Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 22 september 2022

Provincie Limburg: Iedereen welkom op zondag 2 oktober! Provincie Limburg neemt deel aan de Voka Open Bedrijvendag

Iedereen welkom op zondag 2 oktober! Provincie Limburg neemt deel aan de Voka Open Bedrijvendag

Kom jij ook naar het Provinciehuis op 2 oktober? 

 
Het Provinciehuis gooit de deuren wagenwijd open. Op openbedrijvendag, zondag 2 oktober, laten we jou graag kennismaken met de uiteenlopende taken en bevoegdheden van ons provinciebestuur. Aan de hand van presentaties, leuke activiteiten (voor jong en oud), fotomomenten, een expo, workshops en demo's tonen we wij allemaal doen voor Limburg, voor onze inwoners, ondernemers, studenten, gasten, …

Hier vind je alle praktische informatie over de Voka Open Bedrijvendag in het Provinciehuis, op 2 oktober van 10 u. tot 17 u. (start laatste bezoek: om 16u.)

Een greep uit het aanbod

 • De provinciale scholen nemen je mee naar de les. Je maakt kennis met enkele specifieke opleidingen uit het secundair en het volwassenenonderwijs.
 • Duik bij Data & Analyse in de statistieken en cijfers en vergelijk je, op verschillende vlakken, jouw gemeente met de rest van Limburg, Limburg met de rest van ons land.
 • Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) stuurt de jongste bezoekers samen met Emma en Otis op archeologietocht door het Provinciehuis.
 • Uiteenlopende bedrijven en organisaties uit de landbouw en alle andere economische sectoren presenteren producten, processen en innovaties, uit bijv. de thuiszorg, de maakindustrie, de bouwsector, de fruitteelt, de akkerbouw en de wijnbouw, de plattelandseducatie, korteketenproductie, …  
 • HRM weet jou misschien wel warm te maken voor een job bij het provinciebestuur.
 • Het PLOT met zijn Politieschool, Brandweerschool en School Geneeskundige hulp test jouw vaardigheden en leert je er nieuwe aan. Je waant je op de plaats van een ongeval, ziet hoe je wonden verzorgt, speelt het bibberspel of gaat op de foto als ambulancier.
 • Bokrijk brengt zijn museum en uiteenlopende vormen van vakmanschap tot leven met een atelier, een proeverij, demo's, …
 • Graag te gast in jouw eigen provincie? Bij Visit Limburg en de dienst Vrijetijdseconomie maak je kennis met onze bestaande en toekomstige toeristische topproducten, zoals de Fruitroute of be-MINE.
 • In de belevingsboxen van Ruimtelijke Planning ontdek je hoe onze provincie er in de toekomst uit zal zien.
 • Maak zeker ook van de gelegenheid gebruik om 's plaats te nemen in de raadzaal en zelf je stem uit te brengen bij verschillende onderwerpen.
 • En verder leer en beleef je nog van alles over onze fietssnelwegen en tragere wegen, hoe je een boom meet met een houthakkerskruis, wat er in de Wijers te beleven valt, hoe we als bestuur onze lokale besturen ondersteunen in hun beleid op het vlak van klimaat, mobiliteit, waterbeheer, … en hoe we bijdragen aan het welzijn en de welvaart in Limburg via onze economie, landbouw, natuur en biodiversiteit, onderwijs, ... 

Het team van Provincie Limburg kijkt er alvast naar uit om jou op 2 oktober te verwelkomen!

Lees verder

CIJFERDOSSIER // De mobiliteit van de Limburger in kaart op basis van de Stads-/gemeentemonitor

Hoe zit het met de mobiliteit van de Limburger? Om deze vraag te beantwoorden, maken we gebruik van de mobiliteitsindicatoren uit de Stads-/Gemeentemonitor van 2020.

Lees meer op limburg.incijfers.be.

Lees verder

"Houtsnede", werken van Frans Masereel in dialoog met hedendaagse kunst van Caroline Coolen, Tom Liekens,Camille Dufour

Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van het overlijden van Frans Masereel (1889-1972) presenteert de Afdeling Erfgoed – Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) i.s.m. curatoren Herman Maes en Marc Milissen de unieke werken en materialen van Masereel uit de provinciale kunstcollectie.

Frans Masereel, één van de belangrijkste Belgische kunstenaars van de twintigste eeuw, vindt met recht en reden internationale weerklank. Hij was een maatschappijkritische observator die de actuele evoluties registreerde. Zijn oeuvre kenmerkt zich door een constante dualiteit: hij tekent grootsteden vol wolkenkrabbers en fabrieksschoorstenen, maar evengoed natuurtaferelen en naakte vrouwen.

In de begijnhofkerk van Sint-Truiden gaan zijn werken in dialoog met enerzijds de indrukwekkende muurschilderingen en anderzijds werk van de hedendaagse kunstenaars Caroline Coolen, Tom Liekens en Camille Dufour.

De expo loopt in de begijnhofkerk van Sint-Truiden t.e.m. 30 oktober 2022 en is dagelijks gratis te bezoeken van maandag tot vrijdag van 10 uur tot 17 uur en op zaterdag en zondag van 13.30 uur tot 17 uur. Lees hier meer over de expo. 

