Doorgaan naar hoofdcontent

Staatsbegrafenis voor vermoorde Japanse ex-premier Shinzo Abe

Staatsbegrafenis voor vermoorde Japanse ex-premier Shinzo Abe

De in juli vermoorde voormalige Japanse premier Shinzo Abe heeft een staatsbegrafenis gekregen. Daarvoor kwamen 4.300 gasten bijeen in de sportarena Nippon Budokan. Shinzo Abe werd 67 jaar. Hij werd kort na zijn dood gecremeerd en er was al een boeddhistische plechtigheid. Zijn weduwe Akie heeft de urn met de as van Abe de arena binnengedragen terwijl er saluutschoten klonken.

Lees verder

Remco Evenepoel schenkt rode leiderstrui van Vuelta aan Warmste Week

Vanaf vandaag kan iedereen een actie organiseren om De Warmste Week te steunen. Wereldkampioen wielrennen Remco Evenepoel bijt de spits af: hij schenkt zijn rode leiderstrui uit de Vuelta weg. Wie een sms stuurt, maakt kans op dat truitje en steunt zo alle goede doelen.

Lees verder

Witte vloeren en muren staan al vol zwarte strepen: openingsweekend KMSKA laat zijn sporen na

Daags na het triomfantelijke openingsweekend van het KMSKA circuleren er beelden van de nieuwbouw van het museum die duidelijk niet ongeschonden uit de strijd is gekomen. De witte vloeren en muren staan vol zwarte vegen en strepen. 'We wisten dat het een gevoelige vloer zou zijn.'

Lees verder

Satellietbeelden tonen hoe Russen vluchten voor mobilisatie

Het is bijzonder druk aan de grens van Rusland met Georgië sinds Poetin aankondigde dat 300.000 mannen worden opgeroepen om in Oekraïne te gaan vechten. Zondag stonden er duizenden Russen urenlang in de file om het buurland binnen te raken. Exacte cijfers van het grensverkeer zijn er nog niet, maar drones en satellieten hebben alvast een grote uittocht uit Rusland vastgelegd.

Lees verder

Japanse diplomaat 'geblinddoekt' en 'fysiek teruggehouden' tijdens ondervraging door Russische veiligheidsdienst

Japan en Rusland liggen diplomatiek in de clinch na een verhoor waarbij de Japanse consul-generaal op illegitieme wijze tot bekentenissen werd gedwongen. Rusland beschuldigt hem van spionagewerk.

Lees verder

Geert Bourgeois wordt nieuwe voorzitter UGent

De 71-jarige Geert Bourgeois (N-VA) is unaniem voorgedragen als voorzitter van de UGent. De gewezen Vlaams minister-president blijft wel lid van het Europees Parlement.

Lees verder

Coronacijfers stijgen

Het aantal besmettingen met het coronavirus en het aantal ziekenhuisopnames zijn opnieuw gestegen. Dat blijkt uit het epidemiologisch rapport van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Meer details over dramatische nacht Van der Poel

Er zijn meer details opgedoken van de dramatische nacht van Mathieu van der Poel in het hotel in Australië, vlak voor het WK wielrennen in Wollongong. Hij zou een van de meisjes die op zijn deur klopten tegen een muur hebben geduwd. De meisjes zouden gefilmd hebben.

Lees verder

Marc Van Ranst pakt uit met zijn foto's

Opperviroloog Marc Van Ranst laat zich van een onverwachte kant kennen: hij maakt al twaalf jaar foto's en wil die ook graag tentoonstellen.

Lees verder

Sea Life maakt zich weinig zorgen om zeehond in Gentse binnenstad

In Gent is maandag een zeehond opgedoken. Het dier verkeert volgens de brandweer in goede gezondheid, maar aan nieuwsgierigen wordt gevraagd om afstand te bewaren. Sea Life Blankenberge maakt zich vooralsnog weinig zorgen.

Lees verder

Benzine wordt goedkoper, maar bijzondere accijns wordt opgetrokken

Benzine wordt woensdag goedkoper, maar de daling wordt voor een stuk gecompenseerd door een accijnsverhoging.

