Doorgaan naar hoofdcontent

Stad Gent: Gent heet eerste studenten welkom aan 'Gent-Sint-Pieters Airport'

Stad Gent
Gent heet eerste studenten welkom aan 'Gent-Sint-Pieters Airport'
Stad Gent

De ingang van het station Gent-Sint-Pieters werd voor de gelegenheid omgetoverd tot de aankomsthal van 'Gent-Sint-Pieters-Airport'.

Gent heet eerste studenten welkom aan 'Gent-Sint-Pieters Airport'

Het academiejaar gaat morgen van start, en dat betekent dat er vandaag, op zondag 25 september 2022, heel wat studenten voor het eerst in Gent aankomen. Om ze op een ludieke manier te verwelkomen, werd het station voor even omgedoopt tot 'Gent-Sint-Pieters-Airport'.

Omdat ze met 85.000 mee het DNA van de stad vormen, krijgen de studenten vandaag een warm welkom aan het station Gent-Sint-Pieters, dat voor de gelegenheid werd omgetoverd tot de aankomsthal van 'Gent-Sint-Pieters-Airport'.

Een professionele airhostess gidst de studenten zonder al te veel kleerscheuren door de poortjes en bagagecontrole, terwijl luchtverkeersleiders voor de goede orde de juiste richting aangeven. Enkele uitverkoren studenten worden daarna met de fietstaxi tot aan de drempel van hun kot gebracht.

We verwelkomen de studenten met open armen: ze zijn deel van Gent. We doen ook een oproep: geniet van jullie studietijd en denk ook aan de Gentenaars, want die zorgen voor jullie.

Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd

Omdat ook de pendelstudenten een warm welkom verdienen, wordt de actie op maandag 26 september herhaald van 7.30 tot 12 uur. De Stad Gent verwelkomt de studenten ook nog op andere manieren, onder meer met banners, een vrolijke affichecampagne en online boodschappen.

Contact voor de pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder

Gentse Winterfeesten helemaal terug met grootste rolschaatspiste van België
Stad Gent

Na constructief overleg hebben de Stad en de organisator van de Winterfeesten beslist om de ijspiste te vervangen door een rolschaatspiste.

Gentse Winterfeesten helemaal terug met grootste rolschaatspiste van België

De Gentse Winterfeesten zijn helemaal terug. Organisator Look i Like pakt uit met de grootste mobiele rolschaatspiste van België, die niet minder dan 400 vierkante meter plezier zal bieden. De gezelligheid, het reuzenrad en de vele eet- en drankstandjes zijn opnieuw van de partij. De Winterfeesten nemen ook andere stappen om verder te verduurzamen.

Gentse Winterfeesten helemaal terug

Deze editie van de Winterfeesten is de eerste volwaardige editie sinds corona. Organisator Look i Like zet opnieuw alles op alles om er een gezellige beleving voor jong en oud van te maken. Op het Emile Braunplein komt winterbar 'Chez Babette'. Ook families en gezinnen vinden er vertier dankzij onder andere een 'kerstboom'-draaimolen en andere kinderanimatie. De opstelling van de kraampjes en attracties werd herdacht. De Gentse Winterfeesten starten op 8 december en eindigen op 31 december 2022.

Rolschaatspiste

Onder de stadshal komt dit jaar een rolschaatspiste van 400 vierkante meter. Daarmee is dat de grootste mobiele rolschaatsbaan in openlucht in België. De Stad Gent en organisator Look i Like sloten hierover in goed overleg een akkoord voor de komende drie edities van de Winterfeesten. De keuze voor een rolschaatspiste bespaart bovendien jaarlijks bijna 24.000 kWh aan elektriciteit, en maakt het winterfeest in Gent in één klap een pak duurzamer.

In tijden van klimaatverandering is zo'n ijspiste sowieso niet vanzelfsprekend. Met de huidige energieprijzen komt er, naast een ecologisch, ook nog een economisch argument bij op tafel. Beide zaken zorgen dat we nu samen beslissen om de ijspiste te vervangen door een rolschaatspiste. Ik ben daar erg tevreden mee.

Bram Van Braeckevelt, schepen van Evenementen Extra inspanningen rond duurzaamheid

De Gentse Winterfeesten doen verder ook andere inspanningen op het vlak van duurzaamheid. Zo zal er opnieuw gewerkt worden met herbruikbare bekers. De Winterfeesten zullen verlicht worden met ledlampen die 's nachts uitgeschakeld worden. Momenteel bekijkt Look i Like ook het gebruik van herbruikbaar servies en het installeren van zonnepanelen op de tenten.

De Winterfeesten zijn er voor de hele familie. Jong en minder jong zijn welkom om te komen genieten van een gezellige, winterse sfeer tegen het decor van de prachtige Gentse binnenstad.

Quinten Goekint, Look i Like

Contact voor pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder

Nieuwe refter met polyvalente zaal en terras voor Instituut Bert Carlier - De Cirkel
Stad Gent

Er komt een nieuwbouw met op de bovenverdieping een polyvalente zaal en een terras, waar ook de buurtbewoners gebruik van kunnen maken.

Nieuwe refter met polyvalente zaal en terras voor Instituut Bert Carlier - De Cirkel

Het instituut Bert Carlier - De Cirkel krijgt een nieuwe refter met plaats voor 128 personen. Op de bovenverdieping komt een polyvalente zaal met terras, waar ook de buurtbewoners gebruik van kunnen maken. Tot slot wordt ook de fietsenberging vernieuwd.

De werken aan de nieuwe refter van het Instituut Bert Carlier -vestiging De Cirkel in Nieuw Gent- zijn gestart. Er komt een volledige nieuwbouw met op de bovenverdieping een polyvalente zaal van 120 vierkante meter en een terras dat uitgeeft op de nieuw aangelegde tuin. Ook de buurtbewoners zullen gebruik kunnen maken van de zaal en het terras. Op het gelijkvloers zal er plaats zijn voor 128 leerlingen en leerkrachten. Daar komt ook een opwarmkeuken en een bergruimte.

Het schoolteam en de leerlingen kijken heel erg uit naar deze nieuwbouw. De school had tot nu geen refter en deze zaal zal hen voor het eerst kunnen samenbrengen. Het zal een grote meerwaarde zijn in hun werking rond bijvoorbeeld voeding en armoede, en als ondersteuning voor de afdeling 'grootkeuken'. Dit biedt zoveel kansen voor deze leerlingen van het buitengewoon onderwijs.

Evita Willaert, schepen van Onderwijs

Het nieuwe gebouw wordt maximaal geïsoleerd en krijgt efficiënte luchtgroepen die tegelijk ventileren en koelen, en de warme lucht maximaal recupereren. Dankzij de heraanleg van de site en de prefabluifel die voor de refter wordt geplaatst, krijgt de school een nieuwe, eigentijdse look. Tot slot wordt de oude fietsenberging naast de oprit volledig vervangen. De refter en de fietsenberging zullen normaal gezien midden 2023 klaar zijn.

Deze nieuwbouw is op vele vlakken een voorbeeld van duurzaamheid. Niet alleen wordt er toekomstbestendig gebouwd, met onder andere een warmtepomp en regenwaterrecuperatie, er wordt ook ingezet op gedeeld gebruik met de buurt.

Hafsa El-Bazioui, schepen van Facility Management

Contact voor pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder

Nieuwe straatkunstwandeling in Rabotwijk speciaal voor peuters
Stad Gent

Acht straatkunstenaars gingen aan de slag met verhalen van kinderen en buurtbewoners. Het resultaat is een route langs twaalf kunstwerken.

Nieuwe straatkunstwandeling in Rabotwijk speciaal voor peuters

De peuters van kinderdagverblijf Tierlantuin en alle andere kinderen van de Rabotwijk kunnen voortaan genieten van een heuse streetart-tour. De twaalf kunstwerken langs de route zijn speciaal voor peuters. Via een QR-code zijn er bijhorende verhalen te beluisteren.

Kinderdagverblijf Tierlantuin en Buurtwerk Rabot hebben de handen in elkaar geslagen om een streetart-wandeling te maken die kunst toegankelijk maakt voor gezinnen met jonge kinderen uit een diverse wijk. Acht lokale straatkunstenaars gingen aan de slag met verhalen van kinderen, ouders en buurtbewoners en creëerden in totaal twaalf prachtige kunstwerken.

Deze route brengt kinderen van het Rabot al op vroege leeftijd op een laagdrempelige manier in contact met kunst. Dat is goed, want studies bewijzen dat contact met kunst hun ontwikkeling ten goede komt. Bovendien doen onze kinderbegeleiders ervaringen op in het opzetten van projecten met kinderen, ouders en de buurt, zetten we in op verbinding tussen ouders én krijgen ook de jongeren uit de buurt de kans om hun talent voor kunst of theater te ontdekken.

Evita Willaert, schepen van Onderwijs

De muurschilderijen, graffiti en vensterschilderijen zijn op gebouwen, muren en panelen in de Rabotwijk aangebracht. Ouders kunnen met hun kinderen op stap met een brochure in de hand. Via QR-codes kunnen ze naar de bijhorende verhalen luisteren. De brochure is gratis verkrijgbaar in kinderdagverblijf Tierlantuin, Buurtcentrum Rabot en WGC Rabot, zowel in het Nederlands, Frans, Engels als Turks.

Fantastisch dat buurtbewoners, zelfs de allerjongste kinderen, buurtorganisaties én lokale kunstenaars op zo'n mooie manier samenwerken. Ze brengen iedereen samen met dit verfrissend initiatief en kleuren de Rabotwijk, mét blijvend resultaat.

Astrid De Bruycker, schepen van Buurtwerk en Participatie

Het project is gerealiseerd met de steun van het Fonds Celina Ramos, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, én met de steun van de Stad Gent.

Contact voor pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder