Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 8 september 2022

Matthias Diependaele (N-VA) verzamelt alle Vlaamse subsidies in één register: “Dankzij El Kaouakibi is databank z...

HLN
Matthias Diependaele (N-VA) verzamelt alle Vlaamse subsidies in één register: "Dankzij El Kaouakibi is databank zo snel af"
Hoeveel geld krijgen pakweg de Broeders van Liefde of de Chiro van de Vlaamse overheid? Iedereen kan vanaf vandaag alle subsidiestromen onder de loep nemen. Of dit de hele subsidiecultuur kan veranderen? "In Vlaanderen is de reflex: gaat iets goed of net slecht, geef er dan subsidies aan. Maar dat is niet altijd de taak van de overheid."
Lees verder

Undercover in rusthuis Oostrozebeke: zelfs na moorden ligt medicatie gewoon te grabbel
Het onderzoek naar de moorden in het rusthuis in Oostrozebeke wordt bemoeilijkt door chaos in de administratie, dat weet een bron dicht bij het onderzoek. Niemand weet wie wanneer aan welke bewoner medicatie toediende. Uit onderzoek van deze redactie blijkt nochtans dat daar al ruim tien jaar voor gewaarschuwd werd. Zelfs vandaag slaagt het rusthuis er niet in de medicatie achter slot en grendel te bewaren, dat kon 'VTM Nieuws' undercover vaststellen. Onze journalist liep ongestoord het bureau binnen waar de medicatie simpelweg te grabbel lag.
Lees verder

"Kom niet met de wagen naar Brussel": verkeerschaos verwacht door taxibetoging tegen Uber
Vandaag neemt de Brusselse taxisector deel aan een internationale taxibetoging naar aanleiding van de UberFiles. De taxichauffeurs eisen dat er een politieke reactie komt op de onthullingen rond Uber. Een stoet van wagens trekt rond de middag van het Noordstation naar de Europese wijk. De Brusselse politie verwacht al van in de ochtend zware verkeershinder.
Lees verder

Get Ready! komt met nieuwe single: "Ik zou niet graag een nieuwe artiest zijn, hits maken is moeilijk"
Ook de meest succesvolle boysband van Vlaanderen keert terug naar het podium van 'Tien om te Zien'. Get Ready! brengt niet alleen hun nieuwe single 'Dansen', maar ook hun grootste hit 'Diep'. Al waren ze bij de repetitie nog niet voltallig en moest de partner van Jimmy mee het podium op. Al snel werd duidelijk dat hij geen ritmegevoel heeft en niet kan zingen. Maar dat leverde wel hilarische beelden op. Bekijk het in een nieuwe Showbits.
Lees verder

Radiostem Eva De Roo is nu ook schermgezicht: "Sinds de 'Slimste mens' vermijd ik online commentaren"
Eva De Roo (34) draait op kruissnelheid. Ze presenteert haar eerste televisiereeks, werd mama van een tweede zoontje, ziet manlief straks coachen in 'The Voice' en ondertussen probeert ze het noodlijdende Studio Brussel boven water te houden. "De concurrentie is al komen aankloppen, maar ik heb nee gezegd."
Lees verder

Radiostem Eva De Roo maakt het mooie weer als schermgezicht: "Binnenkort wéér nieuw programma"
Eva De Roo (34) draait op kruissnelheid. Ze presenteert haar eerste televisiereeks, werd mama van een tweede zoontje, ziet manlief straks coachen in 'The Voice' en ondertussen probeert ze het noodlijdende Studio Brussel boven water te houden. "Geen spijt dat ik niet naar de concurrentie ging."
Lees verder

Een videocall op zandwegel vol luide scooters maakte indruk: hoe Club met Abakar Sylla een toptalent voor een habbekrats wegplukte uit Ivoorkust
Van een stoffige Ivoriaanse buitenwijk naar de basiself van Club Brugge én meteen uitblinker in de Champions League. In één jaar tijd. Het wonderbaarlijke verhaal van Abakar Sylla (19), de ontdekking waarvoor blauw-zwart amper 200.000 euro neertelde. "Club Brugge heeft voor mij de juiste dingen gedaan. Exact wat iemand die op jonge leeftijd uit Afrika komt nodig heeft."
Lees verder

WEERBERICHT. Herfstige en wisselvallige dag, opnieuw code geel voor onweer
Vanochtend vroeg valt er vooral over de noordoostelijke landshelft aanvankelijk nog regen. Al snel wordt het overal tijdelijk overwegend droog en wisselend tot soms zwaarbewolkt. In de loop van de namiddag is het opnieuw wisselvalliger met plaatselijke buien en kans op onweer. Het KMI roept code geel af tussen 14.00 en 22.00 uur. We halen maxima van 16 à 17 graden in de Hoge Ardennen tot 22 graden in het centrum.
Lees verder

Van visser tot miljardair en vriend van Bill Clinton: het verhaal achter de suikernonkel van AA Gent-opponent Molde, die vijf keer rijker is dan Paul Gheysens
Alles wat hij aanraakt, verandert in goud. Nu ja, bijna alles. Maak kennis met Kjell Inge Røkke (63), 'selfmade billionaire' en eigenaar van AA Gent-tegenstander Molde FK. Over zijn fortuin, een rampzalig Premier League-avontuur en een hiphopnummer. "Ik zou een heel album kunnen schrijven over Røkke."
Lees verder

