Ex-advocaat Pol Vandemeulebroucke veroordeeld tot 21 maanden cel | De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft vrijdag een criminele organisatie veroordeeld die grote partijen cocaïne had ingevoerd vanuit Zuid-Amerika. Ex-advocaat Pol Vandemeulebroucke kreeg 21 maanden celstraf voor onder meer lidmaatschap van een criminele organisatie en schending van zijn beroepsgeheim. | Lees verder | Waarom ons land zo goed scoort met bubbels | De jaarlijkse verkiezing van beste Belgische wijnen leverde een opvallend resultaat op: van de zeventien gouden medailles zijn er twaalf voor schuimwijn. Hoe komt dat? 'Wij liggen niet voor niets zo dicht bij Champagne.' | Lees verder | Gaat het licht uit deze winter? | Volgens voormalig minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) stevenen we af op een winter met elektriciteitsonderbrekingen. Kloppen haar cijfers, of halen we de lente zonder noemenswaardige problemen? | Lees verder | Terreurproces over aanslagen 22 maart uitgesteld | Het terreurproces over de aanslagen in Brussel moest op 10 oktober van start gaan met de jurysamenstelling. Maar die zitting wordt geannuleerd. Dat bevestigt de woordvoerster van het Brusselse hof van beroep. Er moet een nieuwe beschuldigdenbox gebouwd worden en daardoor wordt de zitting uitgesteld. | Lees verder | Recordschip meert aan in Zeebrugge | De Ever Act – het op een na grootste containerschip ter wereld – is vrijdag aangemeerd in Zeebrugge. Met een capaciteit van 23.992 TEU is de Ever Act het grootste schip qua containercapaciteit dat de Port of Antwerp-Bruges ooit mocht verwelkomen. | Lees verder | Jumbo-topman Frits van Eerd zet tijdelijk stap opzij | Frits van Eerd treedt tijdelijk terug als algemeen directeur van de Nederlandse supermarktketen Jumbo. Dat heeft hij beslist 'na zorgvuldig overleg' met zijn familie en de Raad van Commissarissen van Jumbo, meldt het bedrijf vrijdag in een persbericht. | Lees verder | Tennisfans gaan uit hun dak voor dubbelspel van Federer en Nadal | Roger Federer speelt vrijdagavond in de Laver Cup een dubbelspel aan de zijde van zijn eeuwige rivaal Rafael Nadal. Het is de laatste profwedstrijd voor Federer zijn racket aan de haak hangt, en daar willen veel tennisfans dan ook bij zijn. Tijdens een training op donderdag, met Novak Djokovic en Andy Murray, was de O2-arena in Londen alvast tot de nok gevuld. Kijk in bovenstaande video mee naar het bijzondere samenkomen van de tennislegendes. | Lees verder | Biden 'verdwaalt' op podium na toespraak op internationale conferentie | De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich tijdens een internationale conferentie laten opmerken toen hij een verwarde indruk maakte. Na zijn toespraak over de werking van The Global Fund, een organisatie die aids, tuberculose en malaria overal te wereld bestrijdt, stond de president even beduusd voor zich uit te kijken. | Lees verder | De koningin van de historische roman | Met tweevoudige Booker Prize-winnares Hilary Mantel verliest het Verenigd Koninkrijk een van zijn prominentste auteurs. Met haar 'Wolf Hall'-trilogie verzette ze de bakens van de historische roman. | Lees verder | Aperam Genk gaat week dicht | De Genkse fabriek van de roestvrijstaalgroep Aperam is het eerste Belgische bedrijf dat aangeeft dat gebruik te willen maken van het nieuwe stelsel van tijdelijke werkloosheid in het kader van de energiecrisis. De federale regering besloot nog maar vorige week vrijdag om dat vanaf 1 oktober in te voeren. | Lees verder | Het duurde 11 jaar, maar nu is het KMSKA eindelijk open | In Antwerpen zijn de deuren van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten weer opengegaan nadat het 11 jaar dicht was voor renovatie. Het resultaat is volgens onze cultuurredacteur Geert Vanderspeten "wow". Het gebouw is volledig gerenoveerd, de collectie is uitgebreid én de beleving in het museum is compleet veranderd. | Lees verder | 'We staan op een kantelpunt naar zelfstandigheid' | Loïc Van Weyenberg (23) en Emma De Leeuw (24) staan met één been in het werkveld, maar ronden ondertussen ook hun studies af. 