Doorgaan naar hoofdcontent

Levensgrote mural van Sanda Dia, aandacht voor de (energie)crisis, maar ook... feest! Zo trapten universiteitssteden ...

HLN
Levensgrote mural van Sanda Dia, aandacht voor de (energie)crisis, maar ook... feest! Zo trapten universiteitssteden het academiejaar af
De grote vakantie is nu ook voorbij voor de studenten. Maandag trapten Leuven, Antwerpen, Gent en Brussel alvast hun academiejaar af. Elk met de eigen tradities, maar toch was er ook overkoepelend sentiment: de (energie)crisis treft namelijk iedereen, niet in het minst studenten. En dan is er ook nog dat coronavirus dat zijn sporen nalaat... Toch kon de regen ook de feestvreugde niet drukken en was er eveneens tijd voor ingetogenheid.
Lees verder

Nieuw monogram van Britse koning Charles onthuld
Het officiële monogram van koning Charles is maandag onthuld. Het logo zal te zien zijn op onder meer overheidsgebouwen, staatsdocumenten en brievenbussen. Volgens Britse media zal het huidige monogram van koningin Elizabeth de komende maanden en jaren worden vervangen.
Lees verder

Nieuw monogram van koning Charles onthuld
Het officiële monogram van koning Charles is maandag onthuld. Het logo zal te zien zijn op onder meer overheidsgebouwen, staatsdocumenten en brievenbussen. Volgens Britse media zal het huidige monogram van koningin Elizabeth de komende maanden en jaren worden vervangen.
Lees verder

Noodsituatie voor volksgezondheid in Florida uitgeroepen in afwachting van orkaan Ian
De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Xavier Becerra heeft maandag een noodsituatie voor de volksgezondheid uitgeroepen voor de staat Florida vanwege de naderende orkaan Ian. De orkaan bereikt waarschijnlijk vandaag de zuidpunt van Florida. De regering van de Amerikaanse president Joe Biden liet weten met de lokale autoriteiten samen te werken om hulp te verlenen.
Lees verder

Incident met Nord Stream 2: gaslek in Oostzee "gevaar" voor scheepvaart
De gaspijpleiding Nord Stream 2 die loopt van Rusland naar Duitsland via de Oostzee heeft te maken met een lekkage, waardoor gas vrijkomt. De Deense autoriteiten hebben daarom schepen gevraagd afstand te houden van het eiland Bornholm waarlangs de pijpleiding loopt. Overigens is Nord Stream 2 niet in gebruik, maar de leiding bevat wel gas.
Lees verder

Wereldkampioen schaken Carlsen beticht Niemann nu openlijk van valsspelen
Wereldkampioen Magnus Carlsen heeft voor het eerst de Amerikaanse schaker Hans Niemann openlijk beschuldigd van valsspelen. "Ik geloof dat Niemann vaker vals heeft gespeeld dan hij heeft toegegeven", schrijft de Noorse grootmeester in een verklaring. "We moeten meer doen om vals spelen tegen te gaan, want ik wil niet tegen mensen spelen die in het verleden herhaaldelijk vals hebben gespeeld."
Lees verder

KFE wil zorgmodel kindergeneeskunde hervormen: "Minder diensten pediatrie, meer andere zorgvormen"
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) stelt voor om het huidige zorgmodel voor kinderen te vervangen door een nieuw zorgprogramma. Zo is het voor de gezondheidsstudiedienst van de overheid aangewezen om het aantal kleine diensten pediatrie af te bouwen. Naast de klassieke dienst pediatrie is er in dat model ruimte voor andere zorgvormen, bijvoorbeeld de piste van een "voorlopige hospitalisatie" of observatie korter dan een dag.
Lees verder

Eerste Britse bankbiljetten met beeltenis Charles III vanaf midden 2024 in omloop
De eerste bankbiljetten met de beeltenis van de nieuwe koning Charles III zullen vanaf midden 2024 in omloop in het Verenigd Koninkrijk. Maar het portret zal pas eind dit jaar onthuld worden, zegt de Bank van Engeland dinsdag.
Lees verder

Alle universiteiten groeien, maar 'kleintjes' het meest: "Studenten zoeken het dichter bij huis door het tekort aan koten en de hoge prijzen"
Het is weer druk in… alle Vlaamse universiteitssteden. Van Hasselt tot Gent: elke unief ziet meer nieuwe studenten dan vorig jaar. Maar opvallend: kleine universiteiten groeien in verhouding meer. "Studenten lijken het vaker dichter bij huis te zoeken door het tekort aan koten en de hoge prijzen", zegt onderwijsexpert Pedro De Bruyckere.
Lees verder

Hoe moet het nu verder met de Vlaamse onderhandelingen?
Na een marathonvergadering van net geen 24 uur waren bijna alle contouren van het Vlaamse begrotingsakkoord - over de jobbonus, de huurindexering en de steun aan bedrijven - afgelijnd. Op één uitzondering na: de verhoging van het Groeipakket. Nog iets meer dan twee dagen heeft Jan Jambon de tijd om een doorbraak te forceren - anders moet hij weer zonder septemberverklaring naar het parlement.
Lees verder

