Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 23 september 2022

Frans parlementslid dat vrouw sloeg hoeft niet op te stappen

Frans parlementslid dat vrouw sloeg hoeft niet op te stappen

Voor de radicaal-linkse partij La France Insoumise is het niet nodig dat Adrien Quatennens opstapt als parlementslid. Nadat uitlekte dat hij zijn vrouw heeft geslagen, stapte hij wel op als partij-coördinator. Dat is voldoende voor de partij van oud-presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon.

Lees verder

Wout van Aert en Remco Evenepoel trokken lessen uit het vorige WK: 'We gaan samenwerken'

Wout van Aert en Remco Evenepoel hebben donderdag in het Australische Wollongong hun persconferentie gegeven in de aanloop naar het WK wielrennen. Broederlijk en grappend naast elkaar gaven ze aan dat ze lessen hadden getrokken uit de fouten van vorig jaar in Leuven. 'Ja, we gaan samenwerken. Ik heb "ja" gezegd, zoals bij een huwelijk.'

Lees verder

Edelhert maakt nachtwandeling in centrum Kalmthout

Opmerkelijke beelden van dinsdagnacht uit Kalmthout: enkele inwoners konden rond 4 uur 's ochtends een edelhert in het centrum van de gemeente filmen. Het dier wandelde rustig over straat, voor het uiteindelijk weer verdween in de bossen in de omgeving van de Kalmthoutse Heide.

Lees verder

Terreurproces begint niet op 10 oktober, alternatief voor glazen boxen zal niet klaar zijn

Het proces rond de Brusselse aanslagen kan niet starten op 10 oktober. De FOD Justitie heeft de assisenvoorzitter woensdag laten weten dat het niet lukt om tegen dan een alternatief voor de glazen boxen te bouwen.

Lees verder

Voetballen in een gouden kom

Het Lusail Stadion was het laatste dat klaar was, maar het zal het eerste zijn waarin een wedstrijd wordt gespeeld tijdens het WK Voetbal in Qatar. Architectenbureau Foster + Partners gaf voor het eerst beelden vrij.

Lees verder

'De ideale wereld' schept duidelijkheid over Doel 3: Verlinden belde niet naar Fanc, maar naar Fnac

CD&V-minister Annelies Verlinden krijgt de wind van voor na haar uitspraak over Doel 3. De redactie van 'De ideale wereld' maakte bovenstaande reconstructie, die verklaart wat er precies is gebeurd.  

Lees verder

Europese beurzen verslikken zich in sombere Fed

De Europese beurzen openden vandaag negatief, nadat de Amerikaanse Federal Reserve de rente met 75 basispunten had verhoogd, de grootste renteverhoging sinds de jaren 80.

Lees verder

Geen hogere ticketprijzen op Film Fest Gent dat opent met 'Close'

Het moet wel dat Lukas Dhont de chouchou is van Film Fest Gent. Vier jaar na Girl opent hij nu ook met Close het festival. Dhont gaat er eveneens in gesprek met Céline Sciamma, de gevierde Franse regisseuse.

Lees verder

Oprichter Google begraaft droom van vliegende taxi's

Kitty Hawk, een start-up die 'democratisch geprijsde' taxivluchten wou aanbieden, houdt op te bestaan. Ondanks steun van Google-oprichter Larry Page slaagde het bedrijf er niet in een veilig, op afstand bediend toestel te ontwikkelen.

Lees verder

Bijzonder getimede gevangenenruil biedt hoop op diplomatieke toenadering

Oekraïne en Rusland hebben in de nacht van woensdag op donderdag 270 gevangenen met elkaar geruild. De Turkse president Recip Tayyip Erdogan had eerder aangegeven dat zo'n deal een opstapje kan zijn voor nauwer diplomatiek contact.

Lees verder

Roger Federer speelt dubbel met Rafael Nadal in laatste match van zijn carrière

Roger Federer speelt vrijdagavond in de Laver Cup, in de laatste wedstrijd van zijn carrière, dubbel aan de zijde van zijn eeuwige concurrent Rafael Nadal. Dat maakten de organisatoren van het toernooi in Londen bekend. Hun tegenstanders zijn de Amerikanen Jack Sock en Frances Tiafoe.

Lees verder

Trouwe abonnee die 'relatie' had met aap niet meer welkom in Antwerpse Zoo

De Antwerpse Zoo heeft een van zijn abonnees de toegang tot het park ontzegd omdat de vrouw na herhaaldelijke waarschuwingen blijft weigeren om afstand te nemen van chimpansee Chita. Dat weegt op de samenstelling van de groep mensapen. 'Het is een beslissing die we niet graag nemen, maar als iemand de regels voortdurend met voeten treedt, moeten we strenger optreden.'

