Doorgaan naar hoofdcontent

Kan je baas je verplichten thuis te werken en kun je daar een vergoeding voor krijgen?

Kan je baas je verplichten thuis te werken en kun je daar een vergoeding voor krijgen?

Een nieuwe discussie duikt op op de werkvloer. Werknemers willen meer naar kantoor om zo de verwarmingskosten thuis te drukken, werkgevers overwegen dan weer initiatieven als vaste thuiswerk­dagen om hun kosten te doen dalen. Kan dat zomaar? Wij vroegen het aan Geert Vermeir van het ­juridisch kenniscentrum van so­ciaal secretariaat SD Worx.

Lees verder

Wereldtitel mixed relay is voor Zwitserland, favoriet Nederland kent dramatische aflossing

Zwitserland heeft dinsdag op het WK wielrennen in het Australische Wollongong de wereldtitel mixed relay binnengehaald. In de gemengde aflossing haalde het Zwitserse zestal - met onder meer Bissegger en Küng bij de mannen en Reusser bij de vrouwen - het nipt van Italië waar Ganna, Affini en Longo Borghini de grote motoren waren. Co-favoriet Nederland kende een ware pechdag. Eerst werd Bauke Mollema uitgeschakeld door kettingproblemen, even later ging Annemiek van Vleuten meteen na de wissel tegen de grond.

Lees verder

Aandeel Nationale Bank onverwacht geschorst op de beurs

Het aandeel van de Nationale Bank, voor de helft in handen van de overheid, is op vraag van die bank geschorst op de beurs. Dit in afwachting van een persbericht. Het aandeel van de Nationale Bank staat al even onder druk.

Lees verder

Poetin roept 300.000 reservisten op en waarschuwt Westen voor 'nucleaire chantage': 'Dit is geen bluf'

Het Russische leger gaat over tot de gedeeltelijke mobilisatie van zijn reserve om de Donbas te 'bevrijden'. Dat heeft president Vladimir Poetin woensdagochtend aangekondigd in een televisietoespraak. Daarin waarschuwde Poetin het Westen ook dat hij alles zal doen om zijn volk te verdedigen.

Lees verder

Na bloedhete zomer krijgt Benidorm ongeziene regenval te verduren

Enorme wolkbreuken hebben onder meer de regio rond het Spaanse Benidorm onder water gezet. Op sommige plaatsen viel in twaalf uur tijd ruim 140 liter water per vierkante meter. Minstens één agent kwam om bij een reddingspoging. 

Lees verder

Annemiek van Vleuten naar ziekenhuis na harde val in ploegentijdrit

Annemiek van Vleuten is na haar harde crash tijdens de gemengde ploegentijdrit op het WK wielrennen in het Australische Wollongong naar het ziekenhuis vervoerd. 'Ik ben bont en blauw en maak me vooral zorgen om mijn rechterelleboog en -arm', tweet ze.

Lees verder

Paus Franciscus kritisch over 'gemartelde lichamen' in Izjoem

Paus Franciscus heeft tijdens zijn audiëntie de 'gruweldaden' veroordeeld die de Oekraïense bevolking heeft moeten ondergaan, evenwel zonder Rusland bij naam te noemen. Franciscus vertelde over de wreedheden waar zijn gezant, kardinaal Konrad Krajewski, in Izjoem getuige van is geweest.

Lees verder

Hoe reageren Russen op de speech van Poetin? En wie wordt naar het front gestuurd?

Met de gedeeltelijke mobilisatie van de reserve van het Russische leger en een dreigende speech geeft president Poetin openlijk toe aan zijn volk dat hij oorlog voert in Oekraïne en tot het uiterste wil gaan. Russen reageren paniekerig en boos.

