Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 13 september 2022

Stad Gent: Ook 17 sociale woningen in privaat bouwproject langs Schelde

Stad Gent
Ook 17 sociale woningen in privaat bouwproject langs Schelde
Stad Gent

Dankzij een samenwerking met het Sociaal Verhuurkantoor Gent komen er 17 sociale woningen in de nieuwe wijk, terwijl dat niet verplicht was.

Ook 17 sociale woningen in privaat bouwproject langs Schelde

Langs de Schelde in Gent wordt hard gewerkt aan een nieuwe wijk van 186 appartementen en woningen. Dankzij een samenwerking tussen projectontwikkelaar Alides en het Sociaal Verhuurkantoor Gent is er ook ruimte voor 17 sociale woningen, meteen het eerste 'SVKpro-project' in Gent. De eerste zijn al in gebruik genomen.

De nieuwe wijk 'Lux', langs de Schelde in Gent, is in volle opbouw. Projectontwikkelaar Alides realiseert er zeven bedrijfsgebouwen en 186 woningen, waarvan het merendeel appartementen. Een publiek park, een plein met bomen en struiken, wandelpaadjes en autoluwe straten maken er een echte wijk van.

Bijzonder is dat er dankzij een samenwerking tussen Alides en Sociaal Verhuurkantoor Gent (SVK Gent) ook plaats is voor 17 sociale woningen, terwijl dat niet wettelijk verplicht was. Alides heeft intussen al acht sociale woningen opgeleverd, een aantal is al verhuurd. De volgende negen krijgen vanaf 2024 hun eerste bewoners. De woningen zijn bijna energieneutraal, waardoor de huurders een lage energiefactuur zullen krijgen.

Als familiale vastgoedspeler met Gentse roots vinden wij het erg belangrijk om ons steentje bij te dragen aan betaalbaar wonen in Gent. Door deze samenwerking kunnen we het aanbod helpen vergroten en zo mensen die het financieel moeilijker hebben de kans geven om kwalitatief te wonen.

Rikkert Leeman, CEO Alides

De nieuwe sociale woningen kaderen in het 'SVKpro-project', een initiatief van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen dat private ontwikkelaars stimuleert om sociale woningen te bouwen. SVK Gent zal de woningen voor zeker 24 jaar verhuren.

Ook in private ontwikkelingen hebben we nood aan bijkomende sociale woningen. Hier gebeurt dit op vrijwillige basis. Met deze 17 sociale woningen komt de teller op 342 woningen te staan die via SVK Gent een thuis bieden aan mensen met een beperkt inkomen. De ambitie is om op korte termijn door te groeien naar meer dan 500. Zo biedt SVK Gent een antwoord op de wooncrisis voor de meest kwetsbare kandidaat-huurders.

Tine Heyse, schepen van Wonen

Contact voor de pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder

Van theater tot rommelmarkt: Arsenaalsite zet poorten open
Stad Gent

Van zaterdag 10 september tot en met zondag 9 oktober 2022 zijn er tal van activiteiten: van theater en concerten tot een rommelmarkt.

Van theater tot rommelmarkt: Arsenaalsite zet poorten open

Een jaar na de overname door de nieuwe eigenaar komt de Arsenaalsite opnieuw tot leven. Van zaterdag 10 september tot en met zondag 9 oktober 2022 zijn er tal van activiteiten: van theater en concerten tot een rommelmarkt.

De nieuwe eigenaar van de Arsenaalsite, Arsenaal 3PK, heeft samen met de Stad Gent alles in het werk gesteld om de enorme Arsenaalsite – ongeveer 18 voetbalvelden groot – klaar te stomen voor een tijdelijke invulling. Het terrein werd gedeeltelijk opgeruimd en voor het grote publiek opnieuw veilig gemaakt.

De verlaten site had zwaar te lijden onder vandalisme en diefstal. Sinds wij de verantwoordelijkheid voor de tijdelijke invulling overnamen, wilden we een deel van de site in spoedtempo schoonmaken, zodat we het Arsenaal via een tijdelijke invulling terug aan de Gentenaar kunnen geven. De komende maanden werken we verder, zullen we daken en ramen herstellen en wordt opnieuw water, elektriciteit en internet op de site binnengebracht. Intussen lopen de gesprekken met diverse partijen voor de tijdelijke invulling vanaf 2023 zodat we een meerwaarde voor de buurt kunnen bieden.

Alexander Proot, projectontwikkelaar Arsenaal 3PK

Wie als eerste de site wil komen bekijken, kan dat alvast doen op Open Monumentendag op zondag 11 september. Dan kleden Gentse kunstenaars en organisaties een deel van het terrein creatief in. Het Cultuurplatform, een verzameling van Gentse organisaties waaronder ook het Gents Kunstenoverleg, zorgt voor nog veel meer activiteiten. Van zaterdag 10 september tot en met zondag 9 oktober 2022 staat er heel wat op het programma, van theatervoorstellingen (in samenwerking met het Theaterfestival), concertjes en een dansvoorstelling tot een rommelmarkt en tal van kleinschalige activiteiten.

Na positief advies van de brandweer heb ik beslist om een deel van de site weer vrij te geven zodat een eerste tijdelijke invulling met tal van culturele en buurtgebonden activiteiten georganiseerd kan worden. Dit zal voor een nieuwe positieve dynamiek voor de wijk zorgen.

-Mathias De Clercq, burgemeester

Er gaat ook extra aandacht naar de omliggende buurten. Buurtbewoners kunnen tijdens de 'testmaand' de site mee invullen en hun ideeën en bezorgdheden delen. Die input is van grote waarde voor de latere tijdelijke invulling vanaf 2023. Dan zullen meer en meer delen van de site een tijdelijke invulling krijgen, met extra aandacht voor sport- en jeugdactiviteiten, cultuur, economie en commerciële evenementen.

