Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 9 september 2022

Kritiek op ‘borstencover’ van vrouwenblad Linda: activisten maken meer inclusieve versie

Kritiek op 'borstencover' van vrouwenblad Linda: activisten maken meer inclusieve versie

Na hevige kritiek op de borstencover van het Nederlandse magazine Linda hebben enkele feministische platforms samen een alternatieve voorpagina gemaakt. Eentje waarop vrouwen in al hun diversiteit worden gevierd.

Lees verder

Oekraïense soldaten delen beelden van heroveringen bij Charkov

Het Oekraïense leger is in het noordoosten van het land bezig met een tegenoffensief en is erin geslaagd om verschillende dorpen te heroveren op de Russen. De strijdkrachten delen beelden van gevechten in de ruime regio rond Charkov die verlaten Russische loopgraven tonen, veroverde pantservoertuigen en neergehaalde gevechtsvliegtuigen.

Lees verder

Minister Brouns trekt honderden arbeidskaarten in na mistoestanden bij Borealis en Antwerp Container Transport

Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) heeft bijna 500 arbeidskaarten ingetrokken bij het Antwerpse transportbedrijf Antwerp Container Transport International (ACT) en bij twee onderaannemers van chemiebedrijf Borealis. Borealis kwam deze zomer in het nieuws na berichten over mensenhandel op zijn bouwwerf in de Antwerpse haven.

Lees verder

Rammstein voegt extra Brussels optreden toe aan Europese tournee

Het aangekondigde concert van Rammstein in Brussel was donderdag in een mum van tijd uitverkocht. Wie naast een ticket greep, heeft geluk: de Duitse metalband zal volgende zomer twee dagen na elkaar optreden in het Koning Boudewijnstadion.

Lees verder

Oekraïne geeft voor het eerst toe dat het achter aanval op de Krim zit: 'Russen moeten hinder van oorlog meer voelen'

De Oekraïense legeropperbevelhebber Valeri Zaloezjny vertelde in een bijdrage woensdag voor staatspersbureau Ukrinform dat Oekraïne achter een reeks aanvallen op de Krim zat. Voordien liet het land altijd in het midden of het achter de bombardementen zat.

Lees verder

'Als kind hebben we Remco vrij snel moeten loslaten'

Remco Evenepoel is alweer een dag dichter bij de eindzege in de Vuelta. Ouders Agna en Patrick stapten gisteren de negen kilometer lange slotklim naar omhoog om hun zoon aan te moedigen bij de finish. 'Onwezenlijk wat er allemaal gebeurt.'

Lees verder

Ukkel wil deelsteps verbieden

De Brusselse gemeente Ukkel wil deelsteps weren uit het straatbeeld. Dat meldt de krant Le Soir. De gemeente wil zich eerst juridisch indekken vooraleer een effectief verbod uit te vaardigen.

Lees verder

Documentaire toont moment waarop Macron van Zelenski hoort dat de oorlog is losgebarsten

Een documentaire van de Franse televisiezender France 2 geeft een blik achter de schermen van het Elysée. In Un président, l'Europe et la guerre volgt een cameraploeg president Macron in het kader van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, maar het is uiteindelijk de oorlog in Oekraïne die de reportage domineert.

Lees verder

Michel Bouchat is de tweede advocaat van Salah Abdeslam

Op het assisenproces over de terreuraanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem, dat in oktober van start gaat, zal Salah Abdeslam niet alleen verdedigd worden door de Brusselse advocate Delphine Paci, maar ook door haar confrater Michel Bouchat uit Charleroi.

Lees verder

Ook afvalverwerker Indaver loosde grote hoeveelheden PFAS in het Scheldewater

Behalve 3M heeft ook de Antwerpse afvalverwerker Indaver grote hoeveelheden PFAS in de Schelde geloosd. Dat leidde de voorbije maanden tot 'overleg op het hoogste niveau' tussen België en Nederland. Mede op aandringen van de noorderburen werden de lozingsnormen verstrengd.

Lees verder

Regering werkt aan goedkoper basispakket gas

De maatregel moet vooral gezinnen uit de middenklasse ten goede komen, wanneer ze net te veel verdienen om van het sociaal tarief te genieten.

Lees verder

Eén jaar lang alleen intrest op woonkrediet aflossen

Gezinnen die in betalingsnood komen door de energiecrisis kunnen hun bank vragen één jaar lang alleen rente op hun woonkrediet te betalen. Aflossing van kapitaal wordt gepauzeerd.