'Overdag werken we voor school en onze carrière, 's avonds is er onze job in de horeca om de rekeningen te betalen.' | Lees verder | Wraps met pulled shiitakes en barbecuesaus | Dit recept deelde Elise Van de Poele bij het verschijnen van haar boek 'Smaakvol'. De homemade barbecuesaus kun je in het weekend al maken – ze bewaart lang – of vervangen door je favoriete barbecuesaus uit de winkel. | Lees verder | Knapperige aardappel met aubergine en paprika uit de wok | Elke groente krijgt in dit wokgerecht een andere mate van garing, en dat is net de bedoeling, schrijven Rosheen Kail en Joanna Hu in hun boek Chinese-ish, een aanstekelijke bundeling recepten die toont hoe ze de Aziatische keukentradities van hun ouders en grootouders naar hun hand zetten. | Lees verder | Latkes, aardappelpannenkoekjes | Latkes zijn 'kleine aardappelpannenkoekjes die met Chanoeka worden gegeten, maar die ik het hele jaar door eet', schrijft Jonah Freud in 'Memmisj', een prachtig nieuw boek waarmee ze onze kijk op de Joodse keuken verbreedt – en waarin ze een schat aan inspiratie bundelt voor huiselijke gerechten die je naar je hand kunt zetten. Door de latkes mag je de specerijen mengen waar je zin in hebt, geeft ze mee, 'of ik doe er bijvoorbeeld geraspte peterseliewortel of courgette in. Lekker bij gebakken worstjes bijvoorbeeld, of met gerookte zalm en crème fraîche.' | Lees verder | Salade 'drop that biet' met sinaasappel | Dit recept kregen we van Arne Cremers, die toen kok was van de Antwerpse lunchbar Salade Social. Van alle salades die hij daar te voorschijn toverde, was dit zijn favoriet. Vind je geen rettich of daikon, dan kun je in hun plaats wat meer radijsjes gebruiken. | Lees verder | Ceviche voor beginners | Dit recept kregen we van bierbrouwer en bio-ingenieur Dennis De Wilde toen we hem vroegen naar zijn favoriete zomergerecht. Als je nog nooit ceviche hebt gemaakt, is het een goede basis om mee te beginnen. Wil je meteen experimenteren met vegetarische ceviche, ga dan aan de slag met mango of rauwe paddenstoelen: die ondergaan in de marinade niet hetzelfde garingsproces als vis, maar vormen er wel een spannende, smakelijke combinatie mee. | Lees verder | Gegrilde spitskool met frisse maisrelish en pinda's | Maisrelish klinkt chic, maar is in werkelijkheid niet meer dan een blikje mais gemarineerd in limoensap met wat gesnipperde rode ui en een pepertje. Gegrilde spitskool – die knapperig vanbuiten is en mals vanbinnen – ontpopte zich de afgelopen jaren tot een veggieklassieker. Het is een ideaal barbecuegerecht, maar ook met een gietijzeren ribbelpan krijg je er die stoere schroeistrepen op. | Lees verder | Kwarktaart met matcha | Dit recept uit 'Mijn Japanse keuken' van Stevan Paul toont hoeveel kanten je uit kunt met de klassieke kwarktaart-uit-de-koelkast. Is het aroma van matchathee je toch wat te grassig, neem dan je telefoon en bel de oude wijze persoon in je familie die het liefst recepten deelt: kans is groot dat die een knallende crowdpleaser van een kwarktaart te voorschijn kan toveren. | Lees verder | Wat eten we volgende week? Kwarktaart en ander lekkers dat niet al te zwaar op de energierekening ligt | Natuurlijk kun je met recepten de energiecrisis niet oplossen, maar ik vind het op dit moment bijna onmogelijk om niet aan aantikkende rekeningen te denken wanneer mijn kookplaat oplicht. Gelukkig schuif je van vrekkigheid snel door naar vindingrijkheid, en hebben miljoenen thuiskoks het ons al voorgedaan, met excellent resultaat. Deze week op het menu: fijne eind-septemberrecepten waarvoor het vuur maar even aan moet, of zelfs helemaal niet. Leg dekentjes klaar bij de keukentafel en vier de vrolijke overlevingskunst. | Lees verder | |