Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 8 september 2022

Tessenderlo en Picanol gaan fuseren tot één industriële groep

Tessenderlo en Picanol gaan fuseren tot één industriële groep

Chemiegroep Tessenderlo en weefgetouwenproducent Picanol gaan samensmelten tot één bedrijf. In juli lanceerde Tessenderlo een ruilbod op Picanol en eind 2015 was er al eens een poging om beide bedrijven, die gecontroleerd worden door ondernemer Luc Tack, samen te brengen.

Lees verder

Waarom komt het statiegeld op blik en plastic er dan toch?

Na jarenlange debatten wil Vlaanderen dan toch statiegeld op blikjes en plastic flesjes invoeren. Vanwaar de bocht? Wat met de blauwe zak en waarom duurt het wellicht nog tot 2025?

Lees verder

Primoz Roglic start niet meer

De Sloveen Primoz Rogliz start vandaag niet meer in de Vuelta. Roglic kwam gisteren in de slotspurt zwaar ten val.

Lees verder

Ontsnapte chimpansee keert op fiets terug naar zoo van Charkov

De ontsnapping van een chimpansee uit een dierentuin heeft maandag een zeldzaam moment van verstrooiing veroorzaakt in de Oekraïense stad Charkov. De aap, Chichi, dwaalde een tijdlang rond in de straten en een park, voor een verzorger haar op een fiets weer veilig naar de zoo begeleidde.

Lees verder

Balta Industries sluit site in Avelgem, helft van bijna 500 banen verdwijnt

Tapijtfabrikant Balta Rugs, die in april door het West-Vlaamse tapijtenbedrijf Balta verkocht werd aan het Britse bedrijf Victoria, wil zijn vestiging in Avelgem sluiten. Daar werken 401 arbeiders en 85 bedienden.

Lees verder

Chelsea zet trainer Thomas Tuchel aan de deur na verlies in Zagreb

Chelsea heeft woensdag zijn trainer Thomas Tuchel ontslagen. De Blues zetten de Duitser aan de deur daags na het 1-0 verlies tegen het Kroatische Dinamo Zagreb op de eerste speeldag van de Champions League.

Lees verder

Haarlem wil geen vleesreclame meer zien

De Nederlandse stad Haarlem wil geen reclame voor vlees meer zien op openbaar domein. Dat vraagt Groen Links-raadslid Ziggy Klazes in een motie.

Lees verder

Ryanair sluit deze winter basis in Zaventem

Ryanair haalt zijn vaste vliegtuigen zeker tot maart weg op Brussels Airport. Dat heeft de Ierse maatschappij vanmorgen gezegd op een bijzondere ondernemingsraad. Daardoor verdwijnt ruwweg een derde van haar vluchten in Zaventem.

Lees verder

Liz Truss beloont achterban met topposten, maar ontkent vriendjespolitiek

De Britse regering krijgt stilaan vorm. Liz Truss zuivert de regering van aanhangers van haar rivaal Rishi Sunak en beloont haar achterban. 'Dit kabinet vertegenwoordigt het talent en de breedte van de Conservatieve Partij', verdedigt Truss zich. De aanstellingen van Suella Braverman en Jacob Rees-Mogg springen het meest in het oog.

Lees verder

Prinses Maria Laura en William treden even uit de luwte voor 'intiem' huwelijk in Brussel

Op 10 september trouwt prinses Maria Laura (34) van België met William Isvy (31), een Frans-Britse vermogensbeheerder. Voor hun Brusselse bruiloft gaat de normaal gesloten deur even op een kier. Het koningshuis is al in feeststemming. 'Hij is als een zoon voor ons.'

