Doorgaan naar hoofdcontent

Premier Alexander De Croo haalt bij VN uit naar Rusland: ‘Middeleeuwse barbaarsheid’

Premier Alexander De Croo haalt bij VN uit naar Rusland: 'Middeleeuwse barbaarsheid'

In zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York heeft premier Alexander De Croo zich vrijdag ongewoon scherp uitgesproken tegen de Russische 'agressie' en 'oorlogsmisdaden' in Oekraïne. Geen lidstaat mag hierbij afzijdig blijven, zei hij. 'In dit conflict is er geen ruimte voor neutraliteit.'

Lees verder

Deze Westerse wapens doen de oorlog in Oekraïne keren

Het Oekraïense leger heeft de wind in de zeilen. In enkele weken tijd hebben ze grote delen van het land heroverd. Verschillende Westerse wapens spelen daarbij een belangrijke rol. Maar om welke wapens gaat het precies? En waarom zijn ze zo belangrijk? 

Lees verder

Gehavende Annemiek van Vleuten wint WK Wielrennen, gemiste kans voor zilveren Lotte Kopecky

Annemiek van Vleuten heeft zich op fabuleuze wijze tot wereldkampioene op de weg gekroond. In Wollongong pakte ze het goud voor onze landgenote Lotte Kopecky en Silvia Persico na een zeer spannende finale waarin ze met een gebroken elleboog iedereen achter zich liet in de laatste meters. Van Vleuten volgt de Italiaanse Elisa Balsamo op.

Lees verder

Zeldzame spinnenseks en trompetterende kraanvogels: de favoriete fragmenten van de maker van 'Onze natuur'

Filmmaker Pim Niesten werkte meer dan drie jaar aan Onze natuur, een film die het wilde België in zijn volle glorie in beeld brengt. Van het Zwin aan zee, naar de heiden van Limburg, tot diep in de Ardennen… De zevendelige documentaire is volgend jaar op televisie te zien, maar de film die daaruit is gevloeid, speelt nu al in de cinemazalen. Wij vroegen Niesten naar zijn favoriete fragmenten en meest memorabele opnamemomenten.

Lees verder

Boris Johnson begaat pijnlijke verspreking: 'Bedankt, Poetin'

Oud-premier, en intussen parlementslid, Boris Johnson, heeft in het Britse Lagerhuis een pijnlijke lapsus linguae begaan. Johnson haalde twee presidenten door elkaar toen hij een opmerking maakte over de oorlog in Oekraïne, en de Russische president Vladimir Poetin bedankte voor zijn 'inspirerende leiderschap'. 

Lees verder

Screening borstkanker wordt wellicht niet uitgebreid

Europa wil dat lidstaten meer mensen op meer soorten kanker screenen. In Vlaanderen ziet men niet veel redenen om veel te veranderen. 'De huisarts kan bepalen of een onderzoek nuttig is.'

Lees verder

Iraanse geheime dienst beweert bomaanslagen tijdens protesten te hebben verijdeld

De Iraanse geheime dienst heeft naar eigen zeggen tijdens de recente betogingen meerdere bomaanslagen verijdeld. De aanslagen zouden gepland geweest zijn door aanhangers van de monarchie en leden van de Volksmoedjahedien in de stad Tabriz in het noordwesten van het land, schrijft het Iraanse persagentschap Mehr.

Lees verder

Lotte Kopecky: 'Heb het gevoel dat ik het goud heb verloren'

Lotte Kopecky heeft België geen gouden medaille op het WK op de weg kunnen schenken. Na een late uitval van Annemiek van Vleuten moest ze vrede nemen met de zilveren medaille. 'Ik vind het enorm jammer, want naar mijn gevoel is het een gemiste kans', zeiKopecky.

Lees verder

Ernstige dreiging tegen minister Vincent Van Quickenborne: drie Nederlanders gearresteerd

Het federaal parket laat weten dat er afgelopen week een mogelijke dreiging op de persoon van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) werd gesignaleerd. De minister werd onder verhoogde beveiliging geplaatst. In Nederland werden in het kader van het onderzoek drie mannen opgepakt.

Lees verder

Biden beroert Elton John tot tranen toe met eerbetoon in Witte Huis

De Britse muzieklegende Elton John heeft vrijdag een bijzonder concert gegeven in de tuinen van het Witte Huis. Hij was door president Biden uitgenodigd en werd gehuldigd om zijn muziek en zijn activisme in de strijd tegen aids. Toen de president een medaille uitreikte aan John, raakte die zichtbaar overweldigd door zijn emoties.

Lees verder

Balans na scheepsramp voor Syrische kust loopt verder op: nu al 86 doden

Minstens 86 migranten zijn om het leven gekomen toen de boot waarmee ze donderdag Europa probeerden te bereiken, zonk in de buurt van de Syrische kustplaats Tartoes.

Lees verder

Van Quickenborne over dreiging: 'Criminelen voelen zich terecht in het nauw gedreven'

Minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) reageert in een bericht op Facebook strijdvaardig na de ernstige dreiging tegen zijn persoon. 'Mijn eerste bezorgdheid gaat uit naar mijn vrouw en kinderen. Zij hebben hier niet voor gekozen, maar moeten er wel mee de gevolgen van dragen.'

Lees verder

Roger Federer na laatste wedstrijd: 'Een schitterende dag'

De 41-jarige Roger Federer heeft genoten van zijn laatste tenniswedstrijd. Dat zei de legende na afloop van zijn dubbelmatch aan de zijde van de Spanjaard Rafael Nadal op de Laver Cup. Het duo moest zijn meerdere erkennen in de Amerikanen Jack Sock en Frances Tiafoe: 4-6, 7-6 (7/2) en 11/9.

Lees verder

Jarige Zoë Backstedt demonstreert bij meisjes junioren op WK wielrennen

De Britse Zoë Backstedt heeft op haar achttiende verjaardag zichzelf opgevolgd als wereldkampioene op de weg bij de juniores. De dochter van ex-Roubaix-winnaar Magnus Backstedt reed van bij de eerste beklimming van Mount Pleasant weg en werd nooit nog teruggezien.

Lees verder

Bewogen afscheid: Federer en Nadal in tranen en activist steekt arm in brand

Het publiek van de Laver Cup keek vrijdagavond reikhalzend uit naar de afscheidswedstrijd van Roger Federer. De avond werd even verstoord door een actie van een klimaatactivist die zichzelf in brand stak, maar dat was gauw vergeten toen een geëmotioneerde Federer de 17.000 toeschouwers in Londen uitgebreid bedankte. Zij trakteerden de Zwitser op een staande ovatie. 

Lees verder

Kopecky botst op koningin van de veerkracht

Door een hand uit te steken naar de regenboogtrui bevestigde Lotte Kopecky andermaal tot de wereldtop te zijn toegetreden. Maar zelfs met een gebroken elleboog blijft de Nederlandse Annemiek van Vleuten voor al haar concurrentes buiten categorie.

Lees verder

Belgian Cats winnen van Puerto Rico

De Belgian Cats hebben op het WK basketbal gewonnen van Puerto Rico. Het was hun tweede zege.

Lees verder

Vlaams Belang verhardt toon over 'ondoordachte' sancties tegen Rusland maar worstelt er ook mee

Op de familiedag in Bobbejaanland haalde Van Grieken uit naar de 'ondoordachte sancties' tegen Rusland 'waardoor onze mensen in de problemen komen'. Nochtans stemde de partij zelf mee voor de sancties in het Europees Parlement.

Lees verder

Verkeersbord dat uniek is voor België verdwijnt binnenkort

Wie werken nadert, passeert vaak een verkeersbord dat chauffeurs verplicht om de cruise control uit te schakelen. Maar die regel in het verkeersreglement en dus ook het bijhorende verkeersbord, worden nu opgeheven. 'Omdat het onmogelijk te controleren is, maar vooral ook omdat een cruise control niet zo onveilig is als gedacht', klinkt het.

Lees verder

Vliegtuig mist landingsbaan in Montpellier en komt in meer terecht

De luchthaven van het Franse Montpellier is zaterdag voor onbepaalde duur gesloten. Een cargovliegtuig werd in de nacht van vrijdag op zaterdag van de landingsbaan geblazen en kwam met de neus in een nabijgelegen meer terecht.

Lees verder

Russen willen hun land uit voor de mobilisatie een feit is

De Russische president Vladimir Poetin wil ongeveer 300.000 van zijn landgenoten mobiliseren voor de oorlog in Oekraïne, meldde hij eerder deze week. De reactie is dat veel mogelijk getroffen Russen hun land uit willen.