Deze maand is een testcase en gaan we na hoe en waar we cultuur op de site kunnen brengen. We peilen naar suggesties en bezorgdheden van de buurt. Deze bevindingen nemen we als aanbeveling voor de tijdelijke invulling mee die in de lente van 2023 start.

Emile De Schryver, coördinator Cultuurplatform.

Op lange termijn wordt de Arsenaalsite een volledig nieuw en verweven stadsdeel. Een innovatieve tijdelijke invulling probeert daarop al te anticiperen.

We voeren al jaren beleid om leegstaande plekken tijdelijk te laten invullen. Het zijn dankbare plaatsen voor experiment, ontmoeting en creativiteit. Dat het Cultuurplatform nu eindelijk van start kan op de Arsenaalsite is fantastisch nieuws voor de buurt en bij uitbreiding voor de hele stad. We steunen hen met een subsidie van 52.000 euro uit het Fonds Tijdelijke Invullingen.

Astrid De Bruycker, schepen van Participatie en Buurtwerk

Het programma van de tijdelijke invulling vind je op www.facebook.com/arsenaalsite en www.arsenaal.site. Meer informatie over de ontwikkelaars van het Arsenaal: www.arsenaalgent.be.

Contact voor de pers

 

Bevoegd

View full press release

Lees verder

Daken Huis van Alijn na 15 maanden werk zo goed als nieuw
Stad Gent

Liefst 1.500 vierkante meter dak werd gerestaureerd. Het grootste deel van de welbekende, rode dakpannen werd gerecupereerd.

Daken Huis van Alijn na 15 maanden werk zo goed als nieuw

Het gebouw is al een tijdje uit de steigers, maar de dakwerken aan het Huis van Alijn aan de Kraanlei zijn nu volledig afgerond. Liefst 1.500 vierkante meter dak werd gerestaureerd. Het grootste deel van de welbekende, rode dakpannen werd gerecupereerd.

Het Huis van Alijn ligt in hartje Gent, logistiek geen eenvoudige opdracht om er grootschalige dakwerken te organiseren. Als extra moeilijkheid moest het gebouw toegankelijk blijven tijdens de werken. Als historisch en beschermd monument moest het 'stadsgezicht' van het gebouw bovendien bewaard blijven. 

We hebben zoveel mogelijk met oorspronkelijke materialen gewerkt. We recupereerden dan ook het grootste deel van de dakpannen. Goed voor het klimaat, goed voor het historisch karakter van het gebouw én kostenbesparend.

Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management 

Alle iconische tegelpannen aan de buitenzijde van het gebouw werden hergebruikt. Aan de binnenkant kwamen volledig nieuwe tegelpannen. Naast de daken werden ook dakdichtingen, schouwen, regenwaterafvoeren en enkele ramen volledig vernieuwd. In totaal gaat het om 1.500 vierkante meter aan gerestaureerde daken.

Ons Huis van Alijn kan er weer voor heel wat jaren tegen dankzij deze broodnodige werken. Onze collectie en tentoonstellingsruimtes zijn nu optimaal beschermd tegen weer en wind. Intussen loopt ook de studie- en ontwerpopdracht voor de toekomstige renovatie van het museum.

Sami Souguir, schepen van Cultuur 

Praktisch

Aannemer: Arthur Vandendorpe NV

Kostprijs: 1.555.000 euro incl. btw

Start van de werken: 1 juni 2021

Bezoek de expo 'Licht uit. Pop op': https://huisvanalijn.be/nl/agenda/licht-uit-pop-op

Adres: Huis van Alijn, Kraanlei 65, 9000 Gent

Contact voor de pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder

Optredens, straattheater en circus tijdens Gent Autovrij
Stad Gent

In en rond het Zuidpark en op de fly-over zijn er tal van activiteiten, van optredens van Uberdope en Sioen tot circus en straattheater.

Optredens, straattheater en circus tijdens Gent Autovrij

Tijdens Gent Autovrij op zondag 18 september 2022 is de zone binnen de R40 traditiegetrouw afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer. In en rond het Zuidpark en op de fly-over zijn er tal van activiteiten, van optredens van Uberdope en Sioen tot circus en straattheater.

Tijdens Gent Autovrij op zondag 18 september krijgen fietsers, wandelaars, skaters en kinderwagens alle ruimte. Tussen 10 en 18 uur wordt de zone binnen de R40 afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer. In het Zuidpark zijn er circusacts en workshops en optredens van Uberdope en Sioen. Tussendoor zorgen straatmuzikanten en foodtrucks voor sfeer en gezelligheid.

Aan de De Bruyckerdreef bij het Zuidpark kunnen bezoekers een ritje wagen op de zweefmolen en zorgt het absurde straattheater van Aksident voor de nodige afleiding. Op de Franklin Rooseveltlaan vinden bezoekers dan weer een heuse mobiliteitsmarkt.

Gent Autovrij laat toe om de publieke ruimte anders te gebruiken. Te voet op de B401 bijvoorbeeld blijft een unieke ervaring. Tussen 10 en 12 uur passeren de lopers van de ABSoluut Gent 10 Mijl er, maar van 12 tot 18 uur is de fly-over open voor iedereen.

Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

Tussen 10 en 18 uur mogen ook bewoners met de auto de stad niet in. De zone uitrijden mag wel, maar dan stapvoets en via de grote verkeersassen. Enkel het openbaar vervoer, hulp- en veiligheidsdiensten, taxi's en mensen met een kaart voor personen met een handicap mogen de zone binnen.

Gent Autovrij op zondag 18 september

Contact voor de pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder