Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 6 september 2022

Staatsbegrafenis vermoorde Japanse oud-premier Abe kost bijna twaalf miljoen euro

HLN
Staatsbegrafenis vermoorde Japanse oud-premier Abe kost bijna twaalf miljoen euro
De staatsbegrafenis voor voormalig premier Shinzo Abe, die twee maanden geleden werd doodgeschoten bij een campagne-evenement, gaat ongeveer 1,65 miljard yen (pakweg 11,8 miljoen euro) kosten. Dat blijkt uit een nieuwe schatting die vandaag door de Japanse regering is bekendgemaakt. Eerder meldde persbureau Kyodo News op basis van meerdere bronnen dat het om 1 miljard yen (ruim 7,1 miljoen euro) zou gaan.
Lees verder

ONZE OPINIE. Een expertencommissie over energie en koopkracht hebben we al gehad. Een Overlegcomité ook. Misschien is het tijd om ook eens maatregelen te nemen die een verschil maken?
Het zou alle alarmbellen in dit land moeten laten afgaan: de helft van de Vlamingen heeft schrik om in de armoede te belanden. Dat blijkt uit de grote geldenquête van HLN en VTM NIEUWS. Een expertencommissie over energie en koopkracht hebben we al gehad. Een Overlegcomité ook. Misschien is het tijd om ook eens maatregelen te nemen die een verschil maken?
Lees verder

Al 50 jaar geen mens op de maan, maar: "Achter de schermen wordt alles voorbereid om er binnenkort te kunnen verblijven"
Mislukt en mislukt. Op één week tijd heeft de NASA twee keer de lancering van de SLS-draagraket moeten uitstellen vanwege technische problemen. Daardoor loopt ook het plan om opnieuw mensen naar de maan te brengen vertraging op. Intussen heeft al vijftig jaar geen mens meer voet op de maan gezet - alle technologische ontwikkelingen ten spijt. Is het te moeilijk geworden of interesseert de maan ons niet meer? Astronoom Nancy Vermeulen geeft verrassende antwoorden. "Door naar de maan te reizen, willen landen de navigatie- en communicatieapparatuur van vijanden kunnen uitschakelen."
Lees verder

Burgemeester kan relschoppers voortaan preventief uitsluiten van betoging
Niet alle betogers hebben goede bedoelingen. Sommigen zijn louter uit op confrontaties en vernielingen. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) geeft burgemeesters nu de bevoegdheid om die individuen op voorhand uit geplande manifestaties te weren.
Lees verder

Geldstress? U bent niet alleen, merken psychologen: "Kijk naar de feiten: wat loopt er wél nog goed?"
Eerst was het corona. Toen de oorlog in Oekraïne. Vandaag vormt de energiecrisis de voedingsbodem voor onrust en gepieker. Psychologen zien een toenemend aantal cliënten met geldstress en factuurzorgen. Hoe komt dat, en wat doen we eraan? "Energieleveranciers vergelijken is goed. Maar niet elk uur van de dag."
Lees verder

Waarom mogen we ecocheques niet gebruiken om onze energiefactuur te betalen? En waarom is in Frankrijk alles goedkoper? Het Grote Gelddebat: een antwoord op (bijna) al uw vragen
In de aanloop naar 'Het Grote Gelddebat' zijn we overstelpt met lezersvragen. We namen ze één na één onder de loep en beantwoorden de meest prangende. Zullen de prijzen van elektriciteit en gas ooit terug dalen tot "normale" prijzen? Waarom mogen we de ecocheques niet gebruiken om gas- en elektriciteitsfactuur te betalen? En waarom is in Frankrijk alles goedkoper?
Lees verder

Export fossiele brandstoffen bracht Rusland al 158 miljard euro op sinds begin oorlog
De export van fossiele brandstoffen heeft Rusland sinds het begin van de invasie van Oekraïne in februari al 158 miljard euro opgebracht. Dat blijkt vandaag uit een rapport van het Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA).
Lees verder

Europese Commissie wil haven van Antwerpen doorlichten
De Europese Commissie wil nagaan hoe de strijd tegen cocaïnehandel verbeterd kan worden. Daarvoor zal ze onder meer de haven van Antwerpen doorlichten. Dat schrijft Knack vandaag.
Lees verder

Ella Leyers en Rik Verheye steken hun liefde niet meer weg: "We zijn dolgelukkig"
Ze verstoppen het niet langer. Na gulzige kussen op Pukkelpop en een gestolen zoen op Francorchamps mag iedereen het weten: Ella Leyers (34) en Rik Verheye (35) zijn verliefd. "Wij zijn dolgelukkig", klinkt het bij het nieuwe stel.
Lees verder

"Rusland koopt artilleriemunitie van Noord-Korea"
Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten koopt Moskou artilleriemunitie van Noord-Korea. Dat meldt The New York Times. Amerikaanse regeringsfunctionarissen zeggen tegen de krant dat de aankopen aantonen dat de sancties die zijn opgelegd aan Rusland, om te voorkomen dat het land wapens kan kopen, werken. Hierdoor wordt het voor Moskou moeilijker de oorlog tegen Oekraïne vol te houden.
Lees verder