Lees verder

Poetin-bondgenoot geeft toe dat hij achter Wagner-groep zit

Voor het eerst bevestigt de Russische zakenman Jevgeni Prigozjin dat hij zijn militie al meermaals heeft uitgestuurd naar Latijns-Amerika en Afrika.

Lees verder

Moeder en dochter vermist na val in zinkgat

Reddingswerkers in Villa Nueva, in het zuiden van Guatemala, voeren al drie dagen een zoekactie naar een moeder en haar dochter. De twee raakten vermist toen hun wagen vijftien meter lager in een zinkgat in de rijbaan stortte. De hulpdiensten konden de vader van het gezin, die ook in de auto zat, wel al redden.

Lees verder

Cafés in Overpoort krijgen pv omdat hun stoep niet proper is

Nog voor Ivago langskomt om de straat op te ruimen, moeten de cafébazen van de Overpoort zorgen dat hun stoep er proper bij ligt. Maar wat als hun café op dat moment nog open is?

Lees verder

'Huisbaas van de toekomst' gaat honderden woningen renoveren

Belfius, Gimv en de infrastructuurgroep Tinc gaan de komende jaren honderden huurpanden opkopen. Doel: de woningen energiezuiniger maken, en daardoor aantrekkelijker voor huurders.

Lees verder

Daar is de wereldkampioen: Remco Evenepoel onder grote belangstelling geland

Wereldkampioen en Vuelta-winnaar Remco Evenepoel is dinsdagmiddag geland op de luchthaven van Zaventem. Het was er een drukte vanjewelste: familie, vrienden en dolle wielerfanaten verdrongen zich om de 22-jarige wielrenner welkom te heten. Op hetzelfde moment landde ook Mathieu van der Poel, voor wie het WK in Australië in mineur eindigde.

Lees verder

Kinderbijslag indexeren, goed idee of weggesmeten geld?

'Zet een historische fout recht en indexeer de kinderbijslag', zegt armoedespecialist Bea Cantillon. 'We gaan toch geen geld uitdelen aan wie het minder nodig heeft', reageert Wim Van Lancker, die voor hogere sociale toeslagen pleit. De twee experten laten hun licht schijnen op de drie maatregelen die op tafel liggen om de koopkracht van de burgers te versterken.

Lees verder

Mbokani met Beveren tegen ex-club Antwerp in Croky Cup, Club Brugge naar Patro Eisden

Het is weer zover. Dinsdagnamiddag gingen alle eersteklassers de trommel in voor de loting van de 1/16de finales van de Croky Cup. Hieronder de zestien affiches die op dinsdag 8, woensdag 9 en donderdag 10 november gespeeld worden.

Lees verder

Drugscrimineel ontkent betrokkenheid bij vermeende ontvoeringspoging Van Quickenborne

Flor Bressers, de 35-jarige cocaïnebaas uit Lommel die momenteel in Zwitserland vastgehouden wordt, ontkent dat hij iets te maken heeft met de vermeende ontvoeringspoging van minister Vincent Van Quickenborne. Dat melden zijn advocaten Hans Rieder en Yehudi Moszkowicz in een online verklaring. 'Hij verwerpt uitdrukkelijk het idee van zo'n ontvoering.'

Lees verder

Franstalig hoger onderwijs wil academiejaar in augustus laten starten

In het Franstalig hoger onderwijs zijn volop gesprekken bezig om de academische kalender te hertekenen. 'Het systeem is achterhaald', klinkt het. Ook aan de KU Leuven is er 'meer animo dan vijf jaar geleden', merkt rector Luc Sels.

Lees verder

Is Liz Truss op 'suicide mission'?

Het dogmatische neoliberale beleid van de nieuwe Britse premier en haar minister van Financiën dreigt de Britten helemaal kopje-onder te duwen. Wat bezielt het ideologische duo en hoelang laat de partij hen begaan?

Lees verder

De nieuwsfeiten van de dag
Lees verder

Gevangen in het lichaam van de meest begeerde vrouw

Norma Jeane Baker speelde het personage Marilyn Monroe en ging daaraan ten onder. De Netflix-film Blondevermengt feiten en fictie tot een bittere cocktail.

