Doorgaan naar hoofdcontent

Spreekt Poetin vandaag over “schijnreferenda” in bezette Oekraïense gebieden? Onze expert Robin Ramaekers: “Dr...

HLN
Spreekt Poetin vandaag over "schijnreferenda" in bezette Oekraïense gebieden? Onze expert Robin Ramaekers: "Druk op hem neemt toe"
Er wordt verwacht dat de Russische president Vladimir Poetin in de loop van de dag zijn land zal toespreken. Dat zou hij doen nadat bezette gebieden in Oekraïne hebben aangekondigd een referendum te houden om zich bij Rusland te voegen. Het plan wordt internationaal sterk veroordeeld. Volgens oorlogsverslaggever Robin Ramaekers neemt de druk op Poetin toe. Dat zei hij in de studio van VTM NIEUWS.
Lees verder

OVSE: "Referenda in Oost-Oekraïne niet wettelijk"
De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) veroordeelt de plannen van de pro-Russische autoriteiten in bezette Oost-Oekraïense regio's om referenda te houden over aanhechting bij Rusland. De volksraadplegingen schenden het internationaal recht, luidt het.
Lees verder

Amerikaanse migrantenorganisatie sleept gouverneur Florida voor rechter om migrantenvluchten naar Massachusetts
Een Amerikaanse organisatie die migranten helpt heeft de Republikeinse gouverneur van Florida, Ron DeSantis, aangeklaagd wegens de twee vluchten waarmee hij vorige week zo'n vijftig illegale immigranten uit Venezuela van Texas naar Massachusetts liet brengen. Volgens de aanklacht van Alianza Americas dienden de vluchten slechts DeSantis' eigen financiële en politieke belangen en zijn de betrokken migranten misleid.
Lees verder

Man steekt zichzelf in brand bij kantoor Japanse premier
In de Japanse hoofdstad Tokio zou een man zichzelf woensdagochtend in brand hebben gestoken nabij het kantoor van premier Fumio Kishida. Hij werd bewusteloos naar het ziekenhuis gebracht, zo melden lokale media.
Lees verder

Minister Kitir bezoekt allereerste vakbond Amazon in marge van VN-top New York
In de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid Meryame Kitir (Vooruit) dinsdag de allereerste vakbond bij een Amerikaans magazijn van Amazon opgezocht. Een half jaar na de historische syndicale doorbraak probeert de online gigant de erkenning echter nog steeds tegen te houden. "Heel bizar om vast te stellen dat een vakbond in vraag wordt gesteld."
Lees verder

'Eveline' slaat in Nederland opnieuw toe, deze keer onder de naam 'Ariana'
'Eveline' heeft opnieuw toegeslagen. Nog voor de start van zijn proces heeft Gentenaar G.R., die verschillende BV's in de val lokte en overtuigde om naaktbeelden te versturen, Nederlandse mannen foto's proberen ontfutselen. Dat deed hij deze keer onder de naam 'Ariana'. Dat melden de kranten van Mediahuis.
Lees verder

Scholtz klaagt in New York "schaamteloos imperialisme" van Rusland aan
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft Rusland in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN beschuldigd van "schaamteloos imperialisme". Ook beloofde hij bijkomende militaire steun voor Oekraïne.
Lees verder

Politici delen vooral tweets uit eigen bubbel
Onderzoekers van Universiteit Gent en Bath (UK) brachten in kaart hoe Belgische politici zich op Twitter gedragen. Wie doet het met wie? Zeven opvallende resultaten uit het onderzoek op een rijtje.
Lees verder

The Chocolate Line van Dominique Persoone 'Chocolatier van het jaar', met dank aan zoon Julius: "Mijn pa is chill, ik ben veel strenger"
Zijn droom was chefkok worden, maar een jaar geleden trad Julius Persoone (23) toch in de voetsporen van zijn vader Dominique (53), de bekende chocolatier. Als hoofd van de productie zette hij het familiebedrijf The Chocolate Line op het pad van vernieuwing. Daar kwamen zeewierpralines en ganache met gefermenteerde tomaten aan te pas. Zijn pa uitte meermaals zijn twijfels, Gault&Millau niet. De restaurantgids riep hen deze week uit tot 'Chocolatier van het Jaar 2023'.
Lees verder

VRT-journalist Ivan De Vadder beschrijft in nieuw boek 'De wanhoop in de Wetstraat': "Mensen ruiken het wanneer politici niet eerlijk zijn"
Al 30 jaar lang probeert de politiek de zogenaamde kloof met de burger te dichten, maar alle halve pogingen en lichtjes ingeperkte privileges ten spijt is die kloof dieper dan ooit. In zijn nieuwste boek 'Wanhoop in de Wetstraat' zoekt VRT-journalist Ivan De Vadder uit hoe dat komt. "Politici zijn graag beredeneerd en strategisch, maar mensen ruiken dat."
Lees verder

Federale meerderheid bevestigt sluiting Doel 1 & Doel 2 in 2025, maar zonder steun van coalitiepartner MR
De Kamercommissie Energie keurde gisteren een herstelwet goed die de sluiting van kernreactoren Doel 1 en Doel 2 in 2025 bevestigt. Drie dagen voor de sluiting van Doel 3 laaide het debat over een mogelijke verlenging van de kernuitstap toch weer op. MR-Kamerlid Marie Christine Marghem stemde uiteindelijk niet mee.
Lees verder

