Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 13 september 2022

Europees Parlement kiest na omstreden benoemingsprocedure nieuwe secretaris-generaal

HLN
Europees Parlement kiest na omstreden benoemingsprocedure nieuwe secretaris-generaal
Het Europees Parlement heeft maandagavond zijn nieuwe secretaris-generaal benoemd, na een benoemingsprocedure die werd bekritiseerd wegens het gebrek aan transparantie. Het uitvoerend orgaan van het Europees Parlement, bestaande uit de voorzitter en 14 vicevoorzitters, "heeft de heer Alessandro Chiocchetti benoemd tot nieuwe secretaris-generaal van de instelling", klinkt het in een verklaring.
Lees verder

"Justitie VS stuurt 40 dagvaardingen in onderzoek naar bestorming Capitool"
Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de afgelopen week veertig dagvaardingen verstuurd in de zaak rond de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Dat meldt The New York Times. Volgens de krant gaat het om een flinke escalatie van het onderzoek. Het staat los van het onderzoek waarvoor de FBI deze zomer een huiszoeking deed bij Trumps woning in Florida.
Lees verder

Blue Origin-raket faalt na lancering onbemand ruimtevaartuig
Een onbemand ruimtevaartuig van Jeff Bezos' bedrijf Blue Origin heeft maandag niet zoals bedoeld de rand van de ruimte bereikt. Het was voor het eerst dat een missie van Blue Origins New Shepard-raketten mislukte.
Lees verder

Twaalfde verzoek om vrijlating moordenaar John Lennon weer afgewezen
Mark David Chapman komt voorlopig niet op vrije voeten. De moordenaar van John Lennon had voor de twaalfde keer een verzoek om vervroegde vrijlating ingediend, maar dat werd maandag afgewezen.
Lees verder

Verzoek om vrijlating moordenaar John Lennon weer afgewezen
Mark David Chapman komt voorlopig niet op vrije voeten. De moordenaar van John Lennon had voor de twaalfde keer een verzoek om vervroegde vrijlating ingediend, maar dat werd maandag afgewezen.
Lees verder

NASA stelt lanceerdatum Artemis-missie opnieuw uit
De lancering van de nieuwe megaraket Space Launch System (SLS) naar de maan, die al twee keer werd afgebroken wegens technische problemen, zal ten vroegste op 27 september opstijgen. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maandag bekendgemaakt.
Lees verder

Huisbankier Belfius legt Waals Gewest strengere voorwaarden op
Belfius wil een contract met het Waals Gewest maar maximaal twee jaar verlengen. Als huisbankier heeft het geen goed oog in de penibele financiële toestand van Wallonië en de opmars van de extreemlinkse partij PTB. Dat schrijft De Tijd vandaag.
Lees verder

Europese Commissie stelt verplichte elektriciteitsbesparing voor
Het elektriciteitsverbruik moet verplicht omlaag, vindt de Europese Commissie. Maar een voorstel voor de invoering van een algemeen prijsplafond op gas, zoals België vraagt, komt er deze week nog niet. Daarvoor hebben Ursula von der Leyen en co. extra tijd nodig, schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
Lees verder

LIVE. Schotten brengen Queen vandaag nog massaal laatste groet, lichaam Elizabeth wordt vanavond naar Londen gebracht
Het Verenigd Koninkrijk is ondergedompeld in rouw sinds Queen Elizabeth II donderdagmiddag overleed. Gisteren vond in de St. Giles kathedraal in de Schotse hoofdstad Edinburgh een herdenkingsdienst plaats in aanwezigheid van koning Charles, zijn broers en zijn zus. Vanavond wordt het lichaam van de overleden koningin naar Londen gevlogen, waar ze eerst naar Buckingham Palace wordt gebracht, om vanaf morgenavond in Westminster Hall te worden opgebaard tot haar staatsbegrafenis aanstaande maandag. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.
Lees verder

Slimme thuisbatterij levert jaarlijks honderden euro's op
Meer dan 2.000 Vlaamse gezinnen helpen met hun eigen thuisbatterij het Belgische elektriciteitsnet in evenwicht te houden. Dat doen ze via unieke Limburgse technologie. "Het is een extra manier om geld te verdienen aan een thuisbatterij", klinkt het.
Lees verder

Installateurs kunnen vraag niet volgen: klantenstop op zonnepanelen
"Vervelend, maar we willen duidelijk zijn. Onze planning loopt al vol tot volgende zomer". De vraag naar zonnepanelen is groot dat sommige installateurs een klantenstop invoeren. Bij geen enkele grote firma kan je overigens panelen bestellen die dit jaar nog energie leveren, leert een rondvraag. "Kijk uit met firma's die dat wél beloven. Ik zag offertes die 40 à 50% boven de marktprijs liggen".
Lees verder