Lees verder

Terreinbezoek Care-Peat project in de Vallei van de Zwarte Beek

Zaterdag 17 september brachten de provincieraadsleden een terreinbezoek aan het project Care-Peat in de Vallei van de Zwarte Beek in Lummen/Beringen.

Care-Peat is een Interreg project dat met Europese steun in vijf Europese landen veengebieden herstelt. In de Vallei van de Zwarte Beek gaat het om een totale oppervlakte van maar liefst 250 hectare aan veengronden. Veengronden zijn erg belangrijk voor de waterhuishouding en het vasthouden van CO2.

Provincie Limburg is betrokken bij dit project voor het waterbeheer in de Vallei van de Zwarte Beek en het globale beheer van de eigen terreinen. De bescherming van de oeroude veenlagen in de vallei van de Zwarte Beek is een belangrijke maatregel die kadert in het provinciale klimaatbeleid.

Lees hier meer over ons klimaatbeleid.

Lees verder

Actualiteit overschaduwt mooie bedrijfsresultaten van 2021

2021 bleek een zeer gunstig jaar voor de 500 grootste bedrijven in onze provincie. De omzet is met 14,5 % gestegen en ook de exportcijfers noteerden opnieuw een forse stijging (24,2%). Dat blijkt uit de nieuwste Top 500 van werkgeversorganisatie VKW Limburg. 2021, het tweede coronajaar, wordt gezien als een goed jaar waarin de Limburgse ondernemers een extra buffer hebben opgebouwd voor de huidige energiecrisis.

Marc Meylaers, voorzitter VKW Limburg: "Over 2021 kunnen we vrij kort zijn. Het was een erg goed jaar voor onze bedrijven. De rendementen, die een jaar eerder nog ronduit slecht waren, kleurden in 2021 terug erg gezond. Dat heeft zuurstof gegeven aan de bedrijven en dat zien we ook duidelijk in het investeringsgedrag en de bijkomende aanwervingen."

De Limburgse TOP 500-bedrijven lieten in 2021 een totale omzet van ruim 39 miljard euro optekenen, wat liefst 14,5% hoger ligt dan in 2020. Kanttekening hierbij is dat de evolutie in 2020 nog dalend was door de impact van de coronapandemie. Veel bedrijven hebben het (groei)verlies van 2020 niet alleen ingehaald, maar zelfs overtroffen. De industrie boekt bijna 19% omzetgroei en wint op die manier eindelijk terug wat terrein in de Top 500. De dienstensector wipt met bijna 20% omzetgroei over de sector handel en bekleedt zo de tweede positie in de Top 500 omzet.

De export is algemeen sterk toegenomen (+24,2%) en neemt met 16,84 miljard euro ook terug meer aandeel in van de totale omzet. Ook de tewerkstelling is in 2021 gegroeid met 6%. De dienstensector trok qua tewerkstellingsgroei de kop (+9,1%) en de handel zag als enige sector de tewerkstelling wat teruglopen. De bedrijven zijn blijven aanwerven, waardoor de Top 500-bedrijven eind 2021 afklokten op een totaal van 109.390 werknemers. Dit komt overeen met 35,3% van de totale bezoldigde tewerkstelling in Limburg.

De winstcijfers voor 2021 waren over het algemeen erg positief. De gemiddelde nettowinst is zelfs verdubbeld. Vooral de industrie en de handel zagen hun winstcijfers ten opzichte van 2020 in veelvoud gaan. Voor de industrie met factor drie, voor de handel met factor twee. Voor de dienstensector en de bouw is de groei van het rendement veel minder uitgesproken (respectievelijk +12,4% en 7,6%). Maar deze sectoren hebben in volle corona hun rendabiliteit vrij goed op peil kunnen houden. Slechts 51 van de TOP 500 bedrijven hebben verlies gemaakt in 2021. Dit getuigt opnieuw van een erg goed jaar qua rendementen.

Gedeputeerde van economie en voorzitter POM Limburg Tom Vandeput: "2021 was duidelijk een jaar van economische groei. De TOP 500 bewijst andermaal de grote veerkracht van onze bedrijven. Dit positief bilan staat in schril contrast met de dreigende stagflatie waar we vandaag voor staan. Nu schakelen en nieuwe kansen creëren is de boodschap. Met de provincie en POM Limburg doen we het maximale binnen onze verantwoordelijkheid. Het toekomstplan SALKturbo is met 61 projecten en een investeringsvolume van 192 miljoen euro in uitvoering. Wij creëren met POM Limburg nieuwe en moderne bedrijfsterreinen. We moedigen KMO's aan om te innoveren door het geven van financiële stimulansen. We voorzien een ongekend investeringsbudget voor de bouw van de economische campussen rond health, bouw, logistiek en maak. Zij vormen mee de motor om de Limburgse economie verder te transformeren naar 'digital, connected, remote en duurzaam'. De ambitie is om de komende jaren een productiviteitssprong te maken. Dé beste garantie op welvaart en jobs."

Lees verder