Volgens Chinese studie ontsnapt corona opnieuw aan vaccin, klopt dat? Heeft een boosterprik nog wel zin dan? Steven Van Gucht: "Chinese vaccins zijn minder effectief"
Chinese wetenschappers luiden de alarmbel. De opkomst van tal van nieuwe coronavarianten maakt volgens hen ons immuunsysteem opnieuw kwetsbaar. Want, dat zou door vaccinatie en eerdere infecties vooral reageren op de oorspronkelijke Wuhan-variant. Een meer ziekmakende variant zou een kwestie van tijd zijn. Doemdenken of zetten we ons al maar beter schrap voor de winter? Viroloog Steven Van Gucht geeft antwoord.
Lees verder

Ziekenhuizen bouwen (geriatrie)bedden af wegens groeiend tekort aan verpleeg- en zorgkundigen
Wat voor de zomer was voorspeld, is zich bij de start van de herfst aan het voltrekken: steeds meer ziekenhuizen sluiten bedden door een tekort aan personeel. Het AZ Alma in Eeklo heeft een kwart van de geriatriebedden geschrapt en ook ziekenhuizen in Maaseik, Aalst, Roeselare en Brugge doen het noodgedwongen met minder. "Ziekenhuizen gaan steeds vaker keuzes moeten maken", vreest Margot Cloet, topvrouw van zorgkoepel Zorgnet-Icuro.
Lees verder

Japanse premier wil Noord-Koreaanse leider ontmoeten
De Japanse premier Fumio Kishida is bereid om Kim Jong Un, de leider van Noord-Korea, te ontmoeten. De spanningen tussen beide landen blijven hoog rond het nucleaire programma van Pyongyang.
Lees verder

LIVE WK MIXED RELAY. Hoe presteren de Belgen in gemengde ploegentijdrit?
Met de Mixed Relay komt vandaag op het WK wielrennen een einde aan de tijdritdisciplines. Drie mannen en drie vrouwen rijden elk één rondje van 14,1 kilometer, wat het totaal aantal kilometers op 28,2 brengt. België, dat in Wollongong aantreedt met Valerie Demey, Julie De Wilde, Jesse Vandenbulcke, Quinten Hermans, Pieter Serry en Nathan Van Hooydonck, start om 7u45 Belgische tijd. Volg de gemengde ploegentijdrit hieronder LIVE.
Lees verder

Nieuw onderzoek legt link tussen kankerbehandeling en cognitieve problemen bloot
Een verhoogd aantal ontstekingscellen in de hersenen hangt samen met cognitieve klachten bij kankerpatiënten na afloop van hun behandeling. Dat blijkt uit onderzoek van doctoraatsstudent Gwen Schroyen (KU Leuven). Voor het eerst kon de grotere hoeveelheid ontstekingscellen duidelijk gevisualiseerd worden in de hersenen van behandelde kankerpatiënten.
Lees verder

Jan Vertonghen neemt ons mee naar hectische 24 uur die carrière en leven veranderde: "Men zegt al eens: 'ge verdient genoeg geld'. Maar op zo'n momenten betekent dat niets"
"Het was een shock en dat is het eigenlijk nog steeds." Jan Vertonghen (35) praatte exclusief met onze redactie. Hij was openhartig over de 24 uur die zijn leven en carrière een nieuwe wending gaven. Over die 31ste augustus, toen hij na een gesprek met de coach met tranen op het trainingsveld stond. Dat na een 'coin flip' en de keuze voor Anderlecht alles in brand stond. En het moeilijke moment dat hij z'n kinderen moest vertellen dat hun tijd in Portugal erop zat.
Lees verder

Boegeroep op Prinsjesdag: keren de Nederlanders zich tegen de Oranjes? Of wat schuilt er achter al dat protest?
Nooit gezien in koningsgezind Nederland: Willem-Alexander wordt uitgemaakt voor landverrader, hij en zijn vrouw en oudste dochter worden uitgejouwd als ze minzaam vanop het balkon staan te zwaaien, vlaggen worden ondersteboven gehangen. Hebben de Oranjes een probleem? Of wat schuilt er werkelijk achter al dat protest?
Lees verder

COLUMN. Is politiek een hondenstiel? Enkel als je aan de corgi's van de Queen denkt: gestreeld, gevoederd en gepamperd
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Peter Wouters, voorzitter van beweging.net
Lees verder

Dramatische verhaallijnen in 'Familie' voor Zjef en Quinten: dreigen er opnieuw vaste personages te verdwijnen?
Goed nieuws voor de fans van Jenny en Patrick. Hun personages keren (eenmalig) terug in 'Familie'. Dat raakte bekend in de marge van het grote feest naar aanleiding van de dertigste verjaardag van de VTM-soap. Maar de verhaallijnen zijn momenteel zo dramatisch dat de vaste cast opnieuw vreest voor ontslagen. Sterft Zjef aan teelbalkanker en wordt Quinten in Signapore veroordeeld tot de doodstraf? Showbits spreekt met acteurs Jan Van den Bosch en Maxim De Winne over hun lot in 'Familie'. "Trouwe kijkers moeten altijd schrik hebben dat een personage zomaar uit de soap kan geschreven worden", vertellen ze aan Jarne in een nieuwe Showbits.
Lees verder