Giro paait Remco Evenepoel: liefst drie tijdritten in 2023, doet Tour een tegenoffensief?
Nu hij de Vuelta al op zak heeft, is het aan de Giro en de Tour om onderling uit te vechten waar Remco Evenepoel in 2023 een gooi doet naar een nieuwe eindzege in een grote ronde. Evenepoel maakte in de Vuelta het verschil tijdens de ploegentijdrit (23,3 km) en de individuele tijdrit (30,9 km) tegenover zijn dichtste belagers in het eindklassement. Hij liet al weten dat het aantal tijdritkilometers een doorslag zal geven in zijn keuze voor een grote ronde van volgend jaar. De Giro-organisatie zet alvast alle zeilen bij. Het parcours wordt pas in november officieel vrijgegeven, maar volgens onze informatie zitten er drie tijdritten in het parcours, goed voor zestig à zeventig individuele kilometers tegen de klok. De Giro van 2023 begint met een tijdrit van 18 kilometer tussen Fossacesia en Ortona in de Abruzzen. Over de twee andere tijdritten zijn nog geen details bekend, maar zeventig tijdritkilometers in totaal is niet weinig. De Giro van dit jaar telde amper 26,6 kilometer tegen de klok. In de Tour was dat 53,9 km. Doet Tour-organisator ASO een tegenoffensief om Evenepoel te paaien?
Lees verder

Start van terreurproces ontaardt in kooigevecht: urenlange discussie over glazen boxen
Geroep, gebonk op het glas, en uiteindelijk bleven er maar drie beschuldigden over. De start van het monsterproces over de aanslagen in Zaventem en Maalbeek ontaardde in een urenlange discussie over de glazen 'kooien' waarin Salah Abdeslam en co moeten zitten. "Welkom in de zoo, met echte mensen."
Lees verder

Is de droogtecrisis bedwongen? "Nee, we hebben enkel de pauzeknop even kunnen indrukken"
De neerslag van de voorbije dagen mag uw waterput of regenton dan wel goed aangevuld hebben, de droogtecrisis is nog niet van de baan. Maatregelen voor landbouw en scheepvaart blijven van kracht, een sproeiverbod blijft uit. En de boeren? Die kiezen voortaan eerder voor tarwe dan voor aardappelen.
Lees verder

ONZE OPINIE. "De strijd van de terreurverdachten tegen hun 'glazen kooi' heeft niks te maken met respect. Het is pure strategie"
De eerste zitting van het terreurproces is - zoals gevreesd - al meteen een schouwspel geworden. Met beschuldigden die als nukkige kleuters weigerden om in de rechtszaal te verschijnen en misbaar maakten als ze daar uiteindelijk toch toe gedwongen werden. Met advocaten die hyperventilerend voor de camera's verschenen om te foeteren hoe 'mensonterend' hun cliënten behandeld worden omdat ze het proces in een glazen box zullen moeten volgen.
Lees verder

PORTRET. Laurence Massart, de vrouw die het grootste assisenproces ooit in goede banen moet leiden
Box of geen box. Dat is de eerste, maar zeker niet de laatste knoop die voorzitster Laurence Massart zal moeten doorhakken op het assisenproces over de aanslagen van 22 maart. De 57-jarige eerste voorzitster van het hof van beroep te Brussel staat voor de zwaarste opdracht uit haar professionele leven. Is ze daar klaar voor?
Lees verder

"Ze verborgen lijken in de kelder van een bejaarde". Na de vreugde over de bevrijding komt er in Oekraïne altijd weer schrik
In Oekraïne worden aan een razend tempo dorpen bevrijd. Tot grote vreugde van de bevolking. Maar die maakt ook gauw weer plaats voor schrik. Schrik voor wat er gevonden zal worden. Zoals in Vysokopillja, waar er al op drie locaties massagraven worden vermoed.
Lees verder

Ted Lasso, Succession en The White Lotus grote winnaars bij Emmy Awards
Bij de uitreiking van de 74e Emmy Awards maandagavond in Los Angeles zijn dramaserie Succession, comedy Ted Lasso en miniserie The White Lotus uitgeroepen tot beste televisieshows. De Amerikaanse actrice Zendaya, die een jonge drugsverslaafde speelt in de HBO-serie Euphoria, heeft de Emmy Award voor Beste Actrice in een Dramaserie gewonnen. Bij de mannen won Lee Jung-jae voor zijn rol in Squid Game.
Lees verder

Verraadt Christiaan al meteen hoe het afloopt in 'Blind Getrouwd'?: "Het beste wat mij ooit overkomen is"
Alle vier de koppels in 'Blind Getrouwd' hebben elkaar hun ja-woord gegeven. Als laatsten waren, in de aflevering van gisteravond, Jana en Christiaan aan de beurt, al meteen omgedoopt tot 'Christijana' door Ingeborg. Zij verwacht veel van het jongste koppel in deze reeks. Hoe gaat Christiaan om met die druk? Dat wilde Desna wel eens weten en daarom sprak ze af met de spoedverpleegkundige, bij hem thuis in Geel. "Mensen denken dat ik genoeg potentieel heb om ook zonder experts een vrouw te vinden. Maar ik was intussen 28. Ik moet dus wel iets verkeerds gedaan hebben", vertelt hij in een nieuwe Showbits.
Lees verder

"Het blijft iets verschrikkelijks": Sven de Leijer worstelt nog elke dag met verdriet om verloren zoontje
Er ligt dit jaar een laagje weemoed over de grappenmakerij van Sven de Leijer (43) in 'Hotel Romantiek'. Want privé gaan hij en zijn vriendin door een diep dal sinds ze vorige herfst hun baby kort voor de geboorte verloren. "Maar we kruipen hier samen uit, zeker weten", vertelt Sven in dit uitzonderlijk openhartige gesprek.
Lees verder