Lees verder

Prins Laurent 'vergist' zich van koninklijk huwelijk in ludieke video

Prins Laurent kondigt in een ludieke video aan dat hij zaterdag het huwelijk van de Britse prins William en Kate Middleton bijwoont. 'Euh, Laura en William', verbetert hij daarna snel. De prins steekt de draak met zichzelf in het promospotje voor een evenement van de Stichting Prins Laurent. Let ook op het fictieve magazine in de video: Belgian Geographic, dat beweert dat de prins 'eindelijk met een inktvis kan praten'. 

Lees verder

Von der Leyen stelt prijsplafond Russisch gas voor

De Commissie stelt vijf maatregelen voor om de elektriciteitsprijs voor burgers en bedrijven te drukken en een einde te maken aan 'Poetins manipulatie van de gasmarkt'. De invoering van een prijsplafond op Russisch gas wordt een harde noot om te kraken voor de 27 lidstaten.

Lees verder

Racistische 'robot-rapper' had weinig met AI te maken

De kortstondige hiphop-carrière van de door AI gegenereerde 'robot-rapper' FN Meka is alweer voorbij. De échte rapper, Kyle The Hooligan, klaagt dat hij niet betaald is en één van de bedenkers van het personage zegt dat AI er weinig mee te maken had.

Lees verder

Vrachtwagen kantelt op rijbaan: 6.000 kippen komen om

Een vrachtwagen geladen met zesduizend kippen op weg naar het slachthuis is dinsdagnacht gekanteld bij een verkeersongeval in Leke nabij Diksmuide. Honderden kippen stierven door de klap, de rest mag niet meer naar het slachthuis worden gebracht en moet worden afgemaakt. De trucker zelf bleef ongedeerd.

Lees verder

Wat u moet weten voor u zonnepanelen installeert

Het vooruitzicht dat we nog voor vijf à tien moeilijke winters staan, leidt tot een rush op zonnepanelen. Met reden. Tegen de huidige elektriciteitsprijzen bent u al na twee à drie jaar uit de kosten. De rest is bonus.

Lees verder

Buien doen bijzondere wolkenformaties ontstaan boven West-Vlaanderen

Heel wat West-Vlamingen tuurden dinsdag naar een bijzondere wolkenformatie boven hun provincie. Een pikdonkere 'shelf cloud', een gelaagde wolk, sierde de lucht. De wolken konden volgens meteorologen het begin zijn van de supercel, die later veel regen en hevige windstoten veroorzaakte in Nederland. Bij ons bleef het voornamelijk bij een mooie hemel, die af en toe werd verlicht door een bliksemschicht.

Lees verder

Beenamputatie verliep 31.000 jaar geleden al succesvol

Australische archeologen hebben een bijzondere vondst gedaan: het skelet van een prehistorische mens die als kind een amputatie van het onderbeen onderging. 'De jagers-verzamelaars waren minder primitief dan we dachten.'

Lees verder

'Zonder ruil met terrorist is Olivier ten dode opgeschreven': vriend in Iran opgesloten ngo-medewerker slaakt noodkreet

De beste vriend van Olivier Vandecasteele, de ngo-medewerker die al zes maanden opgesloten zit in een Iraanse cel, pleit voor de omstreden gevangenenruil met Assadollah Assadi. 'Het kan niet anders. Een ruil met terrorist Assadi is de enige optie om Olivier niet in een lijkkist terug te krijgen.'

Lees verder

Belgische staat veroordeeld voor inmenging Moslimexecutieve, Van Quickenborne gaat in beroep

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft de Belgische staat, in de persoon van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, veroordeeld omdat ze zich op illegale wijze heeft gemengd in de activiteiten van de Moslimexecutieve. Dat meldt de krant Le Soir en wordt bevestigd door de Executieve. Van Quickenborne had in 2020 aangestuurd op het ontslag van Salah Echallaoui, de toenmalige voorzitter van de Executieve.

Lees verder

Poetin: 'We zullen geen olie of gas meer leveren als de prijzen geplafonneerd worden'

President Vladimir Poetin dreigde tijdens het Eastern Economic Forum in de Russische havenstad Vladivostok dat Rusland geen olie of gas meer zal leveren als het Westen de prijzen plafonneert. Het plan van Europa om dat te doen, noemde hij 'dwaas'.

