Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 3 september 2022

Feist stopt als voorprogramma van Arcade Fire

Feist stopt als voorprogramma van Arcade Fire

De band Arcade Fire verliest zijn openingsact voor de najaarstournee, na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag van frontman Win Butler.

Lees verder

Meisje van 13 vermist nadat ouders haar hadden afgezet aan school op eerste schooldag

In Gent is een meisje van 13 jaar vermist, nadat ze donderdagmorgen aan school was afgezet door haar ouders. Dat meldt de Gentse lokale politie, die een opsporingsbericht heeft verspreid.

Lees verder

Premier League-clubs geven voor het eerst meer dan 2 miljard euro uit aan transfers

Voetbalclubs uit de Engelse Premier League hebben tijdens de pas afgelopen zomermercato een recordbedrag van 2,2 miljard euro besteed aan inkomende transfers. Dat becijferde de Britse openbare omroep BBC.

Lees verder

Schepen reageert op uitspraken Antwerps stadsdichter: 'Een stadsgedicht is geen politiek manifest'

Antwerps schepen van Cultuur ­Nabilla Ait Daoud (N-VA) ­verdedigt haar beslissing om het gedicht van Ruth Lasters te weigeren als stadsgedicht. 'Als ze aan politiek wil doen, dan moet ze maar in de politiek stappen.'

Lees verder

Aardbeving verstoort parlementair debat over aardbevingen

Een aardbeving met een kracht van 3,9 heeft donderdag een vergadering in het parlement van Liechtenstein verstoord. Het onderwerp van het debat? Het verplichten van een verzekering die inwoners beschermt in het geval van een aardbeving. Beelden die de Landtag van Liechtenstein heeft gedeeld, tonen hoe een parlementslid opschrikt wanneer het gebouw hevig begint te beven tijdens haar toespraak.

Lees verder

Met scherpe aanval op Trump mengt president Biden zich in tussentijdse verkiezingsstrijd

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een felle speech van ruim twintig minuten uitgehaald naar Donald Trump en zijn aanhang. 'Gelijkheid en democratie liggen onder vuur.'

Lees verder

Zo veel fastfood rond scholen dat burgemeesters verbod willen

Het aanbod van ongezonde voeding is in 15 jaar tijd fors gestegen. En hoe meer fastfood op wandelafstand, hoger de BMI van scholieren. De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten oppert dan ook om het aantal fastfoodrestaurants in de buurt van scholen te beperken.

Lees verder

Ouders van baby die bij onthaalmoeder overleed: 'Alles gebeurde in een waas. Ik weet alleen dat ik hard geroepen heb'

Alexandra Bouckhuyt (23) en James Vandenberghe (29) kregen dinsdagmiddag in het West-Vlaamse Eernegem het telefoontje dat geen enkele ouder wil krijgen. Omélie, hun jongste zoontje (acht maanden), was overleden bij de onthaalmoeder. 'Niemand heeft dit gewild. Maar we willen wel antwoorden.'

Lees verder

Alweer verdacht voertuig met gewapende inzittenden onderschept in Berchem

Het Antwerpse parket meldt dat het afgelopen nacht een verdacht voertuig heeft onderschept in de Deken De Winterstraat in Berchem. In die straat werd al driemaal eerder een aanslag gepleegd, ook vorige week donderdag werden vijf gewapende Nederlanders opgepakt in de onmiddellijke omgeving.

Lees verder

De ene storm is de andere niet, maar soms wel

De eerste grote storm van het volgende seizoen krijgt de naam Antoni, meldden Nederlandse media gisteren. Maar VTM-weerman David Dehenauw lanceerde op Twitter Armand, naar Armand Pien. Verwarring alom?

Lees verder

Oekraïense Kostjoek weigert Wit-Russische Azarenka de hand te schudden

De Oekraïense tennisser Marta Kostjoek heeft op de US Open geweigerd om haar Wit-Russische tegenspeler Victoria Azarenka de hand te schudden en koos in de plaats daarvan voor een tik met haar racket.

Lees verder

Officieel: Jan Vertonghen nieuwe aanwinst van Anderlecht

Anderlecht heeft Belgisch recordinternational Jan Vertonghen (35) voorgesteld als nieuwe aanwinst.