Lees verder

Federale begroting uit de bocht: op een paar maanden is tekort met drie miljard toegenomen

Het Monitoringcomité ziet het begrotingstekort van de federale overheid volgend jaar oplopen tot 23 miljard euro. Dat is drie miljard euro meer dan in juli werd verwacht.

Lees verder

Grappenmakers bellen zoon van Kremlinwoordvoerder, die weinig zin heeft om te gaan vechten

Een mediakanaal uit de rangen van Russisch oppositieleider Aleksej Navalny belde voor een grap met de zoon van Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. Toen een presentator zich voordeed als een militair die hem opriep voor het gevecht, krabbelde Peskov junior terug.

Lees verder

'Mijn broer moest en zou Oekraïne verdedigen. Nu moet ik hem begraven'
Lees verder

NewB dreigt binnen twee weken banklicentie kwijt te spelen

De ethische coöperatieve bank NewB heeft de benodigde 40 miljoen euro die nodig is om zijn banklicentie te behouden, niet rond. Het heeft van de Nationale Bank nog twee weken om dat bedrag rond te krijgen.

Lees verder

Podcasttips | Esther Perel doet haar wereldbeeld uit de doeken

Radar, de cultuurpodcast van De Standaard, is terug van weggeweest. En ook Serial maakt onverwacht een comeback na een gerechtelijke plottwist. Of zit je toch liever een uur op de bank met Esther Perel?

Lees verder

Prins William spreekt voor het eerst na overlijden Queen

Enkele dagen na de uitvaart van Queen Elizabeth II heeft prins William een videoboodschap de wereld ingestuurd. Het gaat om een toespraak voor de Earthshot Prize Innovation Summit, een initiatief dat prijzen uitreikt aan mensen die belangrijke inspanningen leveren voor het milieu. In zijn toespraak verwees William ook even naar zijn overleden grootmoeder. 

Lees verder

De moeilijkste bouwopdracht van het moment? Uw dak renoveren

Wie vandaag zijn dak wil renoveren, moet veel geduld betrachten. Dakpannen zijn nog amper te vinden, de dakwerkers zelf kampen met jarenlange wachtlijsten.

Lees verder

Antwerps chemiebedrijf Evonik krijgt slechts voorlopige vergunning

Minister van Omgeving Zuhal Demir geeft het chemiebedrijf een vergunning op proef om verder te kunnen nagaan of de exploitatie mens en milieu niet te veel schaadt.

Lees verder

Ook Grondwettelijk Hof oordeelt dat de coronamaatregelen mochten

De wettelijke basis waarop de vrijheidsbeperkende coronamaatregelen tot de komst van de pandemiewet gebaseerd waren, schendt de Grondwet – op een kleine uitzondering na – niet. Dat stelt het Grondwettelijk Hof in een langverwacht arrest.

Lees verder

Woning in Berchem beschoten en beklad, twee verdachten opgepakt in Nederland

De woning van de familie E.H. in de Deken De Winterstraat in Berchem is woensdagavond opnieuw het doelwit geweest van een aanslag. Er werd op de woning geschoten en de daders lieten ook een boodschap achter. Ook in Rumst werd dinsdag een aanslag gepleegd.

Lees verder

Vlaamse regering onder druk om energiefactuur aan te pakken

Zowel de sociale partners als oppositiepartij Vooruit dringen aan op doortastende maatregelen in de strijd tegen de energiecrisis. Tegen maandag moeten de grote knopen zijn doorgehakt.

Lees verder

Van blootsvoets in Afrika tot ceo van Belgische schoenenreus

Lise Conix, de huidige marketingdirecteur van Schoenen Torfs, neemt vanaf januari de fakkel over van haar ceo en nonkel Wouter Torfs. Met 'empathisch' leiderschap wil ze de winkelketen door woelig economisch water gidsen.

Lees verder

Waarom blijft Natuurpunt wél onderhandelen over PFAS?

Onder meer Greenpeace trok zich weg uit de PFAS-onderhandelingen met de overheid. Maar waarom blijven onder meer Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu wel?

Lees verder

Voor welk woord gaat u door het vuur?

De ene breekt een lans voor het gebruik van 'kleine mens' in plaats van 'dwerg', de andere vindt het crazy dat nog niet iedereen 'die/hun' gebruikt voor non-binaire personen. Sommigen zweren bij 'wit', anderen bij 'blank; en nog anderen vinden woorden als 'derde leeftijd', 'gehandicapte' of 'illegaal' maar niets.

Lees verder

Het dilemma van het barbiehuis: kinderspullen weggeven of verkopen?

