Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 1 september 2022

Hoe voorkom je traantjes aan de schoolpoort? Kleuterjuffen geven raad

Hoe voorkom je traantjes aan de schoolpoort? Kleuterjuffen geven raad

Je kind voor de eerste keer naar school brengen? Het kan zowel voor kinderen als hun ouders een hele uitdaging vormen. Maar dankzij de tips van drie ervaren kleuterjuffen zijn huilbuien en paniekaanvallen aan de schoolpoort binnenkort verleden tijd.

Lees verder

Dochter van Walter De Donder rekent af met anorexia in video: 'Het toont hoe schrijnend de situatie is'

Twee jaar na haar getuigenis over haar strijd tegen anorexia gaat het beter met Julie De Donder, de 19-jarige dochter van de Affligemse burgemeester Walter De Donder. Een video op Tiktok waarin ze beelden van nu vergelijkt met die van toen, werd door meer dan 4 miljoen mensen gezien.

Lees verder

Energieleverancier Mega voert taks op zonnepanelen in van 540 euro

Energieleverancier Mega gaat een taks heffen op eigenaars van zonnepanelen met terugdraaiende teller. Voor een gemiddelde installatie gaat het om 540 euro per jaar.

Lees verder

Rusland legt gasleveringen aan Duitsland via Nord Stream 1 stil wegens 'onderhoudswerken'

Rusland heeft de leveringen van gas via Nord Stream 1, de pijpleiding naar Duitsland, stilgelegd. Officieel om 'onderhoudswerken' te kunnen uitvoeren, maar de onderbreking in de gasaanvoer zet de spanningen nog eens extra op scherp.

Lees verder

Dit ligt op tafel van het Overlegcomité

Het Overlegcomité bespreekt deze namiddag vanaf 15 uur maatregelen om de energiecrisis aan te pakken. Dit ligt op tafel.

Lees verder

Man die met bestelwagen inreed op Brussels terras blijft voorlopig in de cel

De man die vrijdag met zijn bestelwagen was ingereden op een terras in Brussel, blijft een maand in de cel. De raadkamer moet vandaag nog uitspraak doen, maar zijn advocaten hebben alvast beslist om in dit stadium van het onderzoek niet om zijn vrijlating te vragen, meldt Het Nieuwsblad.

Lees verder

Amerikaanse ministerie van Justitie: 'Top secret documenten verborgen om onderzoek naar Trump te dwarsbomen'

Donald Trump of iemand uit zijn entourage zou geprobeerd hebben documenten te verbergen toen de FBI een huiszoeking hield in Mar-a-Lago. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Een foto van top secret documenten voert de druk op Trump nog wat op.

Lees verder

Buitenlandse pers onder de indruk van Remco Evenepoel in Vuelta: 'Met een toverstokje aangeraakt'

Alle twijfels lijken helemaal weg: deze Remco Evenepoel kan grote rondes winnen. Dat hebben ze ook in het buitenland opgemerkt. Een overzicht van de commentaren.

Lees verder

Nasa deelt nieuwe James Webb-beelden van 'Phantom Galaxy'

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa heeft opnieuw spectaculaire beelden gedeeld die de nieuwe James Webb-ruimtetelescoop heeft gemaakt van het heelal. Dit keer kon hij foto's maken van melkwegstelsel M74, ofwel 'Phantom Galaxy'.

Lees verder

Forse discussie op Vlaams niveau in aanloop naar Overlegcomité: 'Laat de show achterwege'

In de aanloop naar het Overlegcomité, dat woensdag op zoek moet naar oplossingen voor de torenhoge energiefacturen, werd op vraag van fractievoorzitter Willem-Frederik Schiltz een vroegtijdige Vlaamse commissie voor Energie bijeengeroepen. Minister van Energie Zuhal Demir beet daarop van zich af.

Lees verder

Terras in Brugge is te kleurrijk: 'Maand de tijd om stoelen beige te schilderen'

Bar La Casita moet van stad Brugge hun terrasstoelen een andere kleur geven. Momenteel hebben de stoeltjes gele, blauwe, groene en rode kleurtjes. Volgens de wetgeving passen deze niet binnen de uniformiteit van stad Brugge. La Casita heeft nu één maand de tijd om de kleur van de stoelen te veranderen naar zwart, beige of ecru.

Lees verder

Evenepoel ziet twee concurrenten voor het klassement wegvallen na positieve coronatest

Ze vallen als vliegen. Ook Simon Yates (BikeExchange-Jayco) en Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers) moeten de Vuelta verlaten na een positieve coronatest. In totaal hebben nu al vijftien renners de ronde van Spanje moeten verlaten door een coronabesmetting.

