Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 15 september 2022

NMBS geeft gratis ticket aan woon-werkabonnees en lanceert testabonnement aan halve prijs

NMBS geeft gratis ticket aan woon-werkabonnees en lanceert testabonnement aan halve prijs

Wie momenteel of in de voorbije zes maanden een standaardabonnement voor woon-werkverkeer of een 'unlimited' abonnement had bij de NMBS, kan een gratis heen- en terugticket aanvragen, waarmee je in heel België kunt reizen. Dat heeft de NMBS woensdag aangekondigd.

Lees verder

Ex-Anderlechtmanager Michel Verschueren overleden

Michel Verschueren, de gewezen manager van voetbalclub Anderlecht is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn zoon aan Belga. 'Mister Michel', zoals hij werd genoemd, verbleef al even in een revalidatiecentrum.

Lees verder

Koning Charles raakt (opnieuw) gefrustreerd door pen: 'Ik verdraag dit rotding niet meer'

Charles III zit amper een week op de troon en werd al twee keer betrapt op opvliegendheid. Tijdens een bezoek aan Noord-Ierland dinsdag verloor hij zijn geduld toen zijn vulpen lekte bij een ondertekeningsceremonie. Schrijfgerief lijkt de rode draad te zijn in de konings frustraties: toen Charles zaterdag officieel uitgeroepen werd tot koning, was hij zichtbaar geïrriteerd door een pennendoos.

Lees verder

Europees Hof van Justitie veroordeelt Google tot monsterboete van 4,125 miljard euro

Het Gerecht van de Europese Unie, een onderdeel van het Hof van Justitie in Luxemburg, veroordeelt Google en moederbedrijf Alphabet tot een boete van 4,125 miljard euro voor machtsmisbruik.

Lees verder

'De apenpokken wereldwijd stoppen? Dat wordt moeilijk'

Wereldwijd daalt het aantal meldingen van infecties met apenpokken. Zal het lukken om deze uitbraak volledig te smoren? 'Hopelijk in het Westen. Maar in de rest van de wereld ...'

Lees verder

Mister Michel wás Anderlecht

Michel Verschueren was een monument van het Belgisch voetbal. Kleurrijk, controversieel en grensverleggend: met Mister Michel verliest Anderlecht een van zijn meest markante figuren.

Lees verder

'Ouders verwachten dat leraren bereikbaar zijn, we gaan daar te veel in mee'

Van Whatsappgroepen tot Smartschoolberichten: leerkrachten en directies zoeken manieren om met digitale communicatie om te gaan. 'Ik kreeg om tien uur 's avonds ouders aan de lijn. Toen heb ik gezegd: hier stopt het.'

Lees verder

Topman Jumbo in de cel als verdachte in witwasonderzoek

Frits van Eerd, de topman van de Nederlandse retailketen Jumbo die ook actief is bij ons, moest na zijn verhoor in een witwaszaak naar de cel. Dat meldt de Nederlandse krant Financieel Dagblad.

Lees verder

Deepfake-tovenaar Chris Umé wekt Elvis tot leven

De Vlaamse videomaker Chris Umé heeft zijn grote moment niet gemist: tijdens de finale van America's got talent liet zijn bedrijf Metaphysic rock-'n-rollheld Elvis Presley optreden.

Lees verder

Von der Leyen: 'Poetin zal falen'

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen las woensdagochtend haar State of the Union voor in het Europees Parlement in Straatsburg. De verwachtingen waren hooggespannen met de woekerende energiecrisis en de oorlog in Oekraïne.

Lees verder

Irene Papas overleden

De Griekse actrice Irene Papas, die internationale bekendheid verwierf met haar rollen in films als The guns of Navarone en Zorba de Griek, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Griekse ministerie van Cultuur.

Lees verder

Baloise ontbindt contract van Toon Aerts na dopingzaak

Toon Aerts is niet langer renner bij Baloise Trek Lions. Dat heeft de wielerploeg bekendgemaakt. Aerts is verwikkeld in een dopingzaak en kreeg, met het veldritseizoen voor de deur, nog steeds geen uitsluitsel van de UCI. Zijn contract werd in onderling overleg ontbonden.

Lees verder

Von der Leyen: 'EU moet zich beter beschermen tegen inmenging autocraten'

In haar speech over de staat van de EU kondigde Ursula Von der Leyen maatregelen aan om onze democratieën beter te beschermen tegen China en Rusland.