Welke grote drugsbaron kan achter ontvoeringsplan minister zitten?
Welke drugskoning voelt zich dermate in het "nauw gedreven" dat hij minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wilde ontvoeren? De vier verdachten die in Nederland zijn opgepakt houden de lippen stijf op elkaar.
Lees verder

Dit is het geheime wapen van Remco Evenepoel: zijn geel-groene killerbril. Of hoe 80% van de topsporters bijgelovig is
Kersvers wereldkampioen Remco Evenepoel heeft een 'killerbril': als hij zijn fluogele Oakley met groene oren draagt, wint hij. Of tenminste, dat dénkt hij. "Alleen al daarom helpt zo'n routine en zijn topsporters er zo gevoelig aan", zegt sportpsycholoog Jef Brouwers. En neem het van ons aan: het kan véél gekker dan een speciale fietsbril - met opzet in je broek plassen, bijvoorbeeld.
Lees verder

ASSISEN. Campingmoord. Agent die gruwel ontdekte: "Iedere keer ik daaraan terugdenk, komt mijn haar recht omhoog"
Politiemannen zijn doorgaans wel wat gewend. Maar wat de agenten van Middelkerke zagen toen ze in de nacht van 6 op 7 december 2017 de koffer van een grijze Seat Ibiza opentrokken, tartte alle verbeelding. Wat ze nadien op camping Marva III aantroffen ook. "'Welkom', stond er op de deurmat. Welkom in een horrorfilm, ja."
Lees verder

LIVE. Evenepoel en co zetten straks voet op Belgische grond. Wat staat de wereldkampioen vandaag (en de komende dagen) te wachten?
Van de luchthaven over zijn fanlokaal, een cultureel centrum, de Brusselse Grote Markt en de trouwzaal van het gemeentehuis tot een West-Vlaams hotel: het leven van een wereldkampioen wielrennen zoals het is. Remco Evenepoel (22) gaat nog drie drukke weken tegemoet. En op deze pagina zit u goed om al zijn publieke activiteiten op de voet te volgen!
Lees verder

Hoe Poetin de nucleaire dreiging opvoert met de salami-tactiek
Beetje bij beetje voert Russische president Vladimir Poetin de nucleaire dreiging op. "Ik dreig niet", klonk het vorige week nog in een toespraak. Zo komt het westen langzaamaan voor een voldongen feit te staan. Blijft het bij bluf of gaat hij over tot actie? En hoe tactvol zijn 'tactische' kernwapens nu echt? Professor internationale politiek en expert in kernwapens, Tom Sauer (UAntwerpen) geeft duiding.
Lees verder

Zo'n 400.000 Belgen weten niet dat ze ouderdomsdiabetes hebben
Naar schatting 400.000 Belgen hebben diabetes type 2 - ook wel ouderdomsdiabetes genoemd - maar weten dat nog niet. Dat is maar liefst één op de drie van de naar schatting 1,14 miljoen personen met diabetes type 2 in ons land. Dat meldt de Diabetes Liga in een analyse op basis van de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Opmerkelijke carrièreswitch voor Jasmijn Van Hoof: "Toch twijfel ik om terug naar 'Familie' te gaan"
Het feest rond '30 jaar Familie' heeft heel wat losgemaakt, ook bij acteurs die al een tijdje niet meer meedraaien in de soap. Zoals bijvoorbeeld bij Jasmijn Van Hoof, jarenlang Stefanie Coppens in de reeks, de dochter van Benny. Dat het personage van haar grootvader Patrick geschrapt werd, heeft haar geraakt, ook al besliste ze anderhalf jaar geleden zelf om er even mee te stoppen. Maar de kijkers missen Stefanie. "Ik soms ook, maar het is nog te vroeg om terug te keren", verklapt ze aan Jarne. Hoe ze nu aan de kost komt, vertelt ze in een nieuwe Showbits.
Lees verder

Check-in voor Qatar: wie mag zijn boarding pass al klaarhouden? Welke Duivels moeten zich reppen en wie lijkt de vlucht nu al te missen?
Het WK in Qatar nadert. Welke Rode Duivels zijn volgens ons zeker van een plek op het vliegtuig? Wie moet er nog knokken voor zijn ticket én wie valt zo goed als zeker uit de boot? Een overzicht.
Lees verder

'Lisa'-actrice Femke Verschueren heeft hoofdrol beet in musical 'Kamp Delta' van MNM-dj Wanne Synnave
De musicalwereld krijgt er een nieuwkomer bij: 'Lisa'-actrice Femke Verschueren (22). Ze vergezelt het jongerenkoor Melodia (leeftijd 14j-17j) en zal de hoofdrol spelen in de gloednieuwe musicalproductie 'Kamp Delta', geschreven door MNM-dj Wanne Synnave (25).
Lees verder

Liefde voor Muziek' brengt straks al voor de negende keer muzikaal talent samen: "Van K3 tot DAAN, de nieuwe 'clash der muziekgenres'"
Stef Bos, DAAN, K3, Metejoor, Günther Neefs, Portland en Jaap Reesema. Dat zijn de zeven namen voor het nieuwe seizoen van het VTM-programma 'Liefde voor Muziek'. Het kleurrijke gezelschap moet de Vlaamse muziekbusiness volgende zomer een nieuwe por in de rug geven.
Lees verder