Lees verder

Lancering Artemis-raket weer uitgesteld

Ook de derde poging om een nieuw Amerikaans ruimtevaartuig dat onbemand naar de maan moet vliegen te lanceren, moet worden afgeblazen. Deze keer gooit een Caraïbische storm roet in het eten, meldt ruimtevaartorganisatie Nasa.

Lees verder

Jazzlegende Pharoah Sanders is niet meer

Saxgrootheid Pharoah Sanders is zaterdag in Los Angeles op 81-jarige leeftijd overleden, zo heeft zijn platenfirma meegedeeld. Hij was een van de wegbereiders van de spirituele jazz.

Lees verder

Witte Huis veroordeelt uitspraak rechtbank Arizona over abortus

Het Witte Huis heeft de 'potentieel catastrofale en gevaarlijke' beslissing van de staat Arizona omtrent abortus met klem veroordeeld. De conservatieve staat kan mogelijk een verbod op bijna alle abortussen, dat dateert uit 1901, handhaven.

Lees verder

Dreigementen van de drugsmaffia neem je beter serieus, dat hebben de publieke moorden in Nederland geleerd

De Nederlandse advocaat Derk Wiersum was in september 2019 op weg naar zijn auto toen hij op straat werd doodgeschoten door twee huurmoordenaars. Wiersum was de raadsman van de kroongetuige tegen de Amsterdamse drugskoning Ridouan Taghi. De boodschap was duidelijk: de drugsmaffia beperkt zich niet langer tot afrekeningen binnen het milieu. Gaat het in België dezelfde kant op?

Lees verder

Vlaamse begrotingsonderhandelingen opgeschort nadat minister Crevits onwel is geworden

De Vlaamse onderhandelingen over de begroting zijn zaterdagavond stopgezet omdat minister Hilde Crevits (CD&V) onwel is geworden. Om het zekere voor het onzekere te nemen, is ze voor controle naar het ziekenhuis gebracht, zo meldt het kabinet van minister-president Jan Jambon (N-VA).

Lees verder

Minister Van Quickenborne vanop onderduikadres: 'Voelt alsof ik opnieuw in lockdown zit'

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft zaterdagavond via videocall de meer dan duizend aanwezigen op 'Feesten met de burgemeester' toegesproken. Hij deed dat vanuit zijn onderduikadres waar hij met zijn vrouw en kinderen verblijft.

Lees verder

Rampnacht voor Van der Poel: tot 4 uur op het politiekantoor na incident in hotel, opgave na 30 km

Het WK is voor Mathieu van der Poel uitgedraaid op een regelrechte ramp. De Nederlandse schaduwfavoriet zat tot 4 uur 's nachts op het lokale politiekantoor na een incident met luidruchtige kinderen in zijn hotel. 'Ze bleven bonken op mijn deur', aldus Van der Poel. 'Toen heb ik niet zo vriendelijk gezegd dat ze ermee moesten stoppen.' Na 30 kilometer gaf de Nederlander er de brui aan. De zaak krijgt een staartje: Van der Poel moet dinsdag voor de rechtbank verschijnen.

Lees verder

Onstuimig weer met frissere temperaturen op komst

Er zijn zondag eerst brede opklaringen, maar in de Ardennen begint de dag grijs. Vervolgens wordt het wisselend bewolkt met buien in het westen en het centrum, maar droog weer in de Ardennen. Maxima van 12 tot 16 graden, meldt het KMI.

Lees verder

Italiaanse stembureaus zijn open

Om 7 uur zijn in Italië de stembureaus opengegaan voor de parlementsverkiezingen. De winst lijkt weggelegd voor rechtse coalitie met het Fratelli d'Italia (Broeders van Italië) van Giorgia Meloni, dat zijn wortels in het neofascisme heeft, het extreemrechtse Lega van Matteo Salvini en het conservatieve Forza Italia van Silvio Berlusconi. Exitpolls volgen pas na 23 uur, de eerste uitslagen in de loop van de nacht.

Lees verder

Evenepoel solo op kop in slotfase WK wielrennen

Met minder dan vijftien kilometer te gaan rijdt Remco Evenepoel solo op kop in het WK wielrennen in Australië. Tijdens de voorlaatste beklimming schudde hij zijn laatste medevluchter af.

Lees verder