Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 13 september 2022

Tadej Pogacar klopt Wout van Aert in GP Montréal: ‘Ik zat redelijk dood in de sprint’

Tadej Pogacar klopt Wout van Aert in GP Montréal: 'Ik zat redelijk dood in de sprint'

Met de Grand Prix de Montréal stond het peloton voor het laatste deel van het Canadese tweeluik als voorbereiding op het WK in Australië. Wout van Aert werd vrijdag in Québec nog vierde en wou nog een keer de benen testen voor de lange trip naar Wollongong te maken. Onze landgenoot kon op de slotklim mee met de beste, maar moest in de sprint zijn meerdere erkennen in Tadej Pogacar.

Lees verder

Overheid waarschuwt Britten die Queen willen groeten: 'Breng eten en drinken mee'

Wie de overleden Queen Elizabeth een laatste keer wil komen begroeten, komt beter goed voorbereid. Dat zegt de Britse overheid. Ze raadt dan ook aan om voldoende eten en drank mee te nemen.

Lees verder

Commissaris int 30.000 euro aan boetes, maar steekt ze in eigen zak: onderzoek loopt nog

Er loopt een onderzoek tegen een commissaris van de wegpolitie. De man zou aan de haal zijn gegaan met 30.000 euro aan boetegelden, bestemd voor het Vlaamse Gewest. De commissaris werd niet geschorst, maar werkt sinds kort wel op een andere dienst.

Lees verder

Premier Ardern na overlijden Queen Elizabeth: 'Nieuw-Zeeland wordt nog tijdens mijn leven republiek'

De premier van Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern is ervan overtuigd dat Nieuw-Zeeland uiteindelijk een republiek wordt en dat de Britse vorst niet langer als staatshoofd zal gelden. 'Ik denk wel dat Nieuw-Zeeland op termijn die kant op gaat', zei Ardern maandag tijdens een persconferentie in Wellington.

Lees verder

Abdeslam aanwezig op preliminaire zitting terreurproces

Het hof van assisen van Brussel heeft maandag het proces over de aanslagen van 22 maart 2016 op de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metro aangevat. Salah Abdeslam is aanwezig, net als Mohamed Abrini en Osama Krayem.

Lees verder

Wouter Deprez wil nu al graag zijn testament schrijven

Onze columnist Wouter Deprez is amper  47 jaar maar dat houdt hem niet tegen om nu al over zijn testament na te denken. Volgens hem is een testament immers het enige moment waarop je zeker bent dat je getrouwen precies gaan doen wat je wil. Wat hij precies wil, laten we hem zelf vertellen  - maar zijn kinderen, dat kunnen we wel al vertellen, zijn kinderen zullen het geweten hebben.

Lees verder

Katoen Natie neemt Mexico Natie over

Katoen Natie, het bedrijf van Fernand Huts, kondigt een volledige overname aan van Mexico Natie. Dat melden beide bedrijven in een gezamenlijk persbericht maandag. Meer informatie of commentaar geven de bedrijven voorlopig niet.

Lees verder

Strenge regels voor buitenlandse gasten op begrafenis Queen: geen privévliegtuigen, wel een shuttlebus

Buitenlandse staatshoofden en hun partners die naar Londen reizen voor de staatsbegrafenis van koningin Elizabeth II worden gevraagd om commerciële vluchten te gebruiken. Privéjets worden afgeraden en helikopters zijn zelfs verboden. De gasten zullen met bussen naar Westminster Abbey worden gebracht.

Lees verder

In beeld | Oekraïne herovert in sneltempo terrein in het oosten

Een verrassingsoffensief in de noordoostelijke provincie Charkov overrompelde Russische linies dit weekend. De ene na de andere Oekraïense vlag wordt gehesen in de heroverde gebieden. Oekraïense soldaten delen gretig hun overwinning met de wereld via sociale media.

Lees verder

Wordt Charles III een al even besproken figuur zoals zijn voorgangers Charles I en Charles II?

Na het overlijden van Queen Elizabeth komt Charles op de troon. Hij koos ervoor om als Charles III de geschiedenisboeken in te gaan, maar wie waren Charles I en en Charles II?

Lees verder

Wie is Carlos Alcaraz, de jongste nummer één in de tennisgeschiedenis?

Hij heet een gravelbijter te zijn, maar op het hardcourt van de US Open beleeft Carlos Alcaraz zijn definitieve doorbraak. Tegen Casper Ruud pakte het Spaanse fenomeen niet alleen zijn eerste grandslamtitel, met zijn 19 jaar en vier maanden wordt hij ook de jongste nummer één ooit.

