Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 5 september 2022

Provincie Limburg: Vorming: In het oog van de storm | 20 oktober 2022

Vorming: In het oog van de storm | 20 oktober 2022

"In het oog van de storm" komt terug op 10 november! Klimaatactie, de strijd tegen het verlies van biodiversiteit, duurzame energie, armoede en solidariteit,... Het zijn allemaal hot topics én ook enkele van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die in het interactieve programma 'In het oog  van de storm!' aan bod komen. Als leerkracht van de eerste graad secundair onderwijs krijg je tools mee om de theorie om te zetten in de praktijk met tips waarmee je thuis of op school je steentje kan bijdragen.

Programma

Tijdens de sessie wordt er gewerkt aan "de donut": daar waar we met z'n allen kunnen leven in sociale rechtvaardigheid en binnen de grenzen van de planetaire draagkracht. Dit systeem is toepasbaar op diverse vakken:

 • Sociale rechtvaardigheid: levensbeschouwelijke vakken, geschiedenis, filosofie, economie, …
 • Planetaire draagkracht: aardrijkskunde, biologie, chemie, economie en levensbeschouwing, …
 • Vakoverschrijdend en verbindend

Datum

De vorming vindt plaats op donderdag 10 november 2022 en duurt van 09.00 tot 12.00 uur.

Locatie

De sessie gaat door in het provinciehuis in Hasselt (Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt). Meld je aan bij de A-balie (ingang bezoekersparking) om doorverwezen te worden naar het exacte lokaal.

Doelgroep

Leerkrachten 1ste graad secundair onderwijs.

Organisator

De vorming is een aanbod van het PLEC (Provincie Limburg Educatief Centrum) en het PNC (Provinciaal Natuurcentrum).

Prijs

Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Inschrijven

Inschrijven doe je via volgende link: In het oog van de storm | 20-10-2022 | 09.00 tot 12.00 uur (limburg.be)

Let op: de plaatsen zijn beperkt!

Lees verder

Filotraject "Filosoferen in 1, 2, 3 …"

Filosoferen, hoe doe je dit eigenlijk? Schrijf je in voor "Filosoferen in 1, 2, 3" en ga in drie sessies van drie uur concreet aan de slag met dit thema! De sessie richt zich op leerkrachten uit de tweede en derde graag lager onderwijs.

Data

Vrijdag 21 oktober 2022, vrijdag 25 november 2022 en donderdag 16 februari 2023.
Elke sessie start om 9 uur en eindigt om 12 uur.

Programma

 • 21 oktober 2022: Tijdens een eerste sessie maken leerkrachten kennis met de vaardigheid "filosoferen" en het PLEC (Provincie Limburg Educatief Centrum).
 • 25 november 2022: Tijdens de tweede sessie ligt de focus op de begeleiding van een filosofisch gesprek. De deelnemers oefenen de competenties van een filosofisch gesprekleider.
 • 16 februari 2023: tijdens de laatste sessie blikken we terug op het afgelopen traject en kijken we tegelijk vooruit. De leerkrachten ontwerpen zelf een les aan de hand van de filosofische lesontwerper.

Locatie

Alle sessies gaan door in het provinciehuis in Hasselt (Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt). Meld je aan bij de A-balie (ingang bezoekersparking) om doorverwezen te worden naar het exacte lokaal.

Doelgroep

Leekrachten tweede en derde graad lager onderwijs.

Prijs

Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Organisator

Het traject is een aanbod van het PLEC.

Voor alle info & inschrijven kun je hier terecht

Lees verder

21ste thema-actie Veilig Schoolverkeer van 1 tot 17 september

Om op 1 september op àlle vlakken een goede start te maken en de verkeersveiligheid rond scholen extra in de verf te zetten, organiseren het provinciebestuur, de burgemeesters, de politiediensten en het Limburgs parket voor de 21ste keer de thema-actie "Veilig Schoolverkeer".

Een veilige start van een veilig schooljaar

De start van het nieuwe schooljaar brengt ook heel wat drukte met zich mee, ook in het verkeer. Kinderen willen graag spelen, ouders zijn gehaast, het is overal wat drukker. Het is dan ook opletten geblazen om jezelf en anderen veilig door het verkeer te loodsen.

Controleren om te sensibiliseren

Van 1 tot 17 september 2022 zal de lokale politie daarom bij de scholen een extra oogje in het zeil houden en volwassenen, jongeren en kinderen wijzen op overtedingen. Zit iedereen goed vastgeklikt in de auto? Staat de auto correct geparkeerd? Rijd er niemand te snel? Is jouw fiets of bromfiets in orde? Pas je jouw rijgedrag aan aan de verkeerssituatie? 

De controles wijzen iedereen op de verkeersregels en op onze verantwoordelijkheid, zodat iedereen veilig op school en terug thuis aankomt. 

De resultaten van de thema-actie worden na afloop in een rapport gegoten. 

Lees verder

Nooit eerder zoveel fietstoeristen als deze zomer

Het toerisme in Limburg heeft er opnieuw een topzomer opzitten. Zowel logies als attracties blikken terug op twee geslaagde zomermaanden. Het goede weer zorgde voor een record aantal fietsers. Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Visit Limburg: 'De appreciatie voor Limburg als reisbestemming blijft hoge toppen scheren. We blikken tevreden terug met 1,5 miljoen overnachtingen en een nieuw record met meer dan 1,3 miljoen fietsers.'

