Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 2 september 2022

Staking gaat voort “tot de finish” in Waalse steengroeves

HLN
Staking gaat voort "tot de finish" in Waalse steengroeves
Het einde van de staking bij granulatenproducent Sagrex in Wallonië is nog niet in zicht. De staking in verschillende steengroeven van het bedrijf gaat door "tot de finish", zo heeft een vakbondsman vrijdag aangekondigd.
Lees verder

Brouwerij Eutropius vindt op de valreep alternatieve leverancier CO2, maar..: "Ik raad iedereen aan om nu bier te kopen"
Bij de Brouwerij Eutropius in Menen was er deze week enige nervositeit toen de leverancier van CO2-gas doodleuk meldde niet meer te leveren. Even vreesde zaakvoerder Wouter Vermeersch de productie van zijn 420 bieren stop te moeten zetten, maar hij vond net op tijd een alternatieve toeleveraar. "Ik denk echter dat de problemen voor de sector niet voorbij zijn."
Lees verder

Carl Devos: "Dat is dan de consequentie van kiezer zijn"
Deze week ontwaakte de Wetstraat met een klap uit haar zomerslaap. Alsof politici pardoes ontdekten dat de energieprijzen ontploffen. Nadat de premier voor vijf tot tien moeilijke winters waarschuwde. De paniek in de Wetstraat resulteerde in een tenenkrullende kakofonie van voorstelletjes en ideetjes en kinderachtige profilering en ruzie. Een minister van Energie die het maar blijft hebben over de 'scheurtjescentrales', 'dogmatisme' antwoordde een voorzitter van haar meerderheid. Burgers en bedrijven, die even opkeken van hun voorschotfactuur, aanschouwden machteloos en boos een intriest politiek dieptepunt. Indien deze week een belasting op antipolitiek had bestaan, was er genoeg geld om de energieprijzen drastisch terug te dringen. En dan maar zeuren dat het centrum leegloopt.
Lees verder

ANALYSE. Deze crisis is ook "de consequentie van kiezer zijn", zoals Jambon zou zeggen
Deze week ontwaakte de Wetstraat met een klap uit haar zomerslaap. Alsof politici pardoes ontdekten dat de energieprijzen ontploffen. Nadat de premier voor vijf tot tien moeilijke winters waarschuwde. De paniek in de Wetstraat resulteerde in een tenenkrullende kakofonie van voorstelletjes, ideetjes, kinderachtige profilering en ruzie.
Lees verder

Antwerp krijgt waarschuwing van UEFA voor Financial Fair Play
Antwerp is op de vingers getikt door de Europese Voetbalbond (UEFA). De 'Great Old' zal samen met 18 andere clubs die vorig seizoen ook Europees voetbal speelden, in de gaten gehouden worden opdat ze de regels rond Financial Fair Play wel correct naleven. De UEFA deelde onderstaande clubs ook al effectieve straffen uit, al zijn de grootste sommen met uitstel en pas oplegbaar als ze volgend jaar niet aan de regels voldoen. Zo hangt PSG een voorwaardelijke boete van 55 miljoen euro boven het hoofd. (later meer)
Lees verder

Anderlecht krijgt boete met uitstel van 100.000 euro voor Financial Fair Play, ook Antwerp op vingers getikt
Antwerp en Anderlecht behoren tot de clubs die door de CFCB (Club Financial Control Body) van de Europese Voetbalbond (UEFA) geviseerd worden wegens het niet naleven van de regels rond Financial Fair Play (FFP). Voorlopig gaat het louter om voorwaardelijke straffen.
Lees verder

Antwerp en Anderlecht krijgen waarschuwing van UEFA voor Financial Fair Play
Antwerp en Anderlecht zijn op de vingers getikt door de Europese Voetbalbond (UEFA) voor het niet naleven van de regels rond Financial Fair Play. Voorlopig gaat het louter om voorwaardelijke straffen.
Lees verder

Dit zijn de opvallendste tech-snufjes op de Berlijnse IFA-beurs: van slim toilet tot hoogtechnologische schoendoos
Na twee jaar gedwongen Covidpauze ging in Berlijn de 'Internationale Funkausstellung' van start. De vierdaagse IFA-beurs is het walhalla voor wie kickt op het neusje van de technologische zalm. We slaan er zes aan de haak.
Lees verder

CELEB 24/7. Zendaya deelt kinderfoto en Reese Witherspoon kijkt uit naar de herfst
Niets leuker dan meekijken met het leven van onze beroemde medemensen. Benieuwd wat ze zoal uitspoken? Je ontdekt het hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

Oud-schaker Kasparov vraagt EU Russen geen visa te geven
Garry Kasparov, voormalige wereldkampioen schaken, heeft de Europese Unie opgeroepen geen visa meer te verstrekken aan Russische toeristen, tenzij daar een goede reden voor is. "Dat zou de Russische middenklasse in Moskou en Sint-Petersburg eindelijk duidelijk maken dat voor oorlog voeren moet worden betaald. Het is belangrijk dat zij begrijpen dat oorlog niet iets is wat je op tv ziet maar iets waarvoor je een prijs betaalt", zei Kasparov tegen het Baltische persbureau BNS.
Lees verder

LIVE MEMORIAL. Schitteren de atletieksterren in het Koning Boudewijnstadion?
De Belgische atletiekfans kunnen vanvond hun hart ophalen met de Memorial Van Damme. Springt Mondo Duplantis opnieuw naar een record en op hoeveel applaus kan olympisch, wereld-, en Europees kampioene Nafi Thiam rekenen voor eigen volk? U volgt het allemaal live op deze pagina.
Lees verder

Gasleiding Nord Stream 1 blijft dicht wegens "olielek"
De gaspijpleiding Nord Stream 1 zal morgen niet heropstarten na afronding van onderhoudswerkzaamheden. Er is een olielek ontdekt, waardoor er geen gas door de leiding zal stromen richting Europa. Dat heeft het Russische staatsconcern Gazprom aangekondigd, zo melden de agentschappen Bloomberg en TASS.
Lees verder

Oekraïens leger: "Russische basis bij kerncentrale Zaporizja getroffen"
Oekraïne heeft vrijdag gezegd dat het een Russische basis heeft getroffen in Enerhodar, de stad waar de kerncentrale van Zaporizja ligt, die door Russische troepen wordt bezet. Een delegatie van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) bracht donderdag een bezoek aan de kerncentrale.
Lees verder

Extra trui nodig in publieke gebouwen? Centrumsteden zullen thermostaat een graadje lager zetten
"Ja, we zullen dit najaar de temperatuur in de publieke gebouwen verlagen met 1 à 2 graden. We kunnen niet anders." De energiefactuur stijgt en zal dat ook blijven doen. Ook steden en gemeenten voelen dat in hun portemonnee. Zullen zij daarom energiebesparende maatregelen nemen? Gaat de verwarming wat lager? Zal er bespaard worden op de verlichting van openbare gebouwen en monumenten? Wij legden ons oor te luister in de dertien Vlaamse centrumsteden.
Lees verder

Luk Wyns verdedigt 'zijn' kooivechtster na kritiek: "Ik heb haar in al die maanden niet één keer horen roepen"
Als een nieuwe, volbloed Peter Boeckx ('The Sky Is The Limit', 'Don't Worry, Be Happy') lanceerde Luk Wyns (63) zijn eerste eigen realityprogramma op VTM 2. In 'Battlecat' richt hij de schijnwerper op de beruchte kooivechtster en OnlyFans-model Cindy Dandois (37), tevens kleuterjuf en alleenstaande moeder van zes kinderen. Al is niet iedereen even positief. Luk reageert op de kritiek rond pikante filmpjes en huiselijk geweld, en vertelt hoe het staat met de Amerikaanse remake van 'Crimi Clowns'. "Ik ben op dat vlak al een hoop naïviteit kwijt."
Lees verder

Nieuwe stam van apenpokkenvirus vastgesteld in Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk is een nieuwe stam van het apenpokkenvirus opgedoken. De ontdekking wordt gelinkt aan reizen naar West-Afrika. Een persoon met de nieuwe stam is opgenomen in het ziekenhuis, zo meldt het Britse agentschap van Volksgezondheid (UKHSA).
Lees verder

OVERZICHT. Chelsea spendeert het meest, topspitsen ruilen van team en Club Brugge haalt fors uit: de strafste transfers van de (Belgische) topclubs
In de Europese topcompetities is Transfer Deadline Day al achter de rug, in ons land loopt de transferperiode nog tot maandagnacht. Volgen er nog opmerkelijke deals? De zomermercato heeft alleszins al vele toptransfers opgeleverd. Van Erling Haaland over Jan Vertonghen naar Darwin Núñez. Een overzicht van de transfers van onze Belgische topclubs en de internationale grootmachten.
Lees verder

KOERS KORT. Goed nieuws voor Alaphilippe: Fransman kan alweer fietsen op de rollen
Goed nieuws voor Julian Alaphilippe. Bijkomende testen in het ziekenhuis van Ronse toonden geen extra schade aan rond zijn ontwrichte schouder. De wereldkampioen mag alweer trainen op de rollen en aan mobilisatie-oefeningen doen. "Als de pijn daarbij draaglijk en controleerbaar is, dan kan hij wellicht weer heel snel de trainingen hervatten", klinkt het bij Quick.Step-Alpha Vinyl.
Lees verder

LIVE (20u45). Club start in Brugse derby tegen Cercle met dezelfde elf die vorige vrijdag op Charleroi won
• Club Brugge is de 'thuisploeg' op Jan Breydel • Blauw-zwart telt 13 op 18, groen-zwart 5 op 18 • Club kan 12 op 12 boeken • Scheidsrechter: Visser, videoref: Smet
Lees verder

Biden na harde toespraak: "Trump-aanhangers zijn geen bedreiging voor VS, geweld wel"
Een dag nadat hij in een toespraak fel uithaalde naar voormalig president Donald Trump en diens aanhangers, verduidelijkt Joe Biden dat hij niet alle Trump-fans als een bedreiging van de natie beschouwt, maar dat iedereen die geweld gebruikt of het niet veroordeelt, wel een bedreiging voor de democratie vormt.
Lees verder