Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 16 september 2022

Stad Hamont-Achel: Spellingskrak? Daag jezelf en anderen uit tijdens De Schrijfwijzen

Spellingskrak? Daag jezelf en anderen uit tijdens De Schrijfwijzen

Op vrijdagavond 7 oktober organiseert de bibliotheek van Hamont-Achel opnieuw 'De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden'. Dit dictee wemelt niet van de moeilijke woorden, maar laat je creatief aan de slag gaan met taal. Het wordt een avond vol woorden, zinnen, pen, papier en klamme handen. Je hoeft zeker geen spellingskrak te zijn om mee te doen.

De Schijfwijzen wordt inmiddels met succes gespeeld in ruim 150 bibliotheken. Heb jij zin om dit jaar mee te doen? Het spel telt drie rondes: een traditioneel dictee, een meerkeuze vragenronde  en een langste letterwoordronde. Een leuk verhaal dat je zin voor zin mag neerpennen. Nieuwe woorden uit het digitale en social media wereldje – denk maar aan phubben of awkward – of eerder een vleugje nostalgie, bijvoorbeeld laqué schoenen. Raak je het noorden of het Noorden kwijt? En schrijf je groente- of groentensoep? Goed om te weten: niet alleen het aantal spellingsfouten van het dictee bepaalt de eindscore.

Om 20.15 uur liggen de potloden gescherpt klaar in de eetzaal van Wico Campus Hamont. Daag jezelf en/of je vrienden, collega's, familieleden of klasgenoten uit. Schrijf je in via bibliotheek@hamont-achel.be of aan de balie van de bib en geef het beste van jezelf. De bib zorgt voor een dorstlesser en een leuke (team)prijs. Inschrijven kan tot uiterlijk 4 oktober 2022.

Lees verder

Wijkrenovatie Jeugdstraat en Rode Kruisstraat

Je huis renoveren is goed voor de waarde van je woning, voor het milieu en vooral ook voor je portemonnee. Maatregelen om thuis energie te besparen betalen zich – zeker vandaag – heel snel terug. En als je in groep renoveert, met de hele wijk samen dus, kan dat onder gunstige voorwaarden én zonder zorgen. Daarom start de stad Hamont-Achel samen met Stebo, experts in renovatiebegeleiding, een wijkrenovatieproject op voor de Jeugdstraat en Rode Kruisstraat.

Na het succesvolle wijkrenovatieproject in september 2021 in Zandhaag, Hitsveld, Hooghaag, Klein Schuttersveld, Schuttersveld en Klein Hitsveld zijn nu de bewoners van de Jeugdstraat en Rode Kruisstraat aan de beurt.  Woon jij in een van deze straten? Dan ontvang jij in de eerste helft van oktober een uitnodiging voor een wijkdag. Tijdens die dag staat Stebo voor je klaar om je te informeren over grote en kleine renovatiewerken, zoals dakwerken, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, warmtepompen… en krijg je vrijblijvend alle informatie over het wijkrenovatieproject. Het stadsbestuur voorziet een hapje, een drankje en kinderanimatie.

Gratis vrijblijvende en onafhankelijke ondersteuning

Wie deelneemt aan het wijkrenovatieproject krijgt van Stebo gratis begeleiding aan huis en onafhankelijk advies op maat over energiebesparende maatregelen, rekening houdend met de financiële haalbaarheid. Daarnaast kijken ze samen met jou de offertes na en controleren ze voor jou de werken en de facturen. Ook bij de aanvraag van premies of het afsluiten van goedkope leningen springt Stebo bij. Meer weten? Kom dan zeker langs tijdens de wijkdag!

Wijkdag

De wijkdag gaat door op woensdag 26 oktober. In de namiddag kan je tussen 15.00 en 18.00 uur doorlopend terecht op het pleintje in de Rode Kruisstraat. Komt namiddag niet uit? Sluit dan om 19.00 uur aan bij de infosessie in de polyvalente zaal van het Huis van het Kind. Je dient je voor deze avondsessie wel in te schrijven via www.hamont-achel.be/wijkdag of 011 51 05 22.

Let wel: deze wijkdag is enkel voor bewoners van de Jeugdstraat en Rode Kruisstraat.

Woon- en energieloket

Woon jij niet in de Jeugdstraat of Rode Kruisstraat, maar heb je wel renovatieplannen? Dan kan je met vragen rond premies, subsidies en fiscale voordelen terecht bij het Woonloket. Meer weten? Neem een kijkje op www.hamont-achel.be/woonloket.

Lees verder

Proefopstelling centrumcirculatie Hamont-centrum verlengd t.e.m. 15 november

De proefopstelling in Hamont-centrum, waarbij men het doorgaande verkeer uit het stadscentrum weert, wordt verlengd tot en met 15 november. Zo kan er een grondige evaluatie gebeuren, waarna het stadsbestuur een beslissing kan nemen over een definitieve opstelling voor centrumcirculatie.