Lees verder

Bekend koppel gletsjerskiërs raakt elkaar kwijt tijdens afdaling in Nepal, vrouw vermist

Hilaree Nelson, een bekende Amerikaanse gletsjerskiester, is vermist nadat ze een ongeval kreeg tijdens de afdaling van de Nepalese berg Manaslu. Haar man Jim Morrison, die samen met Nelson onderweg was, is mee naar haar op zoek.

Lees verder

Peter Devlies is de nieuwe ceo van Argenta

De Vlaming Peter Devlies, tot voor kort ceo van Axa Bank België, zal Marc Lauwers opvolgen aan de top van Argenta.

Lees verder

Waalse vrouwen verdienen voltijds meer dan mannen

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is zo goed als verdwenen. Tenminste, bij voltijds werkenden in de privésector.

Lees verder

Belgian Cats treffen gastland Australië in kwartfinale WK

De Belgian Cats, nummer vijf van de wereld, nemen het op het WK in het Australische Sydney in de kwartfinale op tegen gastland Australië (FIBA 3). De kwartfinale gaat donderdag in de Sydney Super Dome door om 20.30 uur Australische tijd (12.30 uur Belgische tijd).

Lees verder

Gibraltar veilt jacht van Russische oligarch voor 37,5 miljoen dollar

Gibraltar heeft het jacht van de Russische oligarch Dmitri Poempjanski geveild voor 37,5 miljoen dollar - zowat de helft van de geschatte waarde. Dat maakte de Admiralty Marshal, de plaatselijke maritieme gerechtelijke autoriteiten, dinsdag bekend.

Lees verder

Arnon Grunberg wint Johannes Vermeerprijs

De Johannes Vermeerprijs 2022, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, gaat naar schrijver Arnon Grunberg.

Lees verder

Centrumsteden komen in opstand: 'Wat nu op tafel ligt, is te weinig'

De dertien Vlaamse centrumsteden verenigen zich in hun roep om extra centen en voeren de druk op minister-president Jan Jambon nog wat op. 'Help ons of we gaan kopje-onder.'

Lees verder

'Snel even op zondag naar de bakker. Dat zit er ook straks voor mij niet meer in'

'Ik weet niet wat er gebeurd zou zijn, mochten die twee jonge inspecteurs die auto niet hebben tegengehouden.' Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is voorlopig noodgedwongen minister van Justitie in een safehouse. Samen met zijn gezin leeft hij ondergedoken, omdat de drugsmaffia hem wil kidnappen. In zijn eerste echte interview maakt hij een strijdvaardige indruk, al beseft ook hij dat er een grens is verlegd. 'Zomaar eventjes snel naar de bakker. Dat zit er ook straks voor mij niet meer in.'

Lees verder

Franse politie houdt Belgische bestuurder met nagemaakte mitrailleur op motorkap tegen

Een Belgische bestuurder is afgelopen weekend door de Franse politie tegengehouden bij een verkeerscontrole. De reden? De man had een namaakwapen op de motorkap van zijn wagen geïnstalleerd.

Lees verder

Yellow Tigers met 3-1 onderuit tegen Italië op WK Volleybal

De Belgische volleybalvrouwen (FIVB 12) hebben dinsdagavond hun eerste nederlaag geleden op het WK vrouwenvolley. In hun derde groepswedstrijd op het WK gingen ze in het Nederlandse Arnhem met 3-1 onderuit tegen Europees kampioen en topfavoriet Italië (FIVB 3): 21-25, 30-28, 29-27 en 25-9.

Lees verder

Fransen krijgen 'elektriciteitsweerbericht' op tv

Frankrijk gaat de bevolking tijdens de energiecrisis begeleiden met een aangepast weerbericht, zodat de Fransen weten wanneer ze hun elektriciteitsverbruik moeten beperken.

Lees verder

Alles wijst op sabotage bij gasexplosies Baltische Zee, maar door wie?

Drie grote lekken in twee gaspijpleidingen in één dag: het lijkt te veel om toeval te zijn. Als het om sabotage gaat, 'kan dit alleen een staatsoperatie zijn'.

Lees verder

Martin Heylen op zoek naar familie in de VS: gezellig en sfeervol, maar ook oppervlakkig en saai

Zijn meest persoonlijke docureeks ooit, zo noemt Martin Heylen zijn nieuwe programma Uncle Martin. Daarin spoort hij een vergeten tak van zijn familie op die in de VS woont. We zagen in de eerste aflevering foto's van zijn dochters, kleinkind en vrouw, en hoorden verhalen­ uit zijn jeugd: zo persoonlijk dus.

