Doorgaan naar hoofdcontent

Protesten uitgebroken in Rusland tegen gedeeltelijke mobilisatie: al meer dan 1.300 mensen opgepakt in 38 steden

HLN
Protesten uitgebroken in Rusland tegen gedeeltelijke mobilisatie: al meer dan 1.300 mensen opgepakt in 38 steden
In verscheidene steden in Rusland is protest uitgebroken tegen het besluit van president Vladimir Poetin om een deel van de bevolking onder de wapens te roepen voor de strijd in Oekraïne. Volgens de Russische burgerrechtenorganisatie OVD-Info zijn al zeker 1.332 mensen aangehouden in 38 steden. Vermoedelijk zijn dat er in werkelijkheid zelfs meer. "We publiceren alleen de namen van die mensen van wie we het zeker weten en van wie we de namen kúnnen publiceren."
Lees verder

Centrale bank VS verhoogt rente met 0,75 procentpunt: "Zullen blijven verhogen tot inflatie 2 procent bedraagt"
De Amerikaanse centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten met 0,75 procentpunt verhoogd om de hoge inflatie te beteugelen. Het betekende de vierde rentestap van de Federal Reserve op rij dit jaar. De laatste drie keer ging de rente met driekwart procentpunt omhoog.
Lees verder

Finland wil toegang van Russen beperken
Finland zal een "nationale oplossing" uitwerken om de doorreis van "Russische toeristen" op zijn grondgebied te beperken of zelfs volledig te blokkeren. Dat heeft de Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto woensdag aangekondigd.
Lees verder

Ronaldinho-mania in Gent: nadat superster show steelt in galamatch, geraakt hij met moeite weg uit stadion
Samba in de Ghelamco Arena. Ronaldinho (42) was er vanavond de grote ster in de 'Circus Cup', de galamatch tussen AA Gent en Standard met legendes van beide ploegen. De Gouden Bal van 2005 scoorde twee keer, en werd na afloop opgewacht door een doldwaze menigte.
Lees verder

Voltallige Nederlandse regering loopt weg bij toespraak van Baudet tijdens begrotingsdebat
De voltallige Nederlandse regering heeft de Tweede Kamer verlaten toen de extreemrechtse politicus Thierry Baudet van Forum voor Democratie tijdens een toespraak uithaalde naar minister van Financiën Sigrid Kaag. Daarop werd het belangrijkste debat van het parlementaire jaar geschorst.
Lees verder

Poetin gaat met zijn nucleaire dreiging verder dan officiële doctrine van Rusland: "Dit moet ernstig genomen worden"
De Russische president Vladimir Poetin gaat met zijn nucleaire dreigementen een stuk verder dan de officiële nucleaire doctrine van Rusland. Dat zegt Andrey Baklitskiy, een kernwapenexpert van het VN-Onderzoeksinstituut voor Ontwapeningsvraagstukken (UNIDIR). Baklitskiy roept op om de uitspraken van Poetin "ernstig" te nemen.
Lees verder

"Jullie lijken wel De Romeo's 2.0": strijd der titanen barst lost in 'De allerslimste mens'
"Een pure horror-aflevering", zo omschreef quizmaster Van Looy 'the battle of the giants'. Op woensdag namen twee oud-winnaars van 'De slimste mens' het namelijk op tegen de man die zich stilaan opwerpt als de te kloppen favoriet voor de titel van 'Allerslimste mens'.
Lees verder

"Floyd Mayweather bokst opnieuw tegen Conor McGregor", maar die laatste is '#notinterested'
Floyd Maywheater heeft aan Engelse media bevestigd dat hij in 2023 weer met Conor McGregor de ring in stapt. De Ier lijkt daarvan echter niet op de hoogte, en verweert zich op typische wijze: "#notinterested".
Lees verder

Waarom doet Poetin dit? En zal dit kansen doen keren op slagveld? Onze Ruslandkenner Carolien van Nunen beantwoordt alle vragen over Russische mobilisatie
De Russische president Vladimir Poetin heeft een gedeeltelijke mobilisatie afgekondigd in zijn land. Het leger kan daardoor zo'n 300.000 reservisten oproepen om te gaan strijden in Oekraïne. Maar waarom doet Poetin dat? En kan dit de kansen doen keren op het slagveld? Onze Ruslandkenner Carolien van Nunen (VTM Nieuws) geeft antwoord.
Lees verder

Premier De Croo spreekt met VN-baas Guterres in New York: "Wat we vandaag meemaken is ongezien"
Premier Alexander De Croo heeft woensdag op de hoofdzetel van de Verenigde Naties in New York de ernst van de escalatie van de Russische agressie tegen Oekraïne onderstreept. "We zijn hier in de zetel van het multilateralisme op een moment waarop een van de stichtende leden alle regels van het multilateralisme schendt en een gewezen kolonie aanvalt. Voor België kan je geen bedreigender situatie hebben."
Lees verder