Lees verder

Belgian Lions verslaan Bulgarije en staan in 1/8e finales van het EK

Verliezen had de uitschakeling betekend, maar de nationale basketmannen hebben de allesbeslissende match tegen Bulgarije gewonnen met 80-89, woensdagavond in Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. De Lions plaatsen zich zo voor de eindfase van het toernooi in Berlijn en ze doen het dus beter dan op het vorige EK in 2017 toen België de groepsfase niet overleefde.

Lees verder

Vrouw neergestoken op het Kiel: slachtoffer ter plaatse overleden

Op het Kiel in Antwerpen is woensdagavond een vrouw neergestoken. Het slachtoffer overleed ter plaatse aan haar verwondingen, zo bevestigt het Antwerps parket. Momenteel zijn de omstandigheden nog onduidelijk. Vermoedelijk speelde de steekpartij zich af in de familiale sfeer.

Lees verder

Professor Mattias Desmet wordt 'kritisch doorgelicht' na omstreden uitspraken in Amerikaanse talkshow

De lesinhouden van Mattias Desmet, klinisch psycholoog aan de UGent, worden kritisch doorgelicht. De professor, lid van de vakgroep psychoanalyse, kwam deze week in opspraak na enkele uitspraken in een Amerikaanse talkshow. Daar beweerde hij dat hij had gezien hoe in een Belgisch ­ziekenhuis een openhartoperatie zonder verdoving werd uitgevoerd, onder hypnose. Zowel de rector, de decaan, de opleidingsvoorzitter als de vakgroepvoorzitter distantieerde zich al van de uitspraken. Hoewel Desmet zelf terugkwam op zijn uitspraak, ontstond er onrust onder de studenten en bij verschillende leden van de faculteit.

Lees verder

Barack en Michelle Obama even terug in Witte Huis

Voormalig Amerikaans president Barack Obama en zijn echtgenote Michelle waren woensdag nog een te gast in het Witte Huis. Ze onthulden er samen met huidig president Joe Biden hun officiële staatsportretten.

Lees verder

Geen fusie voor Oudenaarde, Kluisbergen, Kruisem en Wortegem-Petegem

In Oost-Vlaanderen komt er geen fusie tussen Oudenaarde, Kluisbergen, Kruisem en Wortegem-Petegem, maar wel een 'versterkte samenwerking'. Een fusie zou een schuldovername van de Vlaamse Overheid van ongeveer 30 miljoen euro betekend hebben, maar volgens een studie was er onvoldoende draagvlak bij alle inwoners.

Lees verder

Krijgt Liz Truss haar harde lijn verkocht aan eigen partij?

Met Liz Truss verdwijnt de kolder uit het Britse Lagerhuis om plaats te maken voor harde, ideologische discussies. Zelfs haar critici zijn daar niet rouwig om. De grootste bedreiging voor haar premierschap lijkt nog altijd haar eigen, oncontroleerbare fractie.

Lees verder

Op het eerste gezicht progressief, maar toch vooral een ploeg van ideologische hardliners

Liz Truss zuivert de regering van aanhangers van haar rivaal Rishi Sunak en beloont haar trouwe medestanders.

Lees verder

Nieuwe iPhone-look gaat u geld kosten

Wie de nieuwe iPhone-look wil, zal daar stevig voor moeten betalen. Apple ­lanceert een grondig herwerkte iPhone 14 Pro, de 'gewone' iPhone 14 krijgt maar een lichte ­update.

Lees verder

Oekraïense tegenaanval in noordoosten loopt vlotter dan verwacht

De Oekraïense strijdkrachten lijken sinds een paar dagen opvallende successen te boeken in het noordoosten van het land. Een ambtenaar van de door Rusland gecontroleerde Volksrepubliek Donetsk zei dat de Oekraïners Balaklija, een stad tussen Charkov en Izjoem, hebben omsingeld.

