Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 10 september 2022

Geen WNBA-finale voor Emma Meesseman en Julie Allemand

Geen WNBA-finale voor Emma Meesseman en Julie Allemand

Geen WNBA finale voor Emma Meesseman, Julie Allemand en assistent-coach Ann Wauters met Chicago Sky. De uittredende kampioen verloor in de eigen Wintrust Arena de vijfde en beslissende wedstrijd van de halve finale met 63-72 van Connecticut Sun.

Lees verder

Benzineprijs daalt onder 1,7 euro dus accijnzen kunnen opnieuw stijgen

De benzineprijs daalt onder 1,7 euro. Daardoor treedt het cliquetsysteem in werking, waardoor de accijnzen opnieuw kunnen beginnen stijgen.

Lees verder

Waarom Camilla nu toch koningin mag worden

Camilla zal als de echtgenote van Koning Charles III, tóch de titel van koningin-gemalin mogen dragen. Dat heeft koningin Elizabeth in de maanden voor haar dood nog geregeld.

Lees verder

Overlijden van Queen verandert titels van andere royals: Archie en Lilibet worden prins en prinses

Nu het Verenigd Koninkrijk met Charles een nieuwe koning heeft, wordt zijn zoon William hertog van Cornwall. Maar dat is niet de enige verandering in de titels van de Britse royals.

Lees verder

Engie krijgt meer dan 600.000 euro aan Vlaamse subsidies

Engie sleepte in de eerste helft van dit jaar voor 609.497 euro aan Vlaamse subsidies in de wacht voor een groenestroomproject. Dat terwijl de energiereus door de hoge energieprijzen op een miljardenwinst afstevent.

Lees verder

Groen licht voor wetsontwerp bestuurlijke handhaving dat lokale besturen beter wapent tegen criminaliteit

De federale regering geeft haar fiat aan een langverwacht wetsontwerp van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Een wet 'bestuurlijke handhaving' geeft steden meer slagkracht in de strijd tegen ­onder meer drugscriminaliteit.

Lees verder

Elizabeth en Philip, een liefde van zeven decennia

Hij was de enige constante in het leven van Elizabeth II. Premiers en hovelingen kwamen en gingen, en met ieder jaar vielen er ook meer vrienden weg, maar prins Philip week 73 jaar niet van haar zijde. Of toch niet verder dan enkele stappen naar achteren als het protocol dat voorschreef. Het was een uitstekend functionerend partnerschap en een persoonlijke triomf, zei ze er zelf over. Ze was diepbedroefd toen Philip in april 2021 overleed in zijn slaap.

Lees verder

Red Flames moeten voorbij Portugal en IJsland op weg naar WK

De Red Flames kennen hun tegenstanders in de play-offs richting WK. Op 6 oktober trekken de Flames richting Portugal. Als ze die wedstrijd winnen, wacht op 11 oktober IJsland in eigen huis.

Lees verder

Waar de Queen kwam, gingen haar corgi's haar voor

Als ze thuis was, verkeerde Queen Elizabeth altijd in het gezelschap van haar favoriete hondenras. Ook al vreesden hofleden voor hun enkels, voor de Queen konden haar corgi's niets misdoen.

Lees verder

Wat gebeurt er tot aan de begrafenis van de Queen? Dit is het draaiboek

Het was al van 1952 geleden dat het Verenigd Koninkrijk nog een monarch moest begraven, maar het draaiboek ligt klaar. Het wordt een gigantische organisatie. Op de dag van de begrafenis zal er in Londen wellicht meer volk zijn dan ooit: dit staat er de volgende dagen te gebeuren.

Lees verder

Podcasttips | Dochter van Poetins vermoorde aartsvijand doet haar boekje open

Boris Nemtsov streed tegen Poetin en moest dat met zijn leven bekopen. In een uitstekende podcast vertelt zijn gevluchte dochter over zijn leven en zijn erfenis in Rusland.

Lees verder

Elton John draagt nummer op aan de Queen

De Britse zanger en muzikant Elton John heeft donderdagavond tijdens zijn laatste concert in Toronto hulde gebracht aan koningin Elizabeth II. Hij vertelde aan het publiek dat de Queen hem inspireerde en dat hij haar zal missen. 'Vanavond is een ode aan haar leven', zei John voor hij 'Don't let the sun go down on me' inzette. 