Een dilemma: Vraag je geld voor kinderspullen waar je zelf helemaal niks meer mee kunt doen? Of vereist een gezonde zin voor altruïsme dat je die gewoon weggeeft? Redactrice Marjan Justaert schetst de worsteling met zichzelf.

Lees verder

Waarom hoorde ik dit jaar tijdens de lange, warme zomeravonden geen krekels?
Lees verder

De strijd tegen de laadpaalklevers is open

Vanaf 1 oktober wordt het verplicht je auto te connecteren met de laadpaal als je op een laadparking staat. Federaal minister voor Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) wil zo het 'laadpaalkleven' tegengaan.

Lees verder

Er is een alternatief voor de voorschotfactuur

Voorschotfacturen voor aardgas en elektriciteit zijn niet zo onvermijdelijk als ze lijken. Sinds zes maanden is er in Vlaanderen een alternatief: de maandelijkse afrekening. Wat zijn daarvan de voor- en nadelen?

Lees verder

Vurige Macron blijft hand uitsteken naar Poetin

'Spreken is zilver, zwijgen is goud' gaat niet op in het conflict tussen Rusland en Oekraïne, vindt de Franse president Emmanuel Macron. Hij noemt landen die zich niet uitspreken 'medeplichtig aan het Russische imperialisme', maar blijft ook geloven in een dialoog met Moskou.

Lees verder

Importverbod Russische diamant kan weer op tafel komen

Josep Borrell hoopt dat de 27 lidstaten half oktober een extra sanctiepakket tegen Rusland afkloppen. Maar de Hongaarse premier Orban wil komaf maken met de sancties.

Lees verder

Van Rosalía over Naima Joris tot Kendrick Lamar: de beste pop- en jazzconcerten van het najaar

Stel dat Bicep naar de Lotto Arena komt en Kendrick Lamar naar het Sportpaleis. Op dezelfde dag. Voor wie kiest u dan? Voor deze en andere moeilijke keuzes stelt u deze lijst.

Lees verder

Iraanse president zegt interview af nadat presentator weigert hoofddoek te dragen

De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft een interview in New York met de Amerikaanse nieuwszender CNN afgezegd, nadat presentator Christiane Amanpour had geweigerd een hoofddoek te dragen.

Lees verder

Kamer keurt responsabilisering langdurig zieken goed

De plenaire Kamer heeft donderdag het licht op groen gezet voor het 'terug naar werk-plan' van minister Frank Vandenbroucke (Vooruit). Het gaat onder meer om de responsabilisering van langdurig zieken.

Lees verder

Geen kinderopvang. Stopt u met werken om voor uw kinderen te zorgen?

Veel ouders zijn op zoek naar kinderopvang en vinden die niet, of niet onmiddellijk. Wat dan? Denkt u eraan om uw werk op te geven omdat er geen andere oplossing is? Contacteer ons, liefst met uw gsm-nummer erbij: binnenland@standaard.be

Lees verder

'Rusland kan tot 1 miljoen reservisten oproepen'

De mobilisatie van Russische ­reservisten is begonnen. Dat leidt tot onrust. Wie kan, probeert aan zijn oproepingsbevel te ontkomen. Welk verschil kunnen zij maken aan het front?

Lees verder

IJsland arresteert vier mannen om verondersteld terroristisch complot

De IJslandse politie heeft vier mannen gearresteerd in een grootschalige operatie die verband houdt met de voorbereidingen van een 'terroristische aanslag'. De politie zei op negen locaties semi-automatische wapens en duizenden rondes munitie in beslag te hebben genomen. De operatie leidt mogelijk tot meer arrestaties, zei de politie.

Lees verder

Jens Dendoncker wordt de nieuwe presentator van The masked singer: 'Niels Destadsbader heeft me meteen een paar tips gegeven'

Twee jaar nadat Jens Dendoncker gas terugnam om op zijn mentale gezondheid te focussen, presenteert hij een nieuw spelprogramma op VTM en wordt hij ook het nieuwe gezicht van The masked singer.

Lees verder

Binnenkort geen verwijsbrief meer nodig voor vaccin apenpokken

Om in aanmerking te komen voor een vaccin tegen apenpokken is het niet langer nodig om aan te tonen dat je een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) hebt gehad. Ook de verwijsbrief van de arts vervalt daardoor. Dat blijkt uit het advies van de Risk Management Group.

Lees verder

Rode Duivels afhankelijker dan ooit van Kevin De Bruyne

35 minuten demonstratievoetbal van Kevin De Bruyne volstond voor een zakelijke zege tegen Wales. Twee maanden voor het WK kon Eden Hazard de twijfels rond zijn aanvoerderschap niet wegwerken.

Lees verder

Bits&Atomen|Hoe bewijs je je leeftijd op internet?