Lees verder

Fiscus legt beslag op loon Sihame El Kaouakibi

De laatste vier maanden ontvangt Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (ex-Open VLD) geen loon meer. De fiscus heeft bewarend beslag gelegd op haar maandelijkse 3.000 euro. Sinds een schandaal was de politica al twee jaar niet meer te bespeuren in het halfrond.

Lees verder

Evenepoel kiest weer voor handschoentjes

Remco Evenepoel kwam in de twaalfde etappe van de Vuelta ten val, maar hield mits wat kleerscheuren en verloren huid stand. Wat Evenepoel wel onthield: misschien is het handig om handschoentjes te dragen.

Lees verder

Veel juridische obstakels mogelijk voor Ventilus: 'Nog maar aan begin van de rit'

Rechtszaken kunnen de Ventilus-hoogspanningslijn voor jaren vertragen. Maar het alternatief, een akkoord met de actiegroepen, staat nog nergens. 'Wat in Antwerpen kon bij de Oosterweelverbinding, moet ook in West-Vlaanderen mogelijk zijn.'

Lees verder

Proces tegen pakjesbedrijven PostNL en GLS uitgesteld

De rechtbank wil het gerechtelijk onderzoek tegen PostNL en GLS afwachten, voor het proces begint. De pakjesbedrijven en hun ceo's reageren ontgoocheld: 'Ik wil niet dat deze donderwolk nog drie jaar boven mijn hoofd hangt. Dit doet iets met een mens.'

Lees verder

E313 richting Hasselt volledig versperd in Massenhoven door ongeval met vrachtwagen

Door een ongeval met twee vrachtwagens is de E313 richting Hasselt in Massenhoven (Ranst) volledig versperd. Het Vlaams Verkeerscentrum roept op om de omgeving te vermijden. De hinder zal wellicht van lange duur zijn.

Lees verder

Verkeerschaos in Moskou: hackers sturen tientallen taxi's naar zelfde adres

Hackers hebben het systeem van Yandex, het Russische equivalent van Uber, overgenomen, en alle taxi's in Moskou naar dezelfde locatie gestuurd. Dat leidde tot een enorme verkeersopstopping in de Russische hoofdstad. Op sociale media is een lange rij taxi's te zien op Koetoezovski Prospekt, één van de belangrijkste doorgangswegen van de stad.

Lees verder

Het narcisme van de kleine verschillen

In het licht van de Belgische onmacht in de energiecrisis, voeren de federale meerderheidspartijen hun eigen loopgravenoorlog waarin de kleinste terreinwinst groot gevierd wordt. Voor CD&V en de MR is de kernuitstap daarvoor een echte profileringsmachine geworden, voor Groen stilaan een nachtmerrie.

Lees verder

BNP Paribas Fortis wapent zich niet tegen crisis

BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land, legt geen extra buffers aan voor de verwachte crisis. 'We zien de kredietverliezen nog niet toenemen, maar dat zal veranderen', zegt Max Jadot, ceo van BNP Paribas Fortis.

Lees verder

Podcasttips | Een onopgelost moord en toch geen true crime?

Met de lancering van VRT Max vallen ook weer een aantal nieuwe podcasts te ontdekken. Wij luisterden naar Señor Sarens en Het kwartier. Nood aan peptalk? Dan staat de Britse Elizabeth Day voor je klaar.

Lees verder

Net rond Sihame El Kaouakibi sluit zich stilaan

Het net rond de gevallen politica en onderneemster Sihame El Kaouakibi sluit zich meer en meer. Het Antwerps parket heeft de eindvordering in de strafzaak ondertussen rond, de Antwerpse procureur-generaal vraagt het Vlaams Parlement zeer binnenkort om haar onschendbaarheid op te heffen en sinds een paar maanden heeft de fiscus bewarend beslag gelegd op haar parlementaire wedde.

Lees verder

Prinses Astrid vol lof over toekomstige schoonzoon: 'Veel gelijkenissen met zijn schoonvader'

Prinses Astrid en haar echtgenoot Lorenz kijken uit naar het huwelijk van hun dochter Maria Laura. Zij trouwt op 10 september in Brussel met haar partner William Isvy.

Lees verder

'Door de ontslagen gaat de privacywaakhond aan de ketting'

Voor het eerst reageert David Stevens, de ex-voorzitter van de Gegevensbeschermingsautoriteit, op zijn ontslag, dat hij aanvecht bij de Raad van State. 'Het was een wafelijzerontslag: een Franstalige directeur voldeed niet, daar moest een Nederlandstalig vertrek tegenover staan.'

Lees verder

Fire: gemakkelijke shortcut naar rijkdom of verstandig beleggen?

De VRT-reeks Fire: vroeg op pensioen beroert de gemoederen. Kunnen stoppen met werken door veel te sparen en verstandig te beleggen: dat is de Fire-filosofie in een notendop. Maar aanhangers houden zich ver weg van de VRT-reeks. Waarom? En is Fire echt een trend bij jongeren?

Lees verder

Rode sapje moet Evenepoel helpen de Vuelta te winnen, maar is 'absoluut af te raden' voor gewone mensen

De finishlijn overschrijden, de remmen dichtknijpen, een flesje met een donkerrode vloeistof aannemen en dat volledig leegdrinken. Ziedaar de routine van leider Remco Evenepoel (22) na een zware rit in de Ronde van Spanje. Maar probeer het niet thuis. 'Voor gewone mensen na een training is het absoluut af te raden.'

Lees verder

Afghaanse beschuldigt talibanfunctionaris van verkrachting in filmpje

In een filmpje op sociale media beschuldigt een 25-jarige vrouw een hooggeplaatste talibanfunctionaris van verkrachting en mishandeling. De vrouw werd intussen opgepakt.

Lees verder

Mads Pedersen wint weer in de Vuelta

Mads Pedersen heeft zijn favorietenrol op zijn geliefkoosde aankomst volledig waargemaakt. De Deen van Trek-Segafredo had veel, heel veel over in zijn sprint en liet Ackermann ter plaatse. De groene punten zijn van hem, de groene trui hangt nu wel heel strak om zijn schouders.

Lees verder

Overzicht | Deze machtige Russen kwamen de laatste maanden om het leven

Lukoil-topman Maganov is lang niet de enige machtige Rus die de afgelopen maanden in bizarre omstandigheden om het leven kwam. Een overzicht van gezinsdrama's, dubieuze zelfmoorden en een fout gelopen sjamaanbezoek binnen de Russische elite.

Lees verder

Gasleiding Nord Stream 1 blijft dicht voor onbepaalde tijd door 'technisch probleem'

De gaspijpleiding Nord Stream 1 zal zaterdag niet heropstarten na de onderhoudswerkzaamheden. Er is een olielek ontdekt, waardoor er geen gas door de leiding zal stromen richting Europa. Dat heeft het Russische staatsconcern Gazprom aangekondigd, aldus de agentschappen Bloomberg en Tass.

Lees verder

Jambon bijt tanden stuk op West-Vlaamse koppigheid

Na een ererondje voor de West-Vlaamse burgemeesters in Brugge staat de Vlaamse regering nog maar eens een 'dubbelcheck' toe op Ventilus. Jambon haalt daarmee de zoveelste deadline niet, al benadrukt hij zelf dat er 'geen vertraging' is.

Lees verder

'Von der Leyen moet sneller met energie­voorstellen komen'

Charles Michel zet druk op Commissievoorzitter Ursula von der Leyen om op te schieten met voorstellen om de 'ondraaglijk hoge energieprijzen' te drukken: 'We kunnen niet met gekruiste armen blijven zitten.'

Lees verder

G7 zal olieprijsplafond installeren om Poetins oorlogsmachine te saboteren

De G7, de zeven rijkste industriële landen, gaan 'dringend' een prijsplafond voor Russische olie invoeren. Die maatregel moet ervoor zorgen dat Poetins oorlogsmachine financieel geraakt wordt en dat de internationale energieprijzen verminderen. Het succes van het plan hangt echter af of het door genoeg grote Russische olie-importerende landen wordt ingevoerd.

