Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 14 september 2022

Provincie Limburg: LINA herfst is er!

LINA herfst is er!

Bij het begin van een nieuw plantseizoen vertellen we je in LINA waarom de keuze van inheemse planten zo belangrijk is bij de aanleg van je tuin.
We geven je ook handige tips voor de aanleg van een bloemenweide als alternatief op, of ter afwisseling in, een gazon.
Het Vlaams Bomenplan streeft naar 10 000 extra ha bos in Vlaanderen. Wat is de stand van zaken in Limburg en hoe verloopt zo een bosuitbreiding in de praktijk?
De zomer van 2022 was de warmste en ook droogste zomer sinds jaren. De droogtecoördinator van provincie Limburg moet de droogteaanpak in Limburg stroomlijnen, wie is zij en hoe gaat zij tewerk?
En we brengen een portret van een enthousiaste boswachter.

Lees dit alles en nog meer in de nieuwe LINA.

Abonneer je gratis of bevestig je abonnement

Nog geen abonnee? Of wel abonnee en wil je LINA graag blijven ontvangen? 

Vul dan het formulier in via deze pagina: www.limburg.be/linaabonnement.

Lees verder

Kom naar de demo "subirrigatie met gezuiverd afvalwater" op 28 september in Kinrooi

Op woensdag 28 sept 2022, van 11.30 tot 13 u., vindt er in Kinrooi een demo plaats rond subirrigatie met gezuiverd afvalwater. Aansluitend is er een broodjeslunch.
Raadpleeg het programma en de inschrijfmodaliteiten in deze uitnodiging.

In Kinrooi loopt het proefproject "Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie" waar het effluent van de lokale RWZI wordt gebruikt als waterbron voor de landbouw om zo circulair watergebruik te creëren en verdroging tegen te gaan. Dit gebeurt via subirrigatie of ondergrondse irrigatie door middel van een speciaal voor deze site ontworpen peilgestuurd drainagesysteem.
De projectuitvoerders Bodemkundige Dienst van België, Vrije Universiteit Brussel, Aquafin en Boerennatuur Vlaanderen nodigen u samen met het Agrowaterloket Limburg van harte uit om het systeem – dat een primeur in Vlaanderen betreft - in zijn werking te tonen en ook de eerste resultaten mee te delen. Zowel de eerste monitoringgegevens als de bevindingen van de deelnemende landbouwer komen hierbij aan bod.
Bent u benieuwd naar de werking van subirrigatie en/of het systeem van peilgestuurde drainage? Schrijf dan snel in en kom een kijkje nemen! Vrijblijvend kun je dan ook meer info krijgen over het nut van stuwtjes in het landbouwgebied.
Alle info over het project vind je op deze pagina van Boerennatuur.

Lees verder

LINA herfst is er

Pak een dekentje en geniet van het herfstnummer van ons tijdschrift LINA.

In dit nummer:

  • lees je waarom je best kiest voor inheemse planten in je tuin.
  • geven we tips voor de aanleg van een bloemenweide als alternatief op, of ter afwisseling in, een gazon.
  • maak je kennis met de Limburgse droogtecoördinator. Zij stroomlijnt de droogteaanpak in Limburg. Wie is ze en hoe gaat ze te werk?

Volgende week valt LINA in je bus.

Nog geen abonnee? Lees de nieuwe LINA online of abonneer je gratis. Vanaf het volgende nummer ontvang je het tijdschrift dan thuis, in de brievenbus.

Lees verder

Ontdek ons gratis vormingsaanbod voor leerkrachten

Je blik verruimen, bijleren en ervaringen uitwisselen? Bekijk het vormingsaanbod voor leerkrachten van het Provinciaal Natuurcentrum en MOS en noteer de data van de vormingen die je wilt volgen alvast in je agenda:

Inschrijven voor een vorming

Inschrijven kan telkens enkele weken voor de activiteit zelf, via deze website. We houden je op de hoogte via de nieuwsbrief. Momenteel kan je alvast inschrijven voor de aankomende activiteiten:

Lees verder

Schenk je leerlingen een onvergetelijke natuurervaring

Kies jij er dit schooljaar voor om de thema's natuur, klimaat en duurzaamheid reht naar je klas te katapulteren? Goed zo! 

We helpen je graag op weg met een uitgebreid aanbod van begeleide educatieve activiteiten. Er is een gepast programma voor elke school en voor elke klas. Je bent trouwens zeker van een didactisch onderbouwde uitstap, want al onze programma's sluiten aan op de eindtermen en leerdoelen voor het basisonderwijs.

Bekijke onze nieuwe brochures voor dit schooljaar:

Lees verder