Hoogzomer voor Limburgse logies

Waar de zomer van 2021 alle records brak voor de logies met een gemiddelde bezetting van 75%, zit deze zomer daar nipt onder met 71,9% voor juli en 67,3% voor augustus. Goed voor bijna 1,5 miljoen overnachtingen. Gedeputeerde Igor Philtjens: 'De gestegen populariteit van Limburg als bestemming is daar een belangrijke factor in. Het goede weer uiteraard ook. Verder zien we stilaan een terugkeer van de Duitse en Nederlandse gasten, maar nog niet volledig. Door de problemen op de luchthavens en de stijgende energiekosten opteren gasten vaker voor een dichtbijvakantie.'

Alle logiesvormen doen het goed. Hotels zitten in lijn met het vorige recordjaar. De jeugdlogies zien de cijfers zelfs stijgen met in juli een bezettingsgraad van maar liefst 94%. De bezettingsgraad van vakantiewoningen en B&B's daalde naar het normale, pre-corona, niveau. De vakantieparken blijven ongeveer status quo.

1,3 miljoen fietsers

De fietscijfers van deze zomer zijn ongeëvenaard. Het warme zomerweer en de geringe neerslag gedurende de hele zomervakantie zorgden voor een uitzonderlijk goed fietsklimaat. De tellers op het Limburgse fietsroutenetwerk registreerden meer dan 1,3 miljoen fietsers. Dat is 20% meer dan vorige zomer. Ook de buitenattracties profiteerden volop van de zon, inclusief de waterattracties, al zien we hier bij sommigen een negatieve kanttekening veroorzaakt door een te lage waterstand.

Naar een nieuw, betekenisvol toerisme

De effecten van de pandemie voor de toeristische sector waren ongezien. De resultaten van de Limburgse aanpak ook. De officiële Vlaamse cijfers leren dat Limburg 14% meer overnachtingen had in het voorjaar van 2022 dan in 2019. Daarmee is Limburg de beste leerling van de Vlaamse klas.

Toch is er geen tijd om achterover te leunen, want een onzekere periode van energie- en economiecrisis ontvouwt zich.
Volgens gedeputeerde Igor Philtjens beschikt Limburg over de juiste troeven om ook hier doorheen te manoeuvreren: 'We hebben een traditie in transitie. De wereldcontext daagt ons uit een duurzamer toeristisch model te ontwikkelen, waarin economische waardecreatie gekoppeld is aan maatschappelijke meerwaarde. We willen een positieve wisselwerking op gang brengen tussen bezoeker en bestemming. We investeren daarvoor in de ontwikkeling van betekenisvolle ervaringen en gaan voor toeristische projecten die gebouwd zijn op onze Limburgse identiteit, zoals be-MINE Pit en de Haspengouwse Fruitroute. Geen spektakel, maar innovaties die het aanwezige potentieel versterken. Zo realiseren we een toerisme dat goed is voor onze gasten én voor de Limburgers.'

Lees verder

"Op stap met de bosjuf": vorming voor leerkrachten kleuter- en lager onderwijs

Ontdek hoe je met de kinderen van je klas op stap kunt gaan in de natuur en hoe je het buiten-zijn kunt benutten voor hun welbevinden en ontwikkeling.

Door aan natuurRijk leren te doen, maak je gebruik van de natuur als een rijke leeromgeving om je onderwijsdoelen te behalen. Ook als er geen natuurgebied in de buurt is of als je zelf geen natuurkenner bent, ligt er buiten een schat aan leerkansen voor het grijpen. Deze vorming helpt je op weg.

Gertie Bergmans (auteur van de boeken "Op stap met de bosjuf") en Ingrid Coenen (educatief medewerker Provinciaal Natuurcentrum) trekken samen met jou en een groep kinderen naar buiten en delen hun kennis en praktische tips.

Data en locaties

 • Woensdag 5 oktober: leerkrachten instapklas en 1ste, 2de en 3de kleuterklas
  Locatie: GBS Op Dreef Zelem, Dorpsstraat 39 in Halen
 • Woensdag 12 oktober: leerkrachten 2de en 3de kleuterklas 
  Locatie: GBS Op Dreef Zelem, Dorpsstraat 39 in Halen
 • Woensdag 19 oktober: leerkrachten 1ste graad lager onderwijs  
  Locatie: GBS Op Dreef Zelem, Dorpsstraat 39 in Halen
 • Woensdag 26 oktober: leerkrachten buitengewoon basisonderwijs 
  Locatie: BSBO Heideland, Westlaan 191 in Heusden-Zolder
 • Woensdag 9 november: directies basisonderwijs 
  Locatie: KS De Beverburcht Wurfeld, Kapelweg 36 in Maaseik 

Praktisch

Voor leerkrachten en directies (buitengewoon) kleuter- en lager onderwijs.

 • Woensdag, telkens van 8.00 tot 12.15 uur(8 uur onthaal, 8.20 uur start vorming, 12.15 uur einde)
 • De vormingen gaan buiten door. Trek dus makkelijke kledij en schoenen aan, in functie van het weer van die dag.

Gratis handboek naar keuze

Alle deelnemers krijgen gratis één van de twee handboeken met avonturentochten in de natuur en/of voorbeelden van activiteiten voor bosklassen naar keuze, alsook de kijkwijzer 'Snuisteren in het groen'.

Het aantal deelnemers is beperkt.
Wil je zeker zijn van een plekje? Schrijf je dan snel in.

Lees verder