Doorgaan naar hoofdcontent

Het waargebeurde verhaal van Jane Grey, die slechts 9 dagen Queen was: “Ze was amper 16, maar ze hakten haar hoofd ...

HLN
Het waargebeurde verhaal van Jane Grey, die slechts 9 dagen Queen was: "Ze was amper 16, maar ze hakten haar hoofd af"
Hij is al 73 en zal dus niet zo heel lang op de troon zitten, maar de kortste regeerperiode uit de Britse geschiedenis heeft Charles III alvast niet. Die twijfelachtige eer gaat naar een 16-jarige jongedame in 1553. In een rijk dat verdeeld was tussen christenen en protestanten, werd zij aangewezen als erfgenaam... en dat werd haar dood. Dit is het tragische verhaal van lady Jane Grey.
Lees verder

Controversiële maagdelijkheidstests gaan viraal op sociale media. Experts: "Ze zijn de reinste onzin"
Filmpjes over maagdelijkheidstesten scoren miljoenen views op sociale media. Het resultaat ervan is vaak van levensbelang voor de vrouw in kwestie. Ook in ons land zijn zulke maagdelijkheidstesten nog legaal. Maar kan dat wel, met één blik op de vulva bepalen of iemand nog maagd is of niet? Experts verhelderen wat er precies met het maagdenvlies gebeurt als je voor het eerst vrijt.
Lees verder

69-jarige man overlijdt na val in steegje langs Handboogstraat in Wommelgem
De politie van zone MINOS heeft dinsdagochtend een tent opgezet ter hoogte van een klein zijstraatje in de Handboogstraat in Wommelgem. Daar was een 69-jarige man ernstig ten val gekomen, waarna hij aan zijn verwondingen overleed.
Lees verder

Aantal klachten bij ombudsman voor energie verdubbeld: "We worden overspoeld"
In de eerste acht maanden van dit jaar ontving de federale ombudsman voor energie ruim 18.000 klachten. Dat zijn er nu al dubbel zoveel als over heel vorig jaar. "Wij kunnen de toestroom niet meer aan", zegt ombudsman Eric Houtman.
Lees verder

Franstalig onderwijs sleutelt nu ook aan kalender academiejaar: mogelijk vanaf eind augustus al naar hogeschool of unief
De Franstalige universiteiten en hogescholen in ons land zouden in de toekomst al vanaf eind augustus het academiejaar heropenen. Dat heeft minister van Onderwijs in de Franse Gemeenschap Valérie Glatigny (MR) gisteren gezegd in het parlement.
Lees verder

Na amper twee dagen ziet vloer KMSKA er al niet meer nieuw uit: vol zwarte strepen en vegen
Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA) werd afgelopen week geopend. Dat ging gepaard met heel wat festiviteiten, en met 25.000 bezoekers tijdens het openingsweekend. Alleen laat die drukte ook zijn sporen na: de glanzend witte vloer zit nu al vol zwarte strepen. Dat meldt VRT NWS.
Lees verder

A$AP Rocky verontschuldigt zich bij fans nadat hij 45 minuten te laat kwam op eigen optreden
A$AP Rocky (33) verontschuldigt zich op Twitter voor zijn korte set op Rolling Loud, een hiphopfestival in New York City. De rapper zou 45 minuten te laat gekomen zijn op zijn eigen optreden, waarna de organisatie besloten heeft om zijn show toch op het geplande uur te beëindigen. Daardoor kon hij maar negen nummers spelen uit zijn setlist. De rapper was op dat moment niet gediend met de beslissing van het festival, maar achteraf excuseert hij zich wel op Twitter: "Ik neem de volledige verantwoordelijkheid en wil me graag excuseren bij al mijn fans", schrijft hij.
Lees verder

Dokwerkers grootste Britse haven Felixstowe staken opnieuw
De dokwerkers van Felixstowe, de grootste containerhaven van het Verenigd Koninkrijk, hebben dinsdag voor een week het werk neergelegd. De vakbonden eisen een grote loonopslag nu de levensduurte in sneltempo toeneemt, maar de directie wil volgens hen daar niet volledig aan tegemoetkomen.
Lees verder

Wordt 'sociaal drinken' onderschat? Prof legt uit wat het effect is van langdurig en veel alcohol drinken op ons lichaam
In onze samenleving is alcoholgebruik nog steeds sterk ingeburgerd, met alle gevolgen van dien. Heel wat dodelijke ongevallen gebeuren onder invloed van drank, en alcoholverslaving heeft een zware impact op de gezondheid en omgeving van de gebruikers. Zanger Bart Herman (63) vertelde HLN over zijn alcoholverslaving. Wij vroegen aan prof huisartsengeneeskunde Bert Aertgeerts (KU Leuven) naar de effecten van drinken op je lichaam, op lange en korte termijn. En wanneer is alcoholschade onomkeerbaar?
Lees verder

STREAMINGTIP. 'Mijn Slechtste Beste Vriendin S3': Hans Bourlon gaat acteren
Twee seizoenen vol affaires, drama's en geheimen? Dat is duidelijk niet genoeg voor de makers van 'Mijn Beste Slechtste Vriendin', en dus brengen ze op Streamz de derde reeks in stelling.
Lees verder