Lees verder

Britse comedian out zich op BBC als 'fan' van Liz Truss, tot woede van Conservatieven

Niet alleen in België doet de eerste aflevering van een langverwachte talkshow stof opwaaien. Het zondagochtendprogramma Sunday with Laura Kuenssberg op de BBC nam een vliegende start met interviews met Rishi Sunak en Liz Truss. Maar dat comedian en tafelgast Joe Lycett nadien de spot met hen dreef, haalt Conservatieven het bloed onder de nagels vandaan.

Lees verder

Vermeer paste 'Het Melkmeisje' aan

Nieuw onderzoek naar 'Het Melkmeisje' van Johannes Vermeer (1632-1675) laat zien welke aanpassingen de schilder ooit heeft aangebracht. Eerder was al wel bekend dat hij oorspronkelijk meer voorwerpen had geschilderd, maar het bleef onduidelijk wat precies.

Lees verder

Leider in bergklassement Vuelta moet opgeven na val

De Vuelta heeft vroeg in de achttiende etappe één van zijn smaakmakers verloren. Jay Vine (Alpecin-Deceuninck), de leider in het bergklassement, raakte betrokken bij een val en kon niet meer verder.

Lees verder

Queen Elizabeth onder medisch toezicht geplaatst, dokters 'bezorgd' om haar gezondheid

De Britse koningin Elizabeth is onder medisch toezicht geplaatst. Haar artsen zouden bezorgd zijn over haar gezondheidstoestand, meldt Buckingham Palace.

Lees verder

Wat schrijft het protocol nu voor?

Wat moet er protocollair allemaal gebeuren na het overlijden van Queen Elizabeth? Heel veel, het zal u niet verbazen in een land met zoveel tradities.

Lees verder

ECB trekt rente op tot 0,75 procent

De Europese Centrale Bank (ECB) voert zijn grootste renteverhoging ooit door en trekt de rente met 75 basispunten op van nul tot 0,75 procent. Banken zullen nu wel de rente op het spaarboekje moeten verhogen.

Lees verder

Inflatie blijft ook volgend jaar zeer hoog, voorspelt Planbureau

Het federaal Planbureau verwacht een inflatie van 6,5 procent in 2023, bijna het dubbele van zijn eerdere raming. De groei van de Belgische economie zou eind dit jaar volledig stilvallen.

Lees verder

Grappende Obama onthult staatsieportret: 'Hij wou mijn oren niet kleiner schilderen'

Voormalig Amerikaans president Barack Obama en zijn echtgenote Michelle onthulden woensdag hun officiële staatsieportretten in het Witte Huis. Obama was duidelijk goedgeluimd en haalde tijdens een toespraak zijn beste moppen boven. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Terug naar school in oorlogstijd

Online lessen, schuilkelders en veiligheidsoefeningen. Dat is het nieuwe normaal voor kinderen die in Oekraïne les volgen. 'We hebben geen tijd te verliezen. Deze kinderen moeten nu kunnen leren.'

Lees verder

Begroting ontspoort volledig: volgend jaar tekort van 31,5 miljard

Het Planbureau ziet het begrotingstekort volgend jaar oplopen tot 31,5 miljard euro, dat is vijf miljard euro meer dan de raming van voor de zomer. Tegen die donkerrode achtergrond moet de regering op zoek naar miljarden om de energiefactuur te milderen en bedrijven te stutten.

Lees verder

Union Saint-Gilloise en Union Berlijn: meer gemeen dan alleen maar de naam

Niet alleen de naam is identiek. Union Berlijn lijkt op Union Saint-Gilloise op het gebied van fans, mentaliteit en parcours. Donderdagavond (18.45 uur in Berlijn) treffen ze elkaar in de groepsfase van de Europa League.

Lees verder

Twee Vlamingen op longlist Boekenbon Literatuurprijs

Twee Vlaamse auteurs blijven over op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs - voorheen de Ako Literatuurprjis: Carmien Michels met Vaders die rouwen en debutante Tülin Erkan met Honingeter.

Lees verder

Energieprijzen koelen plots snel af

Op de energiebeurzen zijn de prijzen van aardgas en olie  in enkele dagen flink gedaald. De stopzetting van de Russische gasleveringen aan Europa lijkt niet op te wegen tegen de toenemende recessievrees, de sneller dan verwachte opvulling van de gasvoorraden en de voorstellen van de Commissie om de energieprijs te drukken.

Lees verder

Waarom Pinokkio opnieuw tot leven gewekt wordt

Door de jaren heen is De avonturen van Pinokkio al vele keren bewerkt. Nu verschijnen op korte tijd twee films én een game. Wat maakt het verhaal over de pop die een jongetje wil worden zo populair?