Oekraïne geeft toe achter aanvallen op de Krim te zitten
Een serie explosies die het schiereiland de Krim vorige maand trof, was het werk van het Oekraïense leger. De ontploffingen, die naast een Russisch legerdepot ook een militair vliegveld hebben beschadigd, werden volgens de opperbevelhebber van het Oekraïense leger veroorzaakt door raketaanvallen. Het is voor het eerst dat Kiev toegeeft achter de aanvallen te zitten.
Lees verder

Deze drie programma's vanavond weer op de buis met nieuw seizoen
Vanavond starten drie verschillende tv-reeksen met een nieuw seizoen. Zo gaat Alloo weer op de baan met 'Alloo bij de verkeerspolitie', start Sean Dhondt een zoektocht naar de nieuwe Dancing Dimi in het tweede seizoen van 'BV Darts' en wordt Erik Goens opnieuw verwelkomd door Justitie voor een nieuw seizoen van 'Het Parket'.
Lees verder

Terug van weggeweest: deze drie programma's zijn vanavond weer op de buis
Vanavond starten drie verschillende tv-reeksen met een nieuw seizoen. Zo gaat Alloo weer op de baan met 'Alloo bij de verkeerspolitie', start Sean Dhondt een zoektocht naar de nieuwe Dancing Dimi in het tweede seizoen van 'BV Darts' en wordt Erik Goens opnieuw verwelkomd door Justitie voor een nieuw seizoen van 'Het Parket'.
Lees verder

Hitte bedreigt 71 procent van de voedselproductie tegen 2045, zegt studie
De toenemende hittegolven als gevolg van de klimaatverandering kunnen tegen 2045 de landbouwsector in "extreem gevaar" brengen, blijkt uit een analyse van het Britse risicoanalysebedrijf Verisk Maplecroft. De hittegolven zouden een impact hebben op zo'n 60 landen die samen goed zijn voor bijna driekwart van de voedselproductie.
Lees verder

Herman Brusselmans krijgt zoontje: "Wanneer hij geboren is, ga ik ook pampers verversen"
"Mijn kind moet nog geboren worden, maar ik weet nu al dat ik die kleine graag ga zien." En dat noopt Herman Brusselmans (64) tot drastische beslissingen. Zo is de schrijver van plan om het eerste jaar na de bevalling - het wordt een zoontje - niet te werken. "De kans dat ik nog leef wanneer hij dertig is, is miniem. Ik moet zoveel mogelijk genieten van onze tijd samen."
Lees verder

Europese Centrale Bank zal rente optrekken, maar vraag is met hoeveel
De Europese Centrale Bank (ECB) komt vandaag opnieuw samen voor een rentebesluit. Vast staat dat de rente verder zal worden verhoogd, om de torenhoge inflatie in de eurozone af te remmen. Maar dé hamvraag is hoe groot die renteverhoging zal zijn.
Lees verder

E34 in Antwerpen in beide richtingen volledig versperd ter hoogte van Sint-Anna Linkeroever: "Vermijd regio indien mogelijk"
Het verkeer is donderdagochtend versperd op de E34 ter hoogte van Sint-Anna Linkeroever en dat in beide richtingen na een ongeval dat veroorzaakt is door een vrachtwagen. Het Vlaams Verkeerscentrum roept op om de omgeving te vermijden. De Liefkenshoektunnel is in beide richtingen tolvrij gemaakt.
Lees verder

Veel hinder na ongeval op E34: geen doorgang aan Sint-Anna Linkeroever in beide richtingen
Het verkeer is donderdagochtend versperd op de E34 ter hoogte van Sint-Anna Linkeroever en dat in beide richtingen na een ongeval dat veroorzaakt is door een vrachtwagen. Het Vlaams Verkeerscentrum roept op om de omgeving te vermijden. De Liefkenshoektunnel is in beide richtingen tolvrij gemaakt.
Lees verder

Grote zorgen in Nederland over Belgische bron van PFAS-lozingen
Na de ophef over de PFAS-lozingen van de Belgische fabriek van 3M, blijkt er in Nederland op amper vijf kilometer van de Belgische grens nog een belangrijke bron van PFAS-vervuiling te zijn. De Antwerpse afvalverwerker Indaver loost al jarenlang PFAS in het water dat uitkomt in de Westerschelde, waaronder verschillende PFAS-stoffen "zonder vergunning".
Lees verder

Discussie over 'glazen kooien' op proces aanslagen: "Ze stigmatiseren en belemmeren contact tussen advocaat en beklaagde"
De voorbereidingen van het assisenproces over de terreuraanslagen in Brussel en Zaventem van 22 maart 2016, dat op 10 oktober van start gaat, zijn volop aan de gang. Het oude NAVO-gebouw in de hoofdstad is al helemaal omgebouwd tot assisenzaal, al zorgen de glazen boxen waarin de beschuldigden moeten zitten voor verdeeldheid. De 'kooien' zijn stigmatiserend en belemmeren het contact met de beklaagden, klinkt het bij de advocaten.
Lees verder

Nicolas Cage en dertig jaar jongere echtgenote Riko Shibata zijn ouders geworden van een dochter
'Ghost Rider'-acteur Nicolas Page (58) is vader geworden van zijn derde kindje. Zijn vijfde vrouw, Riko Shibata (27), is bevallen van een dochter. "Moeder en kind stellen het goed" lieten ze weten aan People.
Lees verder