Lees verder

Politie-interventie in centrum Brussel, Ibishotel geëvacueerd

Het Ibishotel in de Joseph Plateaustraat in Brussel is woensdagochtend omstreeks 10 uur om voorlopig onduidelijke redenen geëvacueerd. Dat bevestigt het Brussels parket. De politie heeft een veiligheidsperimeter ingesteld, brandweer en hulpdiensten zijn ter plaatse.

Lees verder

Hoe Crocs een onwaarschijnlijke comeback maakten

De kleurrijke Crocs zijn helemaal terug. Na enkele moeilijke jaren staat de producent van de rubberen klompen stevig in zijn schoenen. 'Sommige mensen houden ervan, anderen haten ze. Daar heeft het bedrijf gebruik van gemaakt.'

Lees verder

Sociaal tarief, een topprioriteit maar nog te onbekend

Via het sociaal tarief kunnen kwetsbare mensen ontsnappen aan de ergste prijsstijgingen van energie. Maar lang niet iedereen die er recht op heeft, maakt er ook gebruik van.

Lees verder

Geen toptransfer voor Vanaken, wél nieuw contract tot 2027: 'Respect tussen mij en Club is groot'

Club Brugge hield woensdag een open training op Jan Breydel, en pakte daar uit met een verrassing: Hans Vanaken (30) blijft en tekent bij tot 2027. Geen toptransfer naar de Premier League, wél nog vijf jaar bij de landskampioen. 'Er is heel veel gebabbeld', aldus Vanaken.

Lees verder

Gorbatsjov was 'ontdaan' over oorlog in Oekraïne

De relatie tussen Michail Gorbatsjov en Vladimir Poetin was complex. In de laatste maanden was Gorbatsjov naar verluidt 'ontdaan' over Poetins oorlog in Oekraïne. In 2014 steunde Gorbatsjov wel Poetins annexatie van de Krim.

Lees verder

Nieuwe energietoeslag maakt voeding (nog) duurder

Voeding dreigt almaar duurder te worden. Koel- en vriesbedrijven dreigen vanaf morgen een maandelijkse energietoeslag aan te rekenen voor de opslagkosten. En dat zal u wellicht voelen in uw boodschappenmandje.

Lees verder

CD&V wil kerncentrales twintig jaar langer openhouden

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi wil dat de federale regering mikt op een levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 met twintig jaar, in plaats van de tien jaar die binnen de regering overeen was gekomen.

Lees verder

Iconische reclamespot van Pizza Hut gaat weer rond na overlijden Gorbatsjov

Een oude reclamespot van Pizza Hut waarin Michail Gorbatsjov de hoofdrol speelt, is na zijn overlijden weer opgedoken op sociale media.

Lees verder

Trumps app door Google geweigerd

Truth Social, de sterk op Twitter lijkende app van Donald Trump, is door Google geweigerd in zijn Play Store. En de app kampt nog met andere problemen.

Lees verder

'The rings of power' is meer Tolkien dan Tolkien zelf

Midden-Aarde zag er nooit zo betoverend uit als in The lord of the rings: The rings of power. De duurste tv-serie ooit geproduceerd, is gemaakt met respect en liefde voor het oeuvre van J.R.R. Tolkien.

Lees verder

Verbod op Russische toeristenvisa onhaalbaar

Het wordt duurder en omslachtiger voor Russische toeristen om de EU te bezoeken. Maar over een algemeen verbod op toeristenvisa vallen de 27 lidstaten in twee kampen uiteen.

Lees verder

Evenepoel verliest meesterknecht: zware valpartij dwingt Alaphilippe tot opgave in Vuelta

Julian Alaphilippe is tijdens de elfde etappe van de Ronde van Spanje zwaar ten val gekomen. De Franse wereldkampioen greep naar zijn schouder en werd vrijwel meteen op een brancard gelegd.

Lees verder

Magnette over indexsprong: 'Non. Nee. No. Nope. Nein. Nie'

Zo lang de PS in de regering zit, kan er geen sprake zijn van een nieuwe indexsprong. Met die boodschap schiet PS-voorzitter Paul Magnette het ballonnetje van VBO-baas Pieter Timmermans uit de lucht.

Lees verder

Routeplanning voor leerlingen uit buitengewoon onderwijs blijft 'complexe puzzel'

96 procent van de leerlingen zit hoogstens anderhalf uur op de bus naar school, zegt Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD), maar lange ritten blijven bestaan.