Lees verder

Overzicht | Dit zijn de troonopvolgers van Charles III

Met vier kinderen, acht kleinkinderen en twaalf achterkleinkinderen heeft de Queen zich nooit zorgen moeten maken over een troonopvolger. Na jaren wachten mag Charles zich eindelijk koning noemen, terwijl William voortaan de kroonprins is. Maar wie zijn de volgenden in de rij, mochten zij vroegtijdig wegvallen?

Lees verder

'Ik hoop maar dat alles hetzelfde blijft onder Charles'

Groot-Brittannië is in diepe rouw na het overlijden van Queen Elizabeth II. Britse expats in België nemen het wat koeler op. 'Ik heb tonnen respect voor Elizabeth als mens, maar dat eeuwige prijzen van het Britse koningshuis is zo misplaatst.'

Lees verder

Van de parlementen geen nieuws

De energiecrisis zuigt de macht opnieuw richting de Europese regeringsleiders en hun vakministers. De Belgische positie die De Croo en Van der Straeten op het Europese toneel bepleiten, is geen voorwerp van parlementaire deliberatie.

Lees verder

Aziatische hoornaar krijgt zender en verklikt zo waar nesten zitten

Voor de eerste keer in Vlaanderen is in Gent een nest Aziatische hoornaars gevonden door één wesp van 2,5 centimeter groot te zenderen. Een Gents onderzoeksteam moest daarvoor wel een speciaal lokmiddel van bier, wijn en suiker gebruiken en vooral stalen zenuwen hebben.

Lees verder

België haalt eerste slag thuis over prijsplafond voor gas

De Europese Commissie krijgt van de ministers van Energie de opdracht een voorstel te formuleren voor een algemeen prijsplafond voor gas, zoals België en Italië vragen. Maar het animo bij de Commissie is niet groot.

Lees verder

'Ik ben niet ontploft, dat is goed nieuws'

Er passeerden deze week alweer een paar opmerkelijke uitspraken. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Tweede keer, goede keer voor gedoodverfde opvolgster van Valerie Van Peel?

De kans is groot dat de N-VA-partijraad zaterdag Maaike De Vreese verkiest tot nieuwe ondervoorzitter. Wie is de 38-jarige poulain van Theo Francken die haar partij in Brugge en heel West-Vlaanderen mee uit het slop moet trekken?

Lees verder

De outfits van de Queen: kritiek zonder een woord te zeggen

Een modeliefhebber zou je wijlen koningin Elizabeth II niet kunnen noemen. Maar de kracht van kledij en de onderliggende boodschap begreep ze maar al te goed.

Lees verder

Een mythe van een meter vijftig

Dat de Queen een verzinsel was, maakte haar extra kwetsbaar voor andermans verzinsels, schrijft Benno Barnard. Toch vervulde ze haar mythische opdracht zonder geklaag tot aan haar laatste snik.

Lees verder

Evenepoel op twee dagen van eindwinst in Vuelta

Zoals verwacht werd leider Remco Evenepoel in de vrijdagetappe van de Ronde van Spanje niet belaagd. De ritzege was voor de Deense gewezen wereldkampioen Mads Pedersen, zijn derde ritzege al in de Vuelta.

Lees verder

Koning Charles III: 'Liefste mama, bedankt voor uw liefde en toewijding'

In zijn eerste koninklijke speech, keek kersvers Brits staatshoofd Charles III met verdriet en dankbaarheid terug op de carrière van Elizabeth II. 'Die belofte van een levenslange dienst, hernieuw ik hier voor jullie vandaag.'

Lees verder

'Wat zij voor ons land gedaan heeft, is uniek'

Even zijn de Britten weer verenigd in hun rouw om koningin Elizabeth. Haar kracht was dat ze in stilte regeerde. Kan koning Charles III dat ook?

Lees verder

Standard boekt zijn derde competitiezege op rij na winst tegen zwarte beest STVV

Standard zet zijn opmars in de competitie verder. In en tegen STVV ging het met 1-2 de drie punten halen. De laatste overwinning van de Rouches op Stayen dateerde al van 2007 (!). Dragus en een owngoal van Leistner zorgden voor de twee Luikse doelpunten. Christian Brüls milderde vanop de stip voor de thuisploeg, maar kwam niet verder dan dat. Standard pakt negen op negen, STVV vier op negen.