Lees verder

Russische luchtvaartdirecteur overleden 'na val van jacht'

Ivan Pechorin, een directeur van een belangrijk prestigeproject van de Russische president, is op 39-jarige leeftijd overleden. Hij zou van zijn jacht zijn gevallen, luttele dagen na zijn deelname aan een panelgesprek waarin Russische geopolitiek ter sprake kwam.

Lees verder

Verdachte bekent misbruiken en doden 9-jarige Gino

Donny M. heeft woensdag bekend dat hij Gino (9) op 1 juni heeft ontvoerd uit het Nederlandse Kerkrade. Nadien zou hij hem hebben misbruikt, hem drugs hebben toegediend en hem vervolgens hebben gedood.

Lees verder

F-16 maakt noodlanding in Oostende na blikseminslag

Een F-16 van het Belgische leger heeft een noodlanding gemaakt op de luchthaven van Oostende. Het vliegtuig was geraakt door bliksem. Niemand raakte gewond, maar twee vluchten werden afgeleid naar Brussels Airport, waaronder de vlucht uit Porto met de spelers van Club Brugge aan boord.

Lees verder

België kan tot 10 miljard euro besparen met Europees prijsplafond

Met het Europese prijsplafond voor groene elektriciteit kan de Belgische economie 8 à 10 miljard euro besparen. De vraag is vooral bij wie dat geld terechtkomt. De lidstaten staan in voor de herverdeling.

Lees verder

Ouders organiseren noodcrèche op het kabinet van minister Crevits

Tientallen ouders zijn woensdagvoormiddag met hun baby's en peuters naar het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) getrokken. Dat deden ze om het personeelstekort in de kinderopvang aan te klagen. De linkse oppositie van het Vlaams Parlement ondersteunde de actie. Minister Crevits ontsnapte even uit de Vlaamse ministerraad om naar de grieven van de ouders te luisteren.

Lees verder

Energiecrisis weegt door op mentaal welzijn

Geldzorgen leiden tot een toename van relatieproblemen, slapeloosheid en angsten. Dat stelt Tele-Onthaal vast. 'Er leeft veel schaamte, mensen durven soms niet eens aan hun familie te vertellen dat ze een rekening niet kunnen betalen.'

Lees verder

Ophef rond eerste Israëlische superheld van Marvel

In mei 2024 brengt Marvel de film Captain America: new worldorder in de zalen, maar de Israëlische superheldin Sabra die haar opwachting maakt, veroorzaakt nu al beroering.

Lees verder

Arrestaties demonstranten VK doen discussie oplaaien over recht op vrije meningsuiting

Niet elke Brit rouwt om de dood van koningin Elizabeth II. De voorbije dagen trokken velen de straat op om te pleiten voor de afschaffing van het koningshuis, met (hardhandige) arrestaties tot gevolg. Het stelt de discussie over het recht op vrije meningsuiting in het VK op scherp.

Lees verder

Imago 'heilige' Ursula begint barsten te vertonen

De kritiek op Commissievoorzitter Ursula von der Leyen neemt toe. Het feit dat ze sterk leunt op haar 'Duitse bubbel' begint haar zuur op te breken.

Lees verder

Medewerker Surinaams parlement komt in verlegenheid als hij naam Mark Rutte vergeet

De ene parlementaire medewerker in Suriname rukte dinsdag de microfoon uit de handen van de andere. Het duurde namelijk iets te lang voor de tweede om op de naam van Nederlands minister-president Mark Rutte te komen. De premiers tweedaags bezoek aan het land staat voor een groot deel in het teken van de gezamenlijke geschiedenis van Suriname en Nederland.

Lees verder

De tien beste boekentips voor het najaar: van Kafka tot Coe

George Saunders schreef na acht jaar nog eens een bundel kortverhalen, Jonathan Coe beschrijft het leven in een buitenwijk van Birmingham en zelfs Franz Kafka heeft een bundel met nooit eerder vertaald werk. Een overzicht.

Lees verder

En plots ligt openhouden Doel 3 op tafel

De regering vraagt aan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc)of het nog mogelijk is de sluiting van Doel 3 uit te stellen. Maar het is laat, heel laat.

Lees verder

Wie is mysterieuze vrouw aan zijde Kim Jong-un?

De voorbije maanden wordtde Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vaak in het gezelschap van een vrouw gespot, maar niemand kan haar identiteit achterhalen.

Lees verder

Crevits wil kleinere groepen voor opvang baby's

Een flexibele norm voor de kinderopvang, waarbij baby's in kleinere groepen worden opgevangen. Dat stelt minister Hilde Crevits voor aan de Vlaamse regering. Kind en Gezin kijkt naar lokale besturen: zij zouden noodopvang moeten bieden.