Lees verder

Waarom is praten over iemands geur zo delicaat?

Je kunt aan iemand zeggen: 'Hé, er zit een vlek op je trui.' Maar je kunt niet vragen: 'Een kauwgom? Je adem ruikt een beetje raar.' Waarom is dat zo lastig? Dat vroeg podcast-collega Bart Dobbelaere zich af. Hij schreef er dit stukje over.

Lees verder

'Om af te vallen telt niet alleen voeding, maar ook leefgewoonten'

Tv-figuur Kobe Ilsen verloor 15 kilogram door intermittent fasting. Hij is niet de enige die met trots zijn dieet promoot. Maar de strijd tegen de kilo's stopt niet na het dieet, zegt auteur Marleen Finoulst.

Lees verder

Hevig onweer met enorme hagelbollen kost Spaanse peuter het leven

Bij een bijzonder hevige hagelbui in de Spaanse provincie Gerona is dinsdag een 20 maanden oude peuter om het leven gekomen. Dat meldt El Pais. Het meisje raakte zwaargewond aan het hoofd toen er dinsdagavond in de gemeente La Bisbal d'Empordà, in het noordoosten van Spanje, gedurende enkele minuten hagelbollen van meer dan 10 centimeter diameter uit de lucht vielen.

Lees verder

Podcast | Zonder Gorbatsjov zou de wereld er anders hebben uitgezien

Michail Gorbatsjov, de laatste leider van de Sovjet-Unie, is dinsdag overleden. De man van de glasnost en perestrojka bracht de USSR onbedoeld ten val, maar daarmee veranderde hij de wereld fundamenteel. Wat moeten we van hem onthouden?

Lees verder

Overlegcomité Energie is afgelopen, persconferentie volgt om 18 uur

Het Overlegcomité over de energiecrisis is zopas afgelopen. Premier Alexander De Croo houdt om 18 uur een persconferentie om de beslissingen toe te lichten.

Lees verder

Ook in België vlakt aantal besmettingen met apenpokken af

Er zijn tot 29 augustus in ons land 706 besmettingen met apenpokken vastgesteld. Dat meldt Sciensano. In Wallonië kwam er afgelopen week geen enkel geval bij.

Lees verder

Geen ritwinst voor Tim Merlier in Vuelta, Kaden Groves is sterkste in massasprint

Kaden Groves wint na een machtssprint in Gabo de Gata zijn eerste rit in een grote ronde. Tim Merlier was mee in de sprint en geraakte er niet meer over.

Lees verder

Overzicht | Dit heeft het Overlegcomité Energie beslist

De energieprijzen breken al maandenlang records en de factuur van burgers en bedrijven stijgt naar ongekende hoogtes. De regeringen van ons land beslisten daarom in te grijpen en riepen het Overlegcomité samen. Daar werd beslist om de volgende maatregelen te nemen.

Lees verder

Energiecoöperatie Ecopower verdrievoudigt stroomtarief

Ook de energiecoöperatie Ecopower ontsnapt niet langer aan de energiecrisis. De aanbieder van groene stroom verdrievoudigt vanaf november zijn tarieven, in december klimmen ze mogelijk nog veel hoger.

Lees verder

Anderlecht haalt krachtpatser Amadou Diawara weg bij AS Roma

Het jonge middenveld van Anderlecht krijgt versterking. Paars-wit neemt Amadou Diawara (25) over van AS Roma. De Guineeër weigerde grote clubs, waardoor RSCA een goeie deal kon regelen. Zijn transferprijs zou zo'n 1,5 miljoen euro bedragen, maar de Romeinen krijgen 50 procent bij doorverkoop. Anderlecht kondigde de transfer woensdag aan.

Lees verder

Beurswaakhond vuurt op jongerenreeks Fire: 'Het slechtste signaal dat je in deze tijd aan jonge mensen kunt geven'

Het nieuwe jongerenprogramma Fire ligt onder vuur. De beurswaakhond FSMA noemt de serie 'gevaarlijk en niet realistisch'. 'Wie zegt snel rijk te willen worden, loopt vaak een verhoogde kans om nog veel sneller arm te worden.'

Lees verder

Paniek bij grote bedrijven: 'Productie stilleggen of verhuizen, het valt allemaal niet meer uit te sluiten'

Door de verviervoudiging van de gasprijs in juli en augustus is het voor heel wat grote Belgische bedrijven stilaan overleven. Dat zegt Peter Claes, spreekbuis van de bedrijven die heel veel energie nodig hebben.