Lees verder

Inventaris vrijgegeven van wat in beslag genomen werd in resort van Donald Trump

Een federale rechter in Florida heeft vrijdag een gedetailleerde lijst vrijgegeven van alles wat de FBI gevonden heeft tijdens de huiszoeking in Mar-a-Lago, het resort van Donald Trump. De agenten namen een hoop mappen in beslag met daarin documenten, cadeaus, foto's en kleding. 48 mappen, waar op stond dat ze geheime informatie bevatten, bleken leeg te zijn. Het is dus maar de vraag of alles gerecupereerd werd.

Lees verder

'Gedicht in publieke ruimte is altijd politiek'

Een stadsgedicht mag niet politiek zijn, stelt Nabilla Ait Daoud, de Antwerpse schepen van Cultuur (N-VA). Dat wekt wrevel op bij voormalige en huidige Antwerpse stadsdichters. 'Als dat de nieuwe regel wordt, stap ik ook op.'

Lees verder

Twitter wil sms-berichten van Musk inzien in slepende overnamezaak

Miljardair Elon Musk moet al zijn sms-berichten van de eerste zes maanden van dit jaar aan Twitter overhandigen. Dat is de eis die Twitter bij een rechter heeft neergelegd. Volgens het bedrijf werkt Musk niet mee aan het uitwisselen van bewijs in de aanloop naar het proces over de geklapte overname van Twitter.

Lees verder

Duplantis wint polsstokspringen niét op Memorial Van Damme

Een domper op de Memorial Van Damme: polsstokfenomeen Mondo Duplantis won het polsstokspringen niét. De Zweed geraakte niet over 5,91 meter.

Lees verder

Red Flames laten kans op stuntzege tegen Noorwegen liggen

Voor een record van 9.000 toeschouwers domineerden de Red Flames 45 minuten tegen Noorwegen, maar door de 0-1-nederlaag hebben ze een omweg nodig naar het WK.

Lees verder

Landskampioen Club Brugge walst over Cercle in derby

Met een 12 op 12 heeft Club Brugge zijn gemiste start intussen uitgewist. En met vier goals tegen stadsgenoot Cercle, waaronder eentje van debutant Roman Jaremtsjoek, kan het vol vertrouwen de Champions League tegemoet. Straks ook Leverkusen voor de bijl?

Lees verder

Flames laten kans op stuntzege liggen

Voor een record van 9.000 toeschouwers domineerden de Red Flames 45 minuten tegen Noorwegen, maar door de 0-1-nederlaag hebben ze een omweg nodig naar het WK.

Lees verder

'Mijn oorlog is mijn voetbalcarrière'

De 19-jarige Oekraïner Denys Boentsjoekov liet zich als vluchteling erkennen om zijn voetbalgeluk te beproeven in ons land. Tot zijn eigen verbazing debuteerde hij vorige week met Seraing in de Jupiler Pro League. 'Ik moet alle kansen grijpen die ik kan.'

Lees verder

Clafoutis van seizoensfruit

Dit is een vliegensvlug dessert. Je klopt gewoon alles samen in een kom, en er kan niets misgaan. De clafoutis vereist eigenlijk geen bakvaardigheden, maar het resultaat verraadt dat niet. Je kunt er alle fruitsoorten in verwerken die een beetje sappig zijn. Vijgen, kersen of frambozen zijn hier dus ook op hun plaats.

Lees verder

Salade van appel en venkel met gekaramelliseerde pecannoten

Dit recept deelde Donna Hay toen we haar interviewden bij het verschijnen van haar boek Nieuwe klassiekers. Voor een vegetarische versie kun je de ham vervangen door brokkelige geitenkaas (die je niet in de oven steekt) of door stevig gebakken oesterzwammen.

Lees verder

Platbroodjes met kaas, tijm en walnoten

'Deze kleine platbroden met kaas zijn zo veelzijdig dat ik bijna altijd kleine tortilla's in huis heb voor het geval dat ik ze wil maken', schrijft Sabrina Ghayour bij dit recept in Persiana elke dag. 'Ze zijn geïnspireerd op de Franse tarte flambée, binnen een paar minuten klaar en je kunt ze beleggen met wat je ook maar in de keuken hebt liggen. Ik heb je hier de keuze gegeven tussen stilton of geitenkaas, maar je kunt ook andere kaas gebruiken.' Serveer met een salade naar keuze, en je hebt fijn avondeten.

