Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 22 september 2022

Stad Hamont-Achel: Nieuwe antisliplaag voor fietsbruggen langs Bosstraat

Nieuwe antisliplaag voor fietsbruggen langs Bosstraat

Vandaag start het Agentschap Wegen en Verkeer met werken aan de zes fietsbruggen langs de Bosstraat in Hamont. Deze krijgen een nieuwe antisliplaag die de fietsveiligheid moet verhogen. De werken nemen per rijrichting zo'n vier dagen in beslag.

Van maandag tot en met donderdag worden de fietsbruggen aan de ene zijde van de Bosstraat onder handen genomen, de daarop volgende vier werkdagen de andere drie fietsbruggen. Zo blijft er steeds een fietspad toegankelijk voor de fietsers.

Opletten voor overstekende fietsers

Ter hoogte van de fietsbruggen wordt tijdens de werken een oversteekplaats voorzien voor de fietsers. Opgelet dus als je komende dagen langs de Bosstraat passeert!Lees verder

Stadswerf voert snoeiwerken uit op Hamont-Achelse kerkhoven

Opdat de kerkhoven in Hamont-Achel er piekfijn bijliggen, worden er vanaf morgen – 21 september – snoeiwerken uitgevoerd. De groendienst neemt eerst het kerkhof in Hamont onder handen. Aansluitend is het kerkhof in Achel aan de beurt.

De werken nemen per kerkhof zo'n twee à drie dagen in beslag. Gedurende de snoeiwerken is er lawaaihinder mogelijk.Lees verder

Vogelgriep in Bocholt: ook maatregelen voor Hamont-Achelse pluimveehouders

In een pluimveebedrijf in Bocholt werd vogelgriep vastgesteld. Omwille van de hoge besmettelijkheid van vogelgriep, wordt er een beschermingszone met een straal van 3 km en een bewakingszone met een straal van 10 rond het getroffen bedrijf ingesteld. Een deel van Hamont-Achel valt onder die bewakingszone, meer bepaald de lichtblauwe zone op de kaart.

Deze ziekte is slechts in zeer beperkte gevallen overdraagbaar op de mens en dus voor de mens relatief ongevaarlijk. Maar het is een erg besmettelijke aandoening bij pluimvee en watervogels die kan leiden tot ernstige ziekteverschijnselen en zelfs overlijden. Het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) legt daarom maatregelen op die ook van kracht zijn op het blauw gemarkeerde deel van Hamont-Achel (zie afbeelding). Deze vind je op FAVV - Vogelgriep (Aviaire influenza): Maatregelen in België (favv-afsca.be) onder 'Procedure 1714419: maatregelen voor het hele Belgische grondgebied. 

Lees verder

Stad Hamont-Achel neemt maatregelen om energiekost terug te dringen

De prijzen van gas en elektriciteit zijn aanzienlijk gestegen. Bovendien is het einde van deze prijsstijgingen nog niet in zicht. Net als alle burgers moet ook de stad Hamont-Achel hierop anticiperen om torenhoge facturen zoveel mogelijk in te perken. Om die reden installeerde het college van burgemeester en schepenen een interne werkgroep energie. Deze werkgroep buigt zich over verschillende te nemen maatregelen om het elektriciteits- en gasverbruik zoveel mogelijk te doen dalen.

Straatverlichting, de nachtelijke verlichting van monumenten, kapellen en gebouwen en de voorzieningen in álle stedelijke infrastructuur, waaronder bibliotheken, sporthallen, het stadhuis en gemeenschapshuis, het Huis van het Kind, de werf… dat alles samen zorgt voor een stevig verbruik van gas en elektriciteit. De werkgroep brengt dit verbruik nu in kaart en krijgt van het college de opdracht om de volgende maatregelen verder uit te werken en uit te voeren:

  • De temperatuur in publieke gebouwen wordt verlaagd tot 19 graden, met uitzondering van het lokaal van Kind & Gezin in het Huis van het Kind en de gemeenschappelijke ruimtes van de serviceflats.
  • De douches in de sporthallen De Koekoek, De Posthoorn en Hamont-Lo worden op een lagere temperatuur ingesteld.
  • Het elektriciteitsverbruik wordt zoveel mogelijk verminderd. Enkele voorbeelden: de fontein in Achel werd reeds uitgezet, er wordt slechts beperkt kerstverlichting opgehangen en in samenspraak met de eigenaars wordt de nachtelijke verlichting van monumenten, kapellen en gebouwen onder de loep genomen. Verder wordt met Fluvius bekeken welke maatregelen op korte termijn en gemakkelijk ingevoerd kunnen worden inzake straatverlichting.
  • Met diverse tips worden de personeelsleden van de stad aangespoord om ook hun eigen verbruik in te perken. De verwarming wordt ingesteld tot max. 19 graden en men vraagt om kantoren enkel te verwarmen als het lokaal in gebruik is en de bezetting van de lokalen zo maximaal mogelijk te benutten.
  • Verder worden alle verenigingen die gebouwen van de stad huren of een gebruiksovereenkomst hebben gesensibiliseerd om het gebruik van de lokalen te concentreren in tijd en ruimte, verlichting te doven, thermostatische kranen dicht te draaien en andere maatregelen te nemen om hun energieverbruik te verlagen.

De werkgroep blijft op regelmatige termijn samenkomen om zowel korte termijnoplossingen te bekijken, alsook de oplossingen op (middel)lange termijn.

Wat kan je zelf doen?

Ook voor inwoners wordt het betalen van de energiefactuur een probleem. Het is dan ook belangrijk dat men ook thuis maatregelen neemt om het eigen verbruik te verminderen. Zet je verwarming lager, voorkom sluimerverbruik en maak zoveel mogelijk gebruik van het daglicht. Meer tips om je elektriciteits- en gasverbruik te verminderen vind je terug op www.energiesparen.be.

Wat als je je factuur niet kan betalen?

Inwoners die niet langer in staat zijn om stookolie aan te kopen of hun facturen niet langer kunnen betalen, kunnen een afspraak maken bij de Sociale dienst. Er wordt dan bekeken welke vormen van financiële steun er al dan niet mogelijk zijn. Een afspraak maken kan via 011 51 05 01 of info@ocmwhamontachel.be

Lees verder