Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 16 september 2022

Federer in 5 matchen voor de eeuwigheid: “Zijn finale tegen Nadal in Wimbledon in 2008 is mogelijk de beste partij ...

HLN
Federer in 5 matchen voor de eeuwigheid: "Zijn finale tegen Nadal in Wimbledon in 2008 is mogelijk de beste partij ooit"
20 grandslamzeges, 103 ATP-zeges, ontelbare hoogtepunten. En toch vroegen wij onze tennisanalist Filip Dewulf naar dé vijf matchen van de afscheidnemende Roger Federer die hem het meest zijn bijgebleven. "In die ene partij in Wimbledon haalden Roger en Rafa 4 uur en 48 minuten lang het beste uit mekaar naar boven, hun niveau was van begin tot einde interplanetair."
Lees verder

Beelden tonen felle regen en overstromingen in Italië: minstens zes doden en drie vermisten
Bij zware regenval en overstromingen in de omgeving van Ancona, een stad aan de Adriatische kust van Italië, zijn volgens de autoriteiten minstens zes mensen om het leven gekomen.
Lees verder

Italië kreunt onder felle regen en overstromingen: minstens zeven doden, "kind meegesleurd door kolkend water"
Bij zware regenval en overstromingen in de omgeving van Ancona, een stad aan de Adriatische kust van Italië, zijn minstens zeven mensen om het leven gekomen. "Het zevende lichaam is zojuist gevonden", meldt Fabrizio Curcio, woordvoerder van de Italiaanse burgerbescherming, aan het Franse persagentschap AFP.
Lees verder

"Sommige verhuurders kiezen er bewust voor niét te indexeren": Hoeveel kan je huur stijgen?
De inflatie is niet alleen in de supermarkt of aan de pomp voelbaar. Voor huurders komt daar ook nog de jaarlijkse huurindexatie bij. Die doet de huurprijzen dit jaar stijgen met 10 procent. De Huurdersbond verwacht dat dit neveneffect van de hoge inflatie voor betaalproblemen zal zorgen. Onze geldexperte Ayfer Aydogan, advocaat aan de balie in Antwerpen, legt uit wat huurders kunnen verwachten.
Lees verder

Chrissy Teigen vertelt over abortus: "Het heeft mijn leven gered"
In september 2020 maakte Chrissy Teigen bekend ze een miskraam had gehad: haar ongeboren kindje had het niet gehaald. Nu vertelt ze dat ze technisch gezien een abortus onderging. Dat vertelde ze op de 'A Day of Unreasonable Conversation'-conventie. "Het heeft me meer dan een jaar gekost om te begrijpen dat ik daadwerkelijk een abortus heb ondergaan", bekende een emotionele Teigen.
Lees verder

Van verzekeraar veranderen kan je geld besparen. "Maar opzeggen is vreselijk ingewikkeld": expert legt uit wat je best kunt doen
Vooruit pleit vandaag om de overschakeling van verzekeringscontracten vlotter te maken. Ze willen een 'easy switch', net zoals bij je telecom- of energiecontract. Meer dan de helft van de Vlamingen verandert nooit van verzekeraar en daardoor betalen ze vaak veel te veel. Maar waarom is zo'n overstap zo moeilijk in ons land? Waar moet je echt op letten? En hoeveel kan je besparen door verzekeringen te vergelijken? Wij zochten het uit, samen met Simon November van Test-Aankoop. "Het is erg belangrijk dat je je verzekering tijdig afzegt, voor de vervaldag."
Lees verder

Xi Jinping gaat samenzitten met Turkse president Erdogan tijdens top in Oezbekistan
De Chinese president Xi Jinping gaat naar aanleiding van de tweedaagse top van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO) in het Oezbeekse Samarkand samenzitten met zijn Turkse evenknie Recep Tayyip Erdogan. Dat heeft de Chinese staatstelevisie CCTV vrijdag aangekondigd, zonder verdere details te verschaffen.
Lees verder

Belgen betalen te veel voor verzekeringen door moeilijke opzegprocedure: "Hervorming wordt dit jaar nog afgeklopt"
Veranderen van verzekeraar: in ons land is het allesbehalve een eenvoudige procedure. Belgen betalen veel voor verzekeringen, onder meer omdat het erg ingewikkeld is om naar een andere verzekeraar over te stappen. Een wetsvoorstel voor een hervorming ligt al enkele jaren klaar, maar is tot nu toe nog niet uitgevoerd. Volgens staatssecretaris voor Consumentenzaken Eva De Bleeker (Open Vld) komt daar echter snel verandering in. "Het voorstel zal dit jaar nog worden afgeklopt", voorspelt ze.
Lees verder

Cel van Salah Abdeslam in Ittre ondersteboven gekeerd na geruchten over ontsnappingsplan
De zenuwen staan op scherp in de gevangenis van Ittre nadat geruchten opdoken over een mogelijk ontsnappingsplan van Salah Abdeslam. De cel van Belgiës meest gevreesde terrorist werd deze week helemaal ondersteboven gekeerd, maar zonder resultaat, melden de kranten van Sudpresse.
Lees verder

Grote hinder verwacht voor reizigers vrijdag door staking luchtverkeersleiders in Frankrijk
Het vliegverkeer in Frankrijk zal vrijdag grote hinder ondervinden door een staking van de luchtverkeersleiders. Zeker duizend vluchten zijn geannuleerd. Passagiers worden gevraagd om hun reis uit te stellen. De luchtverkeersleiders staken voor meer loon en meer aanwervingen.
Lees verder