Stellantis geeft werknemers in Frankrijk 1.400 euro extra wegens inflatie
Stellantis gaat een meerderheid van zijn werknemers in Frankrijk gemiddeld 1.400 euro extra betalen in oktober, wegens de inflatie. Een verhoging van de lonen komt er evenwel niet.
Lees verder

Rechtse coalitie Meloni haalt volgens definitieve resultaten duidelijke meerderheid in parlement
De extreem-rechtse partij Fratelli d'Italia van Giorgia Meloni heeft uiteindelijk 26 procent van de stemmen gehaald bij de Italiaanse parlementsverkiezingen van afgelopen zondag. Dat blijkt uit de definitieve resultaten die dinsdag zijn gepubliceerd. Haar coalitie van rechtse partijen haalt zo een duidelijke meerderheid in het parlement.
Lees verder

"Deze televisie kan efficiënt en energiezuiniger licht omzetten": techexpert verklaart de verschillen tussen oled en QD-oled
Sinds kort zijn er twee QD-oledtelevisies op de markt, één van Samsung en één van Sony. Die staan voor een nog betere beeldkwaliteit dan de 'gewone' oled-tv's. Wat is het verschil tussen beide technologieën? Wat met qled? En welke keuze is de beste? Eric van Ballegoie, expert bij technologiesite Tweakers, wijst de weg.
Lees verder

EXCLUSIEF. De eerste reactie van Mathieu van der Poel: "Ik geef toe dat ik in fout ben, maar had geen intentie om meisjes te kwetsen"
Een berouwvolle Mathieu van der Poel, vanmiddag op Zaventem na zijn terugvlucht uit Australië. Daar beleefde de Nederlander een heuse rollercoaster op het WK wielrennen. In een eerste reactie zegt Van der Poel dat hij het anders had moeten aanpakken. "Ik had me Australië anders voorgesteld. Ik geef toe dat ik in fout ben, maar ik had geen enkele intentie om die meisjes te kwetsen."
Lees verder

Teruggekeerde Belg in Odesa: "Ik geloof niet in nucleaire dreiging Poetin"
Robin Ramaekers is in Odesa, aan de Oekraïense kant van het front. Het normale leven begint terug te keren, maar angst overheerst nog steeds. Daar sprak hij met een Belg die net terug in Odesa is komen wonen. Hij woont er al tien jaar, maar was genoodzaakt om een half jaar te vluchten naar Roemenië met zijn vrouw en dochter.
Lees verder

LIVE. Remco Evenepoel onder massale belangstelling geland in Zaventem: "Ik had iets verwacht, maar dit niet"
Van de luchthaven over zijn fanlokaal, een cultureel centrum, de Brusselse Grote Markt en de trouwzaal van het gemeentehuis tot een West-Vlaams hotel: het leven van een wereldkampioen wielrennen zoals het is. En tussendoor: dan tóch nog eens koersen. Remco Evenepoel (22) gaat nog drie drukke weken tegemoet. En op deze pagina zit u goed om al zijn publieke activiteiten op de voet te volgen!
Lees verder

Bodypositivity in de mode: hoever staan we? "De echte maten vallen nog altijd uit de boot"
Curvy vrouwen claimen stilaan hun plek in campagnes en op catwalks. Maar ze mogen niet dikker zijn dan maatje 46 en moeten aan wel meer 'regels' voldoen. Deborah Dauchot en Morgane Gielen, twee modellenscouts die een lans breken voor meer plussize, en succesvol curvy model Romy Schlimbach onthullen hoe bodypositivity er vandaag écht uitziet in de modewereld. "Plussizemodellen vragen me vaak of ze meer kans maken op jobs als ze hun dubbele kin weg laten botoxen."
Lees verder

Drugscrimineel Flor Bressers reageert op ontvoeringspoging Van Quickenborne: "Niets mee te maken"
De opgepakte drugscrimineel Flor Bressers, die in een Zwitserse gevangenis op zijn uitlevering naar België wacht, ontkent ook maar iets te maken te hebben met de poging tot ontvoering van justitieminister Vincent Van Quickenborne. Dat laat hij weten via zijn advocaten Hans Rieder en Yehudi Moszkowicz.
Lees verder

De Croo probeert schot te krijgen in overleg: "Regering én sociale partners moeten zichzelf overstijgen"
Te midden van de energiecrisis moeten de regering én de sociale partners "zichzelf overstijgen" om tot akkoorden te komen. Met die boodschap zette premier Alexander De Croo een overleg tussen de federale regering en de werkgevers en vakbonden in.
Lees verder

Met behulp van pakje friet en snoepgoed schuiven Russische influencers paniek rond mobilisatie terzijde
Onder het motto "Geen paniek" proberen Russische influencers de onrust die ontstaan is rond de gedeeltelijke militaire mobilisatie af te zwakken. Ze benadrukken dat 300.000 opgeroepen reservisten slecht 1 procent van de nog mobiliseerbare bevolking vertegenwoordigen. En dat maken ze duidelijk aan de hand van bizarre vergelijkingen.
Lees verder