Lees verder

Pad thai met spitskool

'Toen mijn vrienden tien jaar geleden hun geld gingen opsouperen in Thailand, bleef ik gewoon gezellig thuis. Ik had een huisgenoot die wekelijks pad thai voor me maakte, daarmee was mijn vrijwel onbestaande honger naar exotische oorden gestild', schrijft onze receptenauteur Johanna Goyvaerts bij dit recept. Varieer er gerust op met andere seizoensgroenten, en als je zin hebt in extra stevigheid, kun je nog tofoe, garnalen of kip toevoegen.

Lees verder

Geroosterde aubergines met hummus en knapperige paprika

Dit is een basisformule waarop je eindeloos kunt variëren, en ze levert telkens weer een fijne vegan maaltijd op: geroosterde groenten zorgen voor structuur en warmte, hummus (of iets hummusachtigs) voor romigheid, en je strooit er nog iets knapperigs over voor extra charme. Het resultaat kun je koud, warm of op kamertemperatuur serveren, met krokant brood erbij, of parelcouscous, of linzen. Het recept hieronder komt uit het kookboek van Hoffy's, het bekendste joodse restaurant van Antwerpen.

Lees verder

Broccolini met garnalen en misoboter

Meng miso met boter en je hebt het perfecte huwelijk tussen de basissmaakmakers van twee continenten. Denk vette, zijdezachte zoute boter, maar dan met een complexe, bijna nootachtige ondertoon. Misoboter maakt zowat alles verrukkelijk, van een gegrild stukje vlees of vis tot gestoofde en gestoomde groenten. Wij gaan voor garnalen en kort gebakken broccolini, die qua smaak een beetje aan groene asperges doen denken. Lekker met rijst of brood erbij.

Lees verder

Gouden cappuccino met specerijen

Dit recept komt uit het nieuwe boek van The Green Kitchen, de succesvolle vegetarische kookboekenreeks van Luise Vindahl en David Frenkiel. Is het hun Deense gevoel voor esthetische huiselijkheid, of zijn het gewoon hun sterke culinaire ideeën? Wij zijn ook nu weer gecharmeerd.

Lees verder

Wat eten we volgende week? 10-minutenpizza's en andere dingen die makkelijk zijn, maar niet saai

Paars gevlamde vijgen, glimmende aubergines, dikke appels uit de tuin, de eerste keer in maanden het kaneelpotje opendraaien: hoe sensueel is september in de keuken? Zeven recepten om je daar elke dag weer over te verbazen.

Lees verder

Dat is lang geleden: een regenachtige zaterdag

Zaterdag start met veel zon, maar in de namiddag neemt de bewolking snel toe en vallen er verspreid over het land enkele buien. Deze kunnen vergezeld zijn van onweer.

Lees verder

'Tranen van vreugde' bij afscheid Serena Williams

Serena Williams is vrijdag in de derde ronde van de US Open verslagen door de Australische Ajla Tomljanovic (WTA-46) met 7-5, 6-7 (4/7) en 6-1. Na afloop nam Williams in tranen afscheid van haar fans. Het was mogelijk haar laatste wedstrijd.

Lees verder

Gepantserde politiewagen die al jaar 'verloren' was, duikt plots op bij privéwoning in Limburg

Een gepantserde wagen van de federale politie die al een jaar 'verloren' of 'kwijt', was, is nu door een passerende politieman teruggevonden op de stoep voor het huis van een garagist in het Limburgse Bree. De federale politie gaat onderzoeken hoe één en ander kunnen gebeuren is.

Lees verder

Actrice Jane Fonda heeft kanker: 'Het is behandelbaar, ik heb veel geluk'

Actrice Jane Fonda (84) heeft kanker. Dat kondigt ze zelf aan op Instagram. 'Ik heb de diagnose gekregen: Non-hodgkinlymfoom en ik ben begonnen met de chemo-behandelingen.' Non-hodgkinlymfoom is een vorm van lymfeklierkanker.

Lees verder