Lees verder

De Obama's voor altijd terug in het Witte Huis

Het gebruik wil dat de Amerikaanse president zijn voorganger inviteert voor een plechtigheid in het Witte Huis, waarop diens portret wordt onthuld. Het was maar één van de vele tradities waar de 45ste president, Donald Trump, mee brak. Dus nodigde president Joe Biden Barack Obama alsnog uit.

Lees verder

Daar is de Vlaamse subsidiedatabank, maar wat zijn we ermee?

Voortaan kan elke burger zien waar welke Vlaamse subsidies terechtkomen. Waarom was de databank nodig? En welke beleidsdomeinen en organisaties zijn de grootste subsidieslurpers?

Lees verder

Personeel Google protesteert tegen omstreden Project Nimbus

Werknemers van Google en Amazon protesteren tegen een deal die de techbedrijven sloten met de Israëlische overheid.

Lees verder

Kinderen en kleinkinderen reizen af naar koningin Elizabeth: wie is wie in de koninklijke familie?

Vier kinderen, acht kleinkinderen en twaalf achterkleinkinderen. De Britse koninklijke familie overspant al vele generaties. De kinderen en kleinkinderen van Queen Elizabeth verzamelen op Balmoral, het buitenverblijf van de koningin in Schotland. Maar wie is wie in de familie?

Lees verder

Steve Bannon, voormalig topadviseur Donald Trump, aangeklaagd wegens fraude

Steve Bannon, voormalig topadviseur van Amerikaans ex-president Donald Trump, is in New York aangeklaagd wegens fraude. Bannon wordt verdacht van gesjoemel met fondsen die gedoneerd waren voor de bouw van een muur tussen de VS en Mexico. Hij riskeert tot 15 vijftien jaar cel. Bannon heeft  zich zelf aangemeld bij een rechtbank  in New York.

Lees verder

Collectief van theatermakers gaat Toneelhuis leiden

Het Antwerpse stadstheater krijgt de komende vijf jaar niet één, maar vijf artistiek leiders.

Lees verder

De mijlpalen in het leven van Elizabeth

1926: Geboorte

Lees verder

Queen Elizabeth, een enigma boven alle controverse

Tijdens haar bewind zag Queen Elizabeth (1926-2022) een imperium en een instituut aftakelen waarvan ze de laatste behoeder was. Haar dood laat een land en een familie in verwarring achter.

Lees verder

Van geboorte tot overlijden: 96 jaar Queen Elizabeth II in vijf minuten

De Britse Queen Elizabeth II is niet meer, dat heeft Buckingham Palace bekendgemaakt. De koningin werd 96 jaar geleden geboren en zat meer dan zeventig jaar op de troon. In bovenstaande video blikken we terug op haar leven, vanaf haar geboorte tot haar overlijden. 

Lees verder

Live | Koning Charles: 'We rouwen om het verlies van een fantastische koningin'

Even voor 20 uur maakte Buckingham Palace officieel bekend dat koningin Elizabeth II overleden is. Volg hier alle gebeurtenissen in het Verenigd Koninkrijk op de voet.

Lees verder

Anderlecht begint Conference League met nipte zege tegen Silkeborg

Anderlecht heeft zijn eerste Europese groepsmatch gewonnen. Na een sloom en moeizaam begin klopte RSCA het Deense Silkeborg met 1-0 na een penalty van Fabio Silva. Het waren echter de invalbeurt van Verschaeren en opnieuw de 16-jarige Julien Duranville die voor meer schwung zorgden. Verslag van wat uiteindelijk toch een succesvolle rendez-vous werd.

Lees verder

'God save the Queen': zo omarmde de popcultuur Elizabeth

Elizabeth werd geacht tijdloos te zijn en dus niet in popcultuur op te duiken. Maar dat deed ze wel, zij het na een lange aanloop. Pas na haar zeventigste kon ook de vrouw onder de kroon worden afgebeeld.

Lees verder

Union verrast meteen in Europa League met knappe zege bij Union Berlijn

Wie had dit gedacht? Union is op straffe wijze begonnen aan de Europa League: 0-1 tegen Union Berlin. Victor Boniface gaf zijn visitekaartje af.

Lees verder

AA Gent knokt zich naar felbevochten punt in eerste groepsmatch Conference League

AA Gent is donderdag met een 0-0 gelijkspel bij het Noorse Molde gestart in de Conference League. De eerste speeldag in groep F was een maat voor niets, want ook de andere wedstrijd, tussen het Ierse Shamrock Rovers en het Zweedse Djurgaarden, eindigde op 0-0.