Lees verder

Geroosterde bloemkool met paprikadressing en druivensalsa

'Ik houd van deze tijd van het jaar', schrijft Yotam Ottolenghi bij zijn 'einde-van-de-zomerrecepten'. 'Zomergroenten zoals tomaten en paprika komen nog altijd op hun zoetst van de planten, maar we eten ook weer meer oogst uit de grond, zoals bietjes.' Het voelt als het beste van twee werelden.

Lees verder

Citroenrepen

Een klassieke citroentaart is een geraffineerd dessert dat je op een bordje met een vork eet, het liefst met je pink in de lucht. Deze citroenreep is de brute versie, als vieruurtje of om mee te nemen.

Lees verder

Dandan-noedels met varkensgehakt

Dandan-noedels zijn populair streetfood uit de Chinese provincie Sichuan, met chili, tintelende szechuanpeper en sesampasta als belangrijkste smaakmakers. Ons recept is absoluut geen traditionele versie, wel eentje waarvan je de meeste ingrediënten makkelijk kunt vinden. Je kunt het varkensgehakt makkelijk vervangen door tofoe of quorn voor een vegetarische versie.

Lees verder

Wat eten we volgende week? Restjes van de zomer

Tuurlijk krijgt de sleur ons niet klein, maar hij ligt wel op de loer, en koken kan helpen om hem op veilige afstand te houden. Het Weekmenu toont je hoe: met verrassend frisse soep, Jamie Oliver en een vieruurtje dat bijna te mooi is om waar te zijn.

Lees verder

Maltagliata in een tomaten-saffraansaus met Siciliaanse aubergine en amandel

Het helpt voor dit gerecht echt om een Siciliaanse aubergine op de kop te tikken, schrijft Merijn Tol in haar nieuwe kookboek Café Mazahar. 'Bij een Italiaanse delicatessenzaak en de groothandel kom je 'm wel tegen. Die mooie bolle wit-paarse, die zo lekker vlezig van structuur en zoetig van smaak is. Natuurlijk kun je ook gewoon een "normale" gebruiken als je hem niet vindt.'

Lees verder

Vega moussaka van Jamie Oliver

'Dit is een boek voor vleeseters, mensen zoals mijn vader', zei Jamie Oliver over zijn laatste kookboek, Veg. Maar vinden vleeseters gerechten met alleen groenten en plantaardige producten inderdaad ook 'opwindend'? Deze vegetarische moussaka doet de test.

Lees verder

Driedubbele chocoladecake met ganache

'Good food based on your mood', dat is de ondertitel van De keuken van Sou, het eerste boek van foodblogger Soumia Aattaoui. Deze chocoladecake vraagt een beetje knutselwerk, maar het resultaat loont de moeite. Comfort food én showstopper in een.

Lees verder

Soep van broccoli en spinazie met gekonfijte citroen

Een eenvoudige groene soep, die dankzij een blik witte bonen verrassend romig is. De gekonfijte citroen voegt een vleugje citrus toe, zonder dat het overheerst. Heb je dit niet in huis, dan kun je de soep ook afwerken met een kneep vers citroensap en eventueel wat van de geraspte schil.

Lees verder

Wisselvallig weer dit weekend

Zwaarbewolkte momenten wisselen zaterdag af met enkele opklaringen en er vallen buien, lokaal nog met enkele donderslagen. In de loop van de namiddag komen er wat meer opklaringen. De maxima liggen tussen 15 graden op de Ardense Hoogten en plaatselijk 21 graden in de gebieden met opklaringen in Laag-België, zegt het KMI.

Lees verder

Pixar maakt nieuwe Inside Out

Er komt een vervolg op Inside Out, de onder prijzen bedolven animatiefilm van Pixar uit 2015. Het was actrice Amy Poehler, die in de oorspronkelijke film het personage Joy speelt, die het nieuws aankondigde op D23, een groot Disney-event in Californië. De film moet in 2024 in de zalen komen.

Lees verder

Wat doet de Britse vorst eigenlijk?

De Britse Queen is niet meer. Prins Charles wordt op zijn 73'ste koning Charles de derde. Maar wat doet een Britse vorst eigenlijk? Bekijk het in de video hierboven. 

Lees verder