verkeer richting de haven of naar Breda rijdt best via de Liefkenshoektunnel. Die is tolvrij gemaakt.
Lees verder

Ozark Henry brengt succesalbum opnieuw uit: "Ik speel mijn nummers altijd anders dan op de plaat"
Voor het eerst sinds z'n deelname aan 'Liefde voor Muziek' brengt Piet Goddaer, alias Ozark Henry, een nieuw album uit. Geen nieuwe nummers, wel een heruitgave van 'Birthmark'. Dat album is intussen 20 jaar oud. Voor deze gelegenheid brengt de zanger ook een nieuwe versie uit van "Sweet Instigator", met gastvocals van de Nederlandse zangeres en actrice Ellen ten Damme. Onze reporter Senne sprak met de twee. Bekijk het in een nieuwe Showbits.
Lees verder

OVERZICHT. Aantal hospitalisaties door coronavirus stijgt voor het eerst weer, naar 58 per dag
Het gemiddelde aantal nieuwe ziekenhuisopnames door het coronavirus is voor het eerst weer lichtjes gestegen, naar 58 per dag. Ook het aantal patiënten met Covid-19 in onze ziekenhuizen stijgt opnieuw een beetje, maar het aantal patiënten op intensieve zorg daalt wel nog altijd. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Sciensano.
Lees verder

Iraanse president belooft onderzoek naar dood Mahsa Amini (22)
De Iraanse president Ebrahim Raisi verklaarde donderdag dat de dood van een jonge vrouw, die tot protesten in Iran leidde, zal worden "onderzocht", maar hekelde opnieuw de hypocrisie van de westerse mogendheden.
Lees verder

Tiesj Benoot breekt een lans voor de bondscoach en is overtuigd van sterkte van Belgische ploeg: "Ik denk dat iedereen Belg zou willen zijn"
Zes weken geleden brak Tiesj Benoot (28) een nekwervel na een aanrijding met een auto op hoogtestage in Livigno. Zes weken moest hij een nekbrace dragen. In die tijd heeft Benoot gewandeld, aan zijn thesis gewerkt, zag hij zijn dochtertje opgroeien en kocht hij een huis. Hij kreeg bezoek van Wout van Aert, bloemen van Jonas Vingegaard en een telefoontje van Primoz Roglic. En hij keek koers. Naar Remco Evenepoel die de Vuelta won. En naar Wout van Aert die hij, van Hamburg tot Montréal, beter zag worden. Zijn pronostiek? "Van Aert, Pogacar en Remco op drie." En voorts: "De meningen over de bondscoach staan zo haaks op elkaar dat ze bullshit zijn."
Lees verder