Je mag eigenlijk pas actief zijn op sociale media als je dertien bent. En om te gokken moet je nog wat ouder zijn. Vaak vragen websites aan hun bezoekers om te vertellen dat ze oud genoeg zijn. Maar hoe bewijs je dat? Enkel een vakje aanvinken met 'ja, ik ben ouder dan 13', volstaat niet. En je geboortejaar invullen evenmin. Maar hoe moet het dan wel?

Lees verder

Lange rijen bij landsgrenzen, vliegtuigen volgeboekt: Russen vluchten massaal voor mobilisatie

Aan de Russische grens met Georgië staan in de nacht van donderdag op vrijdag opnieuw kilometers lange rijen auto's. Dat melden internationale media. De Finse grenswacht zegt dat het aan de grens 'opvallend druk' is met verkeer uit Rusland.

Lees verder

Podcast | Rechts, rechtser, Meloni: krijgt Italië een post-fascistische premier?

De Italianen trekken zondag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De rechts-radicale partij Broeders van Italië van Giorgia Meloni lijkt volgens de peilingen het pleit te gaan winnen.

Lees verder

Rode Duivels afhankelijker dan ooit van Kevin De Bruyne

35 minuten demonstratievoetbal van Kevin De Bruyne volstond voor een zakelijke zege tegen Wales. Twee maanden voor het WK kon Eden Hazard de twijfels rond zijn aanvoerderschap niet wegwerken.

Lees verder

Maatregelen pandemie schonden de grondwet niet

De wet waarop de regering tijdens de pandemie steunde, schendt de grondwet niet –?op één kleine uitzondering na.

Lees verder

Boeing schikt voor 200 miljoen met beurswaakhond in 737 Max-zaak

Vliegtuigbouwer Boeing heeft een schikking van 200 miljoen dollar getroffen met de Amerikaanse beurswaakhond, de Securities and Exchange Commission (SEC). Daarmee koopt het concern verdere vervolging wegens vermeende misleiding van beleggers af.

Lees verder

Trump krijgt week tijd om te bewijzen dat FBI bewijsmateriaal geplant heeft

Donald Trump krijgt tot 30 september de tijd om aan te tonen dat zijn bewering dat de FBI bewijsmateriaal in zijn landgoed geplant zou hebben waar is.

Lees verder

Naar 58 ziekenhuisopnames per dag

Van 16 tot 22 september werden elke dag 58 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. In vergelijking met de zeven dagen daarvoor gaat het om een stijging met 4 procent.

Lees verder

Nieuwe aanslag in Merksem: explosie blaast voordeur weg

Onbekenden hebben in de nacht van donderdag op vrijdag een explosief tot ontploffing gebracht aan een appartementsgebouw in de Lambrechtshoekenlaan in Merksem. Als gevolg van de explosie werd de voordeur van het gebouw zwaar beschadigd. Politie en Dovo zijn ter plaatse.

Lees verder

Vierde Belgische medaille op WK wielrennen

Junior Vlad Van Mechelen heeft België een vierde medaille bezorgd op het WK wielrennen in het Australische Wollongong. De renner, die volgend seizoen deel uitmaakt van de opleidingsploeg van Team DSM, won de sprint om het brons.

Lees verder

Belgian Cats boeken overtuigende zege tegen Zuid-Korea

De Belgische basketbalvrouwen hebben vrijdag Zuid-Korea met 84-61 geklopt in hun tweede groepswedstrijd op het WK in het Australische Sydney. Bij de rust leidde België met 50-30.

Lees verder

Regenachtig weekend op komst

De dag begint vrijdag droog, met in het oosten een gesluierde zon en in het westen veel bewolking. In de loop van de dag wordt het overal zwaarbewolkt vanaf het westen met in de namiddag geleidelijk regen in het noordwesten van het land. De maxima liggen tussen 14 en 19 graden, met een lokale uitschieter tot 20 graden. Dat meldt het KMI.

Lees verder

File in Merksem groeit snel aan door noodherstelling aan viaduct

Het verkeer op de Antwerpse ring ondervindt vrijdagochtend hinder door de noodherstelling van een brugvoeg op het viaduct van Merksem, waar de file snel aangroeit. Het Vlaams Verkeerscentrum drukt de weggebruikers op het hart de verkeersinformatie op te volgen en indien mogelijk de regio te vermijden.

Lees verder

Zware brand aan Centraal Station in Antwerpen, brandweer vraagt om ramen en deuren gesloten te houden

In de omgeving van het Centraal Station in Antwerpen, is vrijdag een uitslaande brand ontstaan. 'Hou ramen en deuren gesloten en hou de omgeving vrij voor de hulpdiensten', roepen brandweer en politie op.

Lees verder