Lees verder

'Groot vraagteken uitgewist': ook buitenlandse pers kijkt uit naar wat komt voor Evenepoel

Remco Evenepoel stond in eigen land maandagochtend op de voorpagina's, maar ook in het buitenland hebben ze natuurlijk aandacht voor de prestaties van de jongeman uit Schepdaal. Al moest Evenepoel het in Spanje doen met een klein rolletje op de voorpagina's: daar eiste kersvers US Open-winnaar Carlos Alcaraz een pak aandacht op.

Lees verder

Critici veel milder over 'Rings of power' dan fans

Op toonaangevende recensiesites wordt de Amazon-serie Rings of power door kijkers zwaar gebuisd. Critici waren nochtans erg positief.

Lees verder

Geldverspilling en 'schrikbewind' van griffier zetten Waals Parlement op stelten

Een medewerker van het Waals Parlement heeft bij de arbeidsauditeur een klacht ingediend tegen de griffier en vijf parlementsleden. Achter de klacht zit een diepere malaise over ontsporende budgetten.

Lees verder

200 dagen oorlog: Zelenski bedankt troepen en vat successen samen

De Oekraïense president Zelenski prees zondag uitgebreid het Oekraïense leger. In zijn speech werd iedere Oekraïense legerafdeling, ieder uitgeschakeld Russisch materieel en ieder verdedigd gebied bij naam genoemd. 'Tweehonderd dagen verzet. Vijfduizend uur, drieduizend minuten, twintig miljoen seconden. En evenveel redenen om 'dank u' te zeggen', luidde het.

Lees verder

Belgisch WK-lied wordt gezongen door Oscar and the Wolf

Geen wereldkampioenschap voetbal zonder een WK-lied. De Rode Duivels trekken in november naar Qatar op de tonen van 'Warrior', een lied geschreven door Oscar and the Wolf. Op Pukkelpop heeft hij het al voor het eerst gebracht.

Lees verder

Dit zijn de beste expo's van dit najaar: van Picasso tot Japanse prentkunst

Hét evenement van dit najaar is natuurlijk de heropening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, maar ook de andere musea zetten hun beste beentje voor. Een overzicht.

Lees verder

Een blik op het zuiderlicht vanuit het ISS

Kent u het bij ons minder bekende broertje van het noorderlicht al, het zuiderlicht? Een astronaute in het internationaal ruimtestation kon het poollicht vastleggen van de Indische Oceaan tot de Koraalzee nabij Australië.

Lees verder

Eerste dag proces-aanslagen 22/3: 'Het lijkt hier wel de zoo van Antwerpen'

'Een Belgenmop', 'de zoo van Antwerpen', 'vernederend'. De aanwezigheid van de glazen kooien heeft de gemoederen verhit op de eerste dag van het proces over de aanslagen van 22 maart.

Lees verder

In de strijd om vaccins liet Europa zich de loef afsteken

De Europese vaccinatiecampagnes startten vorig jaar later dan die in de VS en het VK. Die landen hadden betere afspraken met de producenten onderhandeld, blijkt uit een doorlichting van de Europese Rekenkamer.

Lees verder

Aanslagen van Oekraïens verzet maken Russen bang

In het bezette zuiden van Oekraïne voedt de actieve verzetsbeweging de hoop op een snelle bevrijding. 'Pro-Russische ambtenaren verlaten amper hun post. Ze vluchten zelfs weg.'

Lees verder

Horeca met bang hart winter in: 'We zwemmen van crisis naar crisis'

Weinig bedrijfstakken werden tijdens de pandemie zo hard getroffen als de horeca, die maanden dicht moest. De sector vraagt deze week opnieuw steun van de overheid. 'We zijn rechtgekrabbeld na covid, en nu willen we blijven staan.'

Lees verder

Dit zijn de beste expo's van het najaar: van Picasso tot Japanse prentkunst

Hét evenement van dit najaar is natuurlijk de heropening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, maar ook de andere musea zetten hun beste beentje voor. Een overzicht.

Lees verder

Republikeins protest krijgt geen kans tijdens ceremonies voor Charles III

Lang niet elke Brit is opgetogen met de ceremonies die van Charles III de nieuwe koning moeten maken. Maar protest tijdens de plechtigheden wordt niet geduld.