Brecht uit 'Blind Getrouwd' over zijn huwelijk: "Het viel ons ook op hoe handtastelijk wij meteen waren"
De fans van 'Blind Getrouwd' kregen gisteravond meteen twee huwelijken voorgeschoteld tijdens de eerste aflevering van het nieuwe seizoen. Maar Brecht en Dziubi katapulteerden zich meteen tot publiekslievelingen. Na Christophe en Nick zijn ze het tweede homokoppel in de Vlaamse versie van het programma. Opnieuw met een hoog knuffelgehalte. "Het viel ons achteraf ook op dat we meteen heel handtastelijk waren", vertelde Brecht aan Senne. Hij gaf daarbij ook meteen een verklaring waarom hij en zijn huwelijkspartner met exact hetzelfde -opvallend groene- kostuum in het huwelijksbootje stapten. Bekijk het in een nieuwe Showbits.
Lees verder

Meteen koekenbak tussen Brecht en Dziubi uit 'Blind Getrouwd': "Het viel ons ook op hoe handtastelijk wij waren"
Kippenvel in de eerste aflevering van 'Blind getrouwd'. Bruidegoms Brecht De Geyter (27) en Dziubi Steenbergen (29) hadden zó'n fantastische eerste ontmoeting dat het zelfs niet uitmaakte dat ze exact hetzelfde trouwkostuum droegen.
Lees verder

COLUMN. 'Chantal' klaagt seksisme bij de politie aan. "Een vrouw als chef?" Komaan, zelfs in Loveringem weten ze dat Catherine De Bolle baas van Europol is
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Maaike Cafmeyer
Lees verder

INTERVIEW. Patrick Lefevere weigert Evenepoel al tot Vuelta-winnaar uit te roepen: "De laatste week is zwaarder dan iedereen denkt. En het gevaar loert om iedere hoek"
Zijn telefoon staat weer roodgloeiend en dan weet Patrick Lefevere het wel. Als Evenepoel ook in week drie van de Vuelta op zijn elan doorgaat zal de Remcogekte in alle hevigheid toeslaan. Daar is geen ontkomen aan. Daarom geeft hij alvast deze boodschap mee: "Aan degenen die denken dat het al gebeurd is: ik kan ze geruststellen, het is ver van gebeurd."
Lees verder

LIVE US OPEN. Grote stunt: Nadal, die minutenlang werd behandeld, sneuvelt in achtste finales - Flipkens bij laatste vier gemengd dubbelspel
Zonder Belgen in het enkelspel dendert de US Open verder. Mis niets van de actie in Amerika via onderstaande liveblog.
Lees verder

Volkswagen wil Porsche nog in de herfst naar de beurs brengen
Het Duitse autoconcern Volkswagen wil dochterbedrijf Porsche AG nog in de herfst naar de beurs brengen. Voor de beursgang mikt de grootste autobouwer van Europa op eind september of begin oktober, zo heeft Volkswagen maandagavond meegedeeld.
Lees verder

WEERBERICHT. Zonnige dag met in de namiddag opnieuw kans op buien en onweer
Vandaag start zonnig. Geleidelijk neemt de bewolking echter toe en in de namiddag zijn er lokaal al enkele (onweers)buien mogelijk. De maxima liggen tussen 22 graden aan zee en 28 graden in het centrum. In de Kempen is een lokale 30 graden niet uitgesloten. Dat meldt het KMI.
Lees verder

LIVE. Belgische zomermercato sluit om middernacht: Westerlo heeft voorakkoord met Chadli - AA Gent doet bod op Sebaoui
Net iets minder dan een week na het einde van de zomermercato in de meeste Europese competities, gaat ook de Belgische zomermercato om middernacht onherroepelijk dicht. Westerlo wil Nacer Chadli op de slotdag aantrekken. Gebeuren er nog transfers? Volg het hieronder vanop de eerste rij.
Lees verder

Miss England staat op zijn kop door kandidate die zich niet wil schminken: "Ik word juist heel onzeker van make-up"
Ze wil miss worden, maar zonder lippenstift of blush te dragen. Daarmee zorgt de 20-jarige Melisa Raouf voor een primeur in Groot-Brittannië en voor opschudding in de wereld van schoonheidskoninginnen. "Ze wil naturel zijn en maakt een sterk statement. Maar op foto's zie je er zonder make-up vaak flets uit. Of opdrachtgevers dat zullen toestaan?"
Lees verder

Nieuwste reeks van Paul Jambers wordt ook zijn laatste: "Hengelen om iets te mogen maken, doe ik niet meer"
Het is goed geweest voor Paul Jambers (77). Eenenvijftig jaar lang beroerde de grootmeester van de Vlaamse human interest het collectieve geheugen, maar wat hem betreft is zijn nieuwste reeks ook zijn allerlaatste. Een stevig afscheid wel, want in 'Jambers Back To The 90's' zoekt hij de straffe getuigen van weleer op. Zoals de eerste transgender personen die getuigden op tv. "Van de constructie van een nieuwe penis tot het bedrijven van seks: geen enkel onderwerp werd uit de weg gegaan."
Lees verder