Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 14 september 2022

LIVE. Londen maakt zich op voor grote processie: lichaam van de Queen vertrekt vanmiddag naar Westminster Hall

HLN
LIVE. Londen maakt zich op voor grote processie: lichaam van de Queen vertrekt vanmiddag naar Westminster Hall
Het Verenigd Koninkrijk is ondergedompeld in diepe rouw sinds Queen Elizabeth II donderdagmiddag overleed. De kist van de overleden Queen Elizabeth II is gisteren van het Schotse Edinburgh overgebracht naar Buckingham Palace. De kinderen en kleinkinderen van de Queen, inclusief Harry en Meghan, wachtten de kist op in het paleis. Vannacht werd de kist opgesteld in de Bow Room, vanmiddag wordt ze overgebracht naar Westminster Hall. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.
Lees verder

De Origi-klok staat weer stil: blessure zorgt voor valse start bij zijn nieuwe club
Zonder een keer in de basis te staan, heeft hij al geschiedenis geschreven in Milaan. Divock Origi (27) is een spits met meer mijlpalen dan minuten. Ook bij AC Milan nam de Rode Duivel een valse start. Hoe de Origi-klok in Italië weer tot stilstand kwam.
Lees verder

Koen Crucke loopt het risico om blind te worden: "Het begon nadat ik m'n ogen liet laseren"
Zwarte vlekken voor de ogen. Barstende hoofdpijn. En vooral een bang hartje. Koen Crucke (70) maakt op dit moment een moeilijke periode door. Al enkele jaren sukkelt hij met een oogkwaal, en de laatste tijd gaat het van kwaad naar erger. Om te voorkomen dat hij blind wordt, moet de zanger/acteur op 25 oktober voor een eerste keer onder het mes. In dit interview legt Crucke uit wat er precies aan de hand is. "Ik probeer positief te blijven. Andrea Bocelli kan toch ook nog optreden."
Lees verder

Na het succes van 'Girl' en 'Close' lonkt Lukas Dhont niet naar Amerika: "Ik kan hier veel comfortabeler werken"
De zenuwen bij Lukas Dhont staan strak gespannen, want zeer binnenkort lost hij zijn tweede langspeelfilm op het Belgische publiek. Na het internationale succes van z'n debuut 'Girl' zijn de verwachtingen voor 'Close' nog hoger. De film sleepte op het festival van Cannes ook al de Grand Prix (oftewel de zilveren medaille) in de wacht. Showbits blikt met Lukas Dhont al eens vooruit naar het Film Fest Gent waar 'Close' op 11 oktober in première gaat.
Lees verder

"Dit is het absolute summum": Marc Degryse vindt dat het geloof in overwintering op het kampioenenbal mag groeien
Marc Degryse vindt dat superlatieven tekort schieten voor de 0-4 van Club Brugge in Porto. "Elk jaar worden ze beter en sterker. Stralen ze meer uit als club. De fundamenten zijn ijzersterk."
Lees verder

"Als we het vermakelijk vinden om mensen met Down op tv te zien, maar onszelf geen houding weten te geven wanneer we diezelfde mensen tegenkomen achter de toog van de slager, dan klopt er iets niet"
Eén enkele Facebook-post en het spel zat op de wagen. Programma's als 'Down The Road' en 'Out of Office': moeten we daar wel blij mee zijn? "Boeva heeft een punt want já, inclusie zou de regel moeten zijn", schrijft redactrice Sabine Vermeiren. "Maar inclusie begint met kennis. En laat televisie daar nu een goed medium voor zijn."
Lees verder

Lukas Dhont: "Er zijn wel al aanbiedingen gekomen uit de States, maar mijn Amerikaanse droom is niet zo groot"
De zenuwen bij Lukas Dhont staan strak gespannen, want zeer binnenkort lost hij zijn tweede langspeelfilm op het Belgische publiek. Na het internationale succes van z'n debuut 'Girl' zijn de verwachtingen voor 'Close' nog hoger. De film sleepte op het festival van Cannes ook al de Grand Prix (oftewel de zilveren medaille) in de wacht. Showbits blikt met Lukas Dhont al eens vooruit naar het Film Fest Gent waar 'Close' op 11 oktober in première gaat.
Lees verder

"Onvoorstelbaar dat dader vrij is terwijl Maarten moet vechten voor zijn leven": mama reageert vol ongeloof nadat haar zoon aangepakt werd door dolgedraaide collega
Voor Christine Closset uit Paal blijft het bang afwachten hoe haar zoon Maarten Bogaerts (33) zal herstellen na de aanval door een collega vrijdagnamiddag bij citroenzuurfabrikant Citribel in Tienen. Een 24-jarige werknemer zag zijn contract niet verlengd en de stoppen sloegen door . Hij ging twee leidinggevenden te lijf, sloeg nadien Maarten een schedelbreuk en liet hem voor dood achter. "Van Maarten moest het werk in orde zijn, desnoods sprak hij er een collega over aan. Dat werd hem bijna fataal."
Lees verder

Bijna-doodervaring van Bert was inspiratiebron voor 'Familie': "Ik vreesde dat mensen me voor gek zouden verklaren"
In 'Familie' is Niko teruggekeerd uit het rijk der doden. Het personage van Jo Hens (34) werd in de soap wakker uit een coma, maar beweert sindsdien dood te zijn geweest en zich dat intense moment nog heel helder te herinneren. Geen vergezocht verhaal: zijn ervaring is gebaseerd op die van Bert Corsius (45). Zijn verhaal was voor de scenaristen van 'Familie' een inspiratiebron voor wat Niko nu overkomt in de serie. Bert duikt binnenkort zelfs even op in 'Familie'. "Wat ik heb meegemaakt, daar kan mijn verstand nog altijd niet bij."
Lees verder