Lees verder

Gaan of niet gaan naar Arcade Fire? Dat is de vraag

Wil je nog naar Arcade Fire gaan kijken, nu Win Butler van grensoverschrijdend gedrag is beschuldigd? Je kunt de discussie niet rationeel voeren, want liefde voor een band is dat ook niet. 'En Arcade Fire is toch een band waarvan je denkt dat het mensen zijn met dezelfde waarden als jij.'

Lees verder

VRT moet toegeven op proces-De Pauw: 'VRT had die sms'en niet, dat klopt'

'Er is maar één iemand die het merk Bart De Pauw heeft vernietigd en dat is Bart De Pauw zelf.' De VRT blijft achter de beslissing staan om de samenwerking in november 2017 stop te zetten. Ook al moesten de advocaten van de VRT op de zitting toegeven dat niemand toen al beschikte over de 'honderden sms'en'.

Lees verder

Von der Leyen weigert sms'jes met Pfizer vrij te geven

Na de kater van de uitgestelde Pfizer- en AstraZeneca-leveringen ging Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in maart 2021 rechtstreeks in onderhandeling met de ceo van Pfizer/BioNTech, Albert Bourla. Het oorspronkelijke onderhandelingsteam was daar niet bij betrokken. Uit de gesprekken tussen van Von der Leyen kwam een contract van 900 miljoen vaccindoses voor 2022 en '23, de grootste deal die de Commissie heeft gesloten.

Lees verder

Leveranciers weigeren nog te leveren aan Makro

De retailketens Makro en Metro kampten de afgelopen dagen met een groot aantal lege schappen, omdat leveranciers enkel nog tegen contante betaling wilden leveren. Vooral in de versafdelingen waren er grote problemen.

Lees verder

De pientere knul met de pretoogjes

William Klein was schilder en filmmaker. Maar het was vooral als fotograaf dat hij zijn stempel drukte. In zijn modeshoots, maar vooral op de straat voorzag hij het medium van een ongeziene shot energie.

Lees verder

Amerikaanse justitie stemt deels in met voorstel Trump voor onafhankelijke controleur

Het Amerikaanse ministerie van Justitie stemt in met een van de twee door Donald Trump voorgestelde onafhankelijke controleurs in de zaak rond door de oud-president uit het Witte Huis meegenomen documenten.

Lees verder

Hoe Oekraïne Rusland heel slim voor schut zet

Oekraïne slaat terug. Het leger heeft op enkele dagen tijd al drieduizend vierkante kilometer grondgebied heroverd op Rusland. Russische troepen slaan op de vlucht. Hoe heeft Oekraïne dat voor mekaar gekregen en hoe nerveus wordt Poetin daardoor?

Lees verder

Emmy Awards voor Zendaya en 'Squid Game'-hoofdrolspeler Lee Jung-jae

De Amerikaanse actrice Zendaya, die een jonge drugsverslaafde speelt in de HBO-serie 'Euphoria', heeft maandagavond in Los Angeles de Emmy Award voor Beste Actrice in een Dramaserie gewonnen. Bij de mannen won Lee Jung-jae voor zijn rol in 'Squid Game'.

Lees verder

De Champions League, een niet te versmaden vitrine

Andreas Skov Olsen verliet een middenmoter in Italië om met Club Brugge naar de Champions League te reiken. Hoe belangrijk is de etalage van het kampioenenbal? 'Zonder zat De Ketelaere niet bij AC Milan.'

Lees verder

Herfstweer maakt stilaan zijn intrede

Het is dinsdag meestal zwaarbewolkt met plaatselijk wat lichte neerslag. Tegen de avond neemt de kans op regen en buien toe.

Lees verder

VRT haalt omstreden documentaire 'Fire' offline nadat deelnemer betrokken blijkt bij piramidespel

De omstreden miniserie Fire: vroeg op pensioen is niet langer beschikbaar op VRT Max. De openbare omroep heeft de serie offline gehaald nadat bleek dat één van de deelnemers betrokken is bij een Russische piramidespel.

Lees verder

Derde keer, goede keer? Nasa prikt twee nieuwe data voor maanmissie

De lancering van de nieuwe raket naar de maan, die al twee keer werd afgebroken wegens technische problemen, zal ten vroegste op 27 september opstijgen. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa maandag bekendgemaakt.

Lees verder

'The crown' wordt weer massaal bekeken na overlijden van Queen Elizabeth

De Netflix-reeks The crown is afgelopen weekend, na het overlijden van Queen Elizabeth, plots weer massaal bekeken. De serie staat vandaag ook in ons land nog bij de tien meest bekeken series.

Lees verder