Marcel Vanthilt brengt nieuwe muziek uit met Arbeid Adelt! "Als zestiger word je plots niet meer gevraagd. Da's hard"
Vijfenzestig verjaardagskaarsjes mocht Marcel Vanthilt in augustus uitblazen, maar dat wil niet zeggen dat hij klaar is voor z'n pensioen. Integendeel, de eeuwige rebel brengt met z'n newwaveband Arbeid Adelt! zelfs nieuwe muziek uit. "Ik ben duidelijk het onkruid van de groep", lacht hij in een gesprek over zijn gloriejaren, ontmoetingen met vervelende celebs en het huidige medialandschap. "Bij Studio Brussel weten ze niet waar ze mee bezig zijn."
Lees verder

Marcel Vanthilt brengt nieuwe muziek uit met Arbeid Adelt! "Bij Studio Brussel weten ze niet waar ze mee bezig zijn"
Vijfenzestig verjaardagskaarsjes mocht Marcel Vanthilt in augustus uitblazen, maar dat wil niet zeggen dat hij klaar is voor z'n pensioen. Integendeel, de eeuwige rebel brengt met z'n newwaveband Arbeid Adelt! zelfs nieuwe muziek uit. "Ik ben duidelijk het onkruid van de groep", lacht hij in een gesprek over zijn gloriejaren, ontmoetingen met vervelende celebs en het huidige medialandschap. "Als zestiger word je plots niet meer gevraagd. Op tv zie je telkens dezelfde 15 mensen."
Lees verder

Opgelet Remco! Ook al oogt hij kwetsbaar, Filippo Ganna gaat voor derde opeenvolgende wereldtitel: "Alles moest wijken voor dat ene doel"
Een Italiaanse stormram. Twee Zwitserse metronomen. En een Sloveense alleskunner. Kort samengevat, de concurrentie voor Remco Evenepoel zondagochtend in de WK-tijdrit. In theorie lijkt Filippo Ganna (26) onklopbaar. "Reken maar dat hij er klaar voor zal zijn." Maar ook een pantser vertoont al eens barstjes.
Lees verder

Techexpert test slimme stekkers en energieverbruiksmeters om sluipverbruik tegen te gaan: "De goedkoopste heb je al voor 8,5 euro"
De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. En toch gaat er jaarlijks veel stroom – en dus euro's – verloren aan nodeloos ingeschakelde toestellen. Als je die sluipverbruikers kunt opsporen en tijdig uitschakelt, bespaar je dus stevig in tijden van torenhoge energieprijzen. Slimme stekkers en energieverbruiksmeters bieden daarbij een waardevolle hulp. Frank Everaardt, hoofdredacteur bij Hardware Info, testte meerdere toestellen en selecteerde voor ons vijf slimme stekkers die hun geld zeker waard zijn.
Lees verder

'Thuis'-actrice Leah Thys annuleert theatertournee
Woensdag stond ze nog als Marianne op de set van 'Thuis', maar gisteren gooide Leah Thys (76) de handdoek in de ring. Samen met het gezelschap Loge 10 besloot ze om de theatervoorstellingen van 'De dame in het busje', die dit najaar gepland stonden, allemaal te annuleren.
Lees verder

'Thuis'-actrice Leah Thys annuleert theatertournee wegens gezondheidsproblemen
Woensdag stond ze nog als Marianne op de set van 'Thuis', maar gisteren gooide Leah Thys (76) de handdoek in de ring. Samen met het gezelschap Loge 10 besloot ze om de theatervoorstellingen van 'De dame in het busje', die dit najaar gepland stonden, allemaal te annuleren.
Lees verder

Waarom voel je je soms doodmoe als de wekker gaat? Expert: "Zeker bij avondtypes een echt probleem"
Sinds deze maand herneemt de wekker zijn fulltime job naast ons bed. Potentiële onaangename bijwerking: je wordt gewekt uit een goede nachtrust en voelt je soms toch nog doodmoe. Hoe kan dat? Slaapexperte Annelies Smolders legt het haarfijn uit, inclusief snelle remedies.
Lees verder

KOERS KORT. Alec Segaert wordt prof bij Lotto Dstny - Eli Iserbyt verlengt bij Pauwels Sauzen-Bingoal tot eind 2026
Europees kampioen tijdrijden bij de beloften Alec Segaert wordt prof bij Lotto Dstny. De ploeg en Alec Segaert stippelden samen een traject uit waarin het talent zich optimaal kan ontwikkelen. Er werd een contract voor drie jaar getekend, waarbij de renner in 2023 en tot halverwege 2024 zal uitkomen voor het continentale Development Team van Lotto Dstny, om nadien de stap naar de profs te zetten tot en met minstens 2025.
Lees verder

Timothée Chalamet schrijft geschiedenis als eerste man in zijn eentje op de Britse cover van 'Vogue'
Voor het eerst in 106 jaar siert er een man op de cover van het Britse modeblad 'Vogue'. De primeur gaat naar acteur en stijlicoon Timothée Chalamet (26), die onder meer bekend is van de film 'Call me by your name'. "Ik vind het buitengewoon, raar en vooral een eer om de eerste man op de 'Vogue'-cover te zijn", klinkt het bij Chalamet.
Lees verder

Te weinig stamceldonoren met vreemde roots
Het Belgische Beenmergregister roept samen met Rode Kruis-Vlaanderen, Croix Rouge de Belgique en enkele ziekenhuizen op om meer etnische variatie te brengen in de stamceldatabank. Eén op de drie patiënten met Turkse, Noord- of Centraal-Afrikaanse roots vindt immers geen geschikte stamceldonor. De organisaties grijpen Wereld Stamceldonorendag op 17 september aan om bijkomende donoren te vinden.
Lees verder