Bijna-doodervaring was inspiratiebron voor 'Familie': "Ik vreesde dat mensen me voor gek zouden verklaren"
In 'Familie' is Niko teruggekeerd uit het rijk der doden. Het personage van Jo Hens (34) werd in de soap wakker uit een coma, maar beweert sindsdien dood te zijn geweest en zich dat intense moment nog heel helder te herinneren. Niet iedereen gaat mee in dat verhaal en sommigen verklaren Niko gek. Bert Corsius (45) kampte na een soortgelijke ervaring met hetzelfde probleem. Zijn verhaal was voor de scenaristen van 'Familie' een inspiratiebron voor wat Niko nu overkomt in de serie. Bert duikt binnenkort zelfs even op in 'Familie'. "Wat ik heb meegemaakt, daar kan mijn verstand nog altijd niet bij."
Lees verder

Hoge verwachtingen voor jaarlijkse toespraak von der Leyen: welke maatregelen stelt Europa voor om energiecrisis aan te pakken?
Volgens EU-bronnen zal Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vandaag tijdens haar jaarlijkse State of the Union ingrijpende maatregelen aankondigen om de woekerende energiecrisis het hoofd te bieden. Zo zou de Commissie een prijsplafond van 180 euro per megawattuur instellen voor bedrijven die elektriciteit met duurzame energie opwekken. Daarnaast zouden grote energiebedrijven die met gas elektriciteit opwekken vanaf december een solidariteitsbijdrage van 33 procent moeten betalen. Dat geld moet de consument compenseren voor de hoge energierekeningen.
Lees verder

Daar zijn de kopmannen: Evenepoel en Van Aert goed aangekomen in Australië voor WK
Ze zijn er! Remco Evenepoel en Wout van Aert landden op Kingsford Smith International Airport in Sydney om zich vervolgens bij de rest van de Belgische delegatie te voegen in het Headlands Austinmer Beach Hotel. Donderdagavond lokale tijd worden de laatste renners verwacht.
Lees verder

KMI waarschuwt voor lokaal intense regenbuien: code oranje in Vlaams-Brabant en Brussel
Het wordt een herfstachtige dag, met buien die op heel wat plaatsen intens kunnen zijn. In Brussel en Vlaams-Brabant is tot woensdagavond code oranje van kracht. Voor de andere Vlaamse provincies geldt code geel. Ook de komende dagen blijft het wisselvallig, meldt het KMI.
Lees verder

WEERBERICHT. Druilerige dag met lokaal intense regenbuien
Het wordt een herfstachtige dag, met buien die op heel wat plaatsen intens kunnen zijn. Ook de komende dagen blijft het wisselvallig, meldt het KMI.
Lees verder

Peter Sagan doet nog eens gooi naar recordtitel: "Ik had wat complicaties door corona, maar nu ben ik weer gezond"
Na Richmond 2015, Doha 2016, Bergen 2017 ook Wollongong 2022? Het zou wat zijn. Peter Sagan heeft het perspectief op een uniek record van vier wereldtitels in elk geval nog niet opgeborgen.
Lees verder

Experts geven William Boeva gelijk: "Wachten op schermgezicht met beperking"
Ze verschijnen wel degelijk vaker op het scherm, mensen met een beperking, maar op de echte doorbraak - een schermgezicht met een beperking - is het nog wachten. Als het aan de VRT ligt, nog hoogstens één jaar.
Lees verder

Experts geven William Boeva gelijk in 'Down the road'-discussie: "Een echt rolmodel doet gewoon z'n job, zoals de weervrouw van de BBC"
"'Down the road' is een warm programma, maar het helpt ons niets vooruit." William Boeva wond er woensdag geen doekjes om: hij vindt dat de zenders mensen met een beperking enkel in beeld brengen 'als een bron van feelgood'. En de experts geven hem gelijk: "Hoe vaak hoor je iemand met een beperking een mening geven over het klimaat of de oorlog in Oekraïne?" Op de echte doorbraak - een schermgezicht met een beperking - is het nog wachten. Als het aan de VRT ligt, nog hoogstens één jaar.
Lees verder

Waarom Wollongong? Valt er iets te beleven en wat is de rol van El Niño? Vijf vragen over het WK: "Eén raad: neem zeker een regenjas mee"
Brendon Santalab, ex-spits van Oostende en Sint-Truiden, is er geboren. Het is de enige Belgische link met Wollongong. Hoe een kleine industriestad uit Australië het WK wielrennen kan organiseren en waarom de renners hun K-way meenemen. "Twee weken geleden sneeuwde het hier nog."
Lees verder

Rusland gaf in het geheim minstens 300 miljoen euro uit om politiek in zeker 24 landen te beïnvloeden: "Brussel gebruikt als hub om extreemrechtse kandidaten te steunen"
Rusland heeft sinds 2014 minstens 300 miljoen euro uitgegeven om de politiek in zeker 24 landen in het geheim te beïnvloeden. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op basis van een Amerikaans inlichtingenrapport. Waarschijnlijk waren het nog meer fondsen, maar bleef dat onder de radar. En Rusland zou van plan zijn om nog honderden miljoenen extra over te schrijven om wereldwijd politieke invloed uit te oefenen en verkiezingen te sturen.
Lees verder

Een statistiek die doet dromen: slechts één keer overwinterde een ploeg die met 6 op 6 begon niet
Een statistiek die doet dromen. Club Brugge pakt na zeges tegen Leverkusen en FC Porto een historische zes op zes in de Champions League. Slechts één keer in 140 gevallen eindigde een team dat haar eerste twee duels won alsnog vierde en overwinterde het dus niet Europees.
Lees verder