Lees verder

Podcast|Quiet quitting: is gewoon je werk doen goed genoeg?

Quiet quitting beroert de gemoederen. Je hoofd vrij maken, af en toe loskoppelen van het werk, zorgen dat je niet opbrandt. Wie kan daar tegen zijn? Toch noemen anderen 'quiet quitting' een mooi woord voor 'afhaken', er stilletjes vanonder muizen. En dat klinkt al minder positief.

Lees verder

Bits & Atomen: Slimme elektronica denkt aan uw energiefactuur

Onze elektronicaspecialist Dominique Deckmyn is net terug van de grootste beurs voor consumentenelektronica en stond in vervoering bij een.... step. Maar veel belangrijker is dat slimme elektronica denkt aan uw energiefactuur en u helpt te besparen. Wetenschapsredacteur Pieter Van Dooren heeft dan weer goed nieuws over oude afgeschreven windmolenwieken en het schrijnende gebrek aan zwavelzuur

Lees verder

Queen Elizabeth is niet meer, God save the King

Queen Elizabeth II is overleden. De Britse koningin zat liefst zeventig jaar op de troon, en daarmee was ze de langst zittende monarch ooit. De stempel die ze op de wereldgeschiedenis en die van haar land drukte is groot. Maar nu? Wat mogen de Britten verwachten van haar opvolger Charles III?

Lees verder

Voorzitter Vlaamse jeugdraad gearresteerd na vondst drugs in huis, vrijgelaten na verhoor

Bij een huiszoeking in de ouderlijke woning van Amir Bachrouri (19), voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, hebben speurders cocaïne en cannabis gevonden.

Lees verder

Coronacijfers blijven stabiel

De coronacijfers blijven redelijk stabiel. Dat blijkt vrijdagochtend uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Huis van vertrouwen verkiest de commercie

Steevast zijn er vragen over de bestaansreden van MNM als onderdeel van de openbare omroep. Of zo'n commercieel station niet in de privésector thuishoort? De repliek werd een gebedsmolen. De openbare omroep bedient iedereen, ook jongeren die hun weg niet vinden naar andere netten. Daar is iets van aan.

Lees verder

Ons Jabeur in finale US Open tennis tegen Iga Swiatek

Iga Swiatek, het nummer 1 van de wereld, heeft zich in New York geplaatst voor de finale van de US Open. De 21-jarige Poolse versloeg de Wit-Russische Aryna Sabalenka (WTA-6) in 2 uur en 11 minuten met 3-6, 6-1 en 6-4.

Lees verder

Wisselvallig weer met soms intense buien

Het wordt opnieuw wisselvallig met buien. De buien kunnen soms vrij intens zijn en vergezeld gaan van onweer, waarschuwt het KMI. Tussendoor verschijnen er opklaringen. De maxima schommelen tussen 14 graden in de Ardennen en tot 19 graden elders. De wind waait matig tot vrij krachtig uit zuidwestelijke richtingen.

Lees verder

Hoe de Queen keer op keer verraste met haar gevatte humor

Buckingham Palace verliest met koningin Elizabeth II zijn langst regerende vorst in geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk, maar ook zijn gevatte grapjas: de Queen was na zeventig jaar op de troon nog altijd even ad rem. Kijk en lach in bovenstaande video mee met de leukste momenten van de koningin. 

Lees verder

Noord-Korea machtigt preventieve nucleaire aanvallen

Noord-Korea heeft een wet aangenomen die het land machtigt een preventieve nucleaire aanval uit te voeren. Dat meldden de staatsmedia vrijdag. De wet roept het land uit tot een 'verantwoordelijke kernmacht' en stelt dat er niet langer te onderhandelen valt over de kernwapens die het land bezit.

Lees verder

Emotionele Trudeau neemt afscheid van de Queen

De hele wereld reageert aangeslagen op het overlijden van Queen Elizabeth II. Ook de Canadese premier Justin Trudeau stond donderdag even stil bij haar dood. Net zoals de Spaanse koning Felipe en de Amerikaanse president Joe Biden. 

Lees verder

Komende tien dagen geen sport in Engeland na overlijden van de Queen?

In het Verenigd Koninkrijk zijn tien dagen van nationale rouw afgekondigd na het overlijden van de koningin, waardoor er in die periode mogelijk ook geen sportwedstrijden zullen afgewerkt worden. Vrijdag komt er een overleg om daarover te beslissen. Zo komt de Premier League om 9 uur Britse tijd, 10 uur hier, samen om te overleggen.

Lees verder