Lees verder

Cryptowereld houdt adem in voor groene ommekeer

Het platform waarop de digitale munt ether draait, waagt zich aan een grote sprong die de werkwijze ervan veel minder belastend moet maken voor het milieu. Maar dat is niet zonder risico.

Lees verder

Waarom Club Brugge in de Champions League naar de laatste zestien kan reiken

Bij zijn tiende deelname aan de groepsfase had Club Brugge nooit betere kaarten om de achtste finales van de Champions League te bereiken. De kwaliteit van de tegenstander is voor het huidige Club irrelevant geworden.

Lees verder

Vivaldi worstelt met snelle en doelgerichte gaskorting voor middenklasse

Om het energieleed wat te verlichten, denkt premier De Croo aan een snelle rechtstreekse korting op de gasfactuur. Die zou nadien via de belastingen gecorrigeerd worden voor de hoogste inkomens.

Lees verder

Zweedse premier Magdalena Andersson dient ontslag in na rechtse overwinning

In Zweden heeft premier Magdalena Andersson haar ontslag ingediend. Ze geeft de overwinning van het rechtse blok bij de parlementsverkiezingen toe.

Lees verder

Saelemaekers scoort voor tweede week op rij in Champions League

Alexis Saelemaekers scoorde woensdagavond voor AC Milan voor de tweede week op rij in de Champions League.

Lees verder

Michel Verschueren: de uitvinder van het merk Anderlecht

Michel Verschueren pionierde in de beleving van het 'merk' Anderlecht en geldt als een vernieuwer in het profvoetbal. Niet alleen in België, ook in Europa.

Lees verder

R. Kelly schuldig aan maken kinderporno en seksueel misbruik minderjarigen

De Amerikaanse zanger R. Kelly is schuldig aan het seksueel misbruiken van minderjarigen en het maken van kinderporno. Dat heeft een rechtbank in Chicago woensdag bepaald.

Lees verder

Podcast | Regering-De Croo blijft in crisismodus, liberalen maken er een troef van

De energiecrisis slorpt alle aandacht op van onze toppolitici. Onze regering is van het ene crisismanagement – corona weet u nog? – in het andere beland. En dat is misschien een goeie zaak voor de leider van dat crisismanagement: premier Alexander De Croo.

Lees verder

Eigenaar outdoormerk Patagonia geeft bedrijf weg aan stichting die zich inzet voor het milieu

De eigenaar van het Amerikaanse outdoormerk Patagonia heeft zijn bedrijf gedoneerd aan een stichting die de winst van de onderneming zal gaan gebruiken voor projecten om klimaatverandering tegen te gaan. Dat laat het bedrijf woensdag weten.

Lees verder

De uitvinder van het merk Anderlecht

Michel Verschueren pionierde in de beleving van het 'merk' Anderlecht en geldt als een vernieuwer in het profvoetbal. Niet alleen in België, ook in Europa.

Lees verder

Imago van 'heilige' Ursula begint barsten te vertonen

De kritiek op Commissievoorzitter Von der Leyen, die woensdag in Straatsburg haar toespraak over de 'stand van de EU' hield, neemt toe. Ze leunt sterk op haar 'Duitse bubbel', en dat begint haar zuur op te breken.

Lees verder

Texaanse vrouw riskeert doodstraf nadat ze zwangere vrouw doodde om haar foetus te stelen

In Dallas, in de Amerikaanse staat Texas, staat een 29-jarige vrouw terecht omdat ze een zwangere vrouw had vermoord met als doel haar ongeboren kind te stelen. De vrouw riskeert de doodstraf.

Lees verder

Zwaarbewolkte maar meestal droge donderdag

Het blijft donderdag op de meeste plaatsen droog, maar een lokale bui is niet uitgesloten. Het is wel zwaarbewolkt, met temperaturen tot maximum 19 graden, meldt het KMI.

Lees verder

VDAB sanctioneert fors meer werkzoekenden

VDAB heeft in het eerste semester van dit jaar 6.225 werkzoekenden gesanctioneerd. Vorig jaar waren dat er tijdens dezelfde periode 4.783. Het gaat om mensen die zich niet aan de concrete afspraken houden voor hun traject naar werk.

Lees verder

Van Quickenborne trekt erkenning Moslimexecutieve definitief in

Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) pleitte in De ochtend op Radio 1 voor een nieuwe Moslimexecutieve. Hij trekt de erkenning van het vertegenwoordigende orgaan van de moslims in België in om op termijn een hernieuwde leiding aan te stellen. Volgens de minister is het huidige bestuur al jaren 'disfunctioneel'.

Lees verder