Lees verder

Trudeau in de verdediging over vertolking van 'Bohemian Rapsody' net voor begrafenis Queen

Het team van de Justin Trudeau heeft uitleg gegeven bij beelden die zijn opgedoken van een zingende Canadese premier in een Londense hotellobby. Dat Trudeau zich daar twee dagen voor de begrafenis van koningin Elizabeth II liet gaan op 'Bohemian Rapsody' van Queen, werd niet door iedereen gesmaakt.

Lees verder

Wout van Aert twee jaar langer bij Jumbo-Visma: 'Verrast, maar het is een mooie erkenning'

Wout van Aert en Team Jumbo-Visma hebben hun nog twee jaar doorlopende verbintenis opengebroken en met nog eens twee jaar verlengd. De groene trui van de Ronde van Frankrijk staat daarmee tot eind 2026 onder contract van de Nederlandse World Tour-ploeg.

Lees verder

Stormloop op vliegtickets na aankondiging Poetin

300.000 reservisten zullen met onmiddellijke ingang worden opgeroepen om mee te gaan strijden aan het front in het oosten van Oekraïne. Toeval of niet, meteen na de aankondiging van de Russische president werden massaal veel lastminutevluchten geboekt naar het buitenland. Alle vluchten tot vrijdag zijn zelfs uitverkocht.

Lees verder

Directeur kerncentrale: 'Doel 3 komende jaren nog niet definitief onbruikbaar'

Peter Moens, directeur van de kerncentrale van Doel, spreekt de vrees van de politiek tegen dat Doel 3 na een chemische ontsmetting van het koelcircuit definitief onbruikbaar wordt.

Lees verder

Moskou ronselt gevangenen: 'Wij, dieven en moordenaars, vechten nu Ruslands oorlog uit'

Volgens gevangenen belooft Jevgeni Prigozhin, de baas van de Wagner-groep, dat hun straf wordt kwijtgescholden als ze bij hem tekenen. 'Ofwel sterf ik hier in dit stinkhol, ofwel sterf ik daar, het is je reinste Russische roulette.'

Lees verder

Doek valt over vaste benoeming gemeentepersoneel

De Vlaamse regering wil gemeente- en provincieambtenaren gemakkelijker kunnen ontslaan. De vakbonden lopen storm.

Lees verder

230 walvissen spoelen aan op strand in Tasmanië

Een groep van 230 grienden is woensdag aangespoeld voor de westkust van het Australische eiland Tasmanië. Volgens de autoriteiten zou de helft nog in leven zijn. Reddingswerkers doen er alles aan om zo veel mogelijk dieren weer in het water te krijgen.

Lees verder

'Groene gebieden in steden niet beschermen is crimineel'

De groenen in de Brusselse regering reageren scherp op het socialistische voorstel om door te zetten met de bouwplannen in verschillende open, groene ruimtes in de hoofdstad.

Lees verder

Van nazi's tot gehaktballen: dit zijn de beste non-fictieboeken van het najaar

Onze De Standaard-collega Geert Sels schreef een spannend boek over naziroofkunst, en ook elders blijft de Tweede Wereldoorlog fascineren. Maar er verschijnen ook prachtige boeken over moederschap, en wandeltocht door de Schotse Hooglanden en, welja, gehaktballen.

Lees verder

Koning Charles erft de troon én een berg geld

De dood van de Queen heeft Charles niet alleen koning gemaakt, maar ook een pak rijker. Volgens schattingen van Forbes laat zijn moeder een privéfortuin na van om en bij de 500 miljoen euro.

Lees verder

'De Cats zouden twee of drie Emma's kunnen gebruiken'

Met een duel tegen titelverdediger Amerika openen de Belgian Cats vannacht (3.30 uur) hun WK. Hoewel de ploeg sinds de Spelen een verjongingskuur onderging, begint bondscoach Valéry Demory onbevreesd aan de klus. 'Jonge speelsters moet je ooit een kans geven.'

Lees verder

Iran zou beter focussen op corruptie dan op hidjab

'Dood aan de dictator', roepen Iraanse betogers na de dood van de 22-jarige Mehsa Amini, die mishandeld werd door de zedenpolitie. De hevige protesten zijn een symptoom van de economische malaise en toenemende secularisering in Iran.

Lees verder

Vrienden voor het leven

Als kind is het duidelijk: mag ik niet meespelen, dan ben je mijn vriend niet meer. Maar naarmate we ouder worden en iedereen zijn eigen, drukke leven gaat leiden, worden vriendschapsrelaties vager en moeilijker te onderhouden. Hoe doe je dat, vrienden blijven voor het leven of toch voor een lange tijd?

Lees verder

Verkeersremmers
Lees verder

Amerikaanse president Biden: 'Alleen Rusland zoekt het conflict op'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft Rusland met de vinger gewezen tijdens een speech voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. 'Rusland legt alle VN-afspraken naast zich neer.'

Lees verder

Van 37 naar ruim 300 miljoen euro: financieel wanbeheer bij renovatie station van Bergen

Een bedenkelijke aanbestedingsprocedure, slecht ingeschatte budgetten en een gebrek aan opvolging en transparantie: het Rekenhof publiceert een kritische doorlichting van de renovatie van het treinstation van Bergen. 'Er is geld verkwanseld.'

Lees verder

Donald Trump en familieleden formeel aangeklaagd voor financiële fraude

Na een langdurig onderzoek onthulde Letitia James, de procureur-generaal van New York, dat voormalig president Donald Trump formeel wordt aangeklaagd voor fraude. Hij en zijn familieleden zouden jarenlang de waarde van zijn eigendommen systematisch verkeerd hebben opgegeven.

Lees verder

Kankers geassocieerd met blootstelling PFAS komen niet vaker voor dan in rest van Vlaanderen

Kankers die mogelijk geassocieerd zouden kunnen zijn met blootstelling aan PFAS komen in een straal van 3 en 5 kilometer rond chemiebedrijf 3M niet vaker voor dan in de rest van Vlaanderen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Kankerregister op vraag van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Lees verder

Ouders over kinderopvang: 'De wanhoop spat ervan af'

Onder de hashtag #redonzekinderopvang spreken ouders hun dankbaarheid uit voor de kinderopvang, maar ook hun wanhoop over de crisis. 'Ze zien in de ogen van de begeleiders dat het zo echt niet verder kan.'

Lees verder

Zelfs extra soldaten zijn geen garantie op succes (maar Poetin koopt wel cruciale tijd)

Zelfs als Poetin dadelijk 300.000 extra soldaten naar het front in Oekraïne stuurt, is dat geen recept voor een snel en onomkeerbaar militair succes. Wel kan de Russische president cruciale tijd kopen om een totale nederlaag te vermijden in de nabije toekomst.

Lees verder

Grootste renteverhoging in de VS sinds begin jaren 80

De Federal Reserve heeft de rente zoals verwacht met 75 basispunten verhoogd. Het is de grootste renteverhoging sinds begin jaren 80.

Lees verder

James Webb-telescoop slaagt erin ringen van Neptunus vast te leggen

De James Webb-ruimtetelescoop heeft unieke beelden gemaakt van de planeet Neptunus en haar ringen. De beelden geven waardevolle inzichten in haar atmosfeer, zegt het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa woensdag.

Lees verder

Trump en zijn kinderen voor de rechter gedaagd wegens 'verbijsterende fraude'

Na drie jaar onderzoek naar financiële fraude door Donald Trump en zijn kinderen, klaagt de staat New York hen aan wegens zware fraude. Trump spreekt van een 'heksenjacht'.

Lees verder

Nederlandse regering loopt weg tijdens toespraak van Baudet over begroting

De voltallige Nederlandse regering heeft de Tweede Kamer verlaten toen de extreemrechtse politicus Thierry Baudet van Forum voor Democratie tijdens een toespraak uithaalde naar minister van Financiën Sigrid Kaag.

Lees verder

Niet Ronaldinho, maar Legear en Vandooren stelen de show in galamatch

Jonathan Legear en Gonzague Vandooren waren de uitblinkers tijdens de eerste helft van de galawedstrijd tussen legendes van Gent en Standard in aanwezigheid van Ronaldinho. Legear scoorde het eerste doelpunt, Vandooren het tweede. Vooral de tweede goal mocht er zijn.

Lees verder

Is het deze keer menens met de nucleaire dreiging van Poetin?

'Het Russische leger gaat over tot de gedeeltelijke mobilisatie van zijn reserve om de Donbas te 'bevrijden'. Dat zijn de woorden van Poetin, woensdagochtend in een explosieve televisietoespraak. In één klap worden 300.000 reservisten gemobiliseerd. En Poetin dreigt ook met het gebruik van 'alle middelen'. Wil dat zeggen dat de kernraketten klaarstaan? En is dit een nieuw kantelpunt voor de oorlog in Oekraïne?

Lees verder

'Wij, dieven en moordenaars, vechten nu Poetins oorlog uit'

Volgens Russische gedetineerden wordt hun straf kwijt­gescholden als ze tekenen bij de Wagner-groep om in Oekraïne te gaan vechten. 'Ofwel sterf ik hier in dit stinkhol, ofwel sterf ik daar, het is Russische roulette.'

Lees verder

Martinez waarschuwt ervaren Duivels voor 'uitwuifmatch' WK

De Rode Duivels spelen vanavond hun laatste wedstrijd op Belgische bodem voor het WK in Qatar. Bondscoach Roberto Martinez waarschuwde voor het duel tegen Wales dat ervaren spelers hun plaats in de WK-selectie kunnen verliezen.

Lees verder

Droog en zonnig met paar stapelwolken

Met maxima van 18 à 20 graden in Laag- en Midden-België krijgen we een aangename donderdag. Na het oplossen van het plaatselijke ochtendgrijs wordt het zonnig met een paar stapelwolken.

Lees verder

Deminor lanceert ultiem Arco-offensief

Het advieskantoor Deminor grijpt de laatste 100 dagen voor de verjaring van het Arco-dossier aan om een ultiem offensief te lanceren. Het hoopt ettelijke duizenden coöperanten achter zich te scharen.

Lees verder

Amerikaanse justitie mag verder met onderzoek naar Trump-documenten

Het Amerikaanse ministerie van Justitie mag zijn onderzoek verderzetten van de geheime documenten die werden aangetroffen bij een huiszoeking in Mar-a-Lago, het landgoed van oud-president Donald Trump in Florida.

Lees verder

Belgian Cats kunnen op WK niet stunten tegen topfavoriet VS

De Belgian Cats hebben hun eerste wedstrijd op het WK basketbal voor vrouwen in Sydney, Australië, verloren. Tegen topfavoriet Verenigde Staten werd het 87-72, halfweg stond het 48-39.

Lees verder

Al 1.300 Russen opgepakt bij manifestaties tegen mobilisatie

In zeker 38 Russische steden zijn mensen gearresteerd na geïmproviseerde betogingen tegen de gedeeltelijke mobilisatie. In Sint-Petersburg en Moskou zijn telkens zo'n 500 mensen opgepakt.

Lees verder

Sanda Dia vereeuwigd in Leuven

Nadat acteur Matthias Schoenaerts Sanda Dia al vereeuwigde op Rock Werchter is er nu ook in Leuven een blijvende herinnering aan de student (20) die vier jaar geleden om het leven kwam tijdens zijn doopritueel. Op de gevel van de Pieter De Someraula - een van de grootste aula's van de KU Leuven - prijkt voortaan een enorm portret.

Lees verder

Zelenski spreekt VN toe: 'Rusland is de enige die oorlog wil'

De Oekraïense president Volodomir Zelenski heeft woensdag de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toegesproken via een opgenomen videoboodschap. Hij riep de internationale gemeenschap op via een vijfpuntenplan vrede te bereiken.

Lees verder