Lees verder

Songfestival vindt plaats in Glasgow of Liverpool

De komende editie van het Eurovisiesongfestival in het Verenigd Koninkrijk vindt plaats in Glasgow of Liverpool. Dat heeft de BBC dinsdag bekendgemaakt. De twee steden zijn als laatste overgebleven van de zeven Britse steden die op de shortlist stonden. De definitieve beslissing volgt volgens de Britse openbare omroep 'binnen enkele weken'.

Lees verder

Spanje grijpt laatste ticket Final Four, Tsjechië zakt naar B-divisie

Spanje heeft dinsdagavond dankzij een zege tegen Portugal op de slotspeeldag van groep 2 van de A-divisie het laatste plekje in de Final Four van de Nations League veroverd. Alvaro Morata bezorgde zijn ploeg de volle buit met een laat doelpunt. Eerder plaatsten Kroatië, Nederland en Italië zich al.

Lees verder

Luistercolumn | Met deze woorden loodst Wouter Deprez u door de winter

Als er iemand is die in deze energiecrisis een lichtpuntje kan ontwaren, dan is het Wouter Deprez wel. Hij kondigt met trots een nieuwe lijst woorden aan om deze winter door te komen. Zet u schrap voor aircomigratie, paneelspijt, douchecheques en andere vondsten.

Lees verder

Lize Spit schrijft Boekenweekgeschenk 2023

De Belgische schrijfster Lize Spit en de Nederlandse auteur Raoul de Jong zijn uitgeroepen tot auteurs van de Boekenweek van 2023 in Nederland.

Lees verder

Podcast | Hebben de Russen genoeg van Poetins oorlog?

Tienduizenden Russen ontvluchten het land sinds Poetin vorige week aankondigde dat hij 300.000 reservisten naar het Oekraïense front zal sturen. Overal zijn er betogingen, in de grote steden als Moskou en Sint-Petersburg, maar ook in de verre uithoeken van Siberië. Is dit het begin van een grotere protest en verzetsbeweging? En zijn er nog Russen die de propaganda van Poetin geloven?

Lees verder

De 'man die niet de vriend van Poetin mag worden genoemd' koopt Belgisch voetbal

Een Russisch-Oekraïens-Amerikaans-Britse miljardair is de nieuwe eigenaar van de Jupiler Pro League. Len Blavatnik werd bekend als een 'oligarch 2.0' die zijn in Rusland vergaarde kapitaal in West-Europa en de VS probeert veilig te stellen. Nu wil hij de 'Netflix voor sport' oprichten.

Lees verder

Voert Liz Truss een 'kamikazebeleid'?

Het dogmatische neoliberale beleid van de nieuwe Britse premier en haar minister van Financiën dreigt de Britten helemaal kopje-onder te duwen. Wat bezielt het ideologische duo en hoelang laat de partij hen begaan?

Lees verder

Dag begint droog met opklaringen, later opnieuw buien

De dag start woensdag eerst vaak droog met opklaringen. In de loop van de dag vormen er zich opnieuw buien, vooral dan in het centrum, het noorden en het noordoosten.

Lees verder

Orkaan zet Cuba zonder stroom

In Cuba ligt het elektriciteitsnet plat. Dat meldt energieleverancier UNE. De storing zou deels zijn veroorzaakt door de orkaan Ian, die dinsdag over het eiland raasde.

Lees verder

Een gewone snotneus of toch corona? Dit moet je doen als je twijfelt of je besmet bent

Kijk naar buiten en stel vast: de herfst is écht in het land. Het snotneus-seizoen bij uitstek. Maar wat moet je doen als je vermoedt corona te hebben opgelopen? Wat is de procedure?

Lees verder

Dode bij huiszoeking in Merksem

Bij een huiszoeking in het kader van een gerechtelijk onderzoek in Merksem is woensdagochtend een dodelijk slachtoffer gevallen. Dat wordt door het Antwerpse parket bevestigd aan VRT NWS.

Lees verder