Bij de huidige proefopstelling zijn de Kerkstraat (richting Kloosterstraat), Pastoor Lemmensstraat (richting Burg), de Brouwersstraat (richting centrum) en de Hoogstraat (richting Stad) ingericht als eenrichtingsstraten. Via Stad kan het verkeer in beide richtingen het stadscentrum bereiken en verlaten. De juiste rijrichting is aangegeven met de nodige signalisatieborden. 

Lees verder

Realisatie sporthal De Koekoek officieel van start

De plannen zaten al langer in de pijplijn, maar de realisatie van de nieuwe sporthal De Koekoek kan eindelijk van start gaan. De bouw van deze nieuwe sporthal – waarvan de toewijzing nog gebeurde door het vorige schepencollege – wordt officieel gegund aan het consortium Vanhout.pro bestaande uit Archilles architecten, ZJA, Vanhout.pro en Cofely Services. Dit consortium neemt de verdere realisatie van de sporthal op zich. Het huidig beleid zal deze beslissing loyaal uitvoeren in overleg met de (sport)verenigingen, de buurtbewoners en de bevolking.

Vooraleer het ontwerp van sporthal De Koekoek gefinaliseerd wordt, bekijkt het stadsbestuur nog samen met de aannemer eventuele detailaanpassingen. Van zodra dit rond is, zal de aannemer een omgevingsvergunning aanvragen. Tijdens deze omgevingsvergunningaanvraag loopt er een openbaar onderzoek. Dat betekent dat inwoners de plannen kunnen inkijken en eventuele vragen kunnen stellen. Van zodra de omgevingsvergunning verleend is, kunnen de werken van start gaan.

De nieuwe sporthal wordt vlak naast de oude gebouwd. Hierdoor blijft deze operationeel, zodat de indoor sportverenigingen hun activiteiten tijdens de bouwwerken kunnen verderzetten. Van zodra de nieuwe sporthal in gebruik genomen wordt, zal de oude sporthal worden afgebroken en kan de omgeving verder aangelegd worden.

Thuis voor diverse sportclubs

De nieuwe sporthal biedt een thuisbasis voor verschillende sportclubs. Denk maar aan basketbal, twirling, volleybal…  Gedurende de voorbije jaren zijn de gebruiksbehoeften van de clubs veranderd en is er een hoge nood aan verruiming door de hoge bezettingsgraad van de sporthal. Door de bouw van een nieuwe sporthal, komt het stadsbestuur tegemoet aan deze noden en creëert men mogelijkheden om andere sporten aan te trekken.

Omdat voor elke competitiesport de accommodatie moet voldoen aan een aantal eisen, werd in het prille stadium al met de betrokken partijen samengezeten. Op basis hiervan werd de belijning uitgetekend waardoor het mogelijk is om verschillende sporten, trainingen of wedstrijden gelijktijdig te laten doorgaan. Alle nodige infrastructuur wordt hiervoor voorzien.

Naast de verschillende sportclubs zakt ook basisschool De Achellier af naar sporthal De Koekoek voor de turnlessen. Dat betekent dat er tijdens de week overdag verschillende klassen gebruik zullen maken van de nieuwe sportinfrastructuur.

Ruime cafétaria en polyvalente ruimte

Voor het nuttigen van een verfrissend drankje na het sporten kan je terecht in een ruime cafetaria met terras. Deze ruimte is aan te passen in grootte naargelang de gelegenheid. Naast de cafétaria ligt een polyvalente ruimte die ook betrokken kan worden bij het cafétariagebeuren, maar deze zal hoofdzakelijk als sportruimte gebruikt worden.

De mogelijkheden inzake de uitbating van de cafétaria worden momenteel nog onderzocht.

Tennisclub Achel

De tennisvelden van de Achelse tennisvereniging zijn momenteel gelegen op site De Koekoek. Omwille van de bouw van een nieuwe sporthal, was er oorspronkelijk sprake van om de tennisvelden te verplaatsen naar Klein Eind, nabij De Siggert. Het huidige college van burgemeester en schepenen geeft aan niet de intentie te hebben de pleinen te verplaatsen naar deze locatie.

Ontdek de nieuwe sporthal

Afgelopen week vonden er een gesloten projectvergadering plaats. Hiervoor werden alle betrokken sportverenigingen uitgenodigd. De aanwezigen kregen een toelichting van de huidige stand van zaken en konden de bouwplannen inkijken.

Ben jij ook benieuwd naar hoe de nieuwe sporthal De Koekoek eruit zal zien? Dit najaar vindt er een algemeen infomoment plaats waar alle inwoners van Hamont-Achel deze kunnen ontdekken. Naast een toelichting van de bouwplannen, licht het stadsbestuur ook een timing van de werken toe. Waar en wanneer de infosessie doorgaat, is momenteel nog niet duidelijk. Houd daarom zeker www.hamont-achel.be in de gaten, of volg de stad Hamont-Achel op Facebook.

Lees verder