Zelensky in videotoespraak voor Verenigde Naties: "Wij willen vrede en bestraffing van Rusland"
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is woensdag (lokale tijd) begonnen met zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. In een vooraf opgenomen videoboodschap zegt Zelensky dat hij vrede wil voor zijn land. Ook vraagt hij de bij de VN aangesloten landen om Rusland te "bestraffen" vanwege het misdrijf dat het Russische leger heeft begaan door Oekraïne binnen te vallen.
Lees verder

Zelensky in videotoespraak voor Verenigde Naties: "Wij willen vrede en bestraffing Rusland"
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is woensdag (lokale tijd) begonnen met zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. In een vooraf opgenomen videoboodschap zegt Zelensky dat hij vrede wil voor zijn land. Ook vraagt hij de bij de VN aangesloten landen om Rusland te "bestraffen" vanwege het misdrijf dat het Russische leger heeft begaan door Oekraïne binnen te vallen.
Lees verder

215 krijgsgevangenen vrijgelaten door Rusland via ruil met pro-Kremlin politicus Medvedtsjoek
Bij een gevangenenruil tussen Oekraïne en Rusland, zijn 205 Oekraïense soldaten die vochten om de havenstad Marioepol en de belegerde Azovstaalfabriek vrijgelaten. Ook tien buitenlandse strijders die met het Oekraïense leger meevochten, zijn door Rusland vrijgelaten. Dat melden verschillende bronnen op Twitter, onder wie het kabinetshoofd van de Oekraïense president Zelensky, en is door een Oekraïense ambtenaar bevestigd aan persbureau Reuters.
Lees verder

Demir roept Boerenbond op winsten te steken in fonds om landbouwers te helpen
De Boerenbond en haar financiële participaties moeten hun verantwoordelijkheid nemen en de winsten investeren in een fonds dat de Vlaamse boeren door de nakende moeilijke transitie moet helpen. Dat concludeert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) na het zien van de Pano-reportage over de Boerenbond. In het één-programma getuigden boeren over hun bedenkingen bij de Boerenbond en de landbouwindustrie.
Lees verder

Premier De Croo wil andere VN-missie in Congo: "Monusco staat tegenover rebellengroepen die beter uitgerust zijn"
De VN-vredesmissie Monusco is niet geslaagd in haar missie om de bevolking in het oosten van de Democratische Republiek Congo te beschermen en moet vervangen worden. Dat heeft de Belgische premier Alexander De Croo woensdag gezegd op de VN-hoofdzetel in New York.
Lees verder

Amerikaanse en Russische astronauten aangekomen in ruimtestation ISS
Ondanks de spanningen tussen de VS en Rusland in verband met de oorlog in Oekraïne zijn astronauten van beide landen woensdagavond samen in het internationale ruimtestation ISS gearriveerd.
Lees verder

Rechter: justitie VS mag verder met onderzoek naar Trump-documenten
Het Amerikaanse ministerie van Justitie mag verder met het onderzoek naar de geheime documenten die werden gevonden bij een huiszoeking in de woning van oud-president Donald Trump in Florida. Een rechter heeft dat woensdag besloten.
Lees verder

Bijna 200 dode grienden na stranding op strand Tasmanië
Slechts 35 van de 230 grienden die woensdag gevonden werden op een strand van het Australische eiland Tasmanië zijn nog in leven. Bijna tweehonderd dieren hebben het niet gered nadat zij strandden aan de westkust van het eiland, dat aan de elementen is blootgesteld.
Lees verder

Europa overweegt wapens voor Oekraïne en sancties tegen Rusland
Europa wil meer wapens naar Oekraïne sturen en komt mogelijk met nieuwe sancties tegen Rusland. De ministers van Buitenlandse Zaken van de landen die deel uitmaken van de Europese Unie hebben dat in de nacht van woensdag op donderdag (Belgische tijd) besproken. Dat zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell in New York tegen verslaggevers.
Lees verder

Nieuw-Zeeland wil met wet af van ambtelijk taalgebruik
Nieuw-Zeeland wil er met een wet voor zorgen dat ambtelijk taalgebruik stopt. De regering probeert bureaucraten zo te dwingen alleen nog in eenvoudige en begrijpbare taal met inwoners te communiceren. Of dat ook daadwerkelijk wettelijk wordt vastgelegd is nog de vraag, want de oppositie vreest volgens The Guardian juist dat zo'n wet bureaucratie in de hand werkt.
Lees verder