Lees verder

Plafond op energieprijs gaat België niet ver genoeg

Premier De Croo en minister van Energie Tinne van der Straeten dringen aan op een 'meer doortastende' Europese aanpak van de energiecrisis.

Lees verder

Sylla bezorgt Club Brugge meteen drie belangrijke punten in de Champions League

Voor het eerst sinds de allereerste editie in 1992 begint Club Brugge met een zege aan de Champions League-poules. Dankzij een onverwachte held – Abakar Sylla – duwde blauw-zwart Leverkusen nog wat dieper in de shit: 1-0. Het relaas van een amusant avondje Jan Breydel.

Lees verder

Atlético Madrid wint nipt van Porto in Champions League, Napoli smeert Liverpool zware nederlaag aan

Club Brugge komt samen met Atlético Madrid aan de leiding in groep B. Na de 1-0-zege van blauw-zwart, klopte Atlético Porto in die andere wedstrijd in de poule van Club. Barcelona heeft tegen Pilsen gedaan wat het moest doen. Bij de Catalanen was Lewandowski een van de uitblinkers met een hattrick. Verder smeerde Napoli Liverpool een zware nederlaag aan en was Ajax goed bij schot tegen Rangers.

Lees verder

Verdachte dodelijke steekpartijen Canada opgepakt

De verdachte van de reeks fatale steekpartijen afgelopen zondag in Canada is opgepakt. Myles Sanderson (30) werd gearresteerd in Rosthern, een dorp in de provincie Saskatchewan met nog geen 1400 inwoners.

Lees verder

Kirsten Flipkens speelt finale dubbel gemengd in Flushing Meadows

Kirsten Flipkens heeft zich woensdag in New York voor de finale van het gemengd dubbelspel geplaatst op het US Open.

Lees verder

Kan je iets doen aan je torenhoge energiefactuur?

Maal drie, maal vijf of zelfs maal tien. De voorschotfacturen voor gas en elektriciteit zijn om van te duizelen. Jaarfacturen zijn maandfacturen geworden. Zijn die absurd hoge voorschotten nog wel op rede gebaseerd? En kunnen we nog iets doen om eraan te ontsnappen of de pijn wat te verzachten?

Lees verder

Als 'Der Spiegel' en 'Bild' plots in Rusland worden gemaakt

Duitsland wordt geteisterd door een golf van nepsites met Russische propaganda, vermomd als websites van grote Duitse media. Ook ons land is niet immuun. 'Er is een segment van de bevolking dat hier vatbaar voor is. En in vijf minuten maak je een nepversie van www.standaard.be.'

Lees verder

Gered door de VAR, Mignolet en een blunderende Hradecky

Weinig kansen, weinig goed voetbal, maar wel drie gouden punten. In een wedstrijd waarin de doelmannen het verschil maakten, haalde Club Brugge het met 1–0 tegen Bayer Leverkusen. Het droomscenario.

Lees verder

Energieleveranciers moeten transparanter zijn over prijzen

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) wil paal en perk stellen aan de praktijken van energieleveranciers die hun klanten als bank gebruiken.

Lees verder

Eerst regen, daarna overwegend droog

Donderdagochtend vroeg valt er vooral over de noordoostelijke landshelft aanvankelijk nog regen. Al snel wordt het overal tijdelijk overwegend droog en wisselend tot soms zwaarbewolkt.

Lees verder

E34 versperd door ongeval met vrachtwagens

Het verkeer is donderdagochtend versperd op de E34 ter hoogte van Sint-Anna Linkeroever en dat in beide richtingen na een ongeval dat veroorzaakt is door een vrachtwagen. Het Vlaams Verkeerscentrum roept op om de omgeving te vermijden. De Liefkenshoektunnel is in beide richtingen tolvrij gemaakt.

Lees verder