Lees verder

Reacties op de beslissingen van het Overlegcomité: 'een maat voor niets'

Belangengroepen, experts en politieke partijen reageren op de beslissingen van het overlegcomité. Sommigen reageren positief op de uitgereikte hand, anderen vinden de resultaten van het overleg veel te mager.

Lees verder

Jan Vertonghen staat open voor Anderlecht, dat interesse toont in Rode Duivel

Jan Vertonghen (35) denkt nog aan een transfer. De Rode Duivel is uit beeld bij Benfica en staat open voor een terugkeer naar België en meer bepaald Anderlecht, dat interesse toont.

Lees verder

Gorbatsjov wordt zaterdag begraven in Moskou

Voormalig Sovjetleider Michail Gorbatsjov wordt komende zaterdag begraven in de Russische hoofdstad Moskou. Het is nog niet duidelijk of er een staatsbegrafenis komt.

Lees verder

Overlegcomité botst op eigen onmacht: 'Alleen Europa kan het bloeden stoppen'

Een aangepaste overwinstbelasting voor energiebedrijven en een uitbreiding van het sociaal tarief moeten de pijn voor burgers en bedrijven verlichten. Vooral olie- en gasbedrijven komen in het vizier, kerncentrales opvallend genoeg niet. Maar de Belgische overheden zitten aan de grens van wat ze kunnen.

Lees verder

Antwerp blijft maar winnen: Union gaat voor de bijl op de Bosuil na spektakelmatch

En het gaat maar door. Antwerp blijft foutloos in de Jupiler Pro League. De Great Old won nu ook zijn zesde wedstrijd van het seizoen, met 4-2 van Union. De bezoekers eindigden de partij met z'n negenen en zaten eigenlijk nooit in de match tegen een superieur Antwerp, dat dus 18 op 18 pakt en , op één zege komt van beste start ooit. De vicekampioen blijft steken op 10 punten.

Lees verder

Communicatiestrateeg Jan Callebaut overleden

Marketing- en communicatiestrateeg Jan Callebaut is op 66-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Aalst. Hij gaf jarenlang advies aan prominente politici uit de wetstraat.

Lees verder

Podcast | Wachtlijsten in het KSO: waarom is kunstonderwijs zo populair?

KSO of kunstsecundair onderwijs was lange tijd het kneusje van het onderwijs, maar dat lijkt te keren. De stroming is razendpopulair in Vlaanderen en Brussel. Er worden zelfs wachtlijsten opgesteld, en dat is de eerste keer. Waarom hing er zo lang een stigma rond het KSO? En wat maakt het kunstonderwijs plots zo aantrekkelijk?

Lees verder

Antwerp met perfect rapport nieuwe schooljaar in

Met een 4–2-zege tegen vicekampioen Union onderstreept leider Antwerp FC zijn titelambities.

Lees verder

VN-rapport: China schuldig aan 'ernstige mensenrechtenschendingen' tegen Oeigoeren

China heeft zich schuldig gemaakt aan ernstige mensenrechtenschendingen in de autonome regio Xinjiang. Dat staat in een langverwacht rapport van de Verenigde Naties.

Lees verder

Serena Williams voorbij tweede reekshoofd Anett Kontaveit naar derde ronde

De 40-jarige Amerikaanse Serena Williams (WTA-605) heeft zich woensdag in New York voor de derde ronde van het US Open geplaatst.

Lees verder

Lectrr, cartoon van de dag

Elke dag brengt De Standaard nieuwe cartoons van huiscartoonist Lectrr.

Lees verder

Droge eerste schooldag

Donderdag blijft het droog met in de voormiddag veel zon. Stilaan ontstaan er wat middelhoge wolkenvelden en enkele stapelwolken die afwisselen met brede zonnige perioden.

Lees verder

Chinese miljoenenstad Chengdu in lockdown

De Chinese autoriteiten hebben na een corona-uitbraak opnieuw een uitgaansverbod ingesteld in een van de grootste steden van het land.

Lees verder

Comeback Sarah Palin blijft uit: Democraat verslaat door Trump gesteunde kandidaat

De Republikeinse Sarah Palin gaat ten onder in de speciale verkiezing voor de enige zetel van de staat Alaska in het Amerikaanse Congres. De Democraat Mary Peltola zal de resterende vier maanden van de ambtstermijn van afgevaardigde Don Young, die in maart overleed, afmaken. In het najaar volgt een herkansing.

Lees verder

Leonardo DiCaprio is weer single

Acteur Leonardo DiCaprio heeft de gewoonte om te ­breken met zijn liefjes